Start
Mój profil

Jakich nawozów używacie w swoim ogrodzie przydomowym?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Zyvorn
ŚpioszkiKenzo

Jakich nawozów używacie w swoim ogrodzie przydomowym?

Post autor: Zyvorn »

Jakich nawozów używacie w swoim ogrodzie przydomowym? Potrzebuję generalnie wysokiej wydajności, łatwości przechowywania i możliwie prostej aplikacji i żeby faktycznie pojawił się pozytywny wynik w plonie.
Limonene
Currently:Italy

Post autor: Limonene »

Ogólnie to na jesień przekopałam wszystkie grządki z obornikiem granulowanym, w przyszłym roku będę przekopywać z kompostem.
Oprócz obornika mam jeszcze mączkę kostną i bazaltową, z moimi warzywkami wygląda to tak:
Pod już rosnące wrzuciłam kilka dni po wysadzeniu rozsady jeszcze kilka granulek obornika: pmidor, bakłażan, papryka, cukinia, truskawki, poziomki
Łyżeczka mączki kostnej pod: pomidor (najlepiej powtarzać co 4-5 tygodni), kalafior, brokuł, brukselka, kalarepa, ziemniaki, ogórki, seler, por, buraki, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, truskawki, poziomki, fasolka, groszek
Łyżeczka mączki bazaltowej pod: pomidor, kalafior, brokuł, brukselka, kalarepa (kapustnym też obsypuję liście, żeby chronić przed ślimakami i zarazą), ogórki, seler, por, buraki, truskawki, poziomki, fasolka, groszek
Ogólnie mączka kostna wzmacnia kwiaty, więc najlepiej dać je do owocujących, bazaltowa sprawia że liście i łodygi są twardsze i mocniejsze