Nie wiem co mam robić. Mój problem jest następujący. We wrześniu 2025 miałam wykonywaną morfologię. Wtedy mój wynik tsh wynosił 2,70. Miałam wykonywaną też morfologię w maju 2026 i mój wynik tsh wzrósł do 3,10. Oba te wyniki mieszczą się w normach laboratoryjnych, ale zaczęłam czytać że już wiele osób przy moich wynikach miało zastosowane leczenie. Ja osobiście nie czuję się dobrze, mam mało energii, nie mogę się skupić, tyje w zastraszającym tempie mimo że raczej nie powinnam bo nawet zrezygnowałam z napojów słodkich.
Dlatego mam pytanie, czy przy takich wynikach skierować się do endokrynologa czy dać sobie spokój a problemu szukać gdzie indziej?
Wynik TSH - czy iść do lekarza?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry- Shellerina
- Mokra Włoszka
Idź do endokrynologa.
Ja miałam wyniki - 3,8 i czułam się tak jak piszesz
Oprócz badań krwi zrób jeszcze USG tarczycy - u mnie na USG doszło jeszcze autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
Zostało wdrożone leczenie - Euthyrox 25 (najniższa dawka) i już po paru dniach czułam się jak nowonarodzona. A po pół roku leczenia powtórzyłam badania i TSH spadło do 1,8
Ja miałam wyniki - 3,8 i czułam się tak jak piszesz
Oprócz badań krwi zrób jeszcze USG tarczycy - u mnie na USG doszło jeszcze autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
Zostało wdrożone leczenie - Euthyrox 25 (najniższa dawka) i już po paru dniach czułam się jak nowonarodzona. A po pół roku leczenia powtórzyłam badania i TSH spadło do 1,8
-
duppajasio
- Bagietka z szarlott
Idź do lekarza i postaraj się o kompleksowe badania tarczycy, w tym przeciwciała antyTPO
Idź do lekarza.Veskuu22 pisze: ↑śr maja 13, 2026 7:29 am Nie wiem co mam robić. Mój problem jest następujący. We wrześniu 2025 miałam wykonywaną morfologię. Wtedy mój wynik tsh wynosił 2,70. Miałam wykonywaną też morfologię w maju 2026 i mój wynik tsh wzrósł do 3,10. Oba te wyniki mieszczą się w normach laboratoryjnych, ale zaczęłam czytać że już wiele osób przy moich wynikach miało zastosowane leczenie. Ja osobiście nie czuję się dobrze, mam mało energii, nie mogę się skupić, tyje w zastraszającym tempie mimo że raczej nie powinnam bo nawet zrezygnowałam z napojów słodkich.
Dlatego mam pytanie, czy przy takich wynikach skierować się do endokrynologa czy dać sobie spokój a problemu szukać gdzie indziej?
Ja się przy takich wynikach tsh czułam normalnie, więc miałam tylko zrobione dodatkowe hormony, przeciwciała, i usg tarczycy. Nie wyszło nic specjalnego z tych badań. Endokrynolog powiedziała, że jeśli chce zachodzić w ciążę, to zapisze mi leki, a jeśli nie, to skoro czuję się dobrze, to spróbujemy wzmocnić tarczycę uzupełniając niedobory witaminy D, żelaza i jodu. No i wiadomo, na kontrolę mam się zgłosić, żeby zobaczyć jak wyniki po takiej suplementacji wyglądają. Nie chciałam od razu leków, bo z tego co wiem, to jak już się zacznie, to nie ma od nich odwrotu, a wyniki takie mam w zasadzie od zawsze, mam normalny poziom energii, żadnych problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, itp.
-
fantasmagorie
- BlondDoczep
Od wielu lat u endokrynologów spotykam się z podejściem "TSH ma być poniżej 2 i już". I coś w tym jest, mam nadzieję że te normy zostaną dopasowane i dużo dziewczyn będzie miało lżej ze zdiagnozowaniem senności, nadmiernego apetytu i braku energii.
Zdecydowanie warto iść do lekarza. Ja mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy i kiedy miałam TSH na podobnym poziomie endokrynolog wdrożył dość wysoką dawkę leku - wg lekarza wynik TSH ok. 3 jest ok, ale u osób w starszym wieku (chyba wspominał o 50-60 latach, ale teraz już nie pamiętam).Veskuu22 pisze: ↑śr maja 13, 2026 7:29 am Nie wiem co mam robić. Mój problem jest następujący. We wrześniu 2025 miałam wykonywaną morfologię. Wtedy mój wynik tsh wynosił 2,70. Miałam wykonywaną też morfologię w maju 2026 i mój wynik tsh wzrósł do 3,10. Oba te wyniki mieszczą się w normach laboratoryjnych, ale zaczęłam czytać że już wiele osób przy moich wynikach miało zastosowane leczenie. Ja osobiście nie czuję się dobrze, mam mało energii, nie mogę się skupić, tyje w zastraszającym tempie mimo że raczej nie powinnam bo nawet zrezygnowałam z napojów słodkich.