Start
Mój profil

Jak utrzymać czystość w domu?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
kartamagnetyczna
Srebrna Kropeczka

?? Jak utrzymać czystość w domu?

Post autor: kartamagnetyczna »

Hej, wierzę, że jest tutaj więcej osób z podobnym problemem. Nie umiem sprzątać, nie wiem jak to robić regularnie jak często trzeba wykonywać poszczególne czynności? Matka zrobiła z domu skrajną patologię typu wycieranie się całą rodziną jednym ręcznikiem przez 3 miesiące. Pranie jeszcze ogarnę ale innych czynności mam wrażenie totalnie nie. Jak byłam mała matka robiła ze mnie i z siostry służące typu "nie będzie obiadu jak te naczynia nie będą pozmywane" i wiadomo robiło się to, ale wszystko miało wtedy formę kary lub siłowego przymusu. Sprzątanie kojarzy mi się z karą ale niestety powielam te schematy. Do tego dochodzą lęki. Okien nie myłam od 5 lat, bo jak któregoś razu myłam, to miałam pod oknem stare baby, które mnie wypytywały o przeszłość i zrobiły sobie dyskusyjny klub starca pod oknami. Wyrzucanie śmieci to samo mam chory lęk przed tym, bo baba mi zwróciła uwagę, że co ja tak dużo śmieci wyrzucam. Psychiatra stwierdził, że no tak to jest "ludzie są - i tyle a tym bardziej jak się mieszka w "slumsach". Xanaxu mi nie przepisze. Nie mam pojęcia co mam zrobić, mieszkanie jest bardzo brudne ale nie dam rady zamówić ekipy czy coś z powodu lęku i blokad. Czy ktoś umie mi pomóc w tym temacie? Do kogokolwiek bym nie poszła, to mam wrażenie, że zawsze jest porządek, że nie ma problemu, żeby ktoś "z ulicy" wszedł np. żeby zrobić jakiś przegląd. Póki co w mojej głowie to jest niewyobrażalne. Jak to zrobić? Bardzo się męczę.
"Po tej bitwie się rozłączam"
jaskana
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: jaskana »

może dziewczyna z kanału pogotowie sprzątające by pomogła?
u mnie zmiana ręczników jest raz w tygodniu, tak samo jak generalne sprzątanie całego domu. możesz sobie też ustalić, że np. w poniedziałki sprzątasz łazienkę etc. kuchnię lubię zawsze ogarnąć wieczorem, żeby jeść śniadanie w czystym miejscu.
stare baby wypytywały cię o przeszłość, bo są samotne i chciałyby się z tobą poznać, nawet jeśli są trochę wredne:)
Awatar użytkownika
Brida
Modna

Post autor: Brida »

Zacznij małymi krokami, nawet od jednej szuflady, ale rób to dokładnie. I jak już masz np. taką szufladę ogarniętą, to dbaj, żeby jej ponownie nie zagracać.
Wpisz na pinterest "house cleaning schedule" albo "plan sprzątania" i wyskoczy Ci mnóstwo różnych harmonogramów. Na pewno coś dla siebie wybierzesz albo ułożysz swój na ich podstawie. Ja korzystam z Microsoft To Do - tam mam powbijane wszystkie rzeczy do zrobienia z częstotliwością, np. łazienka w piątki i wtorki, pranie w środy, kurze w czwartki itd. i rano odpalam tylko aplikację i widzę, co mam na dzisiaj zaplanowane. Samo odhaczanie daje mi dużą satysfakcję ;)
I mierz siły na zamiary. Ja mam np. ponad 10 okien, więc nie mam jednego dnia na ich umycie, ale myję je etapami, po 1-2-3 naraz. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Brida
Modna

Post autor: Brida »

Jeszcze kilka rzeczy, które przyszły mi do głowy:
- proces sprzątania można rozbić na dosłownie kilkuminutowe czynności. Mamy tendencję to przeszacowywania ile tak naprawdę trwa sprzątanie bo nie kojarzy się ono dobrze ;) Przetarcie umywalki i baterii to jest minuta-dwie. Możesz to ogarnąć jak akurat myjesz ręce ;)

- nie wiem, czy to ma dla Ciebie znaczenie i czy Cię jakoś zmotywuje, ale sprzątanie to nabijanie kroków = spalanie kalorii

- lubię mieć komplet fajnych ścierek, środki do czyszczenia, które mi odpowiadają, dobrego mopa i ogólnie sprzęt, który mi ułatwia pracę, a nie np. rozmazuje, nie wchłania wody, śmierdzi.