Start
Mój profil

Konta anticonsumerism a aliexpress

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry, Moderatorzy lokalni
Awatar użytkownika
MrocznyMuffin
Gacie z oceanu

Konta anticonsumerism a aliexpress

Post autor: MrocznyMuffin »

Potrzebuję polecajek kont, które w prosty i zrozumiały sposób tłumaczą problemy z korzystaniem z rzeczy z aliexpress/temu etc.
Jestem poważnie zaniepokojona tym, co się dzieje wśród starszego pokolenia w mojej rodzinie. Moja ciocia jest ogółem dość sprawna intelektualnie jak na swój wiek (65 l), ogarnia messagera i instagrama - może aż za bardzo. Wiele razy już prosiliśmy ją, by nie robiła dla nas zakupów na chińskich stronkach albo przynajmniej o konsultacje z nami takich rzeczy. Ktoś dostanie "śmieszne" śpiochy dla niemowlaka, ktoś inny paletkę cieni, zabawki dla kotka i jakoś nie idzie jej wytłumaczyć, że nie mamy sumienia ich używać, bo nie mają żadnych wiarygodnych atestów, a co jakiś czas wykrywa się w takich fantach związki szkodliwe dla zdrowia. Ponieważ my, "młodzi", "wymyślamy", a ona ma dużą łatwość w przyswajaniu kontentu z filmików i traktowania ich jak wyroczni, to jestem ciekawa czy możecie mi wskazać podobne materiały czy profile. Niestety, muszą być po polsku!
kalalafior
Gacie z oceanu

Post autor: kalalafior »

Na instagramie fajną rolkę ma o tym Marzena.tellingstories (rolka z 19 lutego, na miniaturce jest na czerwonym dywanie bez podpisu), rolka jest zapowiedzią większego materiału.
Awatar użytkownika
kartamagnetyczna
Srebrna Kropeczka

Post autor: kartamagnetyczna »

MrocznyMuffin pisze: wt mar 31, 2026 4:20 pm Potrzebuję polecajek kont, które w prosty i zrozumiały sposób tłumaczą problemy z korzystaniem z rzeczy z aliexpress/temu etc.
Jestem poważnie zaniepokojona tym, co się dzieje wśród starszego pokolenia w mojej rodzinie. Moja ciocia jest ogółem dość sprawna intelektualnie jak na swój wiek (65 l), ogarnia messagera i instagrama - może aż za bardzo. Wiele razy już prosiliśmy ją, by nie robiła dla nas zakupów na chińskich stronkach albo przynajmniej o konsultacje z nami takich rzeczy. Ktoś dostanie "śmieszne" śpiochy dla niemowlaka, ktoś inny paletkę cieni, zabawki dla kotka i jakoś nie idzie jej wytłumaczyć, że nie mamy sumienia ich używać, bo nie mają żadnych wiarygodnych atestów, a co jakiś czas wykrywa się w takich fantach związki szkodliwe dla zdrowia. Ponieważ my, "młodzi", "wymyślamy", a ona ma dużą łatwość w przyswajaniu kontentu z filmików i traktowania ich jak wyroczni, to jestem ciekawa czy możecie mi wskazać podobne materiały czy profile. Niestety, muszą być po polsku!
Z autopsji- to nic niestety nie da. Z reguły tacy ludzie mają już ograniczenia umysłowe spowodowane podeszłym wiekiem. Nie przetłumaczysz prośbą, groźbą itp. My swojego czasu musieliśmy babci zablokować media typu Republika, dla jej własnego zdrowia psychicznego, bo zaczęło to wpadać w manię/paranoję. Babcia się ogarnęła na tyle, że obecnie nie ogląda już telewizji, przerzuciła się na tureckie seriale na tablecie. Wszyscy zadowoleni. Babcia przestała się stresować.

Czasem takie blokady rodzicielskie/usunięcie czegoś to jedyne rozwiązanie dla naszych milusińskich.
"Po tej bitwie się rozłączam"