Start
Mój profil

Mieszkanie w wieżowcu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Sarcia
BlondDoczep

Mieszkanie w wieżowcu

Post autor: Sarcia »

Od roku szukam mieszkania, które mogłabym kupić.
W ostatnich dniach wpadło mi w oko jedno - nie jest idealne, ale ma sporo plusów.
Jednak mam pewne obawy - całe życie spędziłam w domu, trochę wynajmowałam ale zawsze były to niskie piętra (max 2), a to mieszkanie jest na jednym z wyższych pięter wieżowca.
Obawiam się, że nie do końca odnajdę się na takiej wysokości...
Macie jakieś doświadczenia? Swoje opinie o mieszkaniu w wieżowcu?
Chętnie przyjmę wszystkie! Czas ucieka a im szybciej podejmę decyzję tym większe szanse, że uda mi się kupić w końcu mieszkanie.
fantasmagorie
PsychoFanka

Post autor: fantasmagorie »

Sarcia pisze: pt kwie 17, 2026 1:08 pm Od roku szukam mieszkania, które mogłabym kupić.
W ostatnich dniach wpadło mi w oko jedno - nie jest idealne, ale ma sporo plusów.
Jednak mam pewne obawy - całe życie spędziłam w domu, trochę wynajmowałam ale zawsze były to niskie piętra (max 2), a to mieszkanie jest na jednym z wyższych pięter wieżowca.
Obawiam się, że nie do końca odnajdę się na takiej wysokości...
Macie jakieś doświadczenia? Swoje opinie o mieszkaniu w wieżowcu?
Chętnie przyjmę wszystkie! Czas ucieka a im szybciej podejmę decyzję tym większe szanse, że uda mi się kupić w końcu mieszkanie.
Jeśli wejdziesz tam i poczujesz się w porządku, to nic więcej się nie wydarzy. Nie sądzę, żebyś po przeprowadzce poczuła się nieswojo. Uświadomiłaś mi, że u mnie było podobnie, nagle zamieszkałam na wyższym piętrze i kompletnie tego nie zauważyłam. Także nie brałabym sobie tego do głowy.

Powodzenia!!!
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

Zależy co masz za oknem. Do dużej wysokości można się przyzwyczaić. Sama świadomie szukałam mieszkania na tyle wysoko, żeby nie wdychać spalin zapalanych silników i nie słuchać głosów z ulicy, ale jednocześnie nie za bardzo. Wcześniej mieszkałam na 10 piętrze starego bloku i niestety pomimo wielu wind zdarzały się awarie. Poza tym wkurzał mnie widok na chmury, niebo - wolę panoramę lub drzewa, coś musi się dziać za oknem. Jeśli na przeciwko jest inny budynek podobnej wysokości - sprawdź czy nie ma efektu studni - może być słychać dźwięki z dołu typu auta gorzej niż na poziomie gruntu. Jeśli to ostatnie piętro - upewnij się, że nie słychać mechanizmów wind, wentylacji lub czy nie ma gdzieś nieszczelności. Czasem wysoko słychać też wiatr - zależy od budynku. Sprawdź czy (sorry głupie) nie zacina deszczem na okna. Z mieszkania na wysokim piętrze to mój najgorszy koszmar - brudne szyby po każdym deszczyku.
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Post autor: FigGa »

Jeśli to jest ostatnie piętro, to w lato na pewno będzie gorąco w takim mieszkaniu, jeśli szczytowe to może być wiatr bardzo słychać.

Ja mieszkałam na 7 piętrze (ostatnim) i akurat mechanizm windy został przeniesiony na dół do piwnicy. Ale ile się zacięłam w windzie to moje. Oczywiście im nowsze windy tym pewnie mniej awaryjne.
No i grubość ścian. Bo pewnie będzie tak że będzie słuchać sąsiada. Uroki mieszkania w bloku, ale mi to jakoś nigdy za bardzo nie przeszkadzało.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.