Start
Mój profil

Rzeczy czy zdania które zrozumieliście dopiero z czasem

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
OlgaM
Currently:Rio

Re: Rzeczy czy zdania które zrozumieliście dopiero z czasem

Post autor: OlgaM »

Sedulis pisze: ndz mar 15, 2026 10:34 pm 1. Czas na szukanie miłości to czas na studiach, albo pierwsza praca. Potem - szczególnie jak się awansuje - jest ciężko znaleźć kogoś. Albo są zajęci, albo są Piotrusiami Panami. W przypadku mojej pracy - dużo kontaktów z ludźmi, wysoki poziom zaufania - w wolnej chwili chcę mieć spokój od ludzi, a nie słuchać kolejnych historii.

2. Są zawody, na które nie ma nawet szans bez studiów. Są one formalnym wymogiem rozpoczęcia pierwszych praktyce zawodowych. A potem i tak się zdaje egzaminy dopuszczające do zawodu.

3. Pewność siebie po 30. Jedno z najcudowniejszych uczuć: stabilizacja, brak tej presji bycia fajną dla wszystkich, osadzone priorytety.

4. Dom i środowisko, z jakiego się pochodzi, ma ogromne znaczenie. Dorośli wychowani w domach inteligenckich od razu siebie rozpoznają. To brzmi okropnie, bo zajeżdża klasizmem, ale jak poznaję człowieka, to potrafię, po krótkiej rozmowie, określić, z jakiego domu pochodzi - choć czasem się mylę, ale jednak rzadko.
Co do 3 totalnie się zgadzam. Gdy byłam nastolatką bardzo mi zależało żeby znajomi mnie lubili, akceptowali, teraz to mi zupełnie nie zależy, jakie zdanie o mnie mają. Mam jedną dobrą koleżankę i trochę znajomych
koparka_walec
RoyalBaby

Post autor: koparka_walec »

Miłość nie zawsze trwa wiecznie.
Jeśli dwie osoby wyznały sobie, że już zawsze będą się kochać, to to niekoniecznie będzie prawdą.
lalisa
Trening tenisa

Post autor: lalisa »

Kiedyś usłyszałam zdanie "umowy pisze się na złe czasy" i bardzo mi się to nie podobało w kontekście relacji z ludźmi. Jednak jest to sama prawda i dobrze, że mi to ktoś kładł do głowy i nie wtopiłam tak bardzo jak mogłabym. Póki jest miłość i uczucia, to nikt o tym nie myśli, ale jak dojdzie do rozstania, to można tylko mieć nadzieję, że druga strona zachowa się w porządku. Ja jeszcze 5 lat temu byłam taka naiwna, że bym najchętniej zapisała MęŻcZyŹnIe ŻyCiA majątek wart miliony i jeszcze się cieszyła. Jeszcze weź więcej kochanie, weź wszystko. Dobrze, że gówno wtedy miałam. xd
Awatar użytkownika
ululare
Pierścionek_od_passera

Post autor: ululare »

Sedulis pisze: ndz mar 15, 2026 10:34 pm
4. Dom i środowisko, z jakiego się pochodzi, ma ogromne znaczenie. Dorośli wychowani w domach inteligenckich od razu siebie rozpoznają. To brzmi okropnie, bo zajeżdża klasizmem, ale jak poznaję człowieka, to potrafię, po krótkiej rozmowie, określić, z jakiego domu pochodzi - choć czasem się mylę, ale jednak rzadko.
Uświadomiłam sobie to bardzo późno w zyciu. Sama nie pochodzę z inteligenckiego domu, więc pewnie dlatego.
Co w krótkiej wypowowiedzi "zdradza" kogoś za brak pochodzenia twojm zdaniem??
Mualla
MoetGlass

Post autor: Mualla »

ululare pisze: pn mar 30, 2026 4:57 pm Uświadomiłam sobie to bardzo późno w zyciu. Sama nie pochodzę z inteligenckiego domu, więc pewnie dlatego.
Wiem, że to nie pytanie do mnie, ale pierwsze co pomyślałam to „obycie”. Po prostu widzę od razu, że w czyimś domu dbano aby ten ktoś gdzieś był, coś zobaczył, wiedział i doświadczył.
Awatar użytkownika
FashFash
Te LazzurrA

Post autor: FashFash »

Mualla pisze: czw kwie 02, 2026 9:48 am Wiem, że to nie pytanie do mnie, ale pierwsze co pomyślałam to „obycie”. Po prostu widzę od razu, że w czyimś domu dbano aby ten ktoś gdzieś był, coś zobaczył, wiedział i doświadczył.
Zgadzam się oraz zasób słów
okrutnyTapczan
Ciastko

Post autor: okrutnyTapczan »

CzarnyPigularz pisze: pt mar 13, 2026 8:32 am Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. Chyba jedno z najczęściej źle interpretowanych powiedzeń
Bo jest źle przetłumaczone. Prościej zrozumieć jego sens, jeśli zapisze się to: "Nie da się wejść 2 razy do tej samej rzeki"
Awatar użytkownika
Piegusek
PrinTu

Post autor: Piegusek »

ululare pisze: pn mar 30, 2026 4:57 pm Uświadomiłam sobie to bardzo późno w zyciu. Sama nie pochodzę z inteligenckiego domu, więc pewnie dlatego.
A dla mnie oprócz oczywistej rzeczy którą jest wygląd zewnętrzny, to przede wszystkim bardzo stonowany i elegancki sposób wypowiadania się, spokojne gesty, kontrolowana mimika, nawet sposob siadania, wstawania, otwierania drzwi.
Grzeczność, maniery przy stole, umiejętność prowadzenia eleganckiej, uprzejmej, nienachalnej rozmowy z kimś.
Śmianie się w sposób stonowany, itd...
Ale przede wszystkim sposób artykułowania zdań.
Inaczej wypowiadają się na przykład rodzice Grzegorza Brauna, a inaczej Karyna z Sosnowca z materiału 'Uwagi!" ....
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

Piegusek pisze: pt kwie 03, 2026 1:36 pm A dla mnie oprócz oczywistej rzeczy którą jest wygląd zewnętrzny, to przede wszystkim bardzo stonowany i elegancki sposób wypowiadania się, spokojne gesty, kontrolowana mimika, nawet sposob siadania, wstawania, otwierania drzwi.
Grzeczność, maniery przy stole, umiejętność prowadzenia eleganckiej, uprzejmej, nienachalnej rozmowy z kimś.
Inaczej wypowiadają się na przykład rodzice Grzegorza Brauna, a inaczej Karyna z Sosnowca z materiału 'Uwagi!" ....
Taaak, sposób intonacji wynosi się z domu. Ale przebywając z niepoprawnie mówiącymi ludźmi też łatwo się go wyzbyć. Mnie np. strasznie irytuje, kiedy mój mąż nie intonuje po polsku. On po prostu tego nie słyszy. Czasem łapię się na tym, że zaczełam intonować tak jak on, szczególnie gdy mówię szybko. Za to moja babcia przepięknie mówiła po polsku i nawet w późnej starości, z chrypką i innymi problemami jej polszczyzna brzmiała miło dla ucha.
majsterklepka2025
Beżowa

Post autor: majsterklepka2025 »

Piegusek pisze: pt kwie 03, 2026 1:36 pm A dla mnie oprócz oczywistej rzeczy którą jest wygląd zewnętrzny, to przede wszystkim bardzo stonowany i elegancki sposób wypowiadania się, spokojne gesty, kontrolowana mimika, nawet sposob siadania, wstawania, otwierania drzwi.
To już rzadko kiedy się przekłada.

Bardziej to że jak ktoś ma masę chamskich i nie tworzących żadnej kompozycji tatuaży, napompowane usta glonojad, rzęsy jak stonoga, wytatuowane brwi i grubości 1 cm albo wytatuowana czerwień na ustach - widać, że w domu brakło tego obycia.
Awatar użytkownika
Jynna
TrampekLV

Post autor: Jynna »

Luźne hasła ode mnie:
1. Trzymaj się siebie.
2. Pierwsze ratuj siebie, potem możesz ratować innych.
3. Uratujesz tylko tych, którzy mają otwartą głowę i serce by przyjąć to co mówisz.
4. Na początku obrona, potem, jeśli trzeba atak.
5. Bądź dobry/dobra, próbuj zrozumieć, ale nie bądź przy tym naiwna/naiwny.
6. Nie ulegaj zbytnio trendom, prowokacjom.
7. Twój spokój jest najcenniejszy. Nie daj się więc wytrącić z równowagi.
8. Nie szukaj potwierdzenia swojej wartości u innych.
9. Ludzie to zazdrosne stworzenia, bądż ostrożna/ ostrożny.
10. Nie zawsze ci co doradzają chcą dla Ciebie najlepiej.
11. Jeśli Twoja intuicja/ciało/organizm podpowiada Ci, że cos jest nie tak. To dokładnie tak jest.
12. Na Titanicu byli: młodzi, starsi, bogaci, i mniej zamożni. Zabrakło szczęścia i ono ma znaczenie.
13. Nie wiń siebie za to na co nie masz wpływu.
14. Możesz nie mieć zdania na jakiś temat. I to jest okej.
15. Słowa nic nie znaczą, jeśli nie idą za tym czyny.
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Post autor: gunernialne »

Pochodzący z małego miasteczka dość późno zrozumiałam, że nikt tak naprawdę nie zwraca uwagi na to co mam na sobie ubrane w codziennych sytuacjach. A tym samym, że wychodząc na 10 minut z domu do sklepu po bułki wieczorem nie muszę nagle ubierać się jakoś nie wiadomo jak bo naprawdę nikt nawet nie spojrzy na to, że mam założony dresik a nie jeansy czy coś
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
OlgaM

gunernialne pisze: pt kwie 10, 2026 2:18 pm Pochodzący z małego miasteczka dość późno zrozumiałam, że nikt tak naprawdę nie zwraca uwagi na to co mam na sobie ubrane w codziennych sytuacjach. A tym samym, że wychodząc na 10 minut z domu do sklepu po bułki wieczorem nie muszę nagle ubierać się jakoś nie wiadomo jak bo naprawdę nikt nawet nie spojrzy na to, że mam założony dresik a nie jeansy czy coś
To ja się nie do końca zgodzę. Bo wiadomo, że obojętne w czym jest ubrana kobieta przede mną w kolejce, że ma dres, ale czasem przykuwa moją uwagę, gdy kobieta ma na sobie ładne ubranie
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Post autor: gunernialne »

OlgaM pisze: pt kwie 10, 2026 8:45 pm To ja się nie do końca zgodzę. Bo wiadomo, że obojętne w czym jest ubrana kobieta przede mną w kolejce, że ma dres, ale czasem przykuwa moją uwagę, gdy kobieta ma na sobie ładne ubranie
Tak, rozumiem. Oczywiste
Bardziej miałam na myśli takie urojone w mojej głowie sytuacje, gdy wychodzę w tym już przywołanym dresie do sklepu a ktoś miałby pomyśleć, że to nietrafiony strój, że powinnam ubrać się w te jeansy czy sukienkę a nie tak "po domowemu"(?).
Pewnie lepiej zrozumieją mnie i ten rodzaj wstydu właśnie osoby z małych społeczności xd
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
OlgaM

gunernialne pisze: pt kwie 10, 2026 8:53 pm Tak, rozumiem. Oczywiste
Bardziej miałam na myśli takie urojone w mojej głowie sytuacje, gdy wychodzę w tym już przywołanym dresie do sklepu a ktoś miałby pomyśleć, że to nietrafiony strój, że powinnam ubrać się w te jeansy czy sukienkę a nie tak "po domowemu"(?).
Pewnie lepiej zrozumieją mnie i ten rodzaj wstydu właśnie osoby z małych społeczności xd
Ja właśnie jestem z małej miejscowości. I ja miałam tak, że starałam się wyglądać jak najlepiej, często kupowałam nowe ubrania, bo sądziłam, że będę w nich wyglądać lepiej, ale z wiekiem mi się zmieniło, nie obchodzi mnie zdanie innych
Oakoak
LouiBag

Post autor: Oakoak »

Prawdziwych przyjaciół nie poznaje się w biedzie, tylko wtedy gdy tobie zaczyna się lepiej powodzić.
Obce osoby będą życzyć ci lepiej niż rodzina.
Rodzina to mama, tata, rodzeństwo, teściowie i dziadkowie.
Im mniej mówisz o sobie innym, tym lepiej
Awatar użytkownika
Blue Spirit
SushiRoll

Post autor: Blue Spirit »

gunernialne pisze: pt kwie 10, 2026 2:18 pm Pochodzący z małego miasteczka dość późno zrozumiałam, że nikt tak naprawdę nie zwraca uwagi na to co mam na sobie ubrane w codziennych sytuacjach. A tym samym, że wychodząc na 10 minut z domu do sklepu po bułki wieczorem nie muszę nagle ubierać się jakoś nie wiadomo jak bo naprawdę nikt nawet nie spojrzy na to, że mam założony dresik a nie jeansy czy coś
Myślę podobnie albo może po prostu czasami nie obchodzi mnie czy ktoś zwraca uwagę. Zdarzało mi się wyjść w piżamce i kurtce lub płaszczu do sklepu pod blokiem/paczkomatu.
Awatar użytkownika
Blue Spirit
SushiRoll

Post autor: Blue Spirit »

OlgaM pisze: pt kwie 10, 2026 8:45 pm To ja się nie do końca zgodzę. Bo wiadomo, że obojętne w czym jest ubrana kobieta przede mną w kolejce, że ma dres, ale czasem przykuwa moją uwagę, gdy kobieta ma na sobie ładne ubranie
Z tym również się zgadzam. Według mnie zwraca się uwagę na osoby ładnie ubrane/wystylizowane i te, które wyglądają w jakiś sposób dziwnie, a wszystko inne jest szarym tłem.