Start
Mój profil

It is better to speak or to die?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

It is better to speak or to die?

Post autor: gunernialne »

It is better to speak or to die? to pytanie, które pochodzi z filmu "Call me by your name" (2017).

W jednej ze scen matka głównego bohatera czyta mu fragment opowieści o pięknym rycerzu, który szaleńczo kocha się w księżniczce. Nie wie, czy wyznać jej miłość (ryzykując odrzucenie, wstyd, zmianę relacji), czy milczeć i cierpieć w milczeniu. W pewnym momencie rycerz pyta księżniczkę (lub radzi się kogoś): „Is it better to speak or to die?”

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? W tej scenie chodzi konkretnie o miłość, ale ja pytam nie tylko o nią, lecz bardziej ogólnie. Lepiej mówić, wyrażać swoje zdanie lub ujawniać to co się czuje (to speak) czy jednak milczeć, ukrywać osobiste przekonania i chronić własne emocje (to die)?

Osobiście chyba coraz bardziej skłaniam się do to die. Trzymanie - zwłaszcza takich prywatnych rzeczy dla siebie często jest chyba łatwiejsze hmm
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
mariaow
RoseGold

Post autor: mariaow »

Bardzo poetyckie ale takie to trochę pałlo koello. Przeciez to ZALEŻY XD od konkretnej sytuacji, osób się w niej znajdujących, od tego co jest na szali i tak dalej.
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Post autor: gunernialne »

mariaow pisze: pt kwie 10, 2026 3:15 pm Bardzo poetyckie ale takie to trochę pałlo koello. Przeciez to ZALEŻY XD od konkretnej sytuacji, osób się w niej znajdujących, od tego co jest na szali i tak dalej.
That's the point 😭😭 filozofowanie time
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
chleb_ze_smalcem
MiamiBicz

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Nie ogarniam. Ale ja ogólnie mało ogarniam. Niech mi ktoś wytłumaczy choćby jeden długodystansowy plus duszenia czegoś ważnego w sobie. Bo to, żeby nie zawsze wyskakiwać z jakimiś pierdołami, to wiadomo.
koparka_walec
RoyalBaby

Post autor: koparka_walec »

Zacytuję tekst z jednej z moich ulubionych kreskówek z dzieciństwa:

"Tchórz umiera tysiąc razy, a bohater tylko raz."