Start
Mój profil

Mama wykorzystała mojego chłopaka

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
morticiaamorticia
Ciastko

Mama wykorzystała mojego chłopaka

Post autor: morticiaamorticia »

Mamy w domu trudną sytuację finansową. Od lat nie było remontu i chłopak stwierdził, że sam wyremontuje mój pokój i przedpokój w swój wolny długi weekend. Byłam bardzo sceptycznie do tego nastawiona, mówiłam mu, że nie stać mnie na farby, gips itp. Chłopak powiedział, że to będzie prezent od niego i on wszystko kupi. Było mi bardzo głupio i niezręcznie, ale on się uparł. Na zakupy do remontu wydał prawie tysiąc złotych. Moja mama się cieszyła, była wdzięczna, ale nie dołożyła ani grosza, bo powiedziała, że musimy mieć pieniądze na rachunki i jedzenie. A dzisiaj mi mówi, że jakoś przeżyjemy i ona dzisiaj rezerwuje booking bo chce jechać nad morze w przyszłym miesiącu i dzisiaj wpłaca 500 zł na hotele i trochę jej głupio przed moim chłopakiem, ale ona chce jechać i już. Nie mam słów, jest mi tak żal chłopaka, bo chciał nam pomóc, żebyśmy miały lepsze warunki mieszkaniowe a mama się nie poczuwa. Czy mam rację, że chłopak jest trochę wykorzystany czy mama ma prawo pojechać?
Awatar użytkownika
Pamieculotna
BlondDoczep

Post autor: Pamieculotna »

morticiaamorticia pisze: wt kwie 07, 2026 5:02 pm Mamy w domu trudną sytuację finansową. Od lat nie było remontu i chłopak stwierdził, że sam wyremontuje mój pokój i przedpokój w swój wolny długi weekend. Byłam bardzo sceptycznie do tego nastawiona, mówiłam mu, że nie stać mnie na farby, gips itp. Chłopak powiedział, że to będzie prezent od niego i on wszystko kupi. Było mi bardzo głupio i niezręcznie, ale on się uparł. Na zakupy do remontu wydał prawie tysiąc złotych. Moja mama się cieszyła, była wdzięczna, ale nie dołożyła ani grosza, bo powiedziała, że musimy mieć pieniądze na rachunki i jedzenie. A dzisiaj mi mówi, że jakoś przeżyjemy i ona dzisiaj rezerwuje booking bo chce jechać nad morze w przyszłym miesiącu i dzisiaj wpłaca 500 zł na hotele i trochę jej głupio przed moim chłopakiem, ale ona chce jechać i już. Nie mam słów, jest mi tak żal chłopaka, bo chciał nam pomóc, żebyśmy miały lepsze warunki mieszkaniowe a mama się nie poczuwa. Czy mam rację, że chłopak jest trochę wykorzystany czy mama ma prawo pojechać?
Ma prawo jechać, ale nie żerować na innych. Na Twoim miejscu oddałabym mu kasę z własnej kieszeni.
morticiaamorticia
Ciastko

Niestety nie mam obecnie własnych środków, studiuję wymagający kierunek, pracowałam na zlecenie, ale zwolnili mnie z pracy, bo zaszłam w ciążę. Mój chłopak chciał zrobić pokój dla mnie i dla dziecka, bo warunki były straszne a przy okazji chciał zrobić mojej mamie przedpokój.
morticiaamorticia
Ciastko

Jest mi też przykro ze względu na chłopaka, bo powiedziałam mamie, że chętnie jej zrobi ten przedpokój, ale zapytałam czy się zgadza na taki kolor jaki ja mam w pokoju, bo niestety możemy kupić tylko jedną farbę. Powiedziała, że tak, że wszystko super, że jest zadowolona i wdzięczna. Gdy przyszło co do czego to przeszkadzało jej, że remont mojego pokoju trwał prawie 4 dni, że papier ścierny przy ścieraniu gipsu słychać w jej pokoju i zaczęła płakać że pył jest w całym mieszkaniu i ma tyle do sprzątania. I nagle jej się kolor nie podoba i mówi, że ona chce inny, ale teraz nie ma kasy na kupno farby
jaskana
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: jaskana »

kojarzę twój drugi wątek, mam nadzieję, że jak najszybciej się wyniesiesz z domu. jeśli tego nie zrobisz to prędzej czy później mama rozwali wasz związek
blue moon
Channelka

Post autor: blue moon »

No właśnie, chłopakiem to bym się nie przejmował bo widać że kocha i uczynny, bardziej dziwną postawą twojej mamy. Nie wróży to nic dobrego.
morticiaamorticia
Ciastko

Powiedziałam chłopakowi, że nie chcę remontować tego pokoju. Że pieniądze, które przeznaczył na farby itp. moglibyśmy odłożyć albo spożytkować inaczej. Zaproponowałam mu wynajęcie chociaż jakiejś małej kawalerki na początek jak urodzi się dziecko, bo wtedy zacznę dostawać pieniądze. Stwierdził, że chętnie, ale to nie jest takie łatwe, bo na początek będziemy musieli wyłożyć pieniądze na kaucję i pierwszy czynsz od razu z góry, więc zanim odłożymy tyle pieniędzy to dziecko pewnie będzie miało 2-4 miesiące, a on chce żeby do tego czasu żyło w dobrych warunkach a nie w pokoju ze starą podartą tapetą itp. Upierałam się, że ten remont to nie jest dobry pomysł, ale postawił na swoim. Powiedział też, że mam myśleć o swojej mamie, że to forma rekompensaty za to że mnie teraz utrzymuje i jak się wyprowadzę to już będzie miała ten pokój zrobiony. Ale mam wrażenie, że sam już teraz po fakcie żałuje. Czuję się z tym wszystkim bardzo źle i głupio wobec chłopaka
Magda0888
GreckieWakacje

Post autor: Magda0888 »

morticiaamorticia pisze: wt kwie 07, 2026 5:39 pm Niestety nie mam obecnie własnych środków, studiuję wymagający kierunek, pracowałam na zlecenie, ale zwolnili mnie z pracy, bo zaszłam w ciążę. Mój chłopak chciał zrobić pokój dla mnie i dla dziecka, bo warunki były straszne a przy okazji chciał zrobić mojej mamie przedpokój.
Ja też pamiętam Twój poprzedni wątek. Rozumiem, że nie masz z kim o swojej sytuacji porozmawiać, więc piszesz na forum- ok, lepiej tutaj, niż zostać samemu z problemem, który i tak masz.
Ustaliliśmy już jedno- jesteś w ciąży, studiujesz, nie pracujesz, chłopak zarabia, Ty mieszkasz z mamą w jej mieszkaniu, nie macie wystarczających środków, żeby wynająć z chłopakiem coś własnego. Nie obraź się, ale zacznij myśleć dojrzale i niestety, skoro sama nie możesz o sobie decydować finansowo, to schowaj dumę do kieszeni i przyjmuj tą pomoc, którą dostajesz, bo mogłabyś od matki usłyszeć ,,radź se sama'', a chłopak mógłby mieć w poważaniu wszystko, a jednak jest inaczej. W ogóle co to za tytuł ,,Mama wykorzystała mojego chłopaka''? Chłopak wyremontował pokój dla Ciebie i Waszego dziecka, bo czuje się za Was odpowiedzialny, a przy okazji przedpokój. Zaraz, pokój jest Twój, ale z przedpokoju już nie korzystasz? Nie korzystasz z łazienki, z kuchni? Przyjmij z pokorą pomoc, którą dostajesz, bo z tego, co piszesz, to sama na tą chwilę byś zginęła, a kiedyś się ludziom odwdzięczysz. Aha, mama ma prawo wyjechać, gdzie jej się podoba. Jesteś dorosłą kobietą.
Awatar użytkownika
ululare
Pierścionek_od_passera

Post autor: ululare »

Skoro jesteś dorosła dlaczego twoja mama mialaby finansować remont pokoju? Skoro jestes w ciazku z tym chlopaiem, domyslam sie on tez z toba w tym pokoju orzbywa lub mieszka. To ze robi remont wiec jest raczej gest w twoją strone a bardziej nawet waszego dziecka i nie ma nic wpsolnego z twoja mama. Mam wrażenie mimo ze jestes dorosla dalej poczuwasz sie dzieckiem swojej mamy która ma obowiązek cie utrzymywać. Zakladam ze cie utrzymuje więc nie miej do nie pretensji ze nie sklada sie na remont twojego pokoju. Musisz dorosnaci wziac odpowiedzialność za siebie...