Start
Mój profil

Książki, które piszemy

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Hoax
RóżowePolo

Książki, które piszemy

Post autor: Hoax »

Hej!
Kiedyś udało mi się wydać książkę (a piszę właściwie od dziecka), potem stwierdziłam, że to nie dla mnie (bo wydawnictwa dość mało robią w kontekście reklamy i liczą, że autor weźmie to w całości na siebie), ale potem spróbowałam jeszcze raz z innym wydawnictwem. No i niestety dokładnie ten sam problem - żadnej reklamy, niczego. Działam trochę na TT, ale zasięgi średnie, więc pomyślałam, że może założę taki wątek, bo może jest więcej takich osób, i moglibyśmy się wymienić tytułami.
Co sądzicie? Macie jakieś tytuły?

O mojej ostatniej książce - to romans sportowy z siatkówką reprezentacyjną w tle, slow burn, lubię myśleć, że przyjemna i zabawna. 'Pod siatką', D.J.Szopna - jakbyście chcieli się zapoznać :)

Ps. Osobiście czytam bardzo dużo kryminałów/thrillerów i próbuję też sił w tych klimatach :)

Pozdrawiam i wesołych świąt!
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Post autor: gunernialne »

Ja wiem, że moja wypowiedź nie wprowadza niczego merytorycznego w kontekście pytania, które zadałaś, ale...
Nie wydawajcie takich książek...
Ja wiem, że każdy ma prawo czytać co chce, lepiej czytać takie rzeczy niż nic, ale naprawdę...
Ile jeszcze polski czytelnik może znieść nastolatkowych romansów z... (i tu wstawić losowy motyw - z nauczycielem, z kapitanem drużyny, z mężczyzną, który okazuje się zaginionym lata temu bratem, z listonoszem przynoszącym babce emeryturę itd.)
Takie rzeczy można spokojnie publikować na Wattpadzie. Naprawdę nie trzeba ich wydawać. Świat się nie zawali a może nawet zacznie przypominać lepsze miejsce.
Nie ma tu czego promować tak naprawdę. Odbiorcami takiej twórczości mogą być chyba tylko dziewczynki z podstawówki, które mają już pewnie stosy takich samych książek ustawione pod ścianą.
Do tego te okładki...
Dla mnie takie książki robią tylko za dekoracje dyskontów niestety..
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
staratwoja
BlondDoczep

Post autor: staratwoja »

Hoax pisze: ndz kwie 05, 2026 1:44 pm Hej!
Kiedyś udało mi się wydać książkę (a piszę właściwie od dziecka), potem stwierdziłam, że to nie dla mnie (bo wydawnictwa dość mało robią w kontekście reklamy i liczą, że autor weźmie to w całości na siebie), ale potem spróbowałam jeszcze raz z innym wydawnictwem. No i niestety dokładnie ten sam problem - żadnej reklamy, niczego.
Jaką miałaś umowę z wydawnictwem? Czy to było współfinansowanie?
Awatar użytkownika
HeyJude
Beżowa

Post autor: HeyJude »

Tak właśnie jest z wydawnictwami. Jeśli się nie jest znanym nazwiskiem lub książka nie ma większego potencjału komercyjnego, to raczej większej promocji nie dostanie, na logikę - nie da się promować wszystkiego, bo wtedy nie promuje się tak naprawę niczego i im się to zwyczajnie nie opłaca. Raczej wybierają te najlepiej rokujące. Z tego, co widzę z darmowego fragmentu na stronie wydawnictwa, to książka bardziej dla osób w wieku szkolnym, więc jak najbardziej na tym tiktoku czy jakichś innych krótkich formach można działać, może też na wattpadzie spróbować podpromować. Ważna jest systematyczność, bo od razu to się rzadko komuś cokolwiek udaje. Nie wiem, czy akurat na Wandzie się znajdą zainteresowani, bo wydaje mi się, że nie jesteśmy tutaj w "tej" grupie wiekowej odbiorców, ale na pewno są jakieś fora dla młodszych. W tej kwestii sama musisz działać, nie liczyłabym na wydawnictwo. W każdym razie życzę powodzenia i trzymam kciuki. Spełniłaś jakieś swoje marzenie i to też się liczy.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
123wiosna123
Milion subskrypcji

Post autor: 123wiosna123 »

gunernialne pisze: ndz kwie 05, 2026 2:20 pm Ja wiem, że moja wypowiedź nie wprowadza niczego merytorycznego w kontekście pytania, które zadałaś, ale...
Nie wydawajcie takich książek...
Ja wiem, że każdy ma prawo czytać co chce, lepiej czytać takie rzeczy niż nic, ale naprawdę...
Ile jeszcze polski czytelnik może znieść nastolatkowych romansów z... (i tu wstawić losowy motyw - z nauczycielem, z kapitanem drużyny, z mężczyzną, który okazuje się zaginionym lata temu bratem, z listonoszem przynoszącym babce emeryturę itd.)
Takie rzeczy można spokojnie publikować na Wattpadzie. Naprawdę nie trzeba ich wydawać. Świat się nie zawali a może nawet zacznie przypominać lepsze miejsce.
Nie ma tu czego promować tak naprawdę. Odbiorcami takiej twórczości mogą być chyba tylko dziewczynki z podstawówki, które mają już pewnie stosy takich samych książek ustawione pod ścianą.
Do tego te okładki...
Dla mnie takie książki robią tylko za dekoracje dyskontów niestety..
Bardzo słaby komentarz. Naprawde bardzo bardzo słaby. Nie wiem za kogo sie uważasz zeby mowic komukolwiek co ma czytać i właściwie kim jestes aby oceniać co warto czytać i co wydawac
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Post autor: gunernialne »

123wiosna123 pisze: ndz kwie 05, 2026 6:15 pm Bardzo słaby komentarz. Naprawde bardzo bardzo słaby. Nie wiem za kogo sie uważasz zeby mowic komukolwiek co ma czytać i właściwie kim jestes aby oceniać co warto czytać i co wydawac
Nie powiedziałam nikomu co ma czytać. Dosłownie zaznaczyłam, że każdy może czytać co chce i lepiej czytać cokolwiek niż nic.
A odpowiadając na drugie - jestem czytelniczką. Czytelnicy oceniają co według nich warto czytać i wydawać. Moja wypowiedź to osobiste zdanie i wyrażenie emocji związanych z tematem a nie nakaz czy zakaz czegoś
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
sloniamozna
Channelka

Post autor: sloniamozna »

Ja wysłałam propozycję wydawniczą do kilku tradycyjnych wydawnictw. Dosłownie kilka dni temu. I czekam. 😅
Awatar użytkownika
HeyJude
Beżowa

sloniamozna pisze: czw kwie 09, 2026 5:28 pm Ja wysłałam propozycję wydawniczą do kilku tradycyjnych wydawnictw. Dosłownie kilka dni temu. I czekam. 😅
Powodzenia! O czym książka? :)
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
rsong
DramaQueen

Post autor: rsong »

sloniamozna pisze: czw kwie 09, 2026 5:28 pm Ja wysłałam propozycję wydawniczą do kilku tradycyjnych wydawnictw. Dosłownie kilka dni temu. I czekam. 😅
Powodzenia i dużo cierpliwości do czekania na odpowiedź ;). Jakby co, to pamiętaj, że jeśli nie dostaniesz odpowiedzi, to za jakieś 6 miesięcy propozycję możesz wysłać jeszcze raz. Warto próbować ;).
sloniamozna
Channelka

HeyJude pisze: czw kwie 09, 2026 5:39 pm Powodzenia! O czym książka? :)
Thriller psychologiczny/domestic noir. 🙈
sloniamozna
Channelka

rsong pisze: pt kwie 10, 2026 10:21 am Powodzenia i dużo cierpliwości do czekania na odpowiedź ;). Jakby co, to pamiętaj, że jeśli nie dostaniesz odpowiedzi, to za jakieś 6 miesięcy propozycję możesz wysłać jeszcze raz. Warto próbować ;).
Dziękuję! Jak się okazało, cierpliwość nie jest moją mocną stroną, chociaż podczas pisania myślałam, że jestem cierpliwa. Wolalabym już chyba dostać od razu odpowiedź w stylu "nie, dziękuję, a idź pani ze swoim grafomaństwem". 😀😀 Po wysyłce maili z plikiem miałam zjazd emocjonalny i natłok myśli, że pewnie i tak propozycja wyląduje w koszu. No ale cóż. Muszę czekać. 😀
Awatar użytkownika
HeyJude
Beżowa

sloniamozna pisze: pt kwie 10, 2026 10:53 am Thriller psychologiczny/domestic noir. 🙈
To takie w aktualnym trendzie, ludzie lubią napięcie, może akurat się uda. Można znaleźć jeszcze kilka innych wydawnictw i wysłać, zawsze to większa szansa. Ale w tym przypadku trzeba się nastawić na czekanie, jakkolwiek okropnie to nie brzmi. :p
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
rsong
DramaQueen

Post autor: rsong »

sloniamozna pisze: pt kwie 10, 2026 10:57 am Dziękuję! Jak się okazało, cierpliwość nie jest moją mocną stroną, chociaż podczas pisania myślałam, że jestem cierpliwa. Wolalabym już chyba dostać od razu odpowiedź w stylu "nie, dziękuję, a idź pani ze swoim grafomaństwem". 😀😀 Po wysyłce maili z plikiem miałam zjazd emocjonalny i natłok myśli, że pewnie i tak propozycja wyląduje w koszu. No ale cóż. Muszę czekać. 😀

Przy czekaniu potrzebna jest znacznie inna cierpliwość ;). Weź pod uwagę, że większe wydawnictwa dostają codziennie po kilkadziesiąt propozycji, więc mają co przeglądać. Nie mówię, żeby zniechęcić, tylko takie są realia, więc naprawdę trzeba mieć cierpliwość ;).
I uważaj na wszystkie cudowne oferty wydania w modelu subsydiowanym/współfinansowanym. Mendy ciągną hajs, a mało co oferują w zamian.
sloniamozna
Channelka

rsong pisze: pt kwie 10, 2026 12:52 pm
Do vanity nie wysyłam. Wolałabym wrzucić to na Wattpada 😀

Przy czekaniu potrzebna jest znacznie inna cierpliwość ;). Weź pod uwagę, że większe wydawnictwa dostają codziennie po kilkadziesiąt propozycji, więc mają co przeglądać. Nie mówię, żeby zniechęcić, tylko takie są realia, więc naprawdę trzeba mieć cierpliwość ;).
I uważaj na wszystkie cudowne oferty wydania w modelu subsydiowanym/współfinansowanym. Mendy ciągną hajs, a mało co oferują w zamian.
Bardotka
Skarpeta Rakieta

Post autor: Bardotka »

https://www.wattpad.com/1280813822-z-ko ... -trzy-pary
Piszę tę powieść już ponad 2 lata z długimi przerwami do internetowej szuflady zwanej Wattpadem, jeśli macie ochotę przeczytać, dajcie znać jak wam się podoba. Tematyka młodzieżowa/young adult, akcja dzieje się w latach 1978-1982 w II LO w Kielcach.