Start
Mój profil

Drżenie samoistne

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Drżenie samoistne

Post autor: gunernialne »

"Drżenie samoistne to choroba, której główne objawy to drżenie rąk i głowy. Drżenie samoistne może się rozwinąć u osoby w każdym wieku, ale najczęściej pojawia się w 2. i 6. dekadzie życia. Objawy rozwijają się stopniowo, a ich narastanie zależy od nieznanych dotychczas czynników. Drżenie samoistne występuje sporadycznie lub rodzinnie."

Może ktoś z was tutaj ma właśnie drżenie samoistne? Pamiętacie jak zaczęła się u was ta choroba, pierwsze objawy? Ile mieliście wtedy lat a ile macie teraz? No i jak radzicie sobie z chorobą w życiu codziennym?
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
NATIENETTE
RoyalBaby

Post autor: NATIENETTE »

Ja dostalam taka diagnozę jakos 2 lata temu. Jakies pojedyncze sygnały zaczęły pojawiać się myślę na przestrzeni 10 lat (mam 30lat). U mnie problem występuje głównie podczas jedzenia czy "uzywania" rąk, np niesienia czegoś w obu rękach. Bardzo negatywnie wpływa to na psychę, unikam jak mogę jedzenia wśród ludzi bo na sama mysl mam ataki paniki. Brałam propranolol - nic nie pomógł, próbowałam nawet terapii, leków na nerwicę ale nic nie pomogło. Choroba niestety nie uleczalna. Jedyna, delikatna poprawa jaką zaobserwowałam nastąpiła po całkowitym odstawieniu kawy.