Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
HeyJude
Samarka

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: HeyJude »

agrafka00 pisze: sob mar 14, 2026 8:11 pm Z podpunktem 2. akurat nie masz racji. Obie formy są tu poprawne.
Temat nie jest o poprawności lub jej braku, tylko o wyrażeniach, które nas irytują, więc chyba logiczne, że i takie mogą się pojawić. Połowa z rzeczy, o których ludzie tu piszą, jest poprawna.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
lalisa
Trening tenisa

Post autor: lalisa »

"kurtyna"
Napisane po jakiejkolwiek historii. Może to było fajne za pierwszym razem 10 lat temu, ale teraz cringe.
agrafka00

Post autor: agrafka00 »

HeyJude pisze: sob mar 14, 2026 8:26 pm Temat nie jest o poprawności lub jej braku, tylko o wyrażeniach, które nas irytują, więc chyba logiczne, że i takie mogą się pojawić. Połowa z rzeczy, o których ludzie tu piszą, jest poprawna.
Okej, to wybacz. Wydźwięk tego był trochę taki, że ci, którzy inaczej używają tego zwrotu - używają go źle. Przepraszam!
Awatar użytkownika
HeyJude
Samarka

agrafka00 pisze: sob mar 14, 2026 9:13 pm Okej, to wybacz. Wydźwięk tego był trochę taki, że ci, którzy inaczej używają tego zwrotu - używają go źle. Przepraszam!
Niee, jest dla mnie zwyczajnie wkurwiający. Wszystko okej, nie ma za co przepraszać, zdarza się. :D ❤️
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
KvetaNebelova
Gacie z oceanu

Post autor: KvetaNebelova »

Nie znoszę sformułowania "grzeczna dziewczynka" w odniesieniu do dorosłej kobiety, zwłaszcza w scenach erotycznych w książkach. Brzmi to bardzo niepokojąco.
Awatar użytkownika
cosmos-bipinnatus
Ciastko

Post autor: cosmos-bipinnatus »

nie lubię jak ludzie mylą „bynajmniej” z „przynajmniej”
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

KvetaNebelova pisze: ndz mar 15, 2026 11:12 am Nie znoszę sformułowania "grzeczna dziewczynka" w odniesieniu do dorosłej kobiety, zwłaszcza w scenach erotycznych w książkach. Brzmi to bardzo niepokojąco.
Mnie to kojarzy się z mówieniem do psów. :D
mohonoj384
Siatkarka

Post autor: mohonoj384 »

„Borze szumiący”
„Małż” (czyli mąż)
„Jestę”
„Somsiad”
„Fajnopolactwo”, „czołem uśmiechniętej Polsce” - już się słabo robi jak czytam te żarciki po raz 10673
Wszystko musi być czułe - czuła literatura, czułe kręgi, czuła przestrzeń
„Tworzenie przestrzeni” - chyba nie ma wpisu na temat jakichś zajęć czy warsztatów, w którym by nie padło to sformułowanie. „W bezpiecznej przestrzeni”, „stworzyliśmy przestrzeń otwartości i uważności”, „przestrzeń bez oceniania” itd.
Hunde
ZdalnaFanka

Post autor: Hunde »

mohonoj384 pisze: wt mar 17, 2026 8:10 am „Borze szumiący”
„Małż” (czyli mąż)
„Jestę”
„Somsiad”
„Fajnopolactwo”, „czołem uśmiechniętej Polsce” - już się słabo robi jak czytam te żarciki po raz 10673
„Tworzenie przestrzeni” - chyba nie ma wpisu na temat jakichś zajęć czy warsztatów, w którym by nie padło to sformułowanie. „W bezpiecznej przestrzeni”, „stworzyliśmy przestrzeń otwartości i uważności”, „przestrzeń bez oceniania” itd.
Zgadzam się. Przede wszystkim te określenia są mocno nadużywane. Z „przestrzeni” to szanuję piosenkę „Doniu - przestrzeń” 😉 ale powstała ona zanim to słowo stało się cool.
Monika22
Ciastko

Post autor: Monika22 »

Denerwuje mnie większość wymienionych, ale ostatnio najbardziej to : "źle się zestarzało" 🫨 Poza tym nie mogę pojąć, jak matki mogą mówić w kontekście swojego dziecka np "mamy 3 lata" "mieliśmy gorączkę tydzień temu", "my robimy 3 kupki dziennie" 🤢
mallam
SkrzydełkaZhooters

Post autor: mallam »

Monika22 pisze: wt mar 17, 2026 7:45 pm Denerwuje mnie większość wymienionych, ale ostatnio najbardziej to : "źle się zestarzało" 🫨 Poza tym nie mogę pojąć, jak matki mogą mówić w kontekście swojego dziecka np "mamy 3 lata" "mieliśmy gorączkę tydzień temu", "my robimy 3 kupki dziennie" 🤢
Podobno dzieci jak sie urodza to jescze przez jakiś czas nie ogarniają ze sa osobnym bytem i myślą ze ono i mama to jeden organizm to moze matki mają tak samo xd
mallam
SkrzydełkaZhooters

Post autor: mallam »

Dla mnie najgorsze co moze byc to słowo SZTOS i to szczególnie wymawiane przez osoby w wieku 20+ (jak słyszę jak np jakiś 30paro letni youtuber mowi sztos albo sztosik to mnie skreca)
Awatar użytkownika
Zabriskie
Channelka

Post autor: Zabriskie »

mallam pisze: śr mar 18, 2026 6:31 am Dla mnie najgorsze co moze byc to słowo SZTOS i to szczególnie wymawiane przez osoby w wieku 20+ (jak słyszę jak np jakiś 30paro letni youtuber mowi sztos albo sztosik to mnie skreca)
I jego odnogi: sztosiwo 😵‍💫 najczęściej w wypowiedziach o jakiejś knajpie, jedzeniu. W ogóle, snobowanie się na bywanie w nowo otwartych miejscach i konieczność komentowania, które nic rzeczowego nie wnosi (dupy nie urywa, jadłem lepsze).
nosorozec112
Siatkarka

Post autor: nosorozec112 »

Irytuje mnie mówienie, że ktoś „dowozi” w znaczeniu: dobrze wykonuje swoją pracę. AAAAAAAA
To kolejna straszliwa kalka z angielskiego, wymieniono ich tu już wiele. Dorzucę jeszcze: literalnie, żarcik kosmonaucik, windować ceny do góry xD wkurza mnie też mówienie o gorączce: miałem temperaturę. Co to znaczy? Zawsze się ma jakąś temperaturę 😅
Awatar użytkownika
Jennifer
SushiRoll

Post autor: Jennifer »

Ostatnio często nadużywane słowo ZŁOL w kontekście czarnego charakteru. Dla mnie brzmi to absolutnie niepoważnie i kojarzy mi się z cukierkiem ZOZOL.
i am a god
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
MoetGlass

Post autor: Anastazja_smietana »

Irytuje mnie forma pisania że ktoś "po raz kolejny został tatą/mamą". Pudelek nagminnie stosuje tę formę w artykułach. Tylko za pierwszym razem zostajesz rodzicem, później ten stan już trwa. Czemu nie napisać wprost że komuś urodziło się kolejne dziecko?
Meg1234
Mokra Włoszka

Post autor: Meg1234 »

W każdym bądź razie
Wpierw, zamiast najpierw 🙈

Człowiek ma ochotę rzucić w kogoś słownikiem 🤣
Awatar użytkownika
ululare
Pierścionek_od_passera

Post autor: ululare »

mohonoj384 pisze: wt mar 17, 2026 8:10 am „Borze szumiący”
„Małż” (czyli mąż)
„Jestę”
„Somsiad”
O taaaaak "Borze szumujacy" albo zielony , to powiedzenie daje mi wajb takiej fajnopolackiej pick me girl XD
Awatar użytkownika
Zabriskie
Channelka

Post autor: Zabriskie »

chleb_ze_smalcem
Szarlotta

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Keks zamiast sek s. Serio to jest słowo które trzeba cenzurować? Ogólnie chora cenzura wszędzie w Internecie „bo reklamy” mnie wkurza.
Awatar użytkownika
Aredhel999
MoetGlass

Post autor: Aredhel999 »

Moje słowo hejtowane od lat to PRODUKT, kiedy wymawia je influ mówiąc o kosmetykach
:fire: co czynicie drugiemu to jakbyście Mnie uczynili
Hunde
ZdalnaFanka

Post autor: Hunde »

chleb_ze_smalcem pisze: pn mar 23, 2026 11:31 am Keks zamiast sek s. Serio to jest słowo które trzeba cenzurować? Ogólnie chora cenzura wszędzie w Internecie „bo reklamy” mnie wkurza.
No niestety tak. Używa się tego zamiennika tylko ze względu na cenzurę na niektórych stronach/portalach internetowych.
Awatar użytkownika
cosmos-bipinnatus
Ciastko

Post autor: cosmos-bipinnatus »

Monika22 pisze: wt mar 17, 2026 7:45 pm Denerwuje mnie większość wymienionych, ale ostatnio najbardziej to : "źle się zestarzało" 🫨 Poza tym nie mogę pojąć, jak matki mogą mówić w kontekście swojego dziecka np "mamy 3 lata" "mieliśmy gorączkę tydzień temu", "my robimy 3 kupki dziennie" 🤢
mam to samo z tymi matkami, podobnie irytuje mnie jak ktoś np. na twitterze pyta ludzi o zdanie i pisze kończąc „co myślimy?”, strasznie drażni mnie ta liczba mnoga, zawsze jestem jak „nie wiem co ty myślisz, mogę ci najwyżej powiedziec co ja myślę”
123wiosna123
Te LazzurrA

Post autor: 123wiosna123 »

Przeczytałam co piszecie i tak jak z niektórymi wpisami sie zgadzam to niestety ale większość z wpisów jest tylko po to żeby wysmiac innych. Ktoś mowi nie to co chcecie, nie tak jak chcecie, wstawi zle przecinek (no rzeczywiscie to koniec świata xd) I juz piszecie ze to ameba umysłową, -. Słabe to strasznie i smutne. Ten wątek stał sie miejscem zeby podbudować swoje kompleksy
Awatar użytkownika
HeyJude
Samarka

123wiosna123 pisze: pt mar 27, 2026 7:48 am Przeczytałam co piszecie i tak jak z niektórymi wpisami sie zgadzam to niestety ale większość z wpisów jest tylko po to żeby wysmiac innych. Ktoś mowi nie to co chcecie, nie tak jak chcecie, wstawi zle przecinek (no rzeczywiscie to koniec świata xd) I juz piszecie ze to ameba umysłową, -. Słabe to strasznie i smutne. Ten wątek stał sie miejscem zeby podbudować swoje kompleksy
Troszkę przesadzasz. Temat jest o tym, co kogo irytuje, więc będzie budził emocje. Nie jestem w stanie uwierzyć, że ktokolwiek, kto się tu wpisał, podchodzi faktycznie do człowieka, który postawił źle przecinek i mówi mu w twarz, że jest amebą. Nie mówi, dlatego ma tutaj miejsce, żeby sobie ponarzekać anonimowo, nie wymienia konkretnych osób, nie rzuca nazwiskami. Jednych burzy polityka, innych piłka nożna, jeszcze innych przecinki. I raczej nie mówimy ludziom, gdy drą się podczas meczu do telewizora, że leczą właśnie swoje kompleksy. Lekka nadinterpretacja i nie rozumiem, czemu tak wyrzucasz ludziom te kompleksy. Dla mnie było ciekawie to sobie poczytać, zwłaszcza w sytuacjach, gdy ktoś opisywał frazy i słowa (a było ich parę), których ja używam i nie czułam się przy tym amebą ani mi to nie umniejszyło.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌