Ulubione koreanskie kosmetyki
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryUlubione koreanskie kosmetyki
Cześć!
Jakie są wasze najlepsze, koreańskie kosmetyki do pielęgnacji?
Jakie są wasze najlepsze, koreańskie kosmetyki do pielęgnacji?
mi się sprawdzały do skory trądzikowej z tłusta strefa T:
maseczki z mediheal, tylko nie te z bts
skin75 maski ze slimakiem
holika holika krem przeciwsloneczny, maska z zielona herbatai i sam aloes
pretti maska do ust z miodem i jagodami
glamfox probiotyczne d tox mask
missha green tea mask
orjena tea tree emulsja i serum
maseczki z mediheal, tylko nie te z bts
skin75 maski ze slimakiem
holika holika krem przeciwsloneczny, maska z zielona herbatai i sam aloes
pretti maska do ust z miodem i jagodami
glamfox probiotyczne d tox mask
missha green tea mask
orjena tea tree emulsja i serum
- blairwaldorf
- Ciastko
Maseczki z mediheal to cudo 
- gunernialne
- KołczGrzesiu
Esencja z zeń-szenia i serum z propolisem i niacynamidem z BOJ. Tej esencji to już chyba 4 buteleczkę zaczynam
wierzę, iż źdźbło trawy nie mniej znaczy niż rzemiosło gwiazd
-
Kurza twarz 1872
- ŚpioszkiKenzo
Maseczki z mediheal, głównie ta z pantenolem, dostępne w Rossmanie. Swego czasu nawet w biedrze były
i jeszcze uwielbiam esencje z pdrn 
-
Baska_2424
- Skarpeta Rakieta
Ja teraz testuję z kosmetyków do pielęgnacji, serum pod oczy marki Beauty of Joseon i jestem bardzo zadowolona.
Natomiast z tych "kolorowych" kupiłam paletkę do konturowania firmy "Kaja" (nazwa brzmi europejsko, ale jest Made in Korea) i jestem zachwycona. Bardzo trwała, naturalne kolory różu i bronzera (mam 00 Sugar Cookie), dzięki czemu nie przypomina typowego konturowania twarzy tylko daje taki naturalny efekt. Do tego największym plusem jest pudełko, które nie przypomina typowej paletki tylko jest to małe okrągłe pudełeczko, wysuwane 3 poziomy, z lusterkiem, dzięki czemu zajmuje bardzo mało miejsca.
Zastanawiam się nad zakupem maskary, czy macie może jakąś do polecenia z tych koreańskich (ja je testuje dopiero od miesiąca, w sumie dzięki temu, że taka seria pojawiała się w jednej z aptek-drogerii, nie znam za bardzo jeszcze marek z tego kraju)?
Natomiast z tych "kolorowych" kupiłam paletkę do konturowania firmy "Kaja" (nazwa brzmi europejsko, ale jest Made in Korea) i jestem zachwycona. Bardzo trwała, naturalne kolory różu i bronzera (mam 00 Sugar Cookie), dzięki czemu nie przypomina typowego konturowania twarzy tylko daje taki naturalny efekt. Do tego największym plusem jest pudełko, które nie przypomina typowej paletki tylko jest to małe okrągłe pudełeczko, wysuwane 3 poziomy, z lusterkiem, dzięki czemu zajmuje bardzo mało miejsca.
Zastanawiam się nad zakupem maskary, czy macie może jakąś do polecenia z tych koreańskich (ja je testuje dopiero od miesiąca, w sumie dzięki temu, że taka seria pojawiała się w jednej z aptek-drogerii, nie znam za bardzo jeszcze marek z tego kraju)?
-
bambimarty
- Channelka
Pianka do mycia twarzy i serum pod oczy dr althea, krem laneige water bank i erborian skin therapy. Używałam też sporo rzeczy z beauty of joseon czy muldream, ale dopiero przy tych 4 kosmetykach faktycznie zauważyłam, że przynoszą widoczne efekty. Plus co jest dla mnie super w przypadku kremu i tego serum z erboriana, są naprawdę ultra wydajne. Groszkiem produktu można pokryć całą twarz, miniaturki starczyły mi na 2,5 miesiąca codziennego stosowania, a mój poprzedni krem z Bielendy choć większy na miesiąc.
- Kamila83ns
- RoyalBaby
M.in -
Maski w płachcie z wit C Mary & may
Krem z idebenonem Mary & may
Tonik z kwasami Some by mi
Serum z pdrn Medicube
Serum Relief iUnik
Tonik z wąkrotą iUnik
Serum z beta-glukanem iUnik
Tonik z nad I peptydami Numbuzin
Płatki dio twarzy z kwasami Mary & May
Spf z glutationem Aplb
Spf heartleaf Anua
Maski w płachcie chłodzące z CellFusion
Maski w płachcie chłodzące (w białym opakowaniu z napisem morning) Saborino (w sumie to japońskie)
Maska w płachcie z shea Missha
Maska w płachcie z ziemniakiem Missha
Maska w płachcie z zieloną herbatą Esfolio
Maska w płachcie z kofeiną Esfolio
Jak sobie coś przypomnę to dopiszę
Serum z pdrn Medicube
Serum Relief iUnik
Tonik z wąkrotą iUnik
Spf z glutationem Aplb
Spf heartleaf Anua
Maski w płachcie chłodzące (w białym opakowaniu z napisem morning) Saborino (w sumie to japońskie)
- Kamila83ns
- RoyalBaby
Seria sungboon z astaksantyną
-
Baska_2424
- Skarpeta Rakieta
Wow, widzę dużo marek masz przetestowanych, które z tych masek polecasz?Kamila83ns pisze: ↑ndz lut 22, 2026 8:09 am M.in -
Serum z pdrn Medicube
Serum Relief iUnik
Tonik z wąkrotą iUnik
Spf z glutationem Aplb
Spf heartleaf Anua
- Kamila83ns
- RoyalBaby
Te, o których tam napisałamBaska_2424 pisze: ↑ndz lut 22, 2026 10:56 am Wow, widzę dużo marek masz przetestowanych, które z tych masek polecasz?
Mam jeszcze sporo w pudłach do wyjęcia i poznania, jestem kosmetycznym świrem
Takie top to dla mnie Mary&May z wit C- uwielbiam rano bo cudnie budzi skórę do życia i ta esencja jest taka wodnista, więc spokojnie można dać potem serum, krem i dalsze warstwy.
Po bieganiu w lecie wlatują chłodzące z CellFusion
Z treściwszych to missha z shea i z ziemniakiem
-
Baska_2424
- Skarpeta Rakieta
Dużo ich :D. Muszę popróbować. Tylko ja jestem takim totalnym laikiem w kwestii pielęgnacji, dlatego nie wiem czy będę umiała zdecydować, którą kiedy itd. Dlatego myślałam, że może jest wśród ich jakaś jedna najlepsza.Kamila83ns pisze: ↑ndz lut 22, 2026 11:15 am Te, o których tam napisałam![]()
Mam jeszcze sporo w pudłach do wyjęcia i poznania, jestem kosmetycznym świremewidentnie zaslugiwałabym na obsmarowanie konsumpcjonizmu tu na Wandzie
Takie top to dla mnie Mary&May z wit C- uwielbiam rano bo cudnie budzi skórę do życia i ta esencja jest taka wodnista, więc spokojnie można dać potem serum, krem i dalsze warstwy.
Po bieganiu w lecie wlatują chłodzące z CellFusion
Z treściwszych to missha z shea i z ziemniakiem
- Kamila83ns
- RoyalBaby
Trudno taką jedną podać bo co znaczy "najlepsza"? To zależy kiedy, na jaki problem skórny, co ma nam dać?Baska_2424 pisze: ↑ndz lut 22, 2026 11:44 am Dużo ich :D. Muszę popróbować. Tylko ja jestem takim totalnym laikiem w kwestii pielęgnacji, dlatego nie wiem czy będę umiała zdecydować, którą kiedy itd. Dlatego myślałam, że może jest wśród ich jakaś jedna najlepsza.
Jak napisalam wcześniej dla mnie z tych najlepsze są z Mary&May z wit C z tych powodów o których też napisałam
ale jak wracam z biegania to wolę z CellFusion albo Saborino.
Jak nie mam rano czasu to wlatują chłodzące Saborino (minuta i już).
Jak potrzebuję regeneracji to np Missha z shea
Jak na skórze mam jakieś gulki (rzadko ale czasem są) to wybieram coś z drzewem herbacianym czy kwasami aha
-
Testtesttest111
- BlondDoczep
Miałam tak gdy rzuciłam się jak dzik w żołędzie gdy koreańskie kosmetyki zyskały na popularności i zaczęły być promowane przez jeszcze wówczas blogerki 
Teraz łączę produkty z EU I z Korei (tylko te przetestowane, rzadko dorzucam nowości) i działa to fajnie.
Moimi hitami są:
Masełko różowe Banila Co
Celimax Dual Barrier cośtam cream
Haruharu Wonder krem peptydowy z wąkrotką (pod oczy)
Kiss me heroine mascara remover
Romand better than palette cienie do powiek
Juicydoll slim liquid eyeliner
Romand bare water tint
Cell Fusion C Laser UV sunscreen.
To też (pomijając paletkę, która wolno schodzi) moje typowe elementy zamówienia z yesstyle
Teraz łączę produkty z EU I z Korei (tylko te przetestowane, rzadko dorzucam nowości) i działa to fajnie.
Moimi hitami są:
Masełko różowe Banila Co
Celimax Dual Barrier cośtam cream
Haruharu Wonder krem peptydowy z wąkrotką (pod oczy)
Kiss me heroine mascara remover
Romand better than palette cienie do powiek
Juicydoll slim liquid eyeliner
Romand bare water tint
Cell Fusion C Laser UV sunscreen.
To też (pomijając paletkę, która wolno schodzi) moje typowe elementy zamówienia z yesstyle
w większosci tych kosmetykow jest plastic
- Kamila83ns
- RoyalBaby
Może to za dużo zmian na raz dla Twojej cery.
Używam różnych kosmetyków, z przewagą polskich i koreańskich.
- Kamila83ns
- RoyalBaby
Nie zapisala mi się edycja... To powtórzęKamila83ns pisze: ↑wt mar 10, 2026 11:01 pm Może to za dużo zmian na raz dla Twojej cery.
Używam różnych kosmetyków, z przewagą polskich i koreańskich.
Nie zaobserwowałam nic takiego a wręcz przeciwnie. Ale z pewnością nałożyło się kilka elementów przez te ok 10 lat - zmiany w pielęgnacji (wprowadzenie kilku składników aktywnych - te raczej wybieram zachodnich marek, z większymi i podanymi stężeniami), zmiana diety, powrót do regularnej aktywności fizycznej i suplementacji m.in. omega.
W kosmetykach koreańskich zawsze sprawdzam składy (tzn od pewnego czasu, bo na początku nie przyszło mi to do głowy
A jakie Twoim zdaniem sa ciekawe skladowo kosmetyki koreanskie? Ja poki co opieram swoja pielegnacje glownie na polskich markach takich jak Resibo, Enny Meeny, Hagi, czasami Bielenda i wszystko jest ok.Kamila83ns pisze: ↑wt mar 10, 2026 11:14 pm Nie zapisala mi się edycja... To powtórzę
Nie zaobserwowałam nic takiego a wręcz przeciwnie. Ale z pewnością nałożyło się kilka elementów przez te ok 10 lat - zmiany w pielęgnacji (wprowadzenie kilku składników aktywnych - te raczej wybieram zachodnich marek, z większymi i podanymi stężeniami), zmiana diety, powrót do regularnej aktywności fizycznej i suplementacji m.in. omega.
W kosmetykach koreańskich zawsze sprawdzam składy (tzn od pewnego czasu, bo na początku nie przyszło mi to do głowy) bo są tam różne kwiatki np kremy pełne silikonów, parafiny które dają chwilową gładkość, przewagą substancji konsystencjotwórczych, a składniki które mogłyby działać są na szarym końcu za konserwantami. Może i działają i są przyjemne w użyciu ale staram się jednak dokonywać innych wyborów. Można znaleźć ciekawe składowo kosmetyki
Przed swoim slubem stwierdzilam, ze wprowadze kosmetyki koreanskie no i sie tylko zrazilam.
Z tego co pamietam mialam to serum 100 % Centella Madagaskar, SPF z Beauty of Joseon, esencje z Tirtir, maske na noc z Cosrx taka fioletowa, esencje Mixson i mialam taki krem z Niacynamidem... ale pozniej odkrylam, ze Niacynamid nie jest dla mnie niestety. Pomimo jego odstawienia, cera i tak sie nie poprawila. Dopiero jak wrocilam do polskich kosmetykow. Jem zdrowo, chodze na silownie, wiec ruchu mi nie brakuje, wiec obwinialam tylko te kosmetyki o to.
- Kamila83ns
- RoyalBaby
A jakich szukasz? Z jakimi składnikami? Z jakim działaniem?EMILP pisze: ↑śr mar 11, 2026 10:26 am A jakie Twoim zdaniem sa ciekawe skladowo kosmetyki koreanskie? Ja poki co opieram swoja pielegnacje glownie na polskich markach takich jak Resibo, Enny Meeny, Hagi, czasami Bielenda i wszystko jest ok.
Przed swoim slubem stwierdzilam, ze wprowadze kosmetyki koreanskie no i sie tylko zrazilam.
Z tego co pamietam mialam to serum 100 % Centella Madagaskar, SPF z Beauty of Joseon, esencje z Tirtir, maske na noc z Cosrx taka fioletowa, esencje Mixson i mialam taki krem z Niacynamidem... ale pozniej odkrylam, ze Niacynamid nie jest dla mnie niestety. Pomimo jego odstawienia, cera i tak sie nie poprawila. Dopiero jak wrocilam do polskich kosmetykow. Jem zdrowo, chodze na silownie, wiec ruchu mi nie brakuje, wiec obwinialam tylko te kosmetyki o to.
Nie znam takich, z których wszystko jak leci jest super czy z super składem. Trzeba sprawdzać.
Najogólniej to zwracam uwagę na:
- czy podają stezenie skladnika aktywnego (rzadko w przypadku koreańskich kosmetyków ale coraz częściej podają i to całkiem sensowne stężenia choć rzędu 0,00001 ppm też gdzieś widziałam
- jeśli nie ma stężenia to czy te składniki są blisko początku składu czy nie. Często początek to substancje konsystencjotwórcze, silikony i parafina (lub inne pochodne ropy) w kremach i konserwanty a to co może zadziałać daleko w tyle. Np w serum VT z pdrn ten skladnik jest ostatni. Jak w kremie jest dużo silikonu i parafiny to te składniki z końca nie mają jak zadziałać. Owszem, krem da odczucie wygładzenia, zrobi okluzję ale to chwilowe a nie poprawa stanu skóry
Na podrażnioną skórę i stanami zapalnymi swego czasu dobrze zadziałał na mnie iUnik - serum Relief m.in. z zieloną herbatą, żel z wąkrotą. Szybko mi się wszystko zagoiło.
Serum z wąkrotą Skin1004 to tylko rozpuszczalnik plus wakrota - biednie, samo niewiele zrobi.
Korea kocha niacynamid, nie jest łatwo znaleźć coś bez.
Na ys i stylevanie jest ogromny wybór pojedynczych miniatur, zestawów miniatur, lepiej sobie takie wypróbować jeśli jest większy problem z cerą i dobraniem pielęgnacji
Jeśli chodzi o dietę to mi pomogło zmniejszenie węglowodanów na rzecz większej ilości białka (ok 2,5 g na kg masy ciała bo jeszcze intensywnie ćwiczę,biegam itp 4-5x w tygodniu przez cały rok), zdrowych tluszczy, suplementacja omega i wit z grupy B. Dochodzi mi jeszcze Hashimoto i to ze jestem już po menopauzie.