Start
Mój profil

Ryżowar czy macie czy używacie?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Karalina
RoyalBaby

Ryżowar czy macie czy używacie?

Post autor: Karalina »

Mam ostatnio fazę na kuchnię azjatycjką, przygotowuję w domu sushi, onigiri, bowle, sticky rice itp. i jedynym, co powstrzymuje mnie przed przygotowywaniem ich częściej jest kupa roboty przy gotowaniu ryżu do sushi w garnku. Dlatego pomyślałam, że może zainwestuję w ryżowar, ale mąż się ze mnie śmieje, że ze wszystkich zbędnych rzeczy w kuchni udało mi się wybrać tą najbardziej zbędną Ale rzeczywiście mam bardzo małą kuchnię w kawalerce, więc rzeczywiście muszę kupować tylko sprzęty, których realnie będę używać. Może polecacie jakieś konkretne modele? Ważne tylko, aby był mały - max. na 4 porcje ryżu.
LoremIpsumDolor
Skarpeta Rakieta

Post autor: LoremIpsumDolor »

Skoro masz mala kuchnie to moze lepiej kupic cos co ma wiecej funkcji niz tylko jedna -np- cos w rodzaju "Wolnowar wielofuncyjny 2904/03 Rice Cooker Vintage"(https://www.ariete.pl/multicookery-i-wo ... ntage.html)?

Z ryzowarem nie mialam nigdy doczynienia ale on jest blisko spokrewniony z wolnowarem ktroy jest absolutnie fantastycznym wynalazkiem w kuchni - mam od 10 lat i nie wyobrazam sobie bez niego zycia.
Jesli zdecydujesz sie na urzadzenie wielofunkcyjne w momencie gdzy przejdzie ci ochota na ryz czy azjatyckia kuchnie bedziesz mogla wykorzystac do przygotowania innych potraw.
awkward
RoyalBaby

Post autor: awkward »

Karalina pisze: czw mar 05, 2026 12:38 pm Mam ostatnio fazę na kuchnię azjatycjką, przygotowuję w domu sushi, onigiri, bowle, sticky rice itp. i jedynym, co powstrzymuje mnie przed przygotowywaniem ich częściej jest kupa roboty przy gotowaniu ryżu do sushi w garnku. Dlatego pomyślałam, że może zainwestuję w ryżowar, ale mąż się ze mnie śmieje, że ze wszystkich zbędnych rzeczy w kuchni udało mi się wybrać tą najbardziej zbędną Ale rzeczywiście mam bardzo małą kuchnię w kawalerce, więc rzeczywiście muszę kupować tylko sprzęty, których realnie będę używać. Może polecacie jakieś konkretne modele? Ważne tylko, aby był mały - max. na 4 porcje ryżu.
mój mąż też miał ze mnie bekę a teraz używa go częściej niż ja, bo w naszym jest jeszcze opcja robienia owsianki. Sama uważam ryżowar za zakup roku i najbardziej przydatny sprzęt w mojej kuchni bo jemy faktycznie sporo ryżu. ten nasz ma różne funkcje typu ryż krótki/dlugi, owsianka właśnie (i ryżanka) i jeszcze opcje gotowania na parze ale z tej ostaniej akurat nigdy nie korzystaliśmy. najczęściej właście krótki ryż na jakieś azjatyckie dania, lub mieszanki ryżu i kasz i basmati czy inny jaśminowy – no i super jest dla mnie opcja że nie muszę nad garem stać i pilnować tylko jak się zrobi to się zrobi i potem się po prostu podgrzewa. I to jest ekstra opcja bo ze względu na pracę jemy obiady w różnych porach dnia.
zostawiłam staremu research, który model wybrać i mamy YumAsia Kumo YumCarb na 5,5 cupsa więc może być dla Ciebie za duży ale jak masz jakąś szafkę czy inna szufladę to wypatrzyłam, że Koreanki i Japonki często te ryzowary trzymają właśnie gdzieś ukryte – ten nasz stoi na blacie więc jakieś miejsce jednak zabiera
Rzeka.chaosu
Amigo

Post autor: Rzeka.chaosu »

Karalina pisze: czw mar 05, 2026 12:38 pm Mam ostatnio fazę na kuchnię azjatycjką, przygotowuję w domu sushi, onigiri, bowle, sticky rice itp. i jedynym, co powstrzymuje mnie przed przygotowywaniem ich częściej jest kupa roboty przy gotowaniu ryżu do sushi w garnku. Dlatego pomyślałam, że może zainwestuję w ryżowar, ale mąż się ze mnie śmieje, że ze wszystkich zbędnych rzeczy w kuchni udało mi się wybrać tą najbardziej zbędną Ale rzeczywiście mam bardzo małą kuchnię w kawalerce, więc rzeczywiście muszę kupować tylko sprzęty, których realnie będę używać. Może polecacie jakieś konkretne modele? Ważne tylko, aby był mały - max. na 4 porcje ryżu.
Dlaczego w garnku długo ci się schodzi? Konieczna jest jakaś specjalna technika?

Jeśli chcesz sprzęt, który będzie uniwersalny, to stawiałabym na coś z funkcją gotowania na parze. Wtedy przyrządzisz i coś płynnego typu zupa i mięso/ rybę na parze i warzywa. Dzięki twojemu wpisowi przypomniałam sobie, że mam takie urządzenie. :D Nie wiem jak ono się nazywa, ale to elektryczny garnek z wkładem do gotowania na parze. Kiedyś dużo korzystałam. Ryż do sushi też wychodził ok.
Awatar użytkownika
Sofia01
MoetGlass

Post autor: Sofia01 »

Mam i polecam, jeśli faktycznie jesz często ryż. Ja mam kuchenkę gazową i choćbym nie wiem jak się starała, ryż gotowany w garnku musze robić w dużej ilości wody i po prostu odcedzać, metody z proporcjami 1:2 się nie sprawdzają, bo się po prostu nierówno gotuje. Ryżowar rozwiązuje ten problem, dodatkową świetną funkcją jest utrzymywanie ciepła i opóźniony start (wstawiałam kilka razy ryż w nocy, żeby na rano był świeżo ugotowany). Mój brat ma płytę indukcyjną i bez problemu robi ryż w garnku

Do małej ilości ryżu polecam Yum Asia Panda Mini ryżowar, minusem jest to, że możesz zrobić naprawdę małą porcję owsianki (chyba ok. 20g płatków), inaczej wszystko wykipi i zaleje klejem :')
Zajmuje naprawdę malutko miejsca na blacie, też mam małą kuchnię i nie czuć aż tak wielkiej różnicy.

Obecnie mam Xiaomi Multifuncional Rice Cooker 4l i tu już wejdzie konkretna porcja owsianki. Minusem jest to ze na raz trzeba ugotować min. 2 miarki ryżu czyli ok. 300g