Ryżowar czy macie czy używacie?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRyżowar czy macie czy używacie?
Mam ostatnio fazę na kuchnię azjatycjką, przygotowuję w domu sushi, onigiri, bowle, sticky rice itp. i jedynym, co powstrzymuje mnie przed przygotowywaniem ich częściej jest kupa roboty przy gotowaniu ryżu do sushi w garnku. Dlatego pomyślałam, że może zainwestuję w ryżowar, ale mąż się ze mnie śmieje, że ze wszystkich zbędnych rzeczy w kuchni udało mi się wybrać tą najbardziej zbędną Ale rzeczywiście mam bardzo małą kuchnię w kawalerce, więc rzeczywiście muszę kupować tylko sprzęty, których realnie będę używać. Może polecacie jakieś konkretne modele? Ważne tylko, aby był mały - max. na 4 porcje ryżu.
-
LoremIpsumDolor
- Skarpeta Rakieta
Skoro masz mala kuchnie to moze lepiej kupic cos co ma wiecej funkcji niz tylko jedna -np- cos w rodzaju "Wolnowar wielofuncyjny 2904/03 Rice Cooker Vintage"(https://www.ariete.pl/multicookery-i-wo ... ntage.html)?
Z ryzowarem nie mialam nigdy doczynienia ale on jest blisko spokrewniony z wolnowarem ktroy jest absolutnie fantastycznym wynalazkiem w kuchni - mam od 10 lat i nie wyobrazam sobie bez niego zycia.
Jesli zdecydujesz sie na urzadzenie wielofunkcyjne w momencie gdzy przejdzie ci ochota na ryz czy azjatyckia kuchnie bedziesz mogla wykorzystac do przygotowania innych potraw.
Z ryzowarem nie mialam nigdy doczynienia ale on jest blisko spokrewniony z wolnowarem ktroy jest absolutnie fantastycznym wynalazkiem w kuchni - mam od 10 lat i nie wyobrazam sobie bez niego zycia.
Jesli zdecydujesz sie na urzadzenie wielofunkcyjne w momencie gdzy przejdzie ci ochota na ryz czy azjatyckia kuchnie bedziesz mogla wykorzystac do przygotowania innych potraw.
mój mąż też miał ze mnie bekę a teraz używa go częściej niż ja, bo w naszym jest jeszcze opcja robienia owsianki. Sama uważam ryżowar za zakup roku i najbardziej przydatny sprzęt w mojej kuchni bo jemy faktycznie sporo ryżu. ten nasz ma różne funkcje typu ryż krótki/dlugi, owsianka właśnie (i ryżanka) i jeszcze opcje gotowania na parze ale z tej ostaniej akurat nigdy nie korzystaliśmy. najczęściej właście krótki ryż na jakieś azjatyckie dania, lub mieszanki ryżu i kasz i basmati czy inny jaśminowy – no i super jest dla mnie opcja że nie muszę nad garem stać i pilnować tylko jak się zrobi to się zrobi i potem się po prostu podgrzewa. I to jest ekstra opcja bo ze względu na pracę jemy obiady w różnych porach dnia.Karalina pisze: ↑czw mar 05, 2026 12:38 pm Mam ostatnio fazę na kuchnię azjatycjką, przygotowuję w domu sushi, onigiri, bowle, sticky rice itp. i jedynym, co powstrzymuje mnie przed przygotowywaniem ich częściej jest kupa roboty przy gotowaniu ryżu do sushi w garnku. Dlatego pomyślałam, że może zainwestuję w ryżowar, ale mąż się ze mnie śmieje, że ze wszystkich zbędnych rzeczy w kuchni udało mi się wybrać tą najbardziej zbędną Ale rzeczywiście mam bardzo małą kuchnię w kawalerce, więc rzeczywiście muszę kupować tylko sprzęty, których realnie będę używać. Może polecacie jakieś konkretne modele? Ważne tylko, aby był mały - max. na 4 porcje ryżu.
zostawiłam staremu research, który model wybrać i mamy YumAsia Kumo YumCarb na 5,5 cupsa więc może być dla Ciebie za duży ale jak masz jakąś szafkę czy inna szufladę to wypatrzyłam, że Koreanki i Japonki często te ryzowary trzymają właśnie gdzieś ukryte – ten nasz stoi na blacie więc jakieś miejsce jednak zabiera
-
Rzeka.chaosu
- Amigo
Dlaczego w garnku długo ci się schodzi? Konieczna jest jakaś specjalna technika?Karalina pisze: ↑czw mar 05, 2026 12:38 pm Mam ostatnio fazę na kuchnię azjatycjką, przygotowuję w domu sushi, onigiri, bowle, sticky rice itp. i jedynym, co powstrzymuje mnie przed przygotowywaniem ich częściej jest kupa roboty przy gotowaniu ryżu do sushi w garnku. Dlatego pomyślałam, że może zainwestuję w ryżowar, ale mąż się ze mnie śmieje, że ze wszystkich zbędnych rzeczy w kuchni udało mi się wybrać tą najbardziej zbędną Ale rzeczywiście mam bardzo małą kuchnię w kawalerce, więc rzeczywiście muszę kupować tylko sprzęty, których realnie będę używać. Może polecacie jakieś konkretne modele? Ważne tylko, aby był mały - max. na 4 porcje ryżu.
Jeśli chcesz sprzęt, który będzie uniwersalny, to stawiałabym na coś z funkcją gotowania na parze. Wtedy przyrządzisz i coś płynnego typu zupa i mięso/ rybę na parze i warzywa. Dzięki twojemu wpisowi przypomniałam sobie, że mam takie urządzenie. :D Nie wiem jak ono się nazywa, ale to elektryczny garnek z wkładem do gotowania na parze. Kiedyś dużo korzystałam. Ryż do sushi też wychodził ok.
Mam i polecam, jeśli faktycznie jesz często ryż. Ja mam kuchenkę gazową i choćbym nie wiem jak się starała, ryż gotowany w garnku musze robić w dużej ilości wody i po prostu odcedzać, metody z proporcjami 1:2 się nie sprawdzają, bo się po prostu nierówno gotuje. Ryżowar rozwiązuje ten problem, dodatkową świetną funkcją jest utrzymywanie ciepła i opóźniony start (wstawiałam kilka razy ryż w nocy, żeby na rano był świeżo ugotowany). Mój brat ma płytę indukcyjną i bez problemu robi ryż w garnku
Do małej ilości ryżu polecam Yum Asia Panda Mini ryżowar, minusem jest to, że możesz zrobić naprawdę małą porcję owsianki (chyba ok. 20g płatków), inaczej wszystko wykipi i zaleje klejem
Zajmuje naprawdę malutko miejsca na blacie, też mam małą kuchnię i nie czuć aż tak wielkiej różnicy.
Obecnie mam Xiaomi Multifuncional Rice Cooker 4l i tu już wejdzie konkretna porcja owsianki. Minusem jest to ze na raz trzeba ugotować min. 2 miarki ryżu czyli ok. 300g
Do małej ilości ryżu polecam Yum Asia Panda Mini ryżowar, minusem jest to, że możesz zrobić naprawdę małą porcję owsianki (chyba ok. 20g płatków), inaczej wszystko wykipi i zaleje klejem
Zajmuje naprawdę malutko miejsca na blacie, też mam małą kuchnię i nie czuć aż tak wielkiej różnicy.
Obecnie mam Xiaomi Multifuncional Rice Cooker 4l i tu już wejdzie konkretna porcja owsianki. Minusem jest to ze na raz trzeba ugotować min. 2 miarki ryżu czyli ok. 300g