Start
Mój profil

Ślub jednostronny

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Rabarblador
Srebrna Kropeczka

Ślub jednostronny

Post autor: Rabarblador »

Jak zacząć organizację takiego ślubu?
Ja jestem wierząca, mój partner nie (ma chrzest i komunię, nie podchodził do bierzmowania i nie chce).
Czy jest szansa na ślub jednostronny? Partner powiedział że nie ma z tym problemu, dopóki to nie będzie ingerować w jego podejście i przekonania (dlatego nie zamierzam go namawiać by ogarnął bierzmowanie).
Od czego zacząć? Od kurii czy od proboszcza? Czy musi złożyć apostazję?

Tyle pytań a w necie tak mało odpowiedzi na ten temat, a znajomi najczęściej brali normalnie kościelny lub cywilny :(
maml
RoyalBaby

Post autor: maml »

Jakiej apostazji, po co? Skąd taki pomysł w ogóle?
Załatwiasz jak normalny ślub plus zgoda biskupa/załatwiasz w kurii chyba że w Twojej parafii mogą Ci z tym pomóc i tyle.
Nic niezwykłego.
Awatar użytkownika
Rabarblador
Srebrna Kropeczka

maml pisze: czw mar 05, 2026 3:17 pm Jakiej apostazji, po co? Skąd taki pomysł w ogóle?
Załatwiasz jak normalny ślub plus zgoda biskupa/załatwiasz w kurii chyba że w Twojej parafii mogą Ci z tym pomóc i tyle.
Nic niezwykłego.
Napisałam że totalnie się nie znam, i o ile wiem że przy małżeństwach z różnych wiar nie ma problemu, tak nie byłam pewna czy w przypadku kiedy jedna osoba nie ma wszystkich sakramentów nie trzeba robić apostazji.
maml
RoyalBaby

Post autor: maml »

Rabarblador pisze: czw mar 05, 2026 4:41 pm Napisałam że totalnie się nie znam, i o ile wiem że przy małżeństwach z różnych wiar nie ma problemu, tak nie byłam pewna czy w przypadku kiedy jedna osoba nie ma wszystkich sakramentów nie trzeba robić apostazji.

Nie miałoby to żadnego sensu z punktu widzenia kościoła. Nie ma takiego wymagania.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Post autor: PEONIA »

Z tego co wiem to jaki ślub jest możliwy tylko wtedy jak jedna z osób nie ma w ogóle sakramentów. Wystarczy, że ma choćby chrzest i już nie można takiego zrobić
fantasmagorie
Ciastko

Post autor: fantasmagorie »

PEONIA pisze: sob mar 07, 2026 2:14 pm Z tego co wiem to jaki ślub jest możliwy tylko wtedy jak jedna z osób nie ma w ogóle sakramentów. Wystarczy, że ma choćby chrzest i już nie można takiego zrobić
E nie. Brałam taki ślub pół roku temu, ja mam sakramenty, mąż jest ochrzczony ale niewierzący. Nie było żadnego problemu. Trochę więcej dokumentów do wypełnienia i czekanie na zgodę kurii, ale to formalności, jakoś poszło.

Polecam u zakonników, nie u księży w zwykłej parafii, mają więcej luzu. Autorko, nastaw się tylko, że obydwoje musicie przebrnąć przez nauki przedmałżeńskie i poradnię rodzinną.
Awatar użytkownika
Rabarblador
Srebrna Kropeczka

fantasmagorie pisze: sob mar 07, 2026 9:59 pm E nie. Brałam taki ślub pół roku temu, ja mam sakramenty, mąż jest ochrzczony ale niewierzący. Nie było żadnego problemu. Trochę więcej dokumentów do wypełnienia i czekanie na zgodę kurii, ale to formalności, jakoś poszło.

Polecam u zakonników, nie u księży w zwykłej parafii, mają więcej luzu. Autorko, nastaw się tylko, że obydwoje musicie przebrnąć przez nauki przedmałżeńskie i poradnię rodzinną.
Dziękuję za info! Jestem świadoma że nauki nas nie ominą, rozumiem że narzeczony też musi na nich być? Trochę dziwne :o
fantasmagorie
Ciastko

Post autor: fantasmagorie »

Rabarblador pisze: ndz mar 08, 2026 1:19 pm Dziękuję za info! Jestem świadoma że nauki nas nie ominą, rozumiem że narzeczony też musi na nich być? Trochę dziwne :o
Tak, musi. Chodzi o to, że musi też wiedzieć, na co się zgadza a propos wartości chrześcijańskich, dzieci itd. Łącznie z tym, że mimo ślubu jednostronnego u nas zakonnik chciał od narzeczonego zaświadczenia o jego chrzcie :')

Co do samej uroczystości to właściwie ciężko nawet się zorientować będąc gościem, że to ślub jednostronny, bo różni się tylko tym, że podczas przysięgi strona niewierząca nie dodaje "tak mi dopomóż Boże...".