Rzeka.chaosu pisze: ↑śr lut 25, 2026 3:04 pm Ja uważam, że na taką imprezę można po prostu nie iść. Zwracam honor wszystkim osobom, z którymi jeszcze niedawno dyskutowałam tu o tym, że wesela (i towarzyszące im niuanse kolorystyczneplus wynikające z tego dramy) wcale nie są takie złe.
Jako, że rozpętałam tę burzę, to zaznaczam jeszcze raz, że moja interpretacja tematu była zupełnie inna. Biel tylko dla młodej ok. Ale teściowa, chcąc wyglądać elegancko i pasować na fotkach, może po prostu chciała dobrze proponujące to ecru czy tam beż. Ja bym się tego nie czepiała i to moje zdanie. Bo zachowanie teściowej nie musiało wynikać ze złych intencji. Sama nigdy w życiu nie włożyłabym pastelowego różu czy innego shitu (nie pasują mi ani pastelowe, ani mocne kolory), a beż wydawałby mi się bezpieczny.
Można nie iść albo można się zachować jak normalny człowiek i dostosować ubiór do okazji, kiedy panna młoda WYRAŹNIE ZAZNACZA żeby nie ubierać się w dane kolory. I w czym nie pójście miałoby być lepsze od tego całego izolowania się o którym było trąbione w komentarzach wcześniej? To takie samo bycie dzikiem i „przewrażliwienie” jak obrażenie się o byle co i natychmiastowa odcinka bez słowa. Ale pójście i zrobienie na złość młodej to chamstwo w czystej postaci.
Nie rozumiem tej mody na ubieranie się w kolory zbliżone do białego przez matki młodych. „Za moich czasów” tego nie było. Teściowe, jednej i drugie strony, ubierały się w te same kolory co goście, ew w sukienki czy garsonki bardziej zdobione ale wciąż w kolorach dalekich od białego. Zazwyczaj pastele. Nie widziałam na ani jednym weselu żeby któraś była ubrana w krem, jasny beż czy ecru, teraz to jakaś plaga. Na ostatnim weselu na jakim byłam matki młodych były ubrane w jasne garsonki, jedna w lawendowa, druga w brzoskwiniowym kolorze a za to prym buractwa wiodła druhna która po prostu ubrała suknie ślubną w kolorze biało srebrnym z mnóstwem zdobień, do tego dwa kilo doczepow i makijaż jakby dalej był 2016. Nie muszę chyba pisać jak bardzo podobało się to młodej która postawiła na skromną sukienkę, delikatny makijaż i naturalną fryzurę i przy druhnie wyglądała jak uboga krewna xd