Start
Mój profil

Problemy ze zdrowym odżywianiem

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
ikamika
Skarpeta Rakieta

Problemy ze zdrowym odżywianiem

Post autor: ikamika »

Cześć,
jestem ciekawa, czy jest tu ktoś kto ma taki problem jak ja. Odkąd pamiętam, praktycznie nie jem żadnych warzyw. Większość przyprawia mnie o odruch wymiotny. Jak to zmienić? Jak nauczyć się jeść zdrowiej? Niestety chcąc nie chcą uwielbiam "syfiaste" jedzenie, ale chciałabym zmienić swoje nawyki żywieniowe...
urfavbrunette
RoyalBaby

Post autor: urfavbrunette »

może warto zasięgnąć pomocy dietetyka? albo chociaż doradcy żywieniowego
Awatar użytkownika
Brida
Migocząca Świeczka

Post autor: Brida »

A co z niezdrowego jedzenia lubisz jeść najbardziej? Może da się tam napakować trochę warzyw? Np. na pizzę czy do burgera da się spokojnie dołożyć warzywa, a ich smak trochę "zginie" wśród innych smaków.

Drugim pomysłem, który przychodzi mi do głowy jest przemycanie warzyw o w miarę neutralnym smaku, np. biała fasola (można dodać nawet do koktajlu - ona praktycznie nie ma smaku :D ), sałata, cukinia, obrany ogórek.

Trzeci sposób - zblendować. Zupa, sos, koktajl - one przyjmą wszystko i łatwo je po prostu wypić :) Jak lubisz np. pizzę albo makaron z sosem, to upiecz paprykę, pomidor, czosnek, cebulę i zblenduj. W koktajlu super sprawdzi się szpinak albo buraki (można kupić już ugotowane, w takiej folii) i do tego jakieś owoce typu banan, mango, ananas.

Co jesz na śniadanie? Jak kanapki, to nie wierzę, że nie byłyby lepsze z pomidorem albo kiszonym ogórkiem i cebulą ;)

Powodzenia!
Rammlied
Gacie z oceanu

Post autor: Rammlied »

Wydaje mi się, że w takim wypadku najlepiej przemycić warzywa i owoce w koktajlach. Można dodać białka smakowego dla zabicia smaku warzyw. Myślę, że w ten sposób, jednym koktajlem, da się dostarczyć dzienne zapotrzebowanie na warzywa. W necie jest pełno przepisów na takie koktajle 😀