Start
Mój profil

Zaskórniki i pryszcze - hormony

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
RanekPanek
Koczkodan

Zaskórniki i pryszcze - hormony

Post autor: RanekPanek »

Dziewczyny, podpowiedzcie coś, bo oszaleję.
Po około 15 latach łykania tabletek anty (z przerwą na jedną ciążę) odstawiłam je, żeby się już nie „truć”. Momentalnie pogorszył mi się stan skóry - na twarzy ciągle pryszcze, i ilość zaskórników po prostu koszmarna. Na dekolcie i plecach również pryszcze, skóra w dodatku stała się w dotyku okropnie tłusta. Włosy muszę myć codziennie.
Czy jest jakiś magiczny sposób żeby to uspokoić, czy jedynym sposobem jest powrót do tabletek? Nadmienię, że robiłam badania i poziom hormonów mam w normie, badania tarczycy też ok.
Przechodziłam lata temu kurację Izo… i do teraz efekt się utrzymywał super. Jednak wolałabym nie przechodzić tego ponownie ze względu na skutki uboczne (długofalowe uszkodzenie stawów).
Czy są jakieś suplementy, jakieś kosmetyki czy rytuały, które naprawdę działają?
Wizytę u dermatologa na razie wykluczam - ponieważ zakładam, że będzie on leczył objawy, a nie przyczyny, więc pewnie da maść na receptę za 80zl i elo.
Awatar użytkownika
fajnasasiadka
PsychoFanka

Post autor: fajnasasiadka »

Ja dostałam wysypkę na wakacjach. Pomogło mi to. Nakładam wieczorem.
Mam skórę tłustą. :)
Też oglądałam kilkanaście filmików na tiktoku co polecają na skórę tłustą.
https://www.doz.pl/apteka/p133369-Biode ... uSEALw_wcB

Na wysyp na plecach mojemu chłopakowi pomógł żel z isany: ISANA Love Your Skin Żel do mycia twarzy, z kwasami AHA i PHA.
:covid:
RanekPanek
Koczkodan

Post autor: RanekPanek »

fajnasasiadka pisze: czw lut 12, 2026 7:36 am Ja dostałam wysypkę na wakacjach. Pomogło mi to. Nakładam wieczorem.
Mam skórę tłustą. :)
Też oglądałam kilkanaście filmików na tiktoku co polecają na skórę tłustą.
https://www.doz.pl/apteka/p133369-Biode ... uSEALw_wcB

Na wysyp na plecach mojemu chłopakowi pomógł żel z isany: ISANA Love Your Skin Żel do mycia twarzy, z kwasami AHA i PHA.
Dziękuję za polecajke :)
Ten żel z isany mam, faktycznie zasusza to co jest, ale nowe cały czas wychodzą :<
Awatar użytkownika
fajnasasiadka
PsychoFanka

Post autor: fajnasasiadka »

RanekPanek pisze: czw lut 12, 2026 9:14 am Dziękuję za polecajke :)
Ten żel z isany mam, faktycznie zasusza to co jest, ale nowe cały czas wychodzą :<
Polecają kwas salicylowy na moje zaskórniki sam nie działał. Nakładałam serum z kwasem a na to zieloną glinkę. Fajnie oczyszczało.
:covid:
astronautka123

Post autor: astronautka123 »

Mi znacząco poprawiły się zaskórniki po kosmetykach Some by mi - koreańskie, ciemnozielona linia.