Start
Mój profil

Ogród

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Limonene
Kciuk

Ogród

Post autor: Limonene »

Też już czekacie aż ten śnieg stopnieje żeby coś zasadzić w ogródku i wyszukiwać co kiełkuje z cebulek? 😂
Awatar użytkownika
Monikaxyz
TrampekLV

Post autor: Monikaxyz »

Ja już odliczam dni do kawy na dworze przy ćwierkających ptakac h :')

Planuje jakie kwiaty w tym roku posadzić i co ciekawego dać do szklarni
Awatar użytkownika
Brida
Migocząca Świeczka

Post autor: Brida »

Jejku tak!!! Chociaż akurat mieszkam w tej części kraju, w której akurat zimy już praktycznie nie ma, ptaki już szaleją, pojawiły się bazie, przebiśniegi i kiełkują powoli tulipany ;) Także coś się ruszyło, ale zdecydowanie czekam, aż będę mogła pokopać w ogródku, a koszyk z nasionami na allegro rośnie :D
Póki co mam plan na ten lub przyszły weekend, żeby posadzić bratki w doniczkach na parapecie :)
Limonene
Kciuk

Brida pisze: pt lut 13, 2026 1:32 pm Jejku tak!!! Chociaż akurat mieszkam w tej części kraju, w której akurat zimy już praktycznie nie ma, ptaki już szaleją, pojawiły się bazie, przebiśniegi i kiełkują powoli tulipany ;) Także coś się ruszyło, ale zdecydowanie czekam, aż będę mogła pokopać w ogródku, a koszyk z nasionami na allegro rośnie :D
Póki co mam plan na ten lub przyszły weekend, żeby posadzić bratki w doniczkach na parapecie :)
Ja dzisiaj śledziłam co mi kiełkuje na skalniaku, są jakieś trzy roślinki ale za cholerę nie pamiętam jakie cebulki tam zasadziłam :p pewnie się dowiem za kilka dni
Moniawogrodzie
RoyalBaby

Post autor: Moniawogrodzie »

Ja mieszkam na wschodzie Polski, u nas dopiero śnieżek się roztapia, ale mam wielką nadzieję, że jutro będzie słoneczko bo mam zamiar myć szklarnię. Wysiałam już pomidory, papryki, cebule i trochę bylin. Ogólnie to mega nie mogę się doczekać tego grzebania w ziemi <3
Limonene
Kciuk

Moniawogrodzie pisze: pt lut 27, 2026 1:53 pm Ja mieszkam na wschodzie Polski, u nas dopiero śnieżek się roztapia, ale mam wielką nadzieję, że jutro będzie słoneczko bo mam zamiar myć szklarnię. Wysiałam już pomidory, papryki, cebule i trochę bylin. Ogólnie to mega nie mogę się doczekać tego grzebania w ziemi <3
U nas cieplutko dzisiaj i już się nie mogłam opanować, przekopałam grządki, wysiałam do gruntu koperek, rukolę i szpinak :D cebula z czosnkiem już siedzą od września w ziemi, większość warzyw wczoraj wysiałam na rozsady
Damulka123
Tritonotti

Post autor: Damulka123 »

Czy macie jakis sklep z nasionami, który konkretnie polecacie? Nie musi być najtańszy. Bardziej zależy mi na dobrej jakości nasion czy to warzyw czy kwiatów:)
Limonene
Kciuk

Damulka123 pisze: pn mar 02, 2026 12:15 pm Czy macie jakis sklep z nasionami, który konkretnie polecacie? Nie musi być najtańszy. Bardziej zależy mi na dobrej jakości nasion czy to warzyw czy kwiatów:)
Ogólnie na początek polecam Legutkę, bo mają najlepszy stosunek ceny do jakości. Ale jeśli naprawdę zależy ci na czymś super, żeby mieć pewność że wyrośnie, to Vilmorin. A jeśli chcesz siępoczuć zupełnie jak profesjonalista to kiepenkerl :D
Moniawogrodzie
RoyalBaby

Post autor: Moniawogrodzie »

Damulka123 pisze: pn mar 02, 2026 12:15 pm Czy macie jakis sklep z nasionami, który konkretnie polecacie? Nie musi być najtańszy. Bardziej zależy mi na dobrej jakości nasion czy to warzyw czy kwiatów:)
ja uwielbiam Fabrykę Rozsady, można kupić nasiona oraz rozsady, wszystko jest bardzo wysokiej jakości :)
Damulka123
Tritonotti

Post autor: Damulka123 »

Dzięki za polecajki! W tym roku zakładam swoj pierwszy ogród. Nie wiem kiedy uda nam sie wyrównać teren ale liczę na to, ze uda mi sie chociaz pomidory w doniczce 🤣
Limonene
Kciuk

Damulka123 pisze: pn mar 02, 2026 1:06 pm Dzięki za polecajki! W tym roku zakładam swoj pierwszy ogród. Nie wiem kiedy uda nam sie wyrównać teren ale liczę na to, ze uda mi sie chociaz pomidory w doniczce 🤣
My od trzech lat mamy ogród, pierwszy sezon też tak delikatnie tylko pomidory i jakieś podstawowe warzywa na jednej grządce, w zeszłym roku trochę więcej, a w tym już idę na całość 😂
Połowa mojego ogródka na zdjęciu, jeszcze mam mini szklarnię i trzy podwyzszane grządki
Załączniki
fw_1772456570268.jpg
fw_1772456570268.jpg (288.47 KiB) Przejrzano 80 razy
Turututu
RóżowePolo

Post autor: Turututu »

Limonene pisze: pn mar 02, 2026 2:02 pm [quote=Damulka123 post_id=3044375 time=<a href="tel:1772453200">1772453200</a> user_id=230555]
Dzięki za polecajki! W tym roku zakładam swoj pierwszy ogród. Nie wiem kiedy uda nam sie wyrównać teren ale liczę na to, ze uda mi sie chociaz pomidory w doniczce 🤣
My od trzech lat mamy ogród, pierwszy sezon też tak delikatnie tylko pomidory i jakieś podstawowe warzywa na jednej grządce, w zeszłym roku trochę więcej, a w tym już idę na całość 😂
Połowa mojego ogródka na zdjęciu, jeszcze mam mini szklarnię i trzy podwyzszane grządki
[/quote]

Jak Ci się sprawdzają podwyższane grządki? Planuje zakładać żeby nie musieć co roku przekopywać ogródka i wytyczać grządek na nowo. Ma to sens? Jest mniej pracy przy takim ogródku?
Limonene
Kciuk

Turututu pisze: pn mar 09, 2026 3:59 pm
Jak Ci się sprawdzają podwyższane grządki? Planuje zakładać żeby nie musieć co roku przekopywać ogródka i wytyczać grządek na nowo. Ma to sens? Jest mniej pracy przy takim ogródku?
Fajne ale za małe xD w sensie w tym roku i tak przekopałam normalnie grunt i będę tam siać marchew i pietruszkę bo w tych podwyższanych nie miały za dużo miejsca żeby rosnąć wzdłuż. Lekko przekopać i tak je musiałam żeby ziemię trochę poruszyć, ale jest to na pewno łatwiejsze niż przekopanie gruntu. Ogólnie git ale bardziej dla takich "sadzonkowych" roślin, typu truskawki, fasola, groszek. Kalarepa, kalafior czy brokuły w ogóle się nie zawiązały - miały za mało miejsca