Start
Mój profil

Czy wszystkie dzieci chodzą obecnie na zajęcia dodatkowe?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Dualka
RóżowePolo

Czy wszystkie dzieci chodzą obecnie na zajęcia dodatkowe?

Post autor: Dualka »

Kochane jak to jest? Czy teraz naprawdę wszystkie dzieci chodzą na dodatkową matmę, angielski, treningi i nie wiadomo co? 🤷🏼‍♀️
Czy to tak naprawdę jest potrzebne?
Nasza córka poszła na zajęcia gimnastyczne na kole. Jest w zerówce. Pierwsze w jej życiu.
Ma do tego predyspozycje i wiele osób nam o tym mówiło. Ona wybrała takie zajęcia. Chodzi z radością.
Na zajęciach usłyszałam jak mamy przed sobą mówiły że moje dziecko ma jeszcze basen, boks, angielski i matematykę.
A gdzie czas na dzieciństwo? ;( a gdzie czas spędzony z dziećmi. Przecież jeden z rodziców musi być w takim momencie "taksówkarzem"
O co w tym wszystkim chodzi?
Rzeka.chaosu
Amigo

Post autor: Rzeka.chaosu »

Obecnie chodzi tylko na to, co chce. Angielski i zajęcia sportowe. We wrześniu testowaliśmy różne zajęcia i zostały te. Basen jest w ramach wf. Jakieś zajęcia artystyczne / plastyczne - moim zdaniem wystarczy to, co jest na świetlicy. Od czasu do czasu korzystamy z darmowych warsztatów w domu kultury.

Ja nie jestem przeciwniczką wielu zajęć. Zależy ile dziecko ma lekcji / do której (czy się nie przemęcza) i co robi wieczorami w domu. Jeśli siedzi przy grach, tv, komputerze, to już wolę zajęcia i uspołecznianie.

Unikam też skamerskich zajęć - czyli niby fajne z opisu, ale w rzeczywistości jakaś znudzona i nieporadna osoba próbuje nad dzieciami jakkolwiek zapanować - bez efektu. A kosztuje to 400 zł. :D Mogłabym o takich opowiaaadać i opowiadaaaadać, bo dałam się parę razy złapać.
Wolę zajęcia w jakimś centrum sportowym np. z doświadczonym, sympatycznym i ogarniętym wuefustą "starej daty" - jak coś powie, dzieciaki stoją na baczność i słuchają się. Po takich zajęciach widać postępy, dodatkowo kształtują charakter, poszanowanie zasad.
jaskana
Szarlotta

Post autor: jaskana »

nie myśl o tym za dużo, język i jakieś hobby (sport, coś artystycznego) spokojnie starczą:)
Takede
Channelka

Post autor: Takede »

Córka IV klasa- płatne zajęcia:
Raz w tygodniu korki z matematyki- lubi chodzić, ogromny wpływ na plus.
Raz w tygodniu angielski, lubi chodzić a ja widzę bardzo pozytywny wpływ.
Raz w tygodniu chór- sama wybrała, lubi chodzić.
Plastyka- zajęcia w szkole raz w tygodniu, zaraz po lekcjach, darmowe, uwielbia. https://www.uczelnie.pl/artykul,dlaczeg ... 23867.html Zastanawiam się czy nie zapisać jej dodatkowo na weekendy ale to tylko jak będzie chciała ;)
Dużo? Mało?
Nam w sam raz
astronautka123

Post autor: astronautka123 »

3 klasa podstawówki - nie chodzi na nic, nie chce.
LauraBacha3
SushiRoll

Post autor: LauraBacha3 »

W latach 90 chodziłam na angielski od zerówki oraz na dodatkowy basen od pierwszej klasy. Czyli łącznie 4h więcej niż zakładała szkola. Pamiętam że angielski był chyba o 16, bo zimą było ciemno.
Nie zabrało mi to dzieciństwa, nawet ulepszyło, bo poznałam inne dzieci niż tylko z mojej klasy a do tego umiałam już pływać gdy wprowadzono basen w szkole w ramach wf oraz mogłam się dobrze bawić nad jeziorem u babci.
Moja kuzynka chodziła do szkoły muzycznej. Pamiętam, że czasami płakała, że nie chce ćwiczyć gry w domu. Ale w późniejszym czasie była bardzo wdzięczna rodzicom. Jeździła na koncerty za granicę, brała udział w obozach muzycznych, jako nastolatka miała znajomych z różnych miejsc a nie tylko z naszej wsi ;) a jako dorosła zarabia na tym.
Ja jestem za zajęciami dodatkowymi. Małe dziecko od 8-20 bez przerwy w szkole i na zajęciach to przesada ale dodatkowe kilka godzin w tygodniu nikomu nie zaszkodzi
Jynna
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Jynna »

Ja uważam, że warto by dziecko próbowało. Ale oczywiście nic na siłę.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Dieta 600 kcal

Post autor: Juliaturczyniak »

Jeśli chce to jak najbardziej 😉
Mojego chłopaka córka co ma 6 lat chodzi na zajęcia taneczne