pomoc w wyborze kierunku studiów
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
urfavbrunette
- RoyalBaby
pomoc w wyborze kierunku studiów
hej
jestem w klasie lingwistycznej w liceum (rozszerzony angielski, hiszpański i polski) i kompletnie nie mam pomysłu na swoją przyszłość. na pewno chcę pisać maturę z rozszerzonego angielskiego i hiszpańskiego, polski jeszcze nie wiem - przynajmniej na ten moment, jakoś go nie czuje. na początku liceum myślałam o filologii (angielskiej albo hiszpańskiej), ale im więcej czytam tym mniej wiem
z tego co rozumiem, na filologii jest sporo historii, literatury i czytania lektur w danym języku - najbardziej nie podoba mi się historia. bardziej zaczęłam się skłaniać ku lingwistyce, bo wydaje mi się bardziej „praktyczna”, zazwyczaj jest też możliwość wyboru drugiego języka (tutaj kolejna wątpliwość: czy angielski z hiszpańskim, czy hiszpański z angielskim, czy np. francuski, którego swoją drogą też chcę się nauczyć). jeśli chodzi o specjalność, to najbardziej interesuje mnie translatoryka - w przyszłości chciałabym zdawać egzamin na tłumacza przysięgłego z hiszpańskiego (głównie tłumaczenia medyczne lub techniczne). bardzo zastanawia mnie jednak rola AI w tej pracy. na innym wątku tutaj ktoś stwierdził, że był to dobry kierunek 15 lat temu, a dziś myśli o przebranżowieniu, co trochę mnie martwi. jeśli nie języki / tłumaczenia, to kompletnie nie wiem, co mogłabym robić. myślałam też chwilowo o tłumaczeniu książek, tworzeniu napisów do filmów, ale tutaj już pewnie też wkroczyło AI. nie chciałabym pracować w szkole, własna szkoła językowa raczej mnie nie przekonuje (chociaż nie analizowałam tego jakoś bardzo). zajęcia z doradztwa zawodowego w planie mają być wpisane dopiero za rok, a boję się, że wtedy będzie już za późno. bardzo chętnie poczytam opinie osób, które skończyły filologię albo lingwistykę - jak to wygląda w praktyce, czy żałujecie wyboru, jak z pracą, co z tą sztuczną inteligencją. dziękuję bardzo za przeczytanie i będę super wdzięczna za wszystkie rady 
Jeśli chcesz mieć pracę po studiach to polecam studiować kierunek pielęgniarstwo bo po tym jest obecnie praca albo farmacja lub edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna albo logopedia . Jeśli chcesz mieć pracę po studiach to idź na rejestratorów medyczna ale musisz biegle wladac angielskim językiem , potem kurs szybko online i masz pracę od razu na lata fajna
Naria
-
urfavbrunette
- RoyalBaby
na pielęgniarstwo nie pójdę, bo brzydzą mnie pewne rzeczy, farmacja jest ciężka w cholerę, nie umiem chemii, edukacja wczesnoszkolna, nie dla mnie bo nie nadaję się do dzieciEpifka24 pisze: ↑pn sty 26, 2026 10:04 am Jeśli chcesz mieć pracę po studiach to polecam studiować kierunek pielęgniarstwo bo po tym jest obecnie praca albo farmacja lub edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna albo logopedia . Jeśli chcesz mieć pracę po studiach to idź na rejestratorów medyczna ale musisz biegle wladac angielskim językiem , potem kurs szybko online i masz pracę od razu na lata fajna
Chciałam pomóc.
Jeszcze bym na Twoim miejscu rozważała np język angielski studia anglistyka i uczyła się coś innego typu np język szwedzki, norweski , niemiecki bo to nisza obecnie i możesz znaleźć pracę w korpo potem
Jeszcze bym na Twoim miejscu rozważała np język angielski studia anglistyka i uczyła się coś innego typu np język szwedzki, norweski , niemiecki bo to nisza obecnie i możesz znaleźć pracę w korpo potem
Naria
-
urfavbrunette
- RoyalBaby