Start
Mój profil

Januszyca od piecyka gazowego (Chełmno)

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Lilu

Januszyca od piecyka gazowego (Chełmno)

Post autor: SmokAnalog »

Co sądzicie? Babofon próbował na ostatnią chwilę załatwić lewe papiery o rewizji piecyka, ale nie zdążył.
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:revenge

Post autor: berry blast »

SmokAnalog pisze: wt sty 20, 2026 12:19 am Co sądzicie? Babofon próbował na ostatnią chwilę załatwić lewe papiery o rewizji piecyka, ale nie zdążył.
tak szkoda Fafika :(
rok wcześniej była w mieście akcja rozdawania czujek czadu, zainteresowanie było małe :/

a Januszyca wiadomo, dupę próbowała ratować i się nie udało. jakże mi nie przykro.
Limonene
SushiAddict

Post autor: Limonene »

ale o co chodzi?
Awatar użytkownika
JagodAgata
Gacie z oceanu

Post autor: JagodAgata »

Limonene pisze: wt sty 20, 2026 9:24 am ale o co chodzi?
https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzen ... dziny.html
Rzeka.chaosu
Currently:Greece

Post autor: Rzeka.chaosu »

Nie mam słów. Co roku są apele o te czujki czadu i nic... Ciągle ktoś przez to ginie.
Odnośnie kontroli piecyka: to już pytanie czy w ogóle kontrolerzy byli w budynku i nie zostali wpuszczeni do mieszkania czy właścicielka nie zgłosiła do kontroli. Z tego co wiem takie rzeczy robi administracja. Ona była właścicielką całego budynku?
Hops_Hops
SushiRoll

Post autor: Hops_Hops »

Rzeka.chaosu pisze: wt sty 20, 2026 10:30 am Nie mam słów. Co roku są apele o te czujki czadu i nic... Ciągle ktoś przez to ginie.
Odnośnie kontroli piecyka: to już pytanie czy w ogóle kontrolerzy byli w budynku i nie zostali wpuszczeni do mieszkania czy właścicielka nie zgłosiła do kontroli. Z tego co wiem takie rzeczy robi administracja. Ona była właścicielką całego budynku?
Nie wiem konkretnie jak tam, ale od lat mieszkam zawsze w jakimś mieszkaniu z piecykiem i zawsze to była sprawa właściciela mieszkania, lub właściciel na lokatora cedował ten obowiązek (na zasadzie, "umów konserwację na kiedy będzie ci pasowało, ja za to płacę"). Odgórnie administracja robi przegląd instalacji energetycznej, gazowej i kominiarski. No i jak trzeba wymienić wodomierze czy inne -mierze, to też jest ogłoszenie, ale piecyki zawsze umawiałam sama albo w porozumieniu ze mną umawiał właściciel. Z czujkami też różnie (ja w każdym mieszkaniu miałam i tak swój, ale przy oglądaniu mieszkań pamiętam, że właściciele mieli na to czasem 'wywalone' jak pytałam, czy jest czujnik czadu).
Rzeka.chaosu
Currently:Greece

Post autor: Rzeka.chaosu »

Hops_Hops pisze: wt sty 20, 2026 11:44 am Nie wiem konkretnie jak tam, ale od lat mieszkam zawsze w jakimś mieszkaniu z piecykiem i zawsze to była sprawa właściciela mieszkania, lub właściciel na lokatora cedował ten obowiązek (na zasadzie, "umów konserwację na kiedy będzie ci pasowało, ja za to płacę"). Odgórnie administracja robi przegląd instalacji energetycznej, gazowej i kominiarski. No i jak trzeba wymienić wodomierze czy inne -mierze, to też jest ogłoszenie, ale piecyki zawsze umawiałam sama albo w porozumieniu ze mną umawiał właściciel. Z czujkami też różnie (ja w każdym mieszkaniu miałam i tak swój, ale przy oglądaniu mieszkań pamiętam, że właściciele mieli na to czasem 'wywalone' jak pytałam, czy jest czujnik czadu).
W tym przypadku musiało być podobnie, tzn. należało to do obowiązków właścicielki. Inaczej by nie kombinowała na ostatnią chwilę.

Ja mieszkałam w mieszkaniu bez piecyka, ale z i stalacją gazową. Były terminy przeglądów i trzeba było wpuścić. Ale w Chełmie ten budyneczek jest mały i pewnie nilt tego za właścicieli nie ogarniał.
Marti37
Luźny dzień ze mną

Post autor: Marti37 »

Strasznie szkoda niewinnych dzieci i psa💔😭
Kasiakowalska1
Bagietka z szarlott

Post autor: Kasiakowalska1 »

Hops_Hops pisze: wt sty 20, 2026 11:44 am Nie wiem konkretnie jak tam, ale od lat mieszkam zawsze w jakimś mieszkaniu z piecykiem i zawsze to była sprawa właściciela mieszkania, lub właściciel na lokatora cedował ten obowiązek (na zasadzie, "umów konserwację na kiedy będzie ci pasowało, ja za to płacę"). Odgórnie administracja robi przegląd instalacji energetycznej, gazowej i kominiarski. No i jak trzeba wymienić wodomierze czy inne -mierze, to też jest ogłoszenie, ale piecyki zawsze umawiałam sama albo w porozumieniu ze mną umawiał właściciel. Z czujkami też różnie (ja w każdym mieszkaniu miałam i tak swój, ale przy oglądaniu mieszkań pamiętam, że właściciele mieli na to czasem 'wywalone' jak pytałam, czy jest czujnik czadu).
Od zeszłego czy tego roku jest też obowiązek posiadania czujników czadu tak że i to powinien zapewnić właściciel