Start
Mój profil

Wege redukcja

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Sarcia
Koczkodan

Wege redukcja

Post autor: Sarcia »

Chętnie przyjmę jakieś polecane przepisy na redukcję bez mięsa ☺️
Jakie macie sposoby na dobicie białka?
Możecie polecić profile na insta o tej tematyce?
paula19891989
RoyalBaby

Post autor: paula19891989 »

Sarcia pisze: pt sty 16, 2026 11:48 am Chętnie przyjmę jakieś polecane przepisy na redukcję bez mięsa ☺️
Jakie macie sposoby na dobicie białka?
Możecie polecić profile na insta o tej tematyce?
Hejka! Chętnie pogadam w tym temacie ☺️ A jesteś wegetarianką czy weganką? Ile mniej więcej białka chcesz dobić?

Moje posiłki wegetariańskie (niektóre wegańskie):
1. Wygoogluj "przedokresowy udon podwójny apetyt" - uwielbiam go, robię go z kostką tofu 180g co daje sporo białka - vegan
2. Omlet czekoladowy z 2 jajek i na to wrzucam Skyra albo pudding proteinowy
3. Owsianka Oreo ze Skyrem albo pol Alpro Skyr
4. Giga drożdzówka z Team Zuzannkov - pycha!
5. Przekąska - serek wiejski, łyżeczka masła orzechowego lub pasty pistacjowej, słodzidło, jesli daję masło to wtedy łyżeczka kakao - wszystko blenduje na mega gładki musik
6. Wegeburgery z tofu - tofu kroje na pół, jak mam czas to robie "ciasto" z maki, wody, sosu sojowego i przypraw - glownie papryki, maczam tofu w cieście a potem w platkach kukurydzianych zblendowanych, i takie amazone tofu ładuje do bułu plus pomidor/warzywka z mixem sałat lub roszponka
7. Syrniki - też z Team Zuzannkov
8. Owsianka Black Forest z Pick Up Limes ze Skyrem Naturalnym (daję tam 15g odżywki vegan)
9. Owsianka Kinder Bueno - gdzieś z Instanmam przepis
Sarcia
Koczkodan

paula19891989 pisze: sob sty 17, 2026 9:48 pm Hejka! Chętnie pogadam w tym temacie ☺️ A jesteś wegetarianką czy weganką? Ile mniej więcej białka chcesz dobić?

Moje posiłki wegetariańskie (niektóre wegańskie):
1. Wygoogluj "przedokresowy udon podwójny apetyt" - uwielbiam go, robię go z kostką tofu 180g co daje sporo białka - vegan
2. Omlet czekoladowy z 2 jajek i na to wrzucam Skyra albo pudding proteinowy
3. Owsianka Oreo ze Skyrem albo pol Alpro Skyr
4. Giga drożdzówka z Team Zuzannkov - pycha!
5. Przekąska - serek wiejski, łyżeczka masła orzechowego lub pasty pistacjowej, słodzidło, jesli daję masło to wtedy łyżeczka kakao - wszystko blenduje na mega gładki musik
6. Wegeburgery z tofu - tofu kroje na pół, jak mam czas to robie "ciasto" z maki, wody, sosu sojowego i przypraw - glownie papryki, maczam tofu w cieście a potem w platkach kukurydzianych zblendowanych, i takie amazone tofu ładuje do bułu plus pomidor/warzywka z mixem sałat lub roszponka
7. Syrniki - też z Team Zuzannkov
8. Owsianka Black Forest z Pick Up Limes ze Skyrem Naturalnym (daję tam 15g odżywki vegan)
9. Owsianka Kinder Bueno - gdzieś z Instanmam przepis
Hej!☺️
Jestem wegetarianką i nie mam określonego limitu białka które chce dobijać dziennie.
Wiem, że na redukcji zaleca się 1,5-2g/kg ale ja chciałabym się skupić po prostu na większej podaży białka w mojej diecie. Mam z tym problem bo nie jestem wielką fanką tofu (dopiero od jakiegoś czasu wprowadzam je do posiłków), "zamienniki" mięsa też jadam okazjonalnie bo jest to wysoko przetworzone i nie smakuje mi aż tak bardzo, żeby opierać na tym dietę.
Często robiąc posiłki na szybko, jedynym źródłem białka w posiłku jest kawałek mozzarelli czy Skyr, dlatego chciałabym znaleźć jakieś fajne przepisy które pomogą mi jeść więcej tofu czy strączków, a gdyby miały jeszcze wyliczone makro to już w ogóle byłaby bajka 😊
Dziękuję za powyższe propozycje! Zapisuje!
paula19891989
RoyalBaby

Post autor: paula19891989 »

Sarcia pisze: ndz sty 18, 2026 2:29 pm Hej!☺️
Jestem wegetarianką i nie mam określonego limitu białka które chce dobijać dziennie.
Wiem, że na redukcji zaleca się 1,5-2g/kg ale ja chciałabym się skupić po prostu na większej podaży białka w mojej diecie. Mam z tym problem bo nie jestem wielką fanką tofu (dopiero od jakiegoś czasu wprowadzam je do posiłków), "zamienniki" mięsa też jadam okazjonalnie bo jest to wysoko przetworzone i nie smakuje mi aż tak bardzo, żeby opierać na tym dietę.
Często robiąc posiłki na szybko, jedynym źródłem białka w posiłku jest kawałek mozzarelli czy Skyr, dlatego chciałabym znaleźć jakieś fajne przepisy które pomogą mi jeść więcej tofu czy strączków, a gdyby miały jeszcze wyliczone makro to już w ogóle byłaby bajka 😊
Dziękuję za powyższe propozycje! Zapisuje!
Sprawdź sobie te słodkie na start i koniecznie ten udon - tofu W OGÓLE nie smakuje tam jak tofu, naprawdę.

Makro liczy na pewno Healthy Omnomnom i ona ma sporo fajnych przepisów, ze słodkich ja biorę dużo z Team Zuzannkov właśnie. Jak wyklikasz kilka takich na Instagramie to już algorytm Ci podpowie resztę ☺️
Nieprobojcie
Mokra Włoszka

Post autor: Nieprobojcie »

Ja lubię kotlety sojowe (te tekturki) - namoczone we wrzątku, pokrojone w paski, obficie posypane przyprawą kebab/gyros i usmażone na popsikanej olejem patelni. Dodaję jako "kurczaka" do sałatek, do wrapów, bowli z ryżu i warzyw. W paczce 100g mają prawie 50g białka.
Sarcia
Koczkodan

Nieprobojcie pisze: pn sty 19, 2026 7:53 am Ja lubię kotlety sojowe (te tekturki) - namoczone we wrzątku, pokrojone w paski, obficie posypane przyprawą kebab/gyros i usmażone na popsikanej olejem patelni. Dodaję jako "kurczaka" do sałatek, do wrapów, bowli z ryżu i warzyw. W paczce 100g mają prawie 50g białka.
Ooo, sojowe zawsze robię jak "schabowe" tj. Gotuję w bulionie a potem obtaczam w bułce tartej i smażę (niezbyt dietetycznie 😅🫣). Musze przetestować Twoj sposób!
Nieprobojcie
Mokra Włoszka

Post autor: Nieprobojcie »

Sarcia pisze: pn sty 19, 2026 9:41 am Ooo, sojowe zawsze robię jak "schabowe" tj. Gotuję w bulionie a potem obtaczam w bułce tartej i smażę (niezbyt dietetycznie 😅🫣). Musze przetestować Twoj sposób!
W anglojęzycznym internecie jest mnóstwo przepisów na "soy chunks" - w różnych marynatach, sosach, etc. Kopalnia wysokobiałkowych inspiracji ;)