Start
Mój profil

Gorgonowa

Moderator: verysweetcherry
Pff_Ania
Mokra Włoszka

Re: Gorgonowa

Post autor: Pff_Ania »

I często są wyjaśniane o ile materiał został dobrze zabezpieczony. A przy bardzo dawnych sprawach trudno o takie coś, kiedy nie wiedzieli nawet o istnieniu DNA.
Ja tam lubię wersje, że nie zabiła.
lui21
SweetsGallery

Post autor: lui21 »

Pff_Ania pisze: sob sty 17, 2026 10:42 am No, ale typ się z nią rozstał już i miał w mieście nową babę. Ona musiała o tym wiedzieć. Śmierć Lusi kompletnie nic by nie zmieniła w jej sytuacji. Ew jeśli już mogłaby wysępić jakieś alimenty, ale to max
Zbrodnie często są nieracjonalne i/lub emocjonalne. Nawet jeżeli zdawała sobie sprawę, że śmierć Lusi nic nie zmieni to mogła chcieć się po prostu na niej zemścić, obwiniając ją za odejście Zaremby. Mogła też chcieć się zemścić na nim. Swoją drogą jeżeli założymy, że to ona zabiła, to wcale nie jest powiedziane, że miała zabić tylko ją, możliwe, że po prostu nie zdążyła dokończyć swojego dzieła, bo został wczęty alarm.
Pff_Ania
Mokra Włoszka

Fakt. Brzmi prawdopodobnie. Choć ja bym zaczęła od starego w takim wypadku. A nie od najsłabszej osoby. Choć też mogła działać w emocjach i nie rozkminila tego tak.
lui21
SweetsGallery

Pff_Ania pisze: sob sty 17, 2026 11:32 am Fakt. Brzmi prawdopodobnie. Choć ja bym zaczęła od starego w takim wypadku. A nie od najsłabszej osoby. Choć też mogła działać w emocjach i nie rozkminila tego tak.
On na początku też był brany pod uwagę, ale śledczy tego dalej nie ciągneli ze względu na nastroje społeczne.
Pff_Ania
Mokra Włoszka

lui21 pisze: sob sty 17, 2026 11:48 am On na początku też był brany pod uwagę, ale śledczy tego dalej nie ciągneli ze względu na nastroje społeczne.
No właśnie, śledczy również byli do niej uprzedzeni i bardzo słuchali opinii społecznej. I brali pod uwagę tylko te fakty, które im pasowały do teorii. W sensie mam wątpliwości czy w ogóle pociągnęli jakieś inne wątki tej zbrodni. Tak porządnie.
lui21
SweetsGallery

Pff_Ania pisze: sob sty 17, 2026 11:59 am No właśnie, śledczy również byli do niej uprzedzeni i bardzo słuchali opinii społecznej. I brali pod uwagę tylko te fakty, które im pasowały do teorii. W sensie mam wątpliwości czy w ogóle pociągnęli jakieś inne wątki tej zbrodni. Tak porządnie.
Tak, to prawda. Teraz doczytałam, że ten niski wyrok sąd uzasadnił tym, że nie jest pewny jej winy 🤡 Czyli inaczej - skazujemy ją, bo kogoś musimy, ale pewni nie jesteśmy :') Nie sądze żeby ta sprawa była jakimś wyjątkiem w tamtych czasach, zapewne dużo spraw było "rozwiązywanych" w ten sposób.
Bratoslawa99
Ciastko

Post autor: Bratoslawa99 »

Ja kiedyś, parę lat temu czytałam w archiwach online lwowskie i polskie gazety na temat procesu - relacjonujące go itd - teraz już tak dokładnie nie pamiętam ale generalnie bardzo ciekawe było zachowanie Stanisława któremu już w latach 30-tych zarzucano zmienianie zeznań i mijanie się z prawdą i widać to było bardzo w tych gazetowych sprawozdaniach - natomiast ta krew, spalona chusteczka i ten kał na futrze Gorgonowej i na podłodze w pokoju dziewczyny rzeczywiście bardzo ciężko logicznie wytłumaczyć i obronić.

Strasznie ciekawa sprawa ogólnie
Pff_Ania
Mokra Włoszka

Kal okazał się być zwierzęcy
Krew no to ja mogę sobie łatwo wyobrazić jak Gorgonowa może chce zakosić jakiś hajs udając włamanie. Stąd te ślady.