Start
Mój profil

Czy płeć wpływa na jakość wykonywanych usług?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
paula19891989
RoyalBaby

Czy płeć wpływa na jakość wykonywanych usług?

Post autor: paula19891989 »

Nie wiedziałam jak dokładnie sformułować tytuł wątku, ale chciałabym otworzyć dyskusję i zapytać co sądzicie i jakie macie doświadczenia z korzystania z usług u profesjonalisty (lekarza/fryzjera/etc) tej samej płci vs. płci przeciwnej. Skąd temat? A no bo w moim przypadku zaobserwowałam to na przykładzie dentysty. Korzystałam z usług pań denstystek nie raz i można to podsumować tak:
- jedna pani (teoretycznie bardzo dobry specjalista, sporo dobrych opinii) miała pomóc mi z zapaleniem dziąsła, zabieg bolał niemiłosiernie, co zgłosiłam, prosiłam o znieczulenie, ale powiedziała że do tego znieczulenia nie trzeba; powiedziałam ze tam już nie wrócę
- inna pani (też średnia 5,0) zaczęła mi robić kanałówkę i tak mi ją zwaliła że zrobił mi się zgorzel (zapalenie), musiałam jechać na dyżur po mocne leki i odciągnięcie ropy
- u kolejnej, też pani z wysokimi ocenami, bardzo bolało mnie leczenie zęba, mimo znieczulenia, plus (co potem stwierdził PAN dentysta) ząb został źle opracowany - ząb później zaczął boleć, zrobiło się jakieś zapowietrzenie, pan musiał go poprawiać
- inna pani, bardzo doświadczona i ceniona, robiła mi zabieg na wstrzymanie recesji dziąseł 2 lata temu; zapytałam co dalej, powiedziała żeby myć zęby miękką szczoteczką wymiatająco i tyle

Z kolei u panów dentystów zawsze wychodziłam zadowolona, nic nie bolało ani podczas zabiegu, ani po nim.
- Do jednego trafilam po tej fatalnej kanałówce, wszystko ideolo, i brak bólu, i samo wykonanie, i też uwzglednianie uwag, np. gdy zaczęło boleć dołożył jeszcze znieczulenia, potem leczyłam u niego jeszcze 2 zęby, robiłam higienizację, dostałam dalsze zalecenia, zawsze bez problemów, niestety później ten pan wyprowadził się z mojego miasta 100km dalej więc bujałam się między denstystkami :(
- W koncu znalazłam po dalszych próbach kolejnego pana denstyste, byłam u niego już drugi raz i też rewelacja, zero uwag, mam wrażenie że znów trafiłam na taką samą osobę, jak punkt wyżej. I tu hit: pan jest z tej samej firmy co pani od dziąseł - powiedział że zabieg na recesję się powtarza, o czym mi nie powiedziano wcześniej, mimo że pytałam panią jakie są kolejne kroki :wrrr: on powiedział że powinnam była zostać poinformowana więc WTF

Dodam że opisuję doswiadczenia z przestrzeni 5-6 lat, nie tak że latam ciągle po dentystach, ale czasem była potrzeba.

No i o co chodzi? Dlaczego z paniami miałam tak fatalne doswiadczenia że w koncu powiedziałam że trudno, nie będę leczyć zębów (tak, wiem, bezmyślne, ale to już akt desperacji), a u panów była pełna profeska? Czy to kwestia zawodu? Czy może na innych plaszcyznach też zauważacie powtarzalność, a może wręcz przeciwnie. Co sądzicie?
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Koczkodan

Post autor: Anastazja_smietana »

Absolutnie nie. Z moich obserwacji kobiety są lepsze w precyzyjnych zadaniach. Byłam u wielu różnych dentystek, niektóre były nastawione na zdzieranie kasy, wizyta trwała 5 min a ząb zrobiony byle jak, plomby wypadały, lub były nieszczelne. Chodziłam też do cudownej starszej dentystki, która miała skromny gabinecik, była perfekcjonistką i nigdy jej się nie spieszyło, plomby szczelne aż do dziś. Wyceniała swoje usługi nisko, nie była nastawiona na tworzenie stomatologicznego imperium, serio miała jakąś misję i wrodzony pedantyzm. Cechy naszej osobowości nie zależą od płci, perfekcjoniści znajdą się w obu grupach, poprostu tak trafiłaś. Najlepiej brać z polecenia specjalistów (ale nie z ocen internetowych). I niestety bardzo często cena nie idzie w parze z jakością.
Pejczyk Pandory
Bransoletka50k

Post autor: Pejczyk Pandory »

Mówi się, że mężczyźni są lepszymi ginekologami a ja absolutnie nie mogę się z tym zgodzić. Wszyscy ginekolodzy mężczyźni u których byłam byli do bani oprócz jednego. Jeżeli chodzi o kobiety ginekolożki to nie mam zastrzeżeń.
korcula
Skarpeta Rakieta

Post autor: korcula »

ja mam z paniami ginekolog i z paniami dentystkami tragiczne doświadczenia, za to z panami bardzo dobre, także coś w tym jest
Awatar użytkownika
mjave
ŚpioszkiKenzo

Post autor: mjave »

Czasem się zastanawiam czy to możliwe, że kobiety czują się mnie kompetentne od mężczyzn i też przez pryzmat własnej osoby dokonują takich ocen? To tak niezależnie od głównego wątku..a wracając to..
Zawód lekarza dentysty był (a może nadal jest) zdominowany przez kobiety, zawsze tych wybitnych będzie mniej, więc szansa na powikłanie/trafienie na mniej doświadczoną/mniej zdolną osobę rośnie = prawdopodobny wniosek o tym, że kobiety dentystki to partacze XD
paula19891989
RoyalBaby

Post autor: paula19891989 »

mjave pisze: sob sty 17, 2026 9:49 am Czasem się zastanawiam czy to możliwe, że kobiety czują się mnie kompetentne od mężczyzn i też przez pryzmat własnej osoby dokonują takich ocen? To tak niezależnie od głównego wątku..a wracając to..
Zawód lekarza dentysty był (a może nadal jest) zdominowany przez kobiety, zawsze tych wybitnych będzie mniej, więc szansa na powikłanie/trafienie na mniej doświadczoną/mniej zdolną osobę rośnie = prawdopodobny wniosek o tym, że kobiety dentystki to partacze XD
Jest fajna książka - Niewidzialne Kobiety - która na różnych płaszczyznach porusza ten temat. Sama pracuję w roli, która częściej powierzana jest mężczyznom, bo "facet to jest asertywny, zdecydowany, szybko podejmuje decyzje", a "baba to wiadomo - emocjonalna, roszczeniowa albo z kolei za delikatna, mało odważna, i jeszcze z finansami czasem na bakier, więc na pewno facet ogarnie lepiej". Moim skromnym zdaniem robię swoją robotę lepiej niż niejeden kolega na tym samym stanowisku, bo jestem dokładna, dobrze zorganizowana, procesowa, dodatkowo gdy trzeba podchodzę do tematu bardziej empatycznie co często bardzo procentuje w relacjach z klientami i zespołem. Ale i tak koledzy awansują szybciej i zarabiają więcej.

No ale mimo wszystko skłoniło mnie to do myślenia, ale też po komentarzu mojego męża "jesteś ładna, więc to babska zawiść". Nie przekonał mnie, ale dał do myślenia i zastanowienia się czy ja tak niefortunnie trafiam czy może to jakiś schemat. Ale sądzę że nie, po prostu miałam pecha plus tak jak mówisz - pewnie w zawodzie jest więcej kobiet, więc większą szansa że to właśnie kobieta coś sknoci. Możnaby to samo przenieść na usługi manicure/beauty. Ja chodzę tylko do fryzjera, ale wiem że manicure robią przede wszystkim dziewczyny, więc tu zawód po prostu jest zdominowany przez kobiety i to kobiety mogą wykonać zarówno rewelacyjnie jakaś usługę jak również fatalnie.
Awatar użytkownika
hopsasa
Beżowa

Post autor: hopsasa »

Wole chodzić do kobiet lekarzy, w szczególności z poważnymi problemami. Faceci są do bani, dużo rzadziej trafiam na porządnego i zaangażowanego lekarza - mężczyznę i niemal zawsze jak już ktoś jest ok, to jest to bardzo młody chłopak. Z kobietami nie mam tego problemu.
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

Pejczyk Pandory pisze: czw sty 15, 2026 8:15 pm Mówi się, że mężczyźni są lepszymi ginekologami a ja absolutnie nie mogę się z tym zgodzić. Wszyscy ginekolodzy mężczyźni u których byłam byli do bani oprócz jednego. Jeżeli chodzi o kobiety ginekolożki to nie mam zastrzeżeń.
Dla mnie lekarz to lekarz, ma leczyć, ale o ginekologach mam dosyć specyfczne zdanie. O ile wśród np pediatrów można jeszcze uwierzyć, że zostali lekarzami bo lubią pomagać i lubią dzieci, tak ginekolodzy to typowi biznesmeni nastawieni na zysk. Chodzi mi konkretnie o prowadzenie ciąży, badania prenatalne, prywatne placówki do rodzenia. Czysty biznes. I swoją drogą nie znają się zazwyczaj na niczym innym niż prowadzenie ciąży.
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

hopsasa pisze: sob sty 17, 2026 10:12 am Wole chodzić do kobiet lekarzy, w szczególności z poważnymi problemami. Faceci są do bani, dużo rzadziej trafiam na porządnego i zaangażowanego lekarza - mężczyznę i niemal zawsze jak już ktoś jest ok, to jest to bardzo młody chłopak. Z kobietami nie mam tego problemu.
Ja chyba też. Często są surowsze w obyciu i nie słodzą ale mi to nie przeszkadza.