Start
Mój profil

Włosomaniactwo

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Gdymniesenzmorzy
Samarka

Re: Włosomaniactwo

Post autor: Gdymniesenzmorzy »

Xyz79 pisze: pn sty 12, 2026 8:27 pm Vichy dercos z drobinkami, myję włosy 1x, spłukuję i nakładam 2 raz, wmasowuję w skórę głowy i zostawiam na kilka minut. Po tym raczej nakładam maskę 10-15 min., najczęściej Wella elements - tą linia też jest bardzo fajna + mają opakowania uzupełniające i ceny też trochę lepsze niż innych produktów 😉

Bardzo fajny jest Kevin Murphy Maxi wash, ale też wymaga bogatszej pielęgnacji po. Mocno oczyszcza skórę głowy i włosy 😅
Ta Wella mnie zaciekawiła i ceny nie tak kosmiczne 🫣Miałaś z tej linii coś poza maską?☺️
Xyz79
VlogmasEnjoyer

Post autor: Xyz79 »

Gdymniesenzmorzy pisze: pn sty 12, 2026 8:37 pm Ta Wella mnie zaciekawiła i ceny nie tak kosmiczne 🫣Miałaś z tej linii coś poza maską?☺️
Dwa szampony - wolę ten renewing; calming jest ok, ale mniej odżywczy i odżywkę do spłukiwania - chyba najlepsza jaką używałam, bardzo polecam. Mini wersje też są i jak się sprawdzą, to refille 1L szamponów/odżywki kosztują ok.80 zł., a maska 500ml w podobnej cenie 🙂

Joico jest też warte uwagi, trochę zapomniana marka.
I jak wyżej, podobne opcje z mini wersjami i 1L opakowaniami, które też cenowo wychodzą świetnie.
Rozaliak
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Rozaliak »

Hej. Mam problem. Moje włosy ,,przody” sa bardzo cienkie, przerzedzone na końcach? Jak temu zapobiec? Ogólnie rozjaśniałam włosy 3 razy, ostatni raz w czerwcu. Już nie tego nie będę robić, ale czy mogę to jakoś naprawić? Ogólnie co zrobić z włosami które przerzedzają się na końcówkach? Podcinam, ale mam wrażenie że nic się nie poprawia.. Staram się jak mogę, wcierki, podcinanie, olejowanie, Kerastase, teraz matrix… nic się nie polepsza
Załączniki
fw_1768417132149.jpg
fw_1768417132149.jpg (55.19 KiB) Przejrzano 362 razy
Awatar użytkownika
manifestacja
RiczAsFak

Post autor: manifestacja »

Rozaliak pisze: śr sty 14, 2026 7:59 pm Hej. Mam problem. Moje włosy ,,przody” sa bardzo cienkie, przerzedzone na końcach? Jak temu zapobiec? Ogólnie rozjaśniałam włosy 3 razy, ostatni raz w czerwcu. Już nie tego nie będę robić, ale czy mogę to jakoś naprawić? Ogólnie co zrobić z włosami które przerzedzają się na końcówkach? Podcinam, ale mam wrażenie że nic się nie poprawia.. Staram się jak mogę, wcierki, podcinanie, olejowanie, Kerastase, teraz matrix… nic się nie polepsza
Najlepszym byłoby odstawić rozjaśnianie. Taki włos zawsze będzie się kruszył.
Olejek silikonowy na końcówki codziennie, chroni przed kruszeniem i mechanicznym uszkodzeniom. Choć jeśli nadal rozjaśniasz i nie daj Boże prostujesz włosy - zawsze będą się kruszyć oraz wypadać.
Xyz79
VlogmasEnjoyer

Rozaliak pisze: śr sty 14, 2026 7:59 pm Hej. Mam problem. Moje włosy ,,przody” sa bardzo cienkie, przerzedzone na końcach? Jak temu zapobiec? Ogólnie rozjaśniałam włosy 3 razy, ostatni raz w czerwcu. Już nie tego nie będę robić, ale czy mogę to jakoś naprawić? Ogólnie co zrobić z włosami które przerzedzają się na końcówkach? Podcinam, ale mam wrażenie że nic się nie poprawia.. Staram się jak mogę, wcierki, podcinanie, olejowanie, Kerastase, teraz matrix… nic się nie polepsza
Po prostu jeszcze musisz pozbyć się tych włosów, które miały kontakt z zabiegiem. Nie trzeba robić drastycznego cięcia, ale co 2-3 miesiące trzeba odświeżyć końcówki włosów. Do tego dobra pielęgnacja i zabezpieczanie jakimś olejkiem, może jedwabna poszewka żeby ich nie obcierać w nocy - to też wpływa na kondycję. Unikanie stylizacji na gorąco (suszenie chłodnym nawiewem) i wszelkich lakierów/perfumowania włosów. Szczotka z włosem dzika zamiast plastikowej. Stymulacja wzrostu kosmetykami super, można dorzucić jakąś wewnętrzną suplementację, żeby trochę to przyspieszyć :) dużo cierpliwości ❤️
anes99
Mokra Włoszka

Post autor: anes99 »

manifestacja pisze: śr sty 14, 2026 9:00 pm Najlepszym byłoby odstawić rozjaśnianie. Taki włos zawsze będzie się kruszył.
Olejek silikonowy na końcówki codziennie, chroni przed kruszeniem i mechanicznym uszkodzeniom. Choć jeśli nadal rozjaśniasz i nie daj Boże prostujesz włosy - zawsze będą się kruszyć oraz wypadać.
Jaki polecacie silikon do codziennego stosowania? Włosy myję 2 x w tygodniu a olejek powinno podobno się nakładać codziennie.
Awatar użytkownika
manifestacja
RiczAsFak

anes99 pisze: czw sty 15, 2026 10:59 am Jaki polecacie silikon do codziennego stosowania? Włosy myję 2 x w tygodniu a olejek powinno podobno się nakładać codziennie.
Wyżej zobacz, pisałam o olejku Bioelixire.
MelaniaBella
BlondDoczep

Post autor: MelaniaBella »

Wg mnie bardzo ładne włosy i super kolor 😊
Testtesttest111
Koczkodan

Post autor: Testtesttest111 »

anes99 pisze: czw sty 15, 2026 10:59 am Jaki polecacie silikon do codziennego stosowania? Włosy myję 2 x w tygodniu a olejek powinno podobno się nakładać codziennie.
CHI Silk Infusion z czerwoną nakrętką, jest dostępny w hebe
Awatar użytkownika
damascenka
Administrator

Post autor: damascenka »

Xyz79 pisze: pn gru 01, 2025 7:34 pm Na początek, to może peeling skóry głowy i dobry szampon oczyszczający (vichy dercos, Kevin Murphy maxi wash, Dermomedica z kwasem azelainowym) (1-2x w tygodniu). Na codzień jakiś lżejszy szampon (ja lubię Dede Davines). Mycie szczotek i grzebieni do włosów, częsta zmiana poszewki. Jakaś lżejsza odżywka, może bardziej sprawdzi się coś w sprayu, niż taka do spłukiwania.

Kiedyś używałam za ciężkich kosmetyków do włosów, wcale nie miałam „zniszczonych” włosów, tylko suche. Zupełnie inaczej się układają i wyglądają po zmianie produktów.

Do stylizacji też coś w formie sprayu/mleczka, pianki na objętość mogą być za ciężkie. Olejki na koniec to indywidualna sprawa, ja nie mogę żyć bez Morrocanoil (jest też wersja light do cieńszych włosów, ale dla mnie był za mało nawilżający, używam tej klasycznej wersji).

Wiele marek ma mini wersje kosmetyków, więc możesz sobie przetestować na spokojnie. U każdego sprawdzi się coś innego :)

W temacie porostu/zagęszczenia, próbuję różnych metod 😅 Lubię olejek i tonik rozmarynowy Weleda, z suplementów 2x w roku przez 3 miesiące robię sobie „kurację” jakimś skrzypem/vitapilem. Kolagen health Labs nie dał u mnie żadnych efektów mimo roku stosowania. Codziennie zamiennie biorę 1x łyżkę olejku lnianego/z wiesiołka. Witamina D3 w leku (jest bez recepty, ale przed warto sprawdzić poziom w badaniach krwi). Pilnuj białka w diecie, ale bez obsesji i proteinowych batonów. Zdrowe tłuszcze, oliwy, awokado i orzechy.

Powodzenia i dużo cierpliwości 🙂
Napiszesz mi proszę co zmieniłaś i pomogło na suchość? Mam dokładnie to samo, zdrowe włosy i piękne po wysuszeniu, a po paru godzinach nie mogę ich rozczesać, jakby straciły całe nawilżenie. 😬
Awatar użytkownika
manifestacja
RiczAsFak

damascenka pisze: pt sty 16, 2026 4:23 pm Napiszesz mi proszę co zmieniłaś i pomogło na suchość? Mam dokładnie to samo, zdrowe włosy i piękne po wysuszeniu, a po paru godzinach nie mogę ich rozczesać, jakby straciły całe nawilżenie. 😬
A co dajesz na suche włosy? Dajesz kroplę olejku silikon? On trzyma włos w ryzach.
Od siebie polecam codzienne jedzenie jajka, ja jem jedno, ale nawet do trzech to norma. Ono korzystnie wpływa na wszystko, nie tylko na włosy, choć widzę, że po ponad roku jedzenia go codziennie włosy są zupełnie inne. 😌
Rozaliak
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Rozaliak »

Właśnie ścięłam wczoraj włosy :) przed ramiona.. no trudno xD Ja teraz używam matrix zielony, chyba lepsze dla mnie niż Kerastase tak szczerze xD teraz będę używać wcierki z pharmaceris, biorę teraz vitapil mama (nie jestem w ciąży, ale jest mega), no i będę starała się lepiej jeść…. Z tyłu te włosy są zaje*iste, najgorsze są te przody, jeszcze kilka razy będę musiała ściąć
Załączniki
fw_1768637551204.jpg
fw_1768637551204.jpg (93.99 KiB) Przejrzano 169 razy
Awatar użytkownika
manifestacja
RiczAsFak

Rozaliak pisze: sob sty 17, 2026 9:13 am Właśnie ścięłam wczoraj włosy :) przed ramiona.. no trudno xD Ja teraz używam matrix zielony, chyba lepsze dla mnie niż Kerastase tak szczerze xD teraz będę używać wcierki z pharmaceris, biorę teraz vitapil mama (nie jestem w ciąży, ale jest mega), no i będę starała się lepiej jeść…. Z tyłu te włosy są zaje*iste, najgorsze są te przody, jeszcze kilka razy będę musiała ściąć
Zobacz sobie na insta profil lulapeksa lub blondtafla
Wczytaj w ich posty. Lula miała kiedyś gorsze włosy od twoich, a doszła z nimi do ładu i ma długie. 😊
Xyz79
VlogmasEnjoyer

damascenka pisze: pt sty 16, 2026 4:23 pm Napiszesz mi proszę co zmieniłaś i pomogło na suchość? Mam dokładnie to samo, zdrowe włosy i piękne po wysuszeniu, a po paru godzinach nie mogę ich rozczesać, jakby straciły całe nawilżenie. 😬
Jak w tym poście, zmieniłam kosmetyki z takich do zniszczonych włosów, na takie do suchych/wymagających wygładzenia. To pierwszy krok 😉 Kolejny to używanie termoochronnych produktów do suszenia włosów; temperatura suszenia średnia i kończenie zawsze chłodnym nawiewem, żeby domknąć łuski włosa. Po tym zawsze olejek na końcówki i tak do połowy włosów (u mnie to się sprawdza, tylko b. niewielka ilość i nie każdy olejek, ja używam już tylko Morrocanoil/Davines OI). Unikam lakierów to włosów, jeśli potrzebuję jakiegoś utrwalenia to używam Kevin Murphy bedroom hair. Poszewka i gumki do włosów tylko z jedwabiu, zmieniam 3x w tygodniu. Latem staram się chronić włosy przed słońcem, słoną wodą i chlorowaną z basenów (nie jakoś obsesyjnie, ale po kąpielach staram się zawsze umyć i zabezpieczyć włosy chociaż olejkiem) . Dieta i nawodnienie też są ważne + chyba najistotniejsze przy takich włosach - regularne cięcie. Ciężko zapuścić włosy, ale wolę już mieć półdługie, niż męczyć się z rozczesywaniem po każdym wyjściu na zewnątrz..

Niestety mimo tego wszystkiego, są dni kiedy one po prostu nie współpracują.. Wilgotność na zewnątrz ma duże znaczenie, na pewno jakieś zmiany cyklu itd. Genetyka ma największy wpływ i trochę już się pogodziłam z tym, że nigdy nie osiągnę takich idealnie gładkich włosów jak np. u Azjatek..

Moje włosy też się plączą, niestety taki ich „urok”. To co pomaga, a czego b. nie lubię to jakieś upięcia.. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pisz śmiało :)
Damulka123
Bagietka z szarlott

Post autor: Damulka123 »

Dziewczyny, znalazlam super odzywke bez splukiwania firmy OUAI. Nigdy wczesniej o niej nie slyszalam a kupilam z polecenia Pondi (jakis stary film na YT z polecajkami).
Czy polecacie cos jeszcze z tej firmy? Ceny sa takie mocno usrednione w kierunku drogie wiec nie chciałabym kupowac w ciemno.
Wlosy mam bardzo delikatne - cienkie i malo ich a mimo wszystko ta odzywka ich nie obciaza.