Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Juleczka03
RoyalBaby

Re: Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Juleczka03 »

czaka_laka pisze: wt sty 06, 2026 5:15 pm A jak wyglądają weekendy? Tak jak w internacie, że każdy weekend spędza się w domu rodzinnym?
Nie tak to nie wygląda że każdy weekend w domu. Na przepustkę musi wyrazić zgodę wychowawca i dyrektor jeżeli dziecko sprawia problemy takiej zgody nie dostanie.
Do Mowu trafiają nawet młodsze dzieci niż Hania(w ośrodku gdzie miałam praktyki najmłodszy wychowanek miał 9 lat) dostęp do internetu może mieć(nie wiem czy w każdym ale w naszym ośrodku była sala z komputerami coś jak pracowania informatyczna w szkole)
Nasze czyny nie są strzałami, które
wypuszczone znikną gdzieś w kosmosie, są raczej
bumerangami, które wrócą do nas prędzej czy później <3
blablablabuszka
RóżowePolo

Post autor: blablablabuszka »

czaka_laka pisze: wt sty 06, 2026 5:15 pm A jak wyglądają weekendy? Tak jak w internacie, że każdy weekend spędza się w domu rodzinnym?
W MOWie są tzw. „urlopowania”, czyli za dobre zachowanie można na weekend (ale nie każdy), ferie, wakacje, święta pojechać do rodziny. Tylko też jest taka zasada, że oni muszą wyrazić zgodę i zaprosić daną osobę. Tak samo telefon czy komputer za dobre sprawowanie na jakiś czas. W tym mowie, gdzie miałam praktyki był system punktowy i za różne zadania dostawało się punkt plusowe i ujemne za złe zachowanie.
Była tam też szkoła, 7 i 8 klasa SP oraz szkoła zawodowa, wszystko w jednym budynku i dziewczyny od rana miały lekcje, praktyki, stołówka też tam była. Po południu były w części gdzie jest internat, tam miały swoje pokoje, najczęściej 2-3 osobowe. Są wychowawcy, którzy mają pod opieką wychowanki, najczęściej pokrywało się to z klasą w której są, ale nie zawsze.
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

PrzemoKondratowicz pisze: pn sty 05, 2026 8:40 pm Ale w jakim ośrodku może być 13 latka za sprawę której dokonała przed 13 r z ?
Podejrzewam raczej jakiś szpital specjalistyczny psychiatryczny
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

Post autor: czaka_laka »

astronautka123 pisze: śr sty 07, 2026 12:34 pm Podejrzewam raczej jakiś szpital specjalistyczny psychiatryczny
Szpital? Ale w szpitalu chyba długo nie pobędzie…
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

czaka_laka pisze: śr sty 07, 2026 1:04 pm Szpital? Ale w szpitalu chyba długo nie pobędzie…
Nie wiem, wydaje mi się, że najpierw ją czeka jakaś diagnostyka, chyba że już po. Nie wiem ile taki proces trwa. Może już zdiagnozowali i w domu siedzi, bo nie wiedzą co z nią począć.
Kasiakowalska1
Bagietka z szarlott

Post autor: Kasiakowalska1 »

astronautka123 pisze: śr sty 07, 2026 1:21 pm Nie wiem, wydaje mi się, że najpierw ją czeka jakaś diagnostyka, chyba że już po. Nie wiem ile taki proces trwa. Może już zdiagnozowali i w domu siedzi, bo nie wiedzą co z nią począć.
Wielu zaburzeń się nie diagnozuje w tak młodym wieku, a jeśli jest zdrowa to po co szpital. Ciekawe co z nią zrobią
Awatar użytkownika
marley71
Currently:Italy

Post autor: marley71 »

Nawet jak się przeprowadzą, to w dobie internetu ciężko ukryć cokolwiek. Dzieciaki zaraz wytropią mroczną przeszłość nowej koleżanki.
emeczka999
Siatkarka

Post autor: emeczka999 »

marley71 pisze: śr sty 07, 2026 5:45 pm Nawet jak się przeprowadzą, to w dobie internetu ciężko ukryć cokolwiek. Dzieciaki zaraz wytropią mroczną przeszłość nowej koleżanki.
I bardzo dobrze. Ludzie mają prawo wiedzieć, z kim ich dzieci chodzą do szkoły. Ja też wolałabym wiedzieć.
SiabadabaLala
Bagietka z szarlott

Post autor: SiabadabaLala »

marley71 pisze: śr sty 07, 2026 5:45 pm Nawet jak się przeprowadzą, to w dobie internetu ciężko ukryć cokolwiek. Dzieciaki zaraz wytropią mroczną przeszłość nowej koleżanki.
Ja myślę, że nie. Podstawówkę dokończy w chmurze. Sprawa jest już wyciszona, a co dopiero za jakieś pół roku. W szkole średniej to wszyscy są sobie obcy, to nowy środowisko dla kazdego. Może pójdzie tam rok pozniej. Zmienia jej nazwisko, coś może z fryzurą zrobia. Widziałam jej zdjęcia, ale gdyby przeszła teraz obok mnie to nie poznałabym.
Awatar użytkownika
marley71

Prawda zawsze prędzej czy później wychodzi na jaw.
Może się pocieszam, ale wierzę, że coś w tym jednak jest.
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

SiabadabaLala pisze: śr sty 07, 2026 8:58 pm Ja myślę, że nie. Podstawówkę dokończy w chmurze. Sprawa jest już wyciszona, a co dopiero za jakieś pół roku. W szkole średniej to wszyscy są sobie obcy, to nowy środowisko dla kazdego. Może pójdzie tam rok pozniej. Zmienia jej nazwisko, coś może z fryzurą zrobia. Widziałam jej zdjęcia, ale gdyby przeszła teraz obok mnie to nie poznałabym.
No ale chyba w chmurze w klasie nie jest się anonimowym i ma classmates?
espumisan
RoyalBaby

Post autor: espumisan »

SiabadabaLala pisze: śr sty 07, 2026 8:58 pm Ja myślę, że nie. Podstawówkę dokończy w chmurze. Sprawa jest już wyciszona, a co dopiero za jakieś pół roku. W szkole średniej to wszyscy są sobie obcy, to nowy środowisko dla kazdego. Może pójdzie tam rok pozniej. Zmienia jej nazwisko, coś może z fryzurą zrobia. Widziałam jej zdjęcia, ale gdyby przeszła teraz obok mnie to nie poznałabym.
Jeśli te publikowane przez nią obrazki o chęci bycia chłopcem są na poważnie to jeśli ona by przeszła tranzycje to już w ogóle nikt jej nie pozna. Mam nadzieję że to nie to, że nie jest trans tylko po prostu jest chłopczycą lub ma taką młodzieńczą fazę, bo w przeciwnym wypadku mogłaby się tak zmienić że po dwóch latach nikt by się nie domyślił, miałaby inne rysy twarzy i w ogóle...
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

espumisan pisze: czw sty 08, 2026 12:30 am Jeśli te publikowane przez nią obrazki o chęci bycia chłopcem są na poważnie to jeśli ona by przeszła tranzycje to już w ogóle nikt jej nie pozna. Mam nadzieję że to nie to, że nie jest trans tylko po prostu jest chłopczycą lub ma taką młodzieńczą fazę, bo w przeciwnym wypadku mogłaby się tak zmienić że po dwóch latach nikt by się nie domyślił, miałaby inne rysy twarzy i w ogóle...
Plus nowe dane, nowy nr pesel. Tragedia jednym słowem
anka_89
Kciuk

Post autor: anka_89 »

czaka_laka pisze: śr sty 07, 2026 9:15 pm No ale chyba w chmurze w klasie nie jest się anonimowym i ma classmates?
Moje koleżanki mają dzieciaki w chmurze i one mówią, że czegoś takiego nie mają. Zapisują się na początku roku na egzaminy i jedyne co to widzą egzaminatorów. Są grupy gdzie możesz się dodać by mieć kontakt z innymi ale nie jest to obowiązkowe. Więc jedyną opcja to skojarzenie egzaminatora. Druga sprawa czy Chmura ją przyjmie jak skojarzą co zrobiła i czy nie będą się bali ryzykować dobrego PR. Nie wiem też czy obecnie zapisy nie są wstrzymane. Na razie pewnie skończy szkołę w trybie indywidualnym, ewentualnie edukacji domowej czyli egzaminy będzie mieć w szkole a nie online.
abrakadabralol
SkrzydełkaZhooters

Post autor: abrakadabralol »

astronautka123 pisze: śr sty 07, 2026 1:21 pm Nie wiem, wydaje mi się, że najpierw ją czeka jakaś diagnostyka, chyba że już po. Nie wiem ile taki proces trwa. Może już zdiagnozowali i w domu siedzi, bo nie wiedzą co z nią począć.
Btw, są ośrodki w których również dokonuje się diagnozy. Co do poruszonej wyżej kwestii weekendów. Póki co ona ma szansę na widzenia z rodzicami, również odgórnie ustalone (data i czas).
Awatar użytkownika
Alexa2344
Szarlotta

Post autor: Alexa2344 »

czaka_laka pisze: czw sty 08, 2026 12:49 am Plus nowe dane, nowy nr pesel. Tragedia jednym słowem
W jaki sposób nowy PESEL ?i z jakiego powodu?,ona nie jest świadkiem koronnym tylko małoletnia morderczynią
Kasiakowalska1
Bagietka z szarlott

Post autor: Kasiakowalska1 »

Alexa2344 pisze: czw sty 08, 2026 8:43 am W jaki sposób nowy PESEL ?i z jakiego powodu?,ona nie jest świadkiem koronnym tylko małoletnia morderczynią
To było pod komentarzem o zmianie płci więc strzelam że chodziło o przypadek gdyby zmieniła płeć. Natomiast nie wiem czy to jest jej case, to znaczy może to jakaś młodzieńcza fascynacja a niekoniecznie czucie się chłopakiem. Dzieci mają teraz takie etapy że się czują nawet zwierzętami chwilowo, zwykle potem z tego wyrastają.
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

Alexa2344 pisze: czw sty 08, 2026 8:43 am W jaki sposób nowy PESEL ?i z jakiego powodu?,ona nie jest świadkiem koronnym tylko małoletnia morderczynią
Gdy zmieniasz płeć, dostajesz nowe dane i nowy Pesel. Był głośny przypadek faceta, w Polsce, ostatnio, który zmieniał płeć by uniknąć kary. Chyba dopiero dziennikarz śledczy naprowadził policję na trop. Facet miał 3 pesele bodajże i policja nie połączyła kropek, że to ta sama osoba przez wiele lat. Więc jeśli ona pójdzie ta drogą to good luck, będzie następny taki case.
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

anka_89 pisze: czw sty 08, 2026 7:51 am Moje koleżanki mają dzieciaki w chmurze i one mówią, że czegoś takiego nie mają. Zapisują się na początku roku na egzaminy i jedyne co to widzą egzaminatorów. Są grupy gdzie możesz się dodać by mieć kontakt z innymi ale nie jest to obowiązkowe. Więc jedyną opcja to skojarzenie egzaminatora. Druga sprawa czy Chmura ją przyjmie jak skojarzą co zrobiła i czy nie będą się bali ryzykować dobrego PR. Nie wiem też czy obecnie zapisy nie są wstrzymane. Na razie pewnie skończy szkołę w trybie indywidualnym, ewentualnie edukacji domowej czyli egzaminy będzie mieć w szkole a nie online.
Nie powinna dostać nagrody w postaci szkoły w chmurze. No ale kto wie, z takimi rodzicami, wszystko możliwe. Tylko że może ośrodek wyklucza taką opcję szkoły online
Awatar użytkownika
Alexa2344
Szarlotta

Post autor: Alexa2344 »

czaka_laka pisze: czw sty 08, 2026 12:37 pm Gdy zmieniasz płeć, dostajesz nowe dane i nowy Pesel. Był głośny przypadek faceta, w Polsce, ostatnio, który zmieniał płeć by uniknąć kary. Chyba dopiero dziennikarz śledczy naprowadził policję na trop. Facet miał 3 pesele bodajże i policja nie połączyła kropek, że to ta sama osoba przez wiele lat. Więc jeśli ona pójdzie ta drogą to good luck, będzie następny taki case.
Ok nie wiedziałam bo nie interesują mnie tranzycje w żadną stronę xd-doczytalam.,że w peselu Jjest cyfra identyfikująca płeć i to ona jest zmieniana.
No cóż,morderczyni i jej rodzice nie mają już nic do stracenia więc kto wie .
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Post autor: pieczonyziemniak. »

czaka_laka pisze: czw sty 08, 2026 12:39 pm Nie powinna dostać nagrody w postaci szkoły w chmurze. No ale kto wie, z takimi rodzicami, wszystko możliwe. Tylko że może ośrodek wyklucza taką opcję szkoły online
O czym Ty mówisz? To właśnie dla niej byłaby kara. Odizolowana od wszystkich. Zero znajomości ani nawet perspektyw na nią. To byłaby kara gdyby żadna szkoła jej nie chciała przyjąć - może wtedy dotarłoby jakim jest potworem jak nikt jej nie chce
emeczka999
Siatkarka

Post autor: emeczka999 »

czaka_laka pisze: czw sty 08, 2026 12:39 pm Nie powinna dostać nagrody w postaci szkoły w chmurze. No ale kto wie, z takimi rodzicami, wszystko możliwe. Tylko że może ośrodek wyklucza taką opcję szkoły online
Z jakimi rodzicami? To zwykli ludzie pracujący w dużej firmie. A że ktoś tam z rodziny kiedyś tam pracowal na urzedniczym stanowisku... Bądźmy poważni, to nie jest rodzina trzęsąca miastem ;)
Awatar użytkownika
marley71

Tranzycja to nie jest takie o, pstryknięcie palcem.
Zanim lekarz psychiatra wyda opinię, która będzie podstawą medyczną do zabiegu korekty płci oraz do zmiany numer PESEL, pacjent przechodzi przez szereg spotkań z lekarzem i jest oceniany bardzo wnikliwie stan psychiczny i pobudki, które doprowadziły do tej zmiany. Do czasu uzyskania diagnoz oraz medycznych podstaw do zabiegu, pacjent może co najwyżej używać imienia nadanego oraz zmienić wygląd i sposób ubierania.

Żaden lekarz nie wystawi glejtu na korektę płci "bo pacjent tak chciał" ani "celem rozpoczęcia nowego życia", więc tu raczej tak prosto nie będzie.

[Info mam z pierwszej ręki, przypadek w rodzinie.]

Poza tym, nie sugerowałabym się, że "dziewczynka" faktycznie chce zmienić płeć tylko dlatego, że publikuje podobne treści ;)

Jakichśtam znajomych na pewno miała, zwłaszcza z drużyny sportowej, harcerskiej. To są bardzo towarzyskie zajawki. Ciekawe kiedy ktoś zacznie mówić.
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

emeczka999 pisze: czw sty 08, 2026 5:20 pm Z jakimi rodzicami? To zwykli ludzie pracujący w dużej firmie. A że ktoś tam z rodziny kiedyś tam pracowal na urzedniczym stanowisku... Bądźmy poważni, to nie jest rodzina trzęsąca miastem ;)
Chodzi o rodziców, którzy mieli gdzieś wychowanie córeczki, bo ważniejsze były własne przyjemności. Zapewnienie jedzenia, internetu i kieszonkowego to nie jest wychowanie.
vhvj
Channelka

Post autor: vhvj »

Przed usunięciem konta na Pinterest ludzie robili zaawansowane analizy obrazków, ktore tam publikowała. Niektórym wyszlo, że prawdopodobnie jest niecispłciowa i być może po 18stce zrobi korektę.

Akurat PESELe kobiece i męskie różnią sie cyfrą kontrolną, u kobiet ostatnia cyfra jest parzysta, u mężczyzn nieparzysta. Przy korekcie płci nadawany jest nowy.