makarony wszelkiej maści – zamiast czosnku po prostu sporo ziół i innych przypraw
risotto / ryże z warzywami i dowolnym mięsem albo tofu, w czasach studenckich ogrywałam wszystkie rodzaje mrożonych warzyw na patelnię
czasem w termosie brałam zupy – np. bulion i osobno miałam ugotowany makaron, klopsiki mięsne, pokrojone warzywa i to tylko zalewałam / podgrzewałam na miejscu ale to tylko jak się chciałam poczuć trochę luksusowo bo kto ma na to czas
ogólnie wszelkiej maści "bowle" – miks warzyw, sałat, kapust, pieczone lub gotowane na parze bataty, fasolki, groszek cukrowy, pomidorki koktajlowe, do tego jakieś źródło białka – np. kawałki kurczaka (kawałki kurczaka pieczone z "rzeczami" to w ogóle był mój najczęstszy wybór heh). osobno w małym słoiczku (takie od koncentratu pomidorowego czy coś w te deseń) dressing – raz vinegrette, raz jakiś jogurtowy czy na bazie hummusu lub tahini i nawet jak masz te same warzywa to smaki jakby inne :D lubię też do takich dań dodawać co chrupiącego – od prażonych pestek dyni, słonecznika czy orzechów, po jakieś grzanki, które sobie robiłam wieczór wcześniej
jeśli nie jajka gotowane, bo śmierdzą, to np. w formie omletu z dodatkiem sosu sojowego i cukru i pocięte na paski
a jak był jakiś kryzys a bardzo nie chciałam jeść rzeczy zamawianych (ja mam akurat trochę alergii) to miałam w szafce huela kryzysowego i sobie trzaskałam jakiś koktajl na szybko
no i wrapy w sumie – wrzuć tam cokolwiek co byś wrzuciła do bowla, możesz dodać trochę masła orzechowego i jogurtowego sosu i też inna forma po prostu tego co możesz mieć już pod ręką z robienia właśnie innych rzeczy
teraz sobie jeszcze przypomniałam, że spoko się sprawdzają gulasze i chilli con carne – ja je zawsze robię w większych ilościach żeby mieć na 2-3 dni albo nadmiar zamrozić na pojedyncze porcje i właśnie jak gotowałam do domu, to część odkładałam do pracy na następny dzień
a do kanapek też możesz dodać urozmaicenie, jak pokrojone w paski marchewki czy inne papryki, czy jakieś małe przekąski, które urozmaicą posiłek a będą jeszcze źródłem witamin