Przed tabletkami miałam bolesne okresy i trądzik (nie jakiś dramatyczny ale jednak trądzik) więc wiem, że to zapewne wróci
Jak przygotować się do odstawienia antykoncepcji?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryJak przygotować się do odstawienia antykoncepcji?
Przygotowuję się psychicznie do odstawienia tabletek. Jak najłagodniej przejść ten proces? Jak sie przygotować? Tabletki chcę odstawić za rok więc chciałabym te kilkanaście miesięcy poświęcić na przygotowanie organizmu aby mieć jak najmniej skutków ubocznych (odstawienie po 5 latach przyjmowania).
Przed tabletkami miałam bolesne okresy i trądzik (nie jakiś dramatyczny ale jednak trądzik) więc wiem, że to zapewne wróci
a czemu odstawiasz? ja już biorę 7 lat i czasem też się zastanawiam, ale mam dużą blokadę psychiczną i boję się utraty kontroli nad tym kiedy wystąpi krwawienie, to bardzo wygodne i przez tyle lat to się już przyzwyczaiłam, no i też do tabletek mam 100% zaufania pod kątem antykoncepcji
Za 1,5 roku, moze 2 lata mniej wiecej chciałabym zacząć starać się o dzieckotrusiax3 pisze: ↑wt gru 30, 2025 8:50 pm a czemu odstawiasz? ja już biorę 7 lat i czasem też się zastanawiam, ale mam dużą blokadę psychiczną i boję się utraty kontroli nad tym kiedy wystąpi krwawienie, to bardzo wygodne i przez tyle lat to się już przyzwyczaiłam, no i też do tabletek mam 100% zaufania pod kątem antykoncepcji
Odstaw tak jak Ci doradzi lekarz. Jesli planujesz ciążę za 2 lata a tabletki Ci służą (brak bolesnych miesiączek) to po co odstawić je teraz? Nie trzeba się też wielce do tego przygotowywać wbrew temu co mówią pseudoekspertki od hormonów na instagramie, chyba że psychicznie, bo owszem, mogą pewne problemy wrócić.
Warto też zdiagnozować się pod kątem endometriozy jeśli miesiączki były bolesne.
Warto też zdiagnozować się pod kątem endometriozy jeśli miesiączki były bolesne.
-
Berry.samba
- PoranneKapuczino
Możesz to zrobić dosłownie z dnia na dzień. Nawet jeśli oznacza to chwilowe zawirowania (bo zaczniesz odzyskiwać cykl i płodność), lepsze to niż kontynuowania wyłączania działającego układu, bo im dłużej nie działa, tym dłuższe wychodzenie z konsekwencji. Mamy już wiedzę na temat szkodliwości antykoncepcji hormonalnej, na wielu poziomach, warto mieć tego świadomość i myśleć o przyszłości. Za mało się mówi o tym, że taka antykoncepcja nie tylko wyłącza płciowy system hormonalny, ale jest realnym zagrożeniem zdrowia (np. brak owulacji oznacza brak progesteronu, a progesteron jest hormonem chroniącym przed „c”). Bolesne okresy i trądzik to objawy, które na coś wskazują, przy pomocy dobrego dietetyka i diagnostyki, na pewno znajdziesz powód i sobie z nim poradzisz.Inav pisze: ↑pn gru 29, 2025 9:52 pm Przygotowuję się psychicznie do odstawienia tabletek. Jak najłagodniej przejść ten proces? Jak sie przygotować? Tabletki chcę odstawić za rok więc chciałabym te kilkanaście miesięcy poświęcić na przygotowanie organizmu aby mieć jak najmniej skutków ubocznych (odstawienie po 5 latach przyjmowania).
Przed tabletkami miałam bolesne okresy i trądzik (nie jakiś dramatyczny ale jednak trądzik) więc wiem, że to zapewne wróci![]()