Szkole może mieć w chmurze lub nauczanie indywidualne. Masakra prawo z dykty mamy
Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherryRe: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
Jak dla mnie to ona powinna trafić z chirurgii na obserwację psychiatryczną, a nie do domu w oczekiwaniu na wyrok lub MOW-u. Z dziewczyną jest coś nie tak i stanowi zagrożenie. Już przekroczyła pewną granicę w wieku 12 lat. Zazwyczaj w takich przypadkach mordercy trafiają na wielomiesięczną obserwacje przez biegłych i są izolowani. Szczytem głupoty było by gdyby trafiła do domu, bo ,,swojego nie zabije'', i ,,może czuje skruchę i żal''.
Szkole może mieć w chmurze lub nauczanie indywidualne. Masakra prawo z dykty mamy

- Lena_hydrangea
- Migocząca Świeczka
Rocznikowo ma 13 lat. Jest z grudnia. Poprawczak jest od 13 czy 14 lat?PrzemoKondratowicz pisze: ↑wt gru 23, 2025 1:24 am Było tłuczone sto razy. Nikt jej nie skaże bo nie podlega pod sprawę karną ze względu na wiek i nie orzeka się poczytalności lub niepoczytalności i jest za młoda żeby objął ją poprawczak
Rocznikowo to nie to samo co skończone. Poprawczak jest od 13 roku życia. Grozi jej jedna z trzech ,,kar''. Ośrodek wychowawczy, który nie jest tym samym co poprawczak, zakład psychiatryczny lub kurator. Tylko tyle i nie da się NIESTETY przeskoczyć prawa nawet jeśli zmienią ustawęLena_hydrangea pisze: ↑wt gru 23, 2025 8:54 am Rocznikowo ma 13 lat. Jest z grudnia. Poprawczak jest od 13 czy 14 lat?
- FaconSexe88
- Szarlotta
Nie wyobrażam sobie, aby sprawczyni nie została poddana szczegółowym badaniom psychiatrycznym pod kątem zaburzeń osobowości. Bez tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić, co naprawdę „siedzi w jej głowie” ani czy w przyszłości nie będzie nadal stanowić realnego zagrożenia dla społeczeństwa.
W tym przypadku mamy do czynienia z osobą, która wzięła ze sobą nóż (lub noże) z wyraźnym zamiarem zabicia. Nie wiemy, czy celem była konkretnie [D.], czy to po prostu przypadkowa ofiara. Jedno jest pewne: to nie było działanie w afekcie. To była świadoma decyzja podjęta przez dziecko, które chciało zabić. Nie był to nagły atak gniewu, po którym nastąpiły wyrzuty sumienia czy szok – ona atakowała swoją ofiarę którą sama wybrała, a świadkom kazała się oddalić w wulgarny sposób.
Mam nadzieję, że zostanie ona skutecznie odizolowana od społeczeństwa do czasu, aż biegli rzetelnie ocenią, czy jej przebywanie wśród innych ludzi jest bezpieczne.
Można tu przywołać przykład Konrada Kolano, nożownika z galerii VIVO!. Mężczyzna ten jest pod opieką psychiatrów, a mimo to istnieje duże prawdopodobieństwo, że ponownie wyrządzi komuś krzywdę. Już po raz drugi pojawiają się próby wypuszczenia go na wolność, mimo że on również planował swój atak:
Zamówił wcześniej noże bojowe.
Tego samego dnia obserwował ludzi w mniejszej galerii, ale uznał, że ruch jest zbyt mały.
Przeniósł się do większego obiektu, gdzie spokojnie zjadł loda, obserwując przyszłe ofiary, zanim zaczął atakować.
Dla mnie osoba niepoczytalna to ktoś, kto działa bez planu, pod wpływem impulsu, u kogo „odpalenie się” następuje nagle. Jeśli natomiast ktoś świadomie przygotowuje broń i wybiera miejsce ataku, robi to z pełną premedytacją.
W tym przypadku mamy do czynienia z osobą, która wzięła ze sobą nóż (lub noże) z wyraźnym zamiarem zabicia. Nie wiemy, czy celem była konkretnie [D.], czy to po prostu przypadkowa ofiara. Jedno jest pewne: to nie było działanie w afekcie. To była świadoma decyzja podjęta przez dziecko, które chciało zabić. Nie był to nagły atak gniewu, po którym nastąpiły wyrzuty sumienia czy szok – ona atakowała swoją ofiarę którą sama wybrała, a świadkom kazała się oddalić w wulgarny sposób.
Mam nadzieję, że zostanie ona skutecznie odizolowana od społeczeństwa do czasu, aż biegli rzetelnie ocenią, czy jej przebywanie wśród innych ludzi jest bezpieczne.
Można tu przywołać przykład Konrada Kolano, nożownika z galerii VIVO!. Mężczyzna ten jest pod opieką psychiatrów, a mimo to istnieje duże prawdopodobieństwo, że ponownie wyrządzi komuś krzywdę. Już po raz drugi pojawiają się próby wypuszczenia go na wolność, mimo że on również planował swój atak:
Zamówił wcześniej noże bojowe.
Tego samego dnia obserwował ludzi w mniejszej galerii, ale uznał, że ruch jest zbyt mały.
Przeniósł się do większego obiektu, gdzie spokojnie zjadł loda, obserwując przyszłe ofiary, zanim zaczął atakować.
Dla mnie osoba niepoczytalna to ktoś, kto działa bez planu, pod wpływem impulsu, u kogo „odpalenie się” następuje nagle. Jeśli natomiast ktoś świadomie przygotowuje broń i wybiera miejsce ataku, robi to z pełną premedytacją.
siaka bum bum
- Lena_hydrangea
- Migocząca Świeczka
Ale już skończyła albo lata moment skończy.mormolyke pisze: ↑wt gru 23, 2025 9:16 am Rocznikowo to nie to samo co skończone. Poprawczak jest od 13 roku życia. Grozi jej jedna z trzech ,,kar''. Ośrodek wychowawczy, który nie jest tym samym co poprawczak, zakład psychiatryczny lub kurator. Tylko tyle i nie da się NIESTETY przeskoczyć prawa nawet jeśli zmienią ustawę
- mezalians_urodowy
- WążNaTshircie
W momencie morderstwa nie miała skończonych i to się liczy pod kątem prawa.
-
MatkaJoannaOdPlotek
- BlondDoczep
w momencie popełnienia czynu miała 12 i koniec. Ona jest z 24.12.2012 więc ni jej nie zrobią.
-
Orzeszek44
- BlondDoczep
Nie sądzę, żeby była już w MOWie, polskie prawo jest... szalone, bo jeśli rodzice chcieliby ją tam umieścić to ona musiałaby wyrazić na to zgodę. Dopiero postanowienie sądu może ją do tego zmusić. Przerabiałam jakiś czas temu...
Odnośnie do szkoły - najprawdopodobniej po prostu nie będzie do niej chodzić. Jakie konsekwencje za to grożą? Śmieszne, szkoła może złożyć wniosek do sądu o wgląd w sytuację rodzinną, co w tej sytuacji jest śmieszne.
Odnośnie do szkoły - najprawdopodobniej po prostu nie będzie do niej chodzić. Jakie konsekwencje za to grożą? Śmieszne, szkoła może złożyć wniosek do sądu o wgląd w sytuację rodzinną, co w tej sytuacji jest śmieszne.
Mało jest zbrodni, które mną tak wstrząsają. Ta jest jedną z nich. Od kilku dni nieustannie myślę o Danusi, o jej najbliższych i o tym jednym, nigdy już nierozpakowanym prezencie pod choinką.
I tak po prostu już? Koniec? Nie ma? Jak bardzo to jest niesprawiedliwe, nie mam słów.
I tak po prostu już? Koniec? Nie ma? Jak bardzo to jest niesprawiedliwe, nie mam słów.
Mogłaby to zrobić na 5 minut przed urodzinami. I tak odpowiada jako 12 latka.
-
tabakierka
- GreckieWakacje
W Polsce jest obowiazek ksztalcenia, nie tak łatwo wyrzucic kogos ze szkoły. Jezeli nie bedzie miala wskazanej innej placówki jak np. osrodek wychowawczy, to tak wróci do szkoly. Przynajmniej formalnie bedzie do niej zapisana. Mam nadzieje, że jednak nie pojawi się tam fizycznie.BlackSwan@1 pisze: ↑pn gru 22, 2025 11:01 pm A jeśli to prawda, że wróciła do domu to znaczy, że będzie mogła teoretycznie wrócić do szkoły po świętach??? Skoro nie ma i jeszcze długo nie będzie wyroku. Tzn zapewne ją wyrzucą albo już wyrzucili? Dobra wiem, że głupie pytanie ale ciężko mi to sobie wyobrazić
Wątpię, że pojawi się fizycznie. Za duże ryzyko, że ktoś mógłby zrobić jej krzywdę. Tak, dobrze czytanie. Nie ona komuś, tylko ktoś jej.tabakierka pisze: ↑wt gru 23, 2025 10:46 am W Polsce jest obowiazek ksztalcenia, nie tak łatwo wyrzucic kogos ze szkoły. Jezeli nie bedzie miala wskazanej innej placówki jak np. osrodek wychowawczy, to tak wróci do szkoly. Przynajmniej formalnie bedzie do niej zapisana. Mam nadzieje, że jednak nie pojawi się tam fizycznie.
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
A dla mnie psychiatryki są od leczenia osób w kryzysie psychicznym a nie forma izolacji i kary. Nie ma miejsc w placówkach leczniczych żeby je zapychać kimś kogo nie da się leczyć.
-
Mamacitadorka
- RoyalBaby
Mam dokładnie tak samo. Ciągle placze i mysle o Danusi i jej Rodzinie. Czuję ogromną niesprawiedliwość i nie mogę sie pogodzić z ta tragedia mimo ze nie znałam DanusiEskimo pisze: ↑wt gru 23, 2025 10:42 am Mało jest zbrodni, które mną tak wstrząsają. Ta jest jedną z nich. Od kilku dni nieustannie myślę o Danusi, o jej najbliższych i o tym jednym, nigdy już nierozpakowanym prezencie pod choinką.
- Juleczka03
- RoyalBaby
Do Mowu kieruje sąd(nie trzeba zgody rodziców ani dziecka) do Mosu rodzice/poradnia psychologiczno pedagogiczna.Orzeszek44 pisze: ↑wt gru 23, 2025 10:15 am Nie sądzę, żeby była już w MOWie, polskie prawo jest... szalone, bo jeśli rodzice chcieliby ją tam umieścić to ona musiałaby wyrazić na to zgodę. Dopiero postanowienie sądu może ją do tego zmusić. Przerabiałam jakiś czas temu...
Odnośnie do szkoły - najprawdopodobniej po prostu nie będzie do niej chodzić. Jakie konsekwencje za to grożą? Śmieszne, szkoła może złożyć wniosek do sądu o wgląd w sytuację rodzinną, co w tej sytuacji jest śmieszne.![]()
Nasze czyny nie są strzałami, które
wypuszczone znikną gdzieś w kosmosie, są raczej
bumerangami, które wrócą do nas prędzej czy później
wypuszczone znikną gdzieś w kosmosie, są raczej
bumerangami, które wrócą do nas prędzej czy później
-
Breath4lovee
- Koczkodan
Nie wiem, czy poprawczak jest jakas kara dla takich dzieci. Tam maja takich samych patologicznych znajomych. Powinna mieć w aktach juz do końca życia, co zrobila i wszędzie, żeby o tym wiedzieli, jak bedzie chciała znaleźć pracę czy iść do liceum. Poza tym nie mieć żadnej możliwości zmiany nazwiska itp.
to co może jej groźić? wywalenie ze szkoły i tyle?PrzemoKondratowicz pisze: ↑wt gru 23, 2025 1:24 am Było tłuczone sto razy. Nikt jej nie skaże bo nie podlega pod sprawę karną ze względu na wiek i nie orzeka się poczytalności lub niepoczytalności i jest za młoda żeby objął ją poprawczak
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
-
Pandaponny
- Koczkodan
Nie rozumiem dlaczego tyle osób pisze, że powinna siedzieć w szpitalu psychiatrycznym. Szpital psychiatryczny to nie jest miejsce dla takich ludzi.
To nie jest tak, że w takim szpitalu to siedzą tylko niepoczytalni psychole. Są tam np. Osoby z zaburzeniami odżywiania, osoby w CHWILOWYM kryzysie spowodowanym np. śmiercią bliskiej osoby, wypadkiem samochodowym itp. I wiele innych w mojej ocenie całkiem normalnych przypadków.
Ja rozumiem, że w filmach psychiatryk jest pokazywany w ten sposób, że ktoś stoi i wali głową w ścianę przez 12 godzin, ale to ma się nijak do rzeczywistości xD
To nie jest tak, że w takim szpitalu to siedzą tylko niepoczytalni psychole. Są tam np. Osoby z zaburzeniami odżywiania, osoby w CHWILOWYM kryzysie spowodowanym np. śmiercią bliskiej osoby, wypadkiem samochodowym itp. I wiele innych w mojej ocenie całkiem normalnych przypadków.
Ja rozumiem, że w filmach psychiatryk jest pokazywany w ten sposób, że ktoś stoi i wali głową w ścianę przez 12 godzin, ale to ma się nijak do rzeczywistości xD
-
Breath4lovee
- Koczkodan
Obecnie psychiatryk i terapia to przywilej, a nie kara. Dzieci, które potrzebują pomocy nie mogą się dostać często.Pandaponny pisze: ↑wt gru 23, 2025 2:38 pm Nie rozumiem dlaczego tyle osób pisze, że powinna siedzieć w szpitalu psychiatrycznym. Szpital psychiatryczny to nie jest miejsce dla takich ludzi.
Ostatnio zmieniony wt gru 23, 2025 3:01 pm przez Breath4lovee, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale w takich miejscach są też izolatki. W jej przypadku ewidentnie trzeba przeprowadzić badania. Jeżeli wyjdą nieprawidłowości to gdzieś odizolowana być musi. Jeżeli z głową jest ,,ok'', to wtedy mos lub kurator. Bo w jej wieku chyba nie można dać ją do jakiegoś zamkniętego ośrodka dla niebezpiecznych osóbPandaponny pisze: ↑wt gru 23, 2025 2:38 pm Nie rozumiem dlaczego tyle osób pisze, że powinna siedzieć w szpitalu psychiatrycznym. Szpital psychiatryczny to nie jest miejsce dla takich ludzi.
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Ty myślisz że jest jakaś nielimitowana liczba izolatek w której można miesiącami przetrzymywać ludzi z którymi nie wiadomo co zrobić? Izolatka jest dla osób stwarzających realne zagrożenie a nie dla osób odbywających kary kryminalnemormolyke pisze: ↑wt gru 23, 2025 3:01 pm Ale w takich miejscach są też izolatki. W jej przypadku ewidentnie trzeba przeprowadzić badania. Jeżeli wyjdą nieprawidłowości to gdzieś odizolowana być musi. Jeżeli z głową jest ,,ok'', to wtedy mos lub kurator. Bo w jej wieku chyba nie można dać ją do jakiegoś zamkniętego ośrodka dla niebezpiecznych osób
-
Agatyszcze
- MiamiBicz
A poza tym, w przypadku morderstw do psychiatryka trafia sie chyba tylko wtedy jesli osoba jest uznana za niepoczytalną w trakcie zbrodni? Jesli tak nie bylo w przypadku H. to na jakiej podstawie mialaby tam trafic. Dla mordercow więzienie, ewentualnie zamkniety poprawczak o wzmożonym nadzorze i tyle.PrzemoKondratowicz pisze: ↑wt gru 23, 2025 3:08 pm Ty myślisz że jest jakaś nielimitowana liczba izolatek w której można miesiącami przetrzymywać ludzi z którymi nie wiadomo co zrobić? Izolatka jest dla osób stwarzających realne zagrożenie a nie dla osób odbywających kary kryminalne