Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Kasiabimbasia
Mokra Włoszka

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Kasiabimbasia »

Lukrecja Skrecz pisze: pn gru 22, 2025 8:58 pm Poproszę o przykład, że po tym jak ktoś zabił kogoś najpierw, zrobił to po raz drugi osobie z którą mieszkał. O taki przykład mi chodzi.
A kogo ma morderca zabić i gdzie? W więzieniu matkę?
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Post autor: YMH2301 »

Lukrecja Skrecz pisze: pn gru 22, 2025 8:58 pm Poproszę o przykład, że po tym jak ktoś zabił kogoś najpierw, zrobił to po raz drugi osobie z którą mieszkał. O taki przykład mi chodzi.
2009, Radomsko. Koleś odsiedział 25, wyszedł i zabił żonę i córkę. Odpal Google, znajdziesz więcej
Lukrecja Skrecz
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Lukrecja Skrecz »

Nigdzie nie napisałam, że powinna sobie hasać po świecie i cieszyć się życiem.
Jej wina i to co zrobiła jest ewidentne. Nie zostanie za to niestety ukarana tak jak na to zasługuje, bo mamy takie prawo jakie mamy. Nikt wcześniej w Polsce nie pomyślał, że 12letnie dziecko może zabić kogokolwiek.
Liczę na to, że po tym wydarzeniu prawo się zmieni. Bo tak, czasy są inne niż choćby pod koniec XX wieku.

Natomiast w kwestii nazywania jej potworem, to chodziło mi o to, że nikt z nas nie wie, w jakim teraz jest stanie i zakładanie, że na pewno zabije teraz kogoś znowu jest moim zdaniem bliskie zeru. A już tym bardziej osoby z rodziny.

Najważniejsze jest by biegli dowiedzieli się dlaczego ona zabiła. Co ją do tego skłoniło. To jest kluczowe. Bo przyczyn może być wiele. Może jest psychopatka. Może po na oglądaniu się różnych treści chciała sprawdzić jak to jest kogoś zabić. Może chciała tylko nastraszyć D a sprawa wymknela się z pod kontroli (jeśli tak to dlaczego?)

Jeski chodzi o ten długi post osoby, która rozwija swoją teorie, to połowy rzeczy nie rozumiem. Nie wiem czy jest prawdopodobne by H rzeczywiście aż tak głęboko siedziała w dziwnych klimatach. Jeśli tak, to skąd się o tym dowiedziała? Bo ja pierwszy raz widzę niektóre nazwy. Nie zapominajmy ze była uczennica, musiała się uczyć do szkoły, chodziła na harcerstwo, może miała jeszcze inne zajęcia. Kiedy znajdowała by czas na takie dziwne treści, które chyba jednak są typowe dla darknetu?

A w kwestii interesowania się bronią... To nie jest normalne zainteresowanie. Przeraził mnie kiedyś znajomy z pracy który zaczął się wypowiadać nt bomb, różnych materiałów wybuchowych i broni palnej. Chłopak miał wtedy 20 lat i i tak wydało mi się to nienormalne.
Lukrecja Skrecz
SkrzydełkaZhooters

YMH2301 pisze: pn gru 22, 2025 9:07 pm 2009, Radomsko. Koleś odsiedział 25, wyszedł i zabił żonę i córkę. Odpal Google, znajdziesz więcej
Wciąż to osoba która zabiła po czasie. Pewnie psychopata.
Natomiast podaj mi przykład osoby która czekając na wymierzenie kary pipelnila by taka samą zbrodnie, za którą ma być sadzona.
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Post autor: YMH2301 »

Lukrecja Skrecz pisze: pn gru 22, 2025 9:13 pm Wciąż to osoba która zabiła po czasie. Pewnie psychopata.
Natomiast podaj mi przykład osoby która czekając na wymierzenie kary pipelnila by taka samą zbrodnie, za którą ma być sadzona.
No bo jak zabije po czasie to psychopata, a jak od razu drugi raz to normalny?🤣 F*uck logic
Awatar użytkownika
~Fionka
Channelka

Post autor: ~Fionka »

Jeśli rodzice poniosa karę za morderstwo, które popełniło dziecko, czego w takim razie uczymy to dziecko?
Klaudia
Lukrecja Skrecz
SkrzydełkaZhooters

YMH2301 pisze: pn gru 22, 2025 9:15 pm Ty chcesz konkretów czy szukasz usprawiedliwienia i na siłę chcesz potwierdzić swoje zdanie? Bo pytanie wyżej zadałaś inne.
Koleś poszedł siedzieć za przemoc domową, grożenie śmiercią, próbę zabójstwa, odsiedział, wyszedł, zabił a Ty mi mówisz, że ktoś, kto nie poniesie kary nie zabije drugi raz?
Ogarnij się
Czytaj ze zrozumieniem moje posty. Nie usprawiedliwiam H. Ale nie nazywam jej też potworem.
Ma poniesc karę.
Strzalka023
MoetGlass

Post autor: Strzalka023 »

Ludziom, którzy publikowali dane morderczyni, grozi nawet więzienie, a morderczyni nic? Przecież to chore.
Awatar użytkownika
~Fionka
Channelka

Post autor: ~Fionka »

Spokojnie, ja nie napisałam, że rodzice nie powinni ponosić żadnych konsekwencji, ale konsekwencje stricte za czyn, którego dokonała mają się skupić na niej.
Klaudia
Agatyszcze
MiamiBicz

Post autor: Agatyszcze »

Lukrecja Skrecz pisze: pn gru 22, 2025 9:44 pm Jednocześnie biegli powinni dołożyć wszelkich starań by dowiedzieć się dlaczego to zrobiła.
Po co? Motyw moze byc wazny w niektorych przypadkach. Np dla kobiety nad ktorą znecal sie cale zycie mąż i ona po latach przemocy go zabila. Zrozumialabym ze dlugotrwala przemoc jest jakos okolicznoscią lagodzącą.

Ale W przypadku zbrodni w Jeleniej, jakie znaczenie ma motyw? Zadne okolicznosci nie usprawiedliwią ani nie złagodzą tej zbrodni. Ja interesuje sie true crime i mordercami. Naprawde niejedno juz w zyciu slyszalam i czytalam. I uwazam ze mamy tutaj doczynienia z wyjątkowo przerażającym mordercą i wyjątkowo przerażającym morderstwem... Jej wiek dla mnie jest tylko okolicznoscią bardziej obciazajacą, bo jesli ona dokonala tak okrutnej zbrodni w wieku 12 lat to co będzie za 10,15 lat?
Szczerze mnie to wszystko przeraza
Awatar użytkownika
BlackSwan@1
Szarlotta

Post autor: BlackSwan@1 »

A jeśli to prawda, że wróciła do domu to znaczy, że będzie mogła teoretycznie wrócić do szkoły po świętach??? Skoro nie ma i jeszcze długo nie będzie wyroku. Tzn zapewne ją wyrzucą albo już wyrzucili? Dobra wiem, że głupie pytanie ale ciężko mi to sobie wyobrazić
prawaz
PsychoFanka

Post autor: prawaz »

BlackSwan@1 pisze: pn gru 22, 2025 11:01 pm A jeśli to prawda, że wróciła do domu to znaczy, że będzie mogła teoretycznie wrócić do szkoły po świętach??? Skoro nie ma i jeszcze długo nie będzie wyroku. Tzn zapewne ją wyrzucą albo już wyrzucili? Dobra wiem, że głupie pytanie ale ciężko mi to sobie wyobrazić
Myślę, że jest zawieszona w prawach ucznia.
Faragonda
Siatkarka

Post autor: Faragonda »

prawaz pisze: pn gru 22, 2025 11:03 pm Myślę, że jest zawieszona w prawach ucznia.

W Polsce nie funkcjonuje zawieszenie w prawach ucznia.
bezfiltra123
Ciastko

Post autor: bezfiltra123 »

Nieprawdopodobne, że w Polsce można kogoś wsadzić na długie lata do więzienia (T. Komenda) za niewinność, a skazać 12-letniej nastolatki za ewidentny czyn już nie. Niesamowite.
dejwor
Tritonotti

Post autor: dejwor »

bezfiltra123 pisze: pn gru 22, 2025 11:29 pm Nieprawdopodobne, że w Polsce można kogoś wsadzić na długie lata do więzienia (T. Komenda) za niewinność, a skazać 12-letniej nastolatki za ewidentny czyn już nie. Niesamowite.
no zeby ją skazac to jeszcze musi znajac zycie przjesc badania psychologiczne czy z nia wszystko ok, przeciez to sie bedzie toczyc i tocyc to raczej nie jest ze z dnia na dzien poprawczak do 21 roku zycia i elo
Lukrecja Skrecz
SkrzydełkaZhooters

Agatyszcze pisze: pn gru 22, 2025 10:36 pm Po co? Motyw moze byc wazny w niektorych przypadkach. Np dla kobiety nad ktorą znecal sie cale zycie mąż i ona po latach przemocy go zabila. Zrozumialabym ze dlugotrwala przemoc jest jakos okolicznoscią lagodzącą.

Ale W przypadku zbrodni w Jeleniej, jakie znaczenie ma motyw? Zadne okolicznosci nie usprawiedliwią ani nie złagodzą tej zbrodni. Ja interesuje sie true crime i mordercami. Naprawde niejedno juz w zyciu slyszalam i czytalam. I uwazam ze mamy tutaj doczynienia z wyjątkowo przerażającym mordercą i wyjątkowo przerażającym morderstwem... Jej wiek dla mnie jest tylko okolicznoscią bardziej obciazajacą, bo jesli ona dokonala tak okrutnej zbrodni w wieku 12 lat to co będzie za 10,15 lat?
Szczerze mnie to wszystko przeraza
No myślę, że to jednak ważne. Nie chcesz wiedzieć czy to przez np jakieś kontakty z darknetu? Albo ciekawość jak to jest zabić? Chyba lepiej wiedzieć co na nią wpłynęło, bo jeśli to np jakieś treści z netu, to można dołożyć starań by lepiej chronić dzieci przed nimi.
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

właśnie, mamy obowiązek szkolny. ciekawe, jak to ugryzą?
alutkaxx
Gacie z oceanu

Post autor: alutkaxx »

Lukrecja Skrecz pisze: pn gru 22, 2025 9:12 pm Nigdzie nie napisałam, że powinna sobie hasać po świecie i cieszyć się życiem.
Jej wina i to co zrobiła jest ewidentne. Nie zostanie za to niestety ukarana tak jak na to zasługuje, bo mamy takie prawo jakie mamy. Nikt wcześniej w Polsce nie pomyślał, że 12letnie dziecko może zabić kogokolwiek.
Liczę na to, że po tym wydarzeniu prawo się zmieni. Bo tak, czasy są inne niż choćby pod koniec XX wieku.

Natomiast w kwestii nazywania jej potworem, to chodziło mi o to, że nikt z nas nie wie, w jakim teraz jest stanie i zakładanie, że na pewno zabije teraz kogoś znowu jest moim zdaniem bliskie zeru. A już tym bardziej osoby z rodziny.

Najważniejsze jest by biegli dowiedzieli się dlaczego ona zabiła. Co ją do tego skłoniło. To jest kluczowe. Bo przyczyn może być wiele. Może jest psychopatka. Może po na oglądaniu się różnych treści chciała sprawdzić jak to jest kogoś zabić. Może chciała tylko nastraszyć D a sprawa wymknela się z pod kontroli (jeśli tak to dlaczego?)

Jeski chodzi o ten długi post osoby, która rozwija swoją teorie, to połowy rzeczy nie rozumiem. Nie wiem czy jest prawdopodobne by H rzeczywiście aż tak głęboko siedziała w dziwnych klimatach. Jeśli tak, to skąd się o tym dowiedziała? Bo ja pierwszy raz widzę niektóre nazwy. Nie zapominajmy ze była uczennica, musiała się uczyć do szkoły, chodziła na harcerstwo, może miała jeszcze inne zajęcia. Kiedy znajdowała by czas na takie dziwne treści, które chyba jednak są typowe dla darknetu?

A w kwestii interesowania się bronią... To nie jest normalne zainteresowanie. Przeraził mnie kiedyś znajomy z pracy który zaczął się wypowiadać nt bomb, różnych materiałów wybuchowych i broni palnej. Chłopak miał wtedy 20 lat i i tak wydało mi się to nienormalne.
Nie zgadzam się z twierdzeniem o zerowym ryzyku. Sam fakt wczesniejszego zabójstwa realnie je zwiększa dopóki nie ma rzetelnej diagnozy, nadzoru i jakichś zabezpieczeń. Nie znamy jej aktualnego stanu psychicznego, a historia pokazuje, że powtarzalność przemocy niestety się zdarza
Mnvczk
Gacie z oceanu

Post autor: Mnvczk »

quintana pisze: pn gru 22, 2025 11:44 pm właśnie, mamy obowiązek szkolny. ciekawe, jak to ugryzą?
Pewnie jest już w mow
xoseraphina
FejkTiffany

Post autor: xoseraphina »

Lukrecja Skrecz pisze: pn gru 22, 2025 9:12 pm Nigdzie nie napisałam, że powinna sobie hasać po świecie i cieszyć się życiem.

Jeżeli zdiagnozują u tej dziewczyny psychopatię, to tak, jest duże ryzyko, że może znowu powtórzyć taką zbrodnię, zwłaszcza jeżeli nie dostanie żadnej kary i nie zostanie objęta żadną terapią czy czymś, co może wpłynąć w jakiś sposób na jej psychikę. Psychopatom się nie ufa i tyle. Nie można mówić, że na pewno już więcej tego nie zrobi, właśnie dla bezpieczeństwa ogółu należy zakładać, że to zrobi. I nie ma znaczenia, czy jesteśmy bliskimi osobami dla tych ludzi czy też nie, bo tutaj wchodzą w grę inne mechanizmy, które nimi kierują. Oni mają swój świat, co nie znaczy, że nie wiedzą co robią. Jak będą chcieli zabić to nie będą patrzeć kim dla nich jesteś. Tacy ludzie nie mają uczuć wyższych ani nie nawiązują więzi. Praktycznie każdy jest dla nich nikim. Zwróć uwagę na to, że ona nawet nie jest jeszcze w pełni ukształtowana, jej psychika w dalszym w ciągu się rozwija i będzie jeszcze to robić przez długie lata, a co za tym idzie, te zapędy psychopatyczne też będą się rozwijać i utrwalać. Zresztą ona nawet nie musi nikogo drugi raz zabijać, wystarczy, że będzie krzywdzić w inny sposób - znęcać się nad zwierzętami, własnymi dziećmi w przyszłości, rówieśnikami. To też trzeba brać pod uwagę i ochronić społeczeństwo zawczasu.
Mimicry
Skarpeta Rakieta

Post autor: Mimicry »

BlackSwan@1 pisze: pn gru 22, 2025 11:01 pm A jeśli to prawda, że wróciła do domu to znaczy, że będzie mogła teoretycznie wrócić do szkoły po świętach??? Skoro nie ma i jeszcze długo nie będzie wyroku. Tzn zapewne ją wyrzucą albo już wyrzucili? Dobra wiem, że głupie pytanie ale ciężko mi to sobie wyobrazić
W Polsce nie można zawiesić w prawach ucznia, a już tym bardziej nie można wyrzucić ze szkoły. U nas jest obowiązek edukacji - i jednocześnie jest to prawo każdego dziecka, którego odebrać mu NIE można. Można przenieść do innej klasy wewnątrz szkoły (taką moc ma dyrektor w uzasadnionych przypadkach) albo w ostateczności do innej szkoły - ale tutaj już musi być naprawdę grubo, to długi proces, potrzeba do tego kuratorium, rodzice mogą protestować. Ostatecznością jest szkolny ośrodek wychowawczy. Taka szkoła z internatem dla "trudnych" uczniów. Ale to absolutnie nie jest forma kary ani nawet resocjalizacji (jak poprawczak) - to jest ośrodek pomocowy - znam dwójkę dzieci, które trafiły tam z powodu problemów z nauką czy absencją szkolną z powodu nieudolności własnych rodzin - choć same nie skrzywdziły nawet muchy. I maksymalnie takie coś "grozi" właśnie Hannie. I bardzo jest mi szkoda tych dzieciaków, które będą miały tam z nią do czynienia na codzień. Bo są tam też dobre dzieciaki, wcale nie zdemoralizowane, tylko po prostu zaniedbane. Co, jeśli i tam ktoś jej podpadnie? Czy ktoś zadba o bezpieczeństwo tych dzieci? Nie wydaje mi się, w Polsce dzieci nie są bezpieczne w żadnej placówce.

Co do zasady... w Polsce praktykuje się raczej wymuszenie zmiany szkoły przez ofiarę. I to dzieje się najczęściej. Bo tak jest po prostu najprościej. Bo dyrektorzy szkół i nauczyciele są bezradni, nie mają żadnych narzędzi, żeby wyciągać konsekwencje. No bo przecież jedynka z zachowania czy nagana nie robi na gówniarzach wrażenia. Dzieci nie można karać - nawet za morderstwo. Tylko, wiadomo, maksymalnie jakiś tam kurator, jakiś tam "plan naprawczy", spotkania z psychologiem, z czego ci zdemoralizowani po prostu się śmieją. W polskich szkołach to ofiara musi odejść - i to doradzają sami wychowawcy i dyrektorzy, a nawet pracownicy kuratorium - brutalne, ale prawdziwe. To jedyny sposób, żeby zapewnić ofierze spokój i bezpieczeństwo - to jest warte wszystkiego, nawet zmiany szkoły, mimo że jest to oczywiście bardzo niesprawiedliwe. Wiem, bo przerabiałam to z własnym dzieckiem i na tym właśnie się skończyło. Zmieniliśmy dziecku szkołę, a oprawca pozostał nietknięty. Nasze prawo jest tak bardzo, bardzo spieprzone pod tym względem... że sami teraz wszyscy widzicie - skoro 12-latka nawet po morderstwie z zimną krwią ma prawo wrócić jakby nigdy nic do szkoły - tej czy innej - i dalej się uczyć. "Bo to jeszcze dziecko, dajmy mu szansę". Tymczasem odbiera się szansę innym, ofiarom, na życie bez lęku i bez przemocy... a niektórych taka bierność pozbawia życia w ogóle...

Oczywiście mamy jeszcze te słynne poprawczaki, ale trzeba ukończyć 13 lat. Swoją drogą... poprawcie mnie, jeśli się mylę... ale jeśli jest w internecie artykuł, że w kwietniu 2018 roku przedszkolaki brały udział w konkursie plastycznym i bohaterka naszego wątku wygrała w kategorii "grupa 5-latków" - no to w którym roku się urodziła? Przypominam, że w grupie 5-latków była w kwietniu, więc ja to rozumiem tak, że po wakacjach, we wrześniu trafiła już do grupy 6-latków (czy tam już do szkoły, bo niby zaczęła szybciej). Czyli rok 2018 to już był ten rok, w którym kończyła 6 lat. Czyli musiała urodzić się w 2012 roku. Czyli... jeśli w chwili popełnienia morderstwa wciąż nie miała 13 lat, to znaczy, że... urodziny ma w grudniu? Ile mogło jej tych dni do urodzin zostać? Tydzień, może dwa? Czy ci wszyscy obrońcy pt. "to tylko dziecko, nie można jej karać, nie wiedziała, co czyni, chrońmy jej dane" gadaliby inaczej, gdyby zamordowała dwa tygodnie później i zasłużona kara w postaci poprawczaka o zaostrzonym rygorze już by jej przysługiwała? Wtedy już by było okej ją ukarać zamknięciem w poprawczaku? Rozumiem, że 2 tygodnie mają kolosalny wpływ na budowę mózgu...?!
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

dejwor pisze: pn gru 22, 2025 11:32 pm no zeby ją skazac to jeszcze musi znajac zycie przjesc badania psychologiczne czy z nia wszystko ok, przeciez to sie bedzie toczyc i tocyc to raczej nie jest ze z dnia na dzien poprawczak do 21 roku zycia i elo
Było tłuczone sto razy. Nikt jej nie skaże bo nie podlega pod sprawę karną ze względu na wiek i nie orzeka się poczytalności lub niepoczytalności i jest za młoda żeby objął ją poprawczak
xvarlessca
LouiBag

Post autor: xvarlessca »

W tym przypadku wydaje mi się, że od razu przejdzie na nauczenie w chmurze. Żadna normalna szkoła nie zgodzi się na jej przyjęcie, sprawa jest za bardzo medialna.
Mimicry
Skarpeta Rakieta

Post autor: Mimicry »

xvarlessca pisze: wt gru 23, 2025 2:37 am W tym przypadku wydaje mi się, że od razu przejdzie na nauczenie w chmurze. Żadna normalna szkoła nie zgodzi się na jej przyjęcie, sprawa jest za bardzo medialna.
Jakaś zgodzić się musi - o ile jest miejsce, to nie mają nic do gadania. A dokładniej urząd miasta musi wskazać jej najbliższe wolne miejsce w jakiejkolwiek szkole, po prostu musi, choćby mieli jej dostawić specjalnie stolik i krzesło. Nikt w miejscu jej zamieszkania nie może szkoły odmówić. Może złożyć też wniosek o edukację domową w szkole w swoim mieście - czyli przychodzić tylko na egzaminy - a może też przejść na nauczanie indywidualne i będą do niej nauczyciele chodzić do domu. W szkole mojego dziecka tak było - w najbardziej krytycznym momencie pani dyrektor wysłała agresora na indywidualny tryb, żeby zszedł innym z oczu i żeby się uspokoiło :) Bo już rodzice zrobili nawet petycję o usunięcie go z klasy. Niestety... żadna inna klasa go nie chciała, bo po co im te same dramaty? Sprawa ucichła i po wakacjach delikwent wrócił na lekcje jakby nigdy nic. W międzyczasie jego ofiary zmieniły szkołę, reszta zastraszona. To jest tak mega straszne, że ona może przeczekać w powyższe sposoby ten koniec podstawówki, a potem za 2 lata sobie pójść do liceum i nikt nie będzie wiedział, z kim ma do czynienia... :( to nie było przypadkowe popchnięcie, do cholery, to było zaplanowane i to był overkill... nie potrafię uwierzyć w jej resocjalizację.
Shivalith
DramaQueen

Post autor: Shivalith »

Wiecie co jest najgorsze? Że ona nawet może sobie to czytać i śmiać się z nas i nikt z tym nic nie może zrobić. Dla mnie taka dziewczyna powinna siedzieć w psychiatryku w izolatce bez dostępu do czegokolwiek w czterech ścianach bez klamek.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~