Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
71skwsny
Channelka

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: 71skwsny »

U mnie w szkole (lata 90) było super. Dzieci pomocne, wesołe, biedniejszym rodzinom się pomagało - płacąc np za wycieczki, paczki na święta. Nikt nikogo raczej nie męczył.
Natomiast. W ósmej klasie jak było bierzmowanie to moja szkoła była na osiedlu, na którym nie było kościoła i bierzmowanie mieliśmy na osiedlu obok. Od lat to osiedle (patologii tam dużo) nienawidzilo naszego, jaki był powód? Nie wiem. Tak „trzeba było”. Ja się strasznie bałam, generalnie nikt od nas nie chciał być „zły” i nikomu to nie imponowało, ale strach było tam postawić nogę na nauki. Mnie i moim koleżankom dziewczyny z tego osiedla próbowały podpalić włosy. Dwóch chłopaków chodziło na nauki z ojcami, a i tak niektórych policja eskortowała, bo rosłych 15 latków z jakimiś przedmiotami latało za „naszymi”, a jeden ojciec z synem zostali zrzuceni z takiego mostku do rzeki. Ja do dziś nie rozumiem o co chodziło i dlaczego oni byli dla nas tacy agresywni.
Kotek_99
LouiBag

Post autor: Kotek_99 »

Karmelkowa1987 pisze: ndz gru 21, 2025 4:13 pm Ta sprawa bardzo mocno kojarzy mi się z Brenda Spencer, która miała chorą fascynację strzelbami, dręczeniem zwierząt. Sprawiało jej to radość. Do dziś - nie umie lub nie chce przyjąć odpowiedzialności za pierwszą w USA strzelaninę na terenie szkoły - której była sprawczynią.

Słuchałam tego podcastu na profilu Stanowo. Uderza mnie tak podobieństwo Hanki i Brendy. Jestem ciekawa Waszej opinii w tej sprawie.
Mi też sie z nią skojarzyło.
Zainspirowała piosenkę "I don't like Mondays".
https://youtu.be/-Kobdb37Cwc?si=pY5gN5eDuL5zA5al

Podobno na pytanie, dlaczego to zrobila, miała odpowiedzieć "bo nie lubię poniedziałków".
scaledandicy
RoyalBaby

Post autor: scaledandicy »

w szkołach niestety od wielu lat już był bullying i patologie i częściej już były kary za palenie w toalecie niż za znęcanie się nad innymi uczniami
ZarannaZorza
ŚpioszkiKenzo

Post autor: ZarannaZorza »

PrzemoKondratowicz pisze: sob gru 20, 2025 4:00 pm Szczerze mówiąc, uderzę się w pierś i powiem że gdybym miał pinteresta w tym wieku to wyglądałby tak samo. Z tym że ja po prostu od 15 roku życia choruje na głęboką depresję i stanowiłem zagrożenie jedynie dla siebie nie dla innych. Więc ja na pewno nie będę tą osobą która powie olaboga ale treści kiedyś tego nie było. Było, i to z mniejszymi blokadami, to co dziś jest w Dark necie w 2005 było ogólnodostępne. (Jestem z początku lat 90). No ale tak czy inaczej ktoś powinien się tym zainteresować bo coś średnio dobrego się dzieje.
Nie wiem, czy dobrze ujęłam swoje przemyślenia. Wydaje mi się, że te obrazki są "mało współczesne", a nie tylko "coś, co wstawiłaby osoba starsza". Myślę, że gdyby używała w ten sposób sm, to moje tablice wyglądałyby podobnie i to w podobnym wieku, ale przede wszystkim dlatego, że obracałam się w kręgach starszych od siebie osób i od nich łapałam "poczucie humoru", czy jakkolwiek inaczej można to nazwać. Stąd dla mnie wydawało się to równie znajome, co dziwne. Jak myśli czy humor, który nie pasuje do wieku, bo zaczerpnięty został od osób starszych.

Np obrazki o "o jaka dojrzała jesteś" gdyby były wrzucone przeze mnie, osobę dorosłą, która to słyszała za dzieciaka mają trochę inny wydźwięk, niż ten sam obrazek wrzucony przez... No dzieciaka. Zdecydowanie mniej cyniczny.
Awatar użytkownika
MuzycznaPaprotka
Channelka

Post autor: MuzycznaPaprotka »

Z Pinteresta (większe konto). Myślicie, że H. używała stron z botami AI w sposób, który mógł napędzić jej fantazje czy jakieś antyspołeczne zachowania? Ostatnio jest o tym coraz głośniej. Była sprawa jakiegoś nastoletniego chłopaka za granicą, który "zakochał się" w bocie AI, z którym pisał i popełnił samob*, podobno bot mu tak doradzał. Nie uważam, że to AI ją do tego popchnęło, ale to kolejny dowód na to, jak nastolatkowie obecnie odreagowują izolację czy wpędzają się w coś niezdrowego. Teraz coraz popularniejszy jest roleplay z czatami zamiast z prawdziwymi osobami. W tym pierwotnym przypadku, poza zwykłymi historyjkami też można było spotkać różnych creepów w wielu środowiskach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

MuzycznaPaprotka pisze: ndz gru 21, 2025 7:41 pm Z Pinteresta (większe konto). Myślicie, że H. używała stron z botami AI w sposób, który mógł napędzić jej fantazje czy jakieś antyspołeczne zachowania? Ostatnio jest o tym coraz głośniej. Była sprawa jakiegoś nastoletniego chłopaka za granicą, który "zakochał się" w bocie AI, z którym pisał i popełnił samob*, podobno bot mu tak doradzał. Nie uważam, że to AI ją do tego popchnęło, ale to kolejny dowód na to, jak nastolatkowie obecnie odreagowują izolację czy wpędzają się w coś niezdrowego. Teraz coraz popularniejszy jest roleplay z czatami zamiast z prawdziwymi osobami. W tym pierwotnym przypadku, poza zwykłymi historyjkami też można było spotkać różnych creepów w wielu środowiskach.
ja mam poczucie pewnego przeseksualizowania wśród młodzieży. ciekawość zawsze buzowała w nastolatkach, taka prawda, ale dzisiaj, w dobie internetu, można to zjawisko zauważyć nawet wśród kompletnych dzieciaków. character.ai jest generalnie „niebezpieczną” stroną dla wielu osób, także dorosłych. te ich filtry +18 aktualnie w ogóle nie działają.
Lukrecja Skrecz
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Lukrecja Skrecz »

MuzycznaPaprotka pisze: ndz gru 21, 2025 7:41 pm Z Pinteresta (większe konto). Myślicie, że H. używała stron z botami AI w sposób, który mógł napędzić jej fantazje czy jakieś antyspołeczne zachowania? Ostatnio jest o tym coraz głośniej. Była sprawa jakiegoś nastoletniego chłopaka za granicą, który "zakochał się" w bocie AI, z którym pisał i popełnił samob*, podobno bot mu tak doradzał. Nie uważam, że to AI ją do tego popchnęło, ale to kolejny dowód na to, jak nastolatkowie obecnie odreagowują izolację czy wpędzają się w coś niezdrowego. Teraz coraz popularniejszy jest roleplay z czatami zamiast z prawdziwymi osobami. W tym pierwotnym przypadku, poza zwykłymi historyjkami też można było spotkać różnych creepów w wielu środowiskach.
Nie sądzę. Myślę że AI jednak nie leży w zainteresowaniach wczesnych nastolatków. Co najwyżej może sprawdzała sobie pracę domową.
quintana
Tritonotti

Lukrecja Skrecz pisze: ndz gru 21, 2025 8:21 pm Nie sądzę. Myślę że AI jednak nie leży w zainteresowaniach wczesnych nastolatków. Co najwyżej może sprawdzała sobie pracę domową.
ta strona nie działa w ten sposób. są tam miliony botów, niektóre rozmawiają też po polsku. bohaterowie anime, mang, prawdziwe osoby, jak celebryci (!). w sumie, możesz stworzyć też bota swojej sympatii, jeśli chcesz, nie kontrolują tego. prowadzisz z nimi rozmowy na zasadzie dawnego rpg. tworzysz takie scenariusze, jakie tylko przyjdą ci do głowy. filtry blokujące nie działają, i, niestety, ogromna rzesza użytkowników to dzieci poniżej trzynastego roku życia. reddit o tym kipi od dawna.
Lukrecja Skrecz
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Lukrecja Skrecz »

quintana pisze: ndz gru 21, 2025 8:30 pm ta strona nie działa w ten sposób. są tam miliony botów, niektóre rozmawiają też po polsku. bohaterowie anime, mang, prawdziwe osoby, jak celebryci (!). w sumie, możesz stworzyć też bota swojej sympatii, jeśli chcesz, nie kontrolują tego. prowadzisz z nimi rozmowy na zasadzie dawnego rpg. tworzysz takie scenariusze, jakie tylko przyjdą ci do głowy. filtry blokujące nie działają, i, niestety, ogromna rzesza użytkowników to dzieci poniżej trzynastego roku życia. reddit o tym kipi od dawna.
No wiem jak to działa bo korzystam. Ale blokady jednak działają. Na pewne pytania chat gpt nie odpowie.

Nie sądzę by ta H była aż tak hop do przodu by siedzieć z czatem.
Awatar użytkownika
marley71
Currently:Italy

Post autor: marley71 »

Tyle się mówi o tym, że kościół jest skostniałą instytucją i powinien iść z duchem czasu, jeśli chce utrzymać wiernych i pozyskać nowych... najwyższy czas, by taką samą nowelizację przeszło polskie prawo karne!

Jestem absolutnie przerażona tym, że ludzie poniżej któregośtam roku życia są kompletnie bezkarni, obojętnie czego by nie zrobili.

Po moim osiedlu błąka się agresywna grupka szczeniaków z pobliskiej podstawówki, na fb co i rusz publikowane są kolejne ogłoszenia, czy ktoś ich zna, bo znowu coś zrobili: uszkodzili auto, wybili szybę, kopnęli psa, popchnęli kogoś, coś ukradli... i nie ma mocnych na tę bandę! Żeby się tylko nie zainspirowali Haneczką!

Dziewuszysko dokonało najgorszej z możliwych zbrodni, i nawet telefonu jej nie zabrali! I nawet nie wolno na głos powiedzieć, jak Haneczka na na nazwisko, bo trzeba chronić gówniarę i jej wypaczoną rodzinkę! To się w pale nie mieści!
quintana
Tritonotti

Lukrecja Skrecz pisze: ndz gru 21, 2025 8:33 pm No wiem jak to działa bo korzystam. Ale blokady jednak działają. Na pewne pytania chat gpt nie odpowie.

Nie sądzę by ta H była aż tak hop do przodu by siedzieć z czatem.
my nie rozmawiamy teraz o gpt.
MatkaJoannaOdPlotek
BlondDoczep

Post autor: MatkaJoannaOdPlotek »

dior pisze: ndz gru 21, 2025 9:06 pm Chyba usunięto mój komentarz bo mnie poniosło z bluzganiem 😁 ale jeszcze raz , na grupach w jeleniej ludzie masowo piszą że rodzinka dostała ochronę. Oczywiście chodzi o ochronę morderczyni i jej rodziców
pisałam wyżej - ona ma brata, który nie jest winien niczemu. Wiesz co by się mogło stać? skoro ludzie nawoływali się do tego aby pójść pod szpital i tam rozróbę zrobię, bo Hanka tam jest. A przecież tam leżą chorzy ludzie :( tu każdy kij ma dwa końce.

i nie bronię Hanki, bo jednak wsrodznajonych są rodzice Danusi i dla mnie oni są w tym najważniejsi.
Awatar użytkownika
pysia_s
LouiBag

Post autor: pysia_s »

W mojej szkole tez byly nekane osoby… ale nikt sie nie posuwal az do takich rzeczy. To zawsze bylo. Jest. I bedzie…. Koniecznie musi zmienic sie prawo.

Czy ona rozumiala co to znaczy zabic? Mysle ze tak… moj 7 latek wie ze nie wolno robic drugiemu krzywdy, a co dopiero 12 latka…
Awatar użytkownika
Juana
HottStripper

Post autor: Juana »

MuzycznaPaprotka pisze: ndz gru 21, 2025 2:48 pm Co do sprawy z wątku: myślicie, że rodzice H. czy szczególnie jej matka będzie próbować pozywać ludzi podających w necie różne informacje tak jak było chyba z rodziną Sebastiana M.?
Myślę, że powinna.
mariaow
ZdalnaFanka

Post autor: mariaow »

quintana pisze: ndz gru 21, 2025 8:30 pm ta strona nie działa w ten sposób. są tam miliony botów, niektóre rozmawiają też po polsku. bohaterowie anime, mang, prawdziwe osoby, jak celebryci (!). w sumie, możesz stworzyć też bota swojej sympatii, jeśli chcesz, nie kontrolują tego. prowadzisz z nimi rozmowy na zasadzie dawnego rpg. tworzysz takie scenariusze, jakie tylko przyjdą ci do głowy. filtry blokujące nie działają, i, niestety, ogromna rzesza użytkowników to dzieci poniżej trzynastego roku życia. reddit o tym kipi od dawna.
Trochę offtop a trochę nie bo brzmi faktycznie jak coś co H. mogła używać i wiele to mówi- z ciekawości przetestowałam jak to działa i jestem przerażona ile jest tam scenariuszy stworzonych zapewne przez te dzieciaki, w których np. jakiś szkolny play boy jest dla Ciebie okropny i nazywa Cię szmatą, no ale jest przystojny i cute więc to wszystko odbywa się w kategoriach romansu. No dramat. Skad one to biorą? Czego to uczy w ogóle? Że jeśli Twój chłopak będzie Cię źle traktował ale będzie atrakcyjny to spoko? O rany. Poza tym jeśli chodzi o poziom dojrzałości to serio wygląda jak stworzone przez i dla trzynastolat, bo takie 17-latki już z reguły są dojrzalsze, więc faktycznie masakra - z jednej strony jakieś takie to przeseksualizowane, a z drugiej mocno niedojrzałe. Dziwny ten świat się robi.
mariaow
ZdalnaFanka

Nie rozumiem pomysłów w stylu zamknąć rodziców w więzieniu. Serio zaczniemy karać ludzi którzy nie popełnili zbrodni? Nie twierdzę, że nie byli odpowiedzialni za wychowanie H. i że coś tam nie poszło nie tak, ale poważnie? Rodzice socjopatów też mają iść do więzienia? Za co? Chyba już ludzi ponoszą za bardzo emocje, że takie samosądy wymyślają.
Zywieczdroj0
PsychoFanka

Post autor: Zywieczdroj0 »

Ten chłopczyk, który pobiegł po tatę w ogóle był młodszy od nich. Wydaje mi się, że osoby, które były niedaleko to były przypadkowe dzieci wracające po prostu z lekcji tym samym skrótem
mariaow
ZdalnaFanka

No chyba czym innym jest zapłacić karę za wybitą szybę, a czym innym zamknąć w więzieniu na całe lata ludzi którzy nie popełnili zbrodni - bo za co, za jej popełnienie? Czy za złe wychowanie? No przecież to jest śmiechu warte. Gadacie tak do czasu, aż wasze dziecko coś by wywinęło i nie mówię tu o skali morderstwa, ale różnie bywa. Co jeśli to była socjopatka i tak czy siak wyrządziłaby komuś krzywdę? To rodzice powinni pójść siedzieć za samo jej spłodzenie? Aha.

Ja osobiście uważam, że to młoda powinna ponieść karę i tyle. Czas zaostrzyć prawo wobec dzieci.
twojastara123
PrinTu

Post autor: twojastara123 »

mariaow pisze: ndz gru 21, 2025 10:22 pm Nie rozumiem pomysłów w stylu zamknąć rodziców w więzieniu. Serio zaczniemy karać ludzi którzy nie popełnili zbrodni? Nie twierdzę, że nie byli odpowiedzialni za wychowanie H. i że coś tam nie poszło nie tak, ale poważnie? Rodzice socjopatów też mają iść do więzienia? Za co? Chyba już ludzi ponoszą za bardzo emocje, że takie samosądy wymyślają.
Niestety ludzie przeceniają trochę rolę wychowania w kształtowaniu człowieka w dzisiejszym świecie. Wiadomo, że jest to jakaś podstawa, ale w połączeniu z osobowością, środowiskiem, przeżyciami, a teraz coraz bardziej mediami. Widać to najbardziej na przykładzie rodzeństw, bo niby wychowują je ci sami ludzie, a potrafią się od siebie diametralnie różnić. Przecież rzadko jest tak, że wszystkie dzieci danej pary zostają przestępcami. Nie jest też tak, że zawsze w patologii będą wyrastać przestępcy. Można mieć okropne dzieciństwo i być dobrym człowiekiem. Tu naprawdę wiele czynników musi się spotkać, żeby dać taką mieszankę.
Awatar użytkownika
FaconSexe88
Szarlotta

Post autor: FaconSexe88 »

Nadrabiam 20 stron dyskusji i trudno mi przejść obok tych dywagacji obojętnie. Dziecko w wieku 12 lat, nawet działając w afekcie i pod wpływem adrenaliny, nie posiada siły fizycznej ani wytrzymałości niezbędnej do pokonania oporu mechanicznego ludzkiego ciała w tak drastycznym stopniu, jak odcięcie głowy. Atak szału objawia się chaotycznym zadawaniem ciosów, a nie precyzyjnym działaniem o charakterze chirurgicznym czy rzeźnickim. Ścięgna, więzadła i mięśnie szyi stawiają zbyt duży opór. Dodatkowo finka to nóż o stosunkowo krótkiej i wąskiej głowni, przeznaczony do prac obozowych czy przygotowywania posiłków. Jest ona po prostu zbyt krótka, by objąć przekrój szyi.

Co do monitorowania treści przeglądanych przez dzieci – uważam, że jako opiekunowie prawni mamy taki obowiązek. Odpowiadamy za to, by nasze dzieci nie stykały się z hejtem, nie szerzyły go, unikały corn i kontaktów z podejrzanymi osobami. Jeśli dziecko trafi w sieci na pedofila i dojdzie do spotkania, policja podczas przesłuchania z pewnością zapyta rodziców, dlaczego nie monitorowali aktywności dziecka. Moja 13-letnia córka doskonale wie, że komputer i telefon zostały kupione za moje pieniądze i w każdej chwili mogę poprosić o wgląd w przeglądane treści. Dzięki temu mogłam zareagować, gdy jedna z jej koleżanek chciała zrobić sobie krzywdę przez nieporozumienie z chłopakiem. Istnieje mnóstwo aplikacji pozwalających ograniczyć dostęp do konkretnych stron czy nakładać limity na aplikacje. Rodzice mają te narzędzia pod ręką, muszą tylko chcieć z nich korzystać zamiast dawać dzieciom zupełnie wolną rękę.

Nawet jeśli prawo w Polsce zostanie zmienione i wiek odpowiedzialności karnej ulegnie obniżeniu, prawo nie działa wstecz. Mam jednak nadzieję, że powstanie rozwiązanie na wzór „ustawy o bestiach”, ale dotyczące osób nieletnich – mechanizm, który pozwoli na kontrolę po zakończeniu kary lub dozoru kuratorskiego.

Nie zdziwi mnie, jeśli okaże się, że sygnały o niepokojących zainteresowaniach czy zachowaniach pojawiały się już wcześniej, ale zostały zignorowane przez szkołę. Niestety, współczesne placówki edukacyjne często przymykają oczy na problemy. Jako rodzic mam w tej kwestii przykre doświadczenia – dopiero interwencja w kuratorium, ponad głową wychowawcy czy dyrekcji, przyniosła jakiekolwiek efekty.
siaka bum bum
nikoleczkaxxx38
Siatkarka

Post autor: nikoleczkaxxx38 »

Czy to prawda że dziewczyna została zwolniona do domu? Wyczytałam gdzieś, że już jest w domu
Awatar użytkownika
BlackSwan@1
Szarlotta

Post autor: BlackSwan@1 »

nikoleczkaxxx38 pisze: pn gru 22, 2025 2:19 pm Czy to prawda że dziewczyna została zwolniona do domu? Wyczytałam gdzieś, że już jest w domu
Wątpię, jeśli to prawda to ciekawe jaka atmosferka panuje w domu
Jorki to mielonki
GreckieWakacje

Post autor: Jorki to mielonki »

FaconSexe88 pisze: pn gru 22, 2025 12:54 pm Nadrabiam 20 stron dyskusji i trudno mi przejść obok tych dywagacji obojętnie. Dziecko w wieku 12 lat, nawet działając w afekcie i pod wpływem adrenaliny, nie posiada siły fizycznej ani wytrzymałości niezbędnej do pokonania oporu mechanicznego ludzkiego ciała w tak drastycznym stopniu, jak odcięcie głowy. Atak szału objawia się chaotycznym zadawaniem ciosów, a nie precyzyjnym działaniem o charakterze chirurgicznym czy rzeźnickim. Ścięgna, więzadła i mięśnie szyi stawiają zbyt duży opór. Dodatkowo finka to nóż o stosunkowo krótkiej i wąskiej głowni, przeznaczony do prac obozowych czy przygotowywania posiłków. Jest ona po prostu zbyt krótka, by objąć przekrój szyi.

Co do monitorowania treści przeglądanych przez dzieci – uważam, że jako opiekunowie prawni mamy taki obowiązek. Odpowiadamy za to, by nasze dzieci nie stykały się z hejtem, nie szerzyły go, unikały corn i kontaktów z podejrzanymi osobami. Jeśli dziecko trafi w sieci na pedofila i dojdzie do spotkania, policja podczas przesłuchania z pewnością zapyta rodziców, dlaczego nie monitorowali aktywności dziecka. Moja 13-letnia córka doskonale wie, że komputer i telefon zostały kupione za moje pieniądze i w każdej chwili mogę poprosić o wgląd w przeglądane treści. Dzięki temu mogłam zareagować, gdy jedna z jej koleżanek chciała zrobić sobie krzywdę przez nieporozumienie z chłopakiem. Istnieje mnóstwo aplikacji pozwalających ograniczyć dostęp do konkretnych stron czy nakładać limity na aplikacje. Rodzice mają te narzędzia pod ręką, muszą tylko chcieć z nich korzystać zamiast dawać dzieciom zupełnie wolną rękę.

Nawet jeśli prawo w Polsce zostanie zmienione i wiek odpowiedzialności karnej ulegnie obniżeniu, prawo nie działa wstecz. Mam jednak nadzieję, że powstanie rozwiązanie na wzór „ustawy o bestiach”, ale dotyczące osób nieletnich – mechanizm, który pozwoli na kontrolę po zakończeniu kary lub dozoru kuratorskiego.

Nie zdziwi mnie, jeśli okaże się, że sygnały o niepokojących zainteresowaniach czy zachowaniach pojawiały się już wcześniej, ale zostały zignorowane przez szkołę. Niestety, współczesne placówki edukacyjne często przymykają oczy na problemy. Jako rodzic mam w tej kwestii przykre doświadczenia – dopiero interwencja w kuratorium, ponad głową wychowawcy czy dyrekcji, przyniosła jakiekolwiek efekty.

Nóż nie musi obejmować przekroju szyi, żeby ją poszarpać ciosami, a wyrażenie "obcięcie głowy" niekoniecznie musi oznaczać, że głowa wisiała na ostatnim nerwie. Nie wiem, czy ktoś wcześniej wspominał, czy ciosy były chaotyczne, czy precyzyjne. Nawet zadane finką obrażenia mogły być bardzo rozległe. Siła jednego 12 latka będzie nierówna drugiemu, to nie są dywagacje.
vhvj
Channelka

Post autor: vhvj »

nikoleczkaxxx38 pisze: pn gru 22, 2025 2:19 pm Czy to prawda że dziewczyna została zwolniona do domu? Wyczytałam gdzieś, że już jest w domu
Na yt w komentarzach (film na kanale szura *wideoprezentacje*) wypowiada sie pracownica osrodka (MOW) do ktorego przewieźli dziewczyne.
Podobno pod domem stoja radiowozy, ale to w celu ochrony reszty rodziny. Np brat nie jest niczemu winien, więc to chyba zasadne.
Breath4lovee
Koczkodan

Post autor: Breath4lovee »

twojastara123 pisze: pn gru 22, 2025 11:23 am Niestety ludzie przeceniają trochę rolę wychowania w kształtowaniu człowieka w dzisiejszym świecie. Wiadomo, że jest to jakaś podstawa, ale w połączeniu z osobowością, środowiskiem, przeżyciami, a teraz coraz bardziej mediami. Widać to najbardziej na przykładzie rodzeństw, bo niby wychowują je ci sami ludzie, a potrafią się od siebie diametralnie różnić. Przecież rzadko jest tak, że wszystkie dzieci danej pary zostają przestępcami. Nie jest też tak, że zawsze w patologii będą wyrastać przestępcy. Można mieć okropne dzieciństwo i być dobrym człowiekiem. Tu naprawdę wiele czynników musi się spotkać, żeby dać taką mieszankę.
Co to ma do rzeczy? Dzieci w jednym domu potrafią być traktowane diametralnie różnie. Jedni są ulubieńcami mamusi i tatusia, inni nie. Na dodatek nie każdy ma taką samą wrażliwość. Akurat to są jakieś jednostkowe przypadki, że morderca miał normalną rodzinę.