Start
Mój profil

Czy robicie w tym roku prezenty dla bliskich

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
salimaria
RóżowePolo

Czy robicie w tym roku prezenty dla bliskich

Post autor: salimaria »

My w tym roku postanowiliśmy z tego zrezygnować. Cała rodzina była za tym, aby faktycznie nie szukać niczego na siłę i nie kombinować. W tym roku przede wszystkim chcemy pobyć ze sobą, porozmawiać, pośmiać się i odetchnąć od codzienności bo każdy zaganiany i w pędzie. Pomysłem do tego by zrezygnować z prezentów był moment w którym chodziliśmy z mężem po sklepach, w tłoku, długie kolejki itp i obok nas przez telefon rozmawiała jakaś dziewczyna z kwaśną miną że po $£¥ to wszystko i mie wie co ma kupić a chwilę później w sklepie pokłóciła się para o prezenty - to nieee tamto nieee. Byliśmy zmęczeni tłumem i hałasem. Pomyśleliśmy, że nie chcemy w ten sposób. Doszliśmy do wniosku że nie o to w Świętach chodzi. Zaproponowaliśmy bliskim aby w tym roku nie robili nam żadnych prezentów bo wszystko mamy i potrzebujemy tylko trochę świętego spokoju i oddechu, pobycia razem w miłej atmosferze. I bliscy bardzo dobrze to przyjęli. Cała rodzina jest „za”. Czy wy też odchodzicie od prezentow? Co myślicie?
jaskana
MiamiBicz

Post autor: jaskana »

u nas jest losowanie dla dorosłych, a dla dzieciaków robimy zrzutkę i rodzice kupują prezent. mamy wspólny plik, w którym wpisujemy co chcemy dostać i tyle. robimy tak drugi rok z rzędu i bardzo nam się sprawdza:)
ghama
RóżowePolo

Post autor: ghama »

Mam bardzo dobra sytuację materialną a mimo to kupuje prezenty z drugiej ręki 😉 nie każdy to rozumie. Na szczęście moi bliscy rozumieją.
Nienawidzę kapitalizmu, materializmu - kupowanie ozdób, zmiana dekoracji co roku, wydawanie na plastik z chin czy Pepco. To nie o to chodzi.
Rok temu kupiłam rzadki komiks z 97 dla syna. Kosztował 5zl... Wyjątkowy, jego ukochana seria.
W tym roku już też mam kupione książki z drugiej ręki 🙂 zabawki także. Po.pierwsze pudełko zaraz wywalasz... Po drugie liczy się wspólny czas.
Ja mam firmę, pracuje dużo. Od 20.12 się zamykam i będziemy grać w planszowki, spędzać czas razem bo dla mnie o to chodzi. I cieszę się, że moje dzieci mają takie podejście 😉
Książki na vinted, zabawki olx i vinted 🙂
Tylko, że my też bez okazji kupujemy np rower, komputer, gry czy LEGO. Syn czasem sobie xorabia i sam kupuje lepsza myszkę do kompa czy jakaś bluzkę 🙂 dla nas święta nie muszą być na zasadzie kupienia czegoś wow.
Dość uniwersalnym prezentem są również rośliny: https://dom-roslin.pl/
Awatar użytkownika
Pamieculotna
BlondDoczep

Post autor: Pamieculotna »

Nie kupujemy dorosłymi prezentów od paru lat. Upominki dostają tylko dzieci.