Nie polecam twórcy, czy kanału, tylko odsłuchania kwestii dotyczącej kilku wątków prawnych wg mnie prawdopodobnych biorąc pod uwagę co młoda nadal wrzuca do mediów.
Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherryRe: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
- berry blast
- Currently:revenge
tak, ponieważ żadna z tego tego nie wie, ani ja ani Ty.zofijka0709 pisze: ↑sob gru 20, 2025 9:06 pm Ale się postawiłaś do mnie skąd ja wiem, że było odwrotnie![]()
za moich czasów się też mówiło "nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy" ale do nikogo nie strzelaliśmy.
teraz, po fakcie, tacy jesteśmy mądrzy. a bo rodzice, nauczyciele mogli to tamto sramto i do tragedii by nie doszło.
nie da się tak.
nie unikniemy takich sytuacji.
- Kasiabimbasia
- Mokra Włoszka
Mając takie podejście, to z góry można założyć, że nie ma sensu reagowanie na odchyły dziecka czy kogokolwiek…berry blast pisze: ↑sob gru 20, 2025 9:12 pm tak, ponieważ żadna z tego tego nie wie, ani ja ani Ty.
za moich czasów się też mówiło "nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy" ale do nikogo nie strzelaliśmy.
teraz, po fakcie, tacy jesteśmy mądrzy. a bo rodzice, nauczyciele mogli to tamto sramto i do tragedii by nie doszło.
nie da się tak.
Normalny odpowiedzialny rodzic nie bawi się z dzieckiem nozamiberry blast pisze: ↑sob gru 20, 2025 9:12 pm tak, ponieważ żadna z tego tego nie wie, ani ja ani Ty.
nie da się tak.
W środę jest Wigilia. Nie chcę sobie nawet wyobrazić co czują rodzice Danusi. Z tego co się stało nie da się pozbierać. A sprawczyni? Jeszcze do niedawna miała dostęp do telefonu? W tym momencie i po takiej zbrodni jej wiek powinien być bez znaczenia. Powinna całe życie być uwięziona (gdziekolwiek)
Nie mogę się pogodzić z tym że ten mały potwór będzie kiedyś normalnie funkcjonował w społeczeństwie , i jeszcze jest chroniony …Nowaera pisze: ↑sob gru 20, 2025 9:49 pm W środę jest Wigilia. Nie chcę sobie nawet wyobrazić co czują rodzice Danusi. Z tego co się stało nie da się pozbierać. A sprawczyni? Jeszcze do niedawna miała dostęp do telefonu? W tym momencie i po takiej zbrodni jej wiek powinien być bez znaczenia. Powinna całe życie być uwięziona (gdziekolwiek)
Nie potrafię sobie wyobrazić co czują rodzice Danusi
rodzice hani generalnie też działają w bardzo zły sposób. ktoś tutaj pisał dzisiaj, że mogliby wydać jakieś oświadczenie. ogółem, tak. jakieś wyrazy ubolewania, cokolwiek, bo teraz w oczach społeczeństwa wypadają coraz gorzej, kasując filmiki, przerabiając zdjęcia w swoich mediach społecznościowych na te generowane przez ai. fakt, to nie stany, ale chyba dobrym przykładem działania jest matka dylana klebolda, która poświęciła życie na promowanie dbania o zdrowie psychiczne u nastolatków. nadal kocha syna, jednak podkreśla to, co zrobił. polecam jej książkę.
Ja również. W jakim my kraju żyjemy?! Jeśli ona w tym wieku była do tego zdolna to co będzie później. Seryjna morderczyni? Nauczy się sztuczek i jak ukrywać dowody?! Zabiła dziewczynkę, zabrała coś najcenniejszego i tak naprawdę nie ma dla niej żadnej kary bo niby jest za młoda, bo niby jest dzieckiem?
-
Claudetta993
- ŚpioszkiKenzo
Ja to się dziwię czemu oni nie zmienią prawa. Dzieci dojrzewają, szybciej się malują, szybciej spotykają, szybciej rozwijają - technika też szybsza jest niż kiedyś. 8 latkowie gadają o grach:, a my w tym wieku wymienialiśmy się kartkami. 10 latkiwie są bardziej „dojrzali” albo przynajmniej tak myślą, niż my kiedyś. Prawo też powinno się zmieniać. Przeraża mnie to, że dziecko które z premedytacją podcina drugiemu dziecku szyję może „normalnie funkcjonować” a co gorsza funkcjonować wśród innych dzieci.
I jeden z drugim (równie zaburzony) zobaczy na jej przykładzie że nic jej nie zrobili, to będą tak samo robić. Zaraz u nas będzie druga Ameryka gdzie dzieciory w szkołach robią masakrę. Gdzie się mordują itp bo przecież zadnej kary nie poniosą.Claudetta993 pisze: ↑sob gru 20, 2025 10:27 pm Ja to się dziwię czemu oni nie zmienią prawa. Dzieci dojrzewają, szybciej się malują, szybciej spotykają, szybciej rozwijają - technika też szybsza jest niż kiedyś. 8 latkowie gadają o grach:, a my w tym wieku wymienialiśmy się kartkami. 10 latkiwie są bardziej „dojrzali” albo przynajmniej tak myślą, niż my kiedyś. Prawo też powinno się zmieniać. Przeraża mnie to, że dziecko które z premedytacją podcina drugiemu dziecku szyję może „normalnie funkcjonować” a co gorsza funkcjonować wśród innych dzieci.
-
Claudetta993
- ŚpioszkiKenzo
Tak, sprawa jest medialna. Dzieci też oglądają telewizję. Tik tok roi się od rówieśników tych dziewczyn. Zobaczą, że jest bezkarna będą powielać zachowanie. Dzieci są bezmyślne- nie wspominając że co drugi chce być sławny, że chce być youtuberem. Jak widzę, co się dzieje w szkole u mojego syna który zaczął 1 klasę to mnie żołądek boli. Dzieci potrafią w każdym wieku być okrutne, a najgorsze jest to, że nauczyciele nie chcą za bardzo , żeby ponosiły konsekwencje. Jeżeli dziecko nie zgłosi rodzicowi że jest szykanowane to nauczyciel nie zauważy problemu. Moje dziecko ostatnio dostali w twarz za nic od drugiego dziecka. Gdyby mi nie powiedział w domu, nie wiedziałabym. Od razu zwróciłam nauczyciele uwagę o to i o natychmiastowe wyciągnięcie konsekwencji. Nauczyciele sami pozwalają na przemoc nazywając to zaczepkami.
W jakich my czasach teraz żyjemy, strach posyłać dziecko do szkoły. Ale wszystko co napisałas to prawda w 100 procentach, świetnie to ujełaś.Claudetta993 pisze: ↑sob gru 20, 2025 10:35 pm Tak, sprawa jest medialna. Dzieci też oglądają telewizję. Tik tok roi się od rówieśników tych dziewczyn. Zobaczą, że jest bezkarna będą powielać zachowanie. Dzieci są bezmyślne- nie wspominając że co drugi chce być sławny, że chce być youtuberem. Jak widzę, co się dzieje w szkole u mojego syna który zaczął 1 klasę to mnie żołądek boli. Dzieci potrafią w każdym wieku być okrutne, a najgorsze jest to, że nauczyciele nie chcą za bardzo , żeby ponosiły konsekwencje. Jeżeli dziecko nie zgłosi rodzicowi że jest szykanowane to nauczyciel nie zauważy problemu. Moje dziecko ostatnio dostali w twarz za nic od drugiego dziecka. Gdyby mi nie powiedział w domu, nie wiedziałabym. Od razu zwróciłam nauczyciele uwagę o to i o natychmiastowe wyciągnięcie konsekwencji. Nauczyciele sami pozwalają na przemoc nazywając to zaczepkami.
teraz nie wolno schować głowy w piasek. powinni zebrać się najwybitniejsi polscy karniści, adwokaci, psychiatrzy, pod skrzydłami ministerstwa sprawiedliwości, i jak najszybciej rozpocząć burzę mózgów dotyczącą tego, jak rozwiązywać tego typu sprawy. okrutne dzieci zdarzały się w każdych czasach, ale dzisiaj jesteśmy w specyficznej epoce, wymagającej nowych rozwiązań w kwestii kar. i zapobiegania.
-
Claudetta993
- ŚpioszkiKenzo
A będzie coraz gorzej. Rodzice są od wychowywania dzieci / ale teraz jest moda na bezstresowe wychowywanie. Szkoła o nauczyciele często ignorują problemy takie jak przemoc, szykanowanie, znęcanie się nad innymi uczniami. Przez lata zauważyłam to, że jest im wygodniej „ nie widzieć” ponieważ każde zgłaszanie rodzicom takiego zachowania to wchodzenie w dyskusję. A nauczyciele bardzo tego nie lubią. Za moich czasów dostalo się w tyłek drewnianą 50cm linijka albo książka w łeb i wszyscy chodziliśmy jak w zegarkach. Nie mówię, że to było dobre - ale te czasy są sto razy gorszej niż kiedyś. Nie ma empatii w dzieciach w ogólequintana pisze: ↑sob gru 20, 2025 10:38 pm teraz nie wolno schować głowy w piasek. powinni zebrać się najwybitniejsi polscy karniści, adwokaci, psychiatrzy, pod skrzydłami ministerstwa sprawiedliwości, i jak najszybciej rozpocząć burzę mózgów dotyczącą tego, jak rozwiązywać tego typu sprawy. okrutne dzieci zdarzały się w każdych czasach, ale dzisiaj jesteśmy w specyficznej epoce, wymagającej nowych rozwiązań w kwestii kar. i zapobiegania.
Ale wiecie co jest straszne, że seryjni mordercy (Ci najsławniejsi) w wieku 12 czy 13 lat zaczynali od zwierząt a ONA w tym wieku pozbawiła życia człowieka. Nie mogę sobie wyobrazić Danusi strachu i cierpienia w ostatnich jej chwilach, nikt nie zasługuje na taką śmierć a tym bardziej niewinne dziecko.quintana pisze: ↑sob gru 20, 2025 10:38 pm teraz nie wolno schować głowy w piasek. powinni zebrać się najwybitniejsi polscy karniści, adwokaci, psychiatrzy, pod skrzydłami ministerstwa sprawiedliwości, i jak najszybciej rozpocząć burzę mózgów dotyczącą tego, jak rozwiązywać tego typu sprawy. okrutne dzieci zdarzały się w każdych czasach, ale dzisiaj jesteśmy w specyficznej epoce, wymagającej nowych rozwiązań w kwestii kar. i zapobiegania.
-
Oleilalala
- RóżowePolo
Ktoś wyjaśni o co chodzi z tym filmikiem z jej tatą i nożami? Gdzieś to można zobaczyć?
- babycowboy
- Srebrna Kropeczka
Na youtube był wrzucony film jak jej tata bawi się nunchaku. Jest już usunięty więc wątpięOleilalala pisze: ↑sob gru 20, 2025 10:43 pm Ktoś wyjaśni o co chodzi z tym filmikiem z jej tatą i nożami? Gdzieś to można zobaczyć?
-
Lukrecja Skrecz
- SkrzydełkaZhooters
Wysuwam teorie, że dziewczyna rzeczywiście chciała poczuć jak to jest kogoś zabić. W sumie Mieszko też o tym mówił, potem coś gadał o wilkach itd.
Skoro interesowała się nożami, może chciała sprawdzić co jest możliwe, jak użyje finki.
Znalazła ofiarę. Młodsza, mniejszą, drobniejszą. Od słowa do słowa zaczęły się kłócic i poszło.
Na pewno trzeba sprawdzić jej stan psychiczny, środowisko, rodzinę, to czym się interesowała. Być może rzeczywiście rozwijała się w niej osobowość psychotyczna.
Nie ma sensu mówić o tym że powinna być w więzieniu, bo prawo w Polsce tego nie zakłada. Uważam że jak najbardziej powinna po mow czy też szpitalu psychiatrycznym trafić do poprawczaka, a potem do zakładu karnego, po skończeniu 18 rz.
Kara za czyn musi być.
A potem nowelizacja kodeksu.
I jestem za tym by dzieciakom ukrócić dostęp do internetu. Tik tok to totalny rynsztok. Filmy typu Dexter czy Gra o tron albo inne w których przemoc jest eksponowana, powinny być zakazane.
Rodzice powinni być uczuleni na takie sprawy.
Tak czy siak na początku zawsze jest EDUKACJA. Świadomość co pewne treści mogą robić dzieciom. Kontrola rodzicielska. Im więcej wiedzy i świadomości tym lepiej będziemy chronić nasze dzieci przed takimi zachowaniami, albo będziemy reagować, że coś jest nie tak. I przede wszystkim nie zakładać, ze "moje dziecko to nigdy by tego nie zrobiło"... Dzieci są zdolne do wielu rzeczy by np zyskać akceptację grupy. A my powinniśmy mieć więcej wiedzy i wyczucia na hejt,
Skoro interesowała się nożami, może chciała sprawdzić co jest możliwe, jak użyje finki.
Znalazła ofiarę. Młodsza, mniejszą, drobniejszą. Od słowa do słowa zaczęły się kłócic i poszło.
Na pewno trzeba sprawdzić jej stan psychiczny, środowisko, rodzinę, to czym się interesowała. Być może rzeczywiście rozwijała się w niej osobowość psychotyczna.
Nie ma sensu mówić o tym że powinna być w więzieniu, bo prawo w Polsce tego nie zakłada. Uważam że jak najbardziej powinna po mow czy też szpitalu psychiatrycznym trafić do poprawczaka, a potem do zakładu karnego, po skończeniu 18 rz.
Kara za czyn musi być.
A potem nowelizacja kodeksu.
I jestem za tym by dzieciakom ukrócić dostęp do internetu. Tik tok to totalny rynsztok. Filmy typu Dexter czy Gra o tron albo inne w których przemoc jest eksponowana, powinny być zakazane.
Rodzice powinni być uczuleni na takie sprawy.
Tak czy siak na początku zawsze jest EDUKACJA. Świadomość co pewne treści mogą robić dzieciom. Kontrola rodzicielska. Im więcej wiedzy i świadomości tym lepiej będziemy chronić nasze dzieci przed takimi zachowaniami, albo będziemy reagować, że coś jest nie tak. I przede wszystkim nie zakładać, ze "moje dziecko to nigdy by tego nie zrobiło"... Dzieci są zdolne do wielu rzeczy by np zyskać akceptację grupy. A my powinniśmy mieć więcej wiedzy i wyczucia na hejt,
-
MatkaJoannaOdPlotek
- BlondDoczep
problemem jest nasze małe miasto, jakby nie było. No i to, że Hanka ma brata. I jego mi w tym wszystkim szkoda. Bo co on jest winny, że ma taką siostrę, że ma taką rodzinę. Najzwyczajniej w świecie szkoda mi go, bo sama jestem mamą.quintana pisze: ↑sob gru 20, 2025 10:09 pm rodzice hani generalnie też działają w bardzo zły sposób. ktoś tutaj pisał dzisiaj, że mogliby wydać jakieś oświadczenie. ogółem, tak. jakieś wyrazy ubolewania, cokolwiek, bo teraz w oczach społeczeństwa wypadają coraz gorzej, kasując filmiki, przerabiając zdjęcia w swoich mediach społecznościowych na te generowane przez ai. fakt, to nie stany, ale chyba dobrym przykładem działania jest matka dylana klebolda, która poświęciła życie na promowanie dbania o zdrowie psychiczne u nastolatków. nadal kocha syna, jednak podkreśla to, co zrobił. polecam jej książkę.
Oczywiście nie porównuje tego, co czuje rodzina Danusi - ona ma młodszego brata, któremu runął świat i bezpieczeństwo.
Dziś Jelenia zamarła, ale na jak długo? Zaraz będą inne problemy, zaraz święta i sylwester. Sprawa wróci podejrzewam mocniej, jak 07.01 dzieci wrócą do szkoły…
-
Czekolada2420
- Ciastko
Piszą że Hanka chodziła do szkoły w Cieplicach ale Ją przenieśli do 10 - bo tam dusiła dziewczynkę. A mamusia to romansik zaliczyła jak młoda się urodziła. I ją całkowicie olała.
-
malinnjensen
- Mokra Włoszka
gdzie mozna poczytac te rewelacje?Czekolada2420 pisze: ↑ndz gru 21, 2025 1:18 am Piszą że Hanka chodziła do szkoły w Cieplicach ale Ją przenieśli do 10 - bo tam dusiła dziewczynkę. A mamusia to romansik zaliczyła jak młoda się urodziła. I ją całkowicie olała.
-
Florafelice
- Ciastko
Największym problemem jest to, że dzieci wychowują ludzie, którzy sami nie radzą sobie ze sobą. Swoje traumy, frustracje i agresję przekazują dzieciom od samego początku, a to bardzo szybko staje się częścią ich osobowości.
Potem takie osoby nie mają oporów przed poniżaniem innych, krzywdzeniem zwierząt czy wykorzystywaniem słabszych. W skrajnych sytuacjach, gdy dochodzą do tego problemy psychiatryczne i trudne okoliczności życiowe, kończy się to tragediami.
Nikt nie rodzi się zły. To dorośli ponoszą pełną odpowiedzialność za to, jakie wartości wynosi dziecko z domu. Jeśli w domu jest przemoc, upokorzenie i brak szacunku, nie ma żadnych podstaw, żeby oczekiwać, że wyrosną z tego dobrzy, empatyczni ludzie.
Do tego szkoła zamiast wzmacniać niezależność i poczucie własnej wartości, często uczy podporządkowania, porównywania się i spełniania cudzych oczekiwań. To nie wychowanie, to produkowanie ludzi bez kręgosłupa.
Potem takie osoby nie mają oporów przed poniżaniem innych, krzywdzeniem zwierząt czy wykorzystywaniem słabszych. W skrajnych sytuacjach, gdy dochodzą do tego problemy psychiatryczne i trudne okoliczności życiowe, kończy się to tragediami.
Nikt nie rodzi się zły. To dorośli ponoszą pełną odpowiedzialność za to, jakie wartości wynosi dziecko z domu. Jeśli w domu jest przemoc, upokorzenie i brak szacunku, nie ma żadnych podstaw, żeby oczekiwać, że wyrosną z tego dobrzy, empatyczni ludzie.
Do tego szkoła zamiast wzmacniać niezależność i poczucie własnej wartości, często uczy podporządkowania, porównywania się i spełniania cudzych oczekiwań. To nie wychowanie, to produkowanie ludzi bez kręgosłupa.
-
aqua-relka88
- Gacie z oceanu
Pod jednym tik tokiem opisującym tę sprawę czytałam komentarz dziewczynki, która podobno znała sprawczynię i pisała, że ta interesowała się między innymi anime i chciała zobaczyć czy faktycznie po
kogoś ta osoba się reinkarnuje w innym ciele ale z tą samą świadomością... 

Niestety są ludzie, którzy rodzą się ,, źli'', najczęściej z osobowością psychopatyczną. Ale i z tym można sobie poradzić o ile rodzice i otoczenie w porę zwróci uwagę i dopuści do siebie myśli, że z dzieckiem dzieje się coś złego. Tyle, że właśnie często jest olewane na zasadzie ,,wyrośnie z tego'', a później mamy przykłady seryjnych morderców, którzy w większości okazywali się być socjopatami lub psychopatami. I tu dużą odpowiedzialność ponoszą też dorośli.Florafelice pisze: ↑ndz gru 21, 2025 3:17 am Nikt nie rodzi się zły. To dorośli ponoszą pełną odpowiedzialność za to, jakie wartości wynosi dziecko z domu. Jeśli w domu jest przemoc, upokorzenie i brak szacunku, nie ma żadnych podstaw, żeby oczekiwać, że wyrosną z tego dobrzy, empatyczni ludzie.
- Juleczka03
- RoyalBaby
MatkaJoannaOdPlotek pisze: ↑sob gru 20, 2025 11:27 pm problemem jest nasze małe miasto, jakby nie było. No i to, że Hanka ma brata. I jego mi w tym wszystkim szkoda. Bo co on jest winny, że ma taką siostrę, że ma taką rodzinę. Najzwyczajniej w świecie szkoda mi go, bo sama jestem mamą.
Oczywiście nie porównuje tego, co czuje rodzina Danusi - ona ma młodszego brata, któremu runął świat i bezpieczeństwo.
Dziś Jelenia zamarła, ale na jak długo? Zaraz będą inne problemy, zaraz święta i sylwester. Sprawa wróci podejrzewam mocniej, jak 07.01 dzieci wrócą do szkoły…
Wciąganie w to rodzeństwa jest po prostu podłe… Co rodzeństwo miało z tym wspólnego? Oczywiście jeżeli jest morderstwo cała rodzina później cierpi ale dzieci powinno się nie tykać i nie rozmawiać o nich bo później może dojść do kolejnej tragedii
Nasze czyny nie są strzałami, które
wypuszczone znikną gdzieś w kosmosie, są raczej
bumerangami, które wrócą do nas prędzej czy później
wypuszczone znikną gdzieś w kosmosie, są raczej
bumerangami, które wrócą do nas prędzej czy później