Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Marti37
Luźny dzień ze mną

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Marti37 »

verysweetcherry pisze: sob gru 20, 2025 9:50 am Bardzo proszę co poniektóre osoby ,żeby jeszcze raz zapoznały się z regulaminem forum Wanda[.
Rozumiem ze chodzi o udostępnianie danych osobowych sprawczyni/jej rodziny?
Myślę ze w tej sytuacji troche sie mija z celem walka z tym.
I tak cala Polska zna juz dane sprawczyni I jej rodziny.
Jelenia Góra to nie Nowy Jork, tego samego dnia ludzie wiedzieli co sie stało. Na tik toku latają dane.

Ta rodzina i tak na 99.9% wyprowadzi sie z JG i zmieni nazwisko, nie wyobrażam sobie aby byli w stanie zyc w lokalnej społeczności po tym co zrobiła ich córka.
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Post autor: verysweetcherry »

Marti37 pisze: sob gru 20, 2025 10:15 am Rozumiem ze chodzi o udostępnianie danych osobowych sprawczyni/jej rodziny?
Myślę ze w tej sytuacji troche sie mija z celem walka z tym.
I tak cala Polska zna juz dane sprawczyni I jej rodziny.
Jelenia Góra to nie Nowy Jork, tego samego dnia ludzie wiedzieli co sie stało. Na tik toku latają dane.

Ta rodzina i tak na 99.9% wyprowadzi sie z JG i zmieni nazwisko, nie wyobrażam sobie aby byli w stanie zyc w lokalnej społeczności po tym co zrobiła ich córka.

Tak chodzi o dane osobowe osób związanych ze sprawą jak i dane osobowe osób których posty,screeny, wpisy są tutaj publikowane. Do przestrzeni publicznej oficjalnie trafiły tylko dane osobowe ofiary. Informacje na temat danych rzekomej sprawczyni bądź jej rodziny nadal są "nieoficjalne" więc bardzo proszę ich tutaj nie udostępniać.
To samo tyczy się próśb bądź udostępniania linków/loginów do rzekomych social mediów sprawczyni i jej bliskich i innych osób powiązanych ze sprawą. Takie posty też będą usuwane.
Jeżeli chcecie wrzucić jakiś post bądź screen z innych źródeł to bardzo proszę zamazywać dane osobowe póki nie są oficjalnie podane.
Marti37
Luźny dzień ze mną

Poza tym w dobie internetu bardzo ciężko jest w takich głośnych sprawach zachować anonimowosc bo ludzie plotkują. W sprawie Mieszka tez tego samego dnia rozniosło sie jego nazwisko mimo ze nie było oczywiscie podane do wiadomości publicznej. To samo z Bartkiem G.

W ogole polskie prawo jest irytujące z tą ochrona danych- w USA, UK dane przestępców sa publikowane wraz ze zdjęciem a w UK to nawet adres podają i wiek!
Takie name&shame
Tymczasem Polska bardziej chroni sprawców niz ofiary
Przepraszam za off top
Marti37
Luźny dzień ze mną

verysweetcherry pisze: sob gru 20, 2025 10:22 am
Tak chodzi o dane osobowe osób związanych ze sprawą jak i dane osobowe osób których posty,screeny, wpisy są tutaj publikowane. Do przestrzeni publicznej oficjalnie trafiły tylko dane osobowe ofiary. Informacje na temat danych rzekomej sprawczyni bądź jej rodziny nadal są "nieoficjalne" więc bardzo proszę ich tutaj nie udostępniać.
To samo tyczy się próśb bądź udostępniania linków/loginów do rzekomych social mediów sprawczyni i jej bliskich i innych osób powiązanych ze sprawą. Takie posty też będą usuwane.
Jeżeli chcecie wrzucić jakiś post bądź screen z innych źródeł to bardzo proszę zamazywać dane osobowe póki nie są oficjalnie podane.
Rozumiem ale dane raczej nigdy nie beda oficjalnie podane bo polskie prawo tego zabrania
Będzie imię i pierwsza litera nazwiska

Z tym aby nie mieszać jej rodziny np cioci ktora gdzies tam pracuje sie w pelni zgadzam- co ona winna
irminana
RóżowePolo

Post autor: irminana »

Myślę, że jak karmienie się na Pinterest (i pewnie nie tylko na tej platformie) Dexterem, Breaking Bad, Fight Clubem i innymi patologicznymi treściami (noże, życzenia śmierci czy głupkowate memy) nakręciło i spaczyło umysł, który stworzył sobie alternatywą rzeczywistość i wzmocniło poczucie wyjątkowości i pogardy dla drugiego człowieka. Takie dzieci są cwane, nie wierzę, że wybrała przypadkowo czas 2 tygodnie przed swoimi 13. urodzinami, żeby nie odpowiadać w ogóle. A skąd to wiedziała? Wiadomo, że z internetu.
Byłam sceptyczna co o ograniczenia socjali dla młodzieży, ale po tym co zobaczyłam na jej mediach to jestem za tym, żeby pójść drogą Australii.
Moja córka wczoraj pyskowała do nas i ograniczyliśmy do minimum telefon (tylko do połączeń z rodziną). Popłakała, ale już dzisiaj jest z tym pogodzona i znalazła inne rozrywki. A tutaj morderczyni dostaje nielimitowany dostęp do sieci i nadal toczy się ta karuzela absurdu. Przecież to jest upadek rodziny i autorytetu. Gdyby nie dostęp do socjal mediów nigdy by nie spotkała się z takimi treściami i może by to zachowanie antyspołeczne nie eskalowalo do takich wielkich rozmiarów.
irminana
RóżowePolo

Marti37 pisze: sob gru 20, 2025 10:44 am 1.Np rozczlonkowane zwłoki świni
2.Nie wiem jak ty ale ja takiego notatnika nie miałam 😬
I pełno agresywnych memów typu "Wiesz co się liczy? Przecięcie głównej tętnicy", zdjęcia noży, cytatów z seriali dla dorosłych np. Dexter czyli o seryjnym mordercy.

Radzę sobie przejrzeć te piny bo jest ich ponad 3 tysiące i jeden gorszy od drugiego.
Marti37
Luźny dzień ze mną

irminana pisze: sob gru 20, 2025 10:49 am I pełno agresywnych memów typu "Wiesz co się liczy? Przecięcie głównej tętnicy", zdjęcia noży, cytatów z seriali dla dorosłych np. Dexter czyli o seryjnym mordercy.

Radzę sobie przejrzeć te piny bo jest ich ponad 3 tysiące i jeden gorszy od drugiego.
Dokładnie
Moja córka tez oglądała Dextera ale miala skończone 17lat i studiuje kryminologie, chce pracować w policji.
Nie pozwoliłabym 12-latce na takie treści!
Wszystko jest dla ludzi ale taka tematyka nie jest ok dla dzieci w wieku H.
Kotek_99
LouiBag

Post autor: Kotek_99 »

xxxgwxxx pisze: pt gru 19, 2025 5:29 pm Błagam, nie wymyślajcie. Niczego nie mogą "naciągnąć" - liczy się wiek w momencie popełnienia czynu. Tak po prostu jest. Chociażby to było dzień przed urodzinami, nie ma to znaczenia.
I to jest wg Ciebie ok, tak? Nic tu nie wymaga zmiany w prawie?

Dzień przed urodzinami ktoś nie jest na tyle dojrzały, by ponieść konsekwencje, a w dniu urodzin już tak?
Kilka godzin sprawia, że ten słynny "niewykształcony płat czolowy" już się wykształci?

I wcale nie jest to luka w prawie, którą wykorzystują mlodociany psychopaci?

Serio jestem ciekawa, jak takie osoby sobie to tłumaczą.
Marti37
Luźny dzień ze mną

Kotek_99 pisze: sob gru 20, 2025 11:11 am I to jest wg Ciebie ok, tak? Nic tu nie wymaga zmiany w prawie?

Dzień przed urodzinami ktoś nie jest na tyle dojrzały, by ponieść konsekwencje, a w dniu urodzin już tak?
Kilka godzin sprawia, że ten słynny "niewykształcony płat czolowy" już się wykształci?

Powinni obniżyć wiek odpowiedzialności karnej do 10 lat
mormolyke
KlasaBiznes

Post autor: mormolyke »

Mam nadzieję, że politycy zamiast zajmować się durnotami typu ustawa o nie sugerowaniu płci w ogłoszeniach o pracę, zajmą się właśnie ustawą, która pozwoli uniknąć sytuacji jaką mamy obecnie. Bo w tej chwili sąd rodzinny ma poniekąd związane ręce.
Go.fully
Gacie z oceanu

Post autor: Go.fully »

Właśnie u nielatow się da, bo liczy się cały proces rozwojowy czy jak to nazwać. DZIĘKI TEMU małe zwyrole są pod kontrolą odpowiedniego ośrodka i kary można im wydłużać tam do tego 21 r.ż. Nawet jeśli nie miała w dniu popełnienia przestepstwa ukończonych 13 lat. Z tym że ja siedzę w temacie w mieście wojewódzkim z całkiem sprawnie działającym „działem od nielatow” a na rozwój płata czołowego w sprawie nikt się nie będzie powoływał - wydaje się że ta cała gadka to na potrzeby mediów, a służby robią swoje (mam przynajmniej taką nadzieję).

Edit. W sumie to jest do posta na który odpowiadałaś :)
Kotek_99 pisze: sob gru 20, 2025 11:11 am I to jest wg Ciebie ok, tak? Nic tu nie wymaga zmiany w prawie?

Awatar użytkownika
dior
HottStripper

Post autor: dior »

Jellyfjucik pisze: sob gru 20, 2025 10:29 am O jakich chorych obrazkach wy mówicie. Dziewczynka gra w gry i ogląda seriale i anime jak kazdy w tym wieku. Widziałam że tu ktoś wstawiał jakies obrazki z problemami na tle przynależności płciowej. A ja wam powiem że to nie ma żadnego związku z jej psychiką, tylko naczytała się gejowskiej mangi i sobie zwyczajnie repostuje memy z tym związane. Mam do dzisiaj swojego tumblra z tamtych lat i wyglądał identycznie. Nastolatka dorasta, zderza się ze złym światem i zwyczajnie repostuje obrazki, co ma dać ujście jej emocjom po przykrych doświadczeniach w społeczeństwie. To nie jest od razu podstawa do oskarżania. Ile z nas oglądało za gówniarza Death Note i samo robiło taki notatnik smierci z nazwiskami nielubianych nauczycieli i kolegów.
Dopóki nie zwierzała się komuś ze swoich planów, nikt jej nie popychał do tego, nie szukała kontaktów z ludźmi z podobnymi zamiarami to te obrazki nie beda miały żadnej mocy dowodowej. Dzieci dzisiaj repostują mnóstwo shitpostów, brainrotów.
To chyba Ty. Ja takiego dzieciństwa nie miałam ani żadne dziecko z mojego otoczenia, tymbardziej gdyby moje dziecko siedziało w takich obrazkach to dałoby mi to grubo do myślenia że jest jakieś dziwne, puknij się w łeb
Kotek_99
LouiBag

W sumie z perspektywy Hanki to jak chciała poczuć, jak to jest i być bezkarna, to faktycznie dopięła swego, przy okazji pozbywając się ofiary, która "była wszystkim, czym ona nie była" Dwie pieczenie przy jednym ogniu. I followersi lecą, uwagę na siebie zwróciła, wywołała burzę.
Jakby nie napisze, że ją rozumiem, natomiast zgadzałoby się to i z Pinterestem, i ze sposobem myślenia psychopatów.
W każdym razie głupia to ona na pewno nie jest i to widać.
A rodzina może wziąć przykład z Katarzyny G. od Bartka i mataczyć na forach o płacie czołowym
Awatar użytkownika
blue.pixy
SkrzydełkaZhooters

Post autor: blue.pixy »

Dla mnie beka w uj że pójdzie ona na ośrodek. Ktoś mi bliski był w takim ośrodku, są tam dzieciaki za maryśke albo kradzieże z rozbojami i przeważnie te czynności były się powtarzające. Dzieciaki próbują tam wyjść na prostą i będzie tam smarkula która zabiła z zimna krwią? Zawsze na ośrodku się trafi jakiś as który ciągnie za sobą resztę ale nikt ku*wa nie zabił , dla mnie to niepojęte
Breath4lovee
Koczkodan

Post autor: Breath4lovee »

Evlka pisze: pt gru 19, 2025 6:28 pm Wiadomo. Każdy kto ma choć odrobinę oleju w głowie, wie, że o tej Ukraince piszą trolle. Zazwyczaj na wątkach kryminalnych bywały głównie takie osoby, więc nawet tego nie poruszałam. Oczywista bzdura. Tak jak i całe brednie o wieku i konspirach politycznych.

Natomiast zdjęcia tej młodej, która wygląda jak z jakiejś bojówki (znacznie poważniej niż przeciętna 12stolatka) i ojciec z tym irokezem wymachujący bronią. Myślę, że to ma już jednak znaczenie. Nie twierdzę, że każdy kto się tak ubiera jest automatycznie podejrzany, ale w obliczu tego co się wydarzyło, myślę, że to jest istotne. Być może była niestandardowo wychowywana i zrobili jej pranie mózgu. Nie chce wymyślać scenariuszy, ale do tej pory starałam się nie nastawiać pochopnie negatywnie do tej Hani. Te zdjęcia i różne (bardziej autentyczne) wpisy z tego wątku, wpłynęły jednak na moje postrzeganie.o
No coś musiało być nie tak w rodzinie. Umówmy się, że normalnie wychowywane dziecko nie ma takich skłonności, chyba, że jest chore. Ale ona raczej nie jest chora. Zainteresowania i treści przede wszystkim nie odpowiednie do wieku. I niepokojące.
shila29
Mokra Włoszka

Post autor: shila29 »

Serce mi pęka, że większość z nas dziś idzie na jakieś zakupy na święta, planuje co ugotować czy upiec, ja właśnie piję kawę i odpoczywam po ciężkim tygodniu, a rodzice Danusi właśnie jadą na jej pogrzeb… To jest tak niesprawiedliwe, okrutne i bezsensowne cierpienie, że nie mieści mi się to w głowie… Mam nadzieję że media naprawdę odpuszczą i nie będzie z tego pogrzebu żadnych zdjęć ani materiałów. Bo inaczej stracę jakiekolwiek resztki szacunku do zawodu dziennikarza.
Marti37
Luźny dzień ze mną

blue.pixy pisze: sob gru 20, 2025 11:32 am Dla mnie beka w uj że pójdzie ona na ośrodek. Ktoś mi bliski był w takim ośrodku, są tam dzieciaki za maryśke albo kradzieże z rozbojami i przeważnie te czynności były się powtarzające. Dzieciaki próbują tam wyjść na prostą i będzie tam smarkula która zabiła z zimna krwią? Zawsze na ośrodku się trafi jakiś as który ciągnie za sobą resztę ale nikt ku*wa nie zabił , dla mnie to niepojęte
Niestety prawo jest prawem i sąd nie moze jej skazać na poprawczak jesli nie miała skończonych tych 13 lat.
Będzie miała MOW które nie sa tak restrykcyjne jak poprawczaki, bedzie mogła miec telefon, dostęp do internetu, wychodzić na miasto i uczęszczać do szkoły
Przerażające to jest
Ja bym nie pozwoliła aby moje dzieci chodziły z nią do klasy- zabrałabym ze szkoły
Aloa
LouiBag

Post autor: Aloa »

verysweetcherry pisze: sob gru 20, 2025 9:50 am Bardzo proszę co poniektóre osoby ,żeby jeszcze raz zapoznały się z regulaminem forum Wanda[.
Dane osobowe tej morderczyni powinny być podane do wiadomości - ta rodzina, gdzieś będzie próbowała zacząć życie „od nowa”. Na pewno nie zostaną w tamtej lokalnej społeczności więc ludzie muszą wiedzieć jak wyglądają, jak mają na nazwisko bo są ich potencjalnymi przyszłymi sąsiadami. Zapewne dane osobowe będą próbowali zmienić ale wyglądu raczej znacznie nie zmienią. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ta smarkula za jakiś czas będzie żyć wśród ludzi - co jest niewyobrażalne. Mogą również zacząć żyć za granicą - tam też ludzie powinni mieć świadomość z kim mają do czynienia.
alutkaxx
Gacie z oceanu

Post autor: alutkaxx »

Niestety w tej sprawie najważniejsza będzie opinia biegłych sądowych dotycząca jej rozwoju psychicznego i emocjonalnego, a nie tylko ten czyn. Ważne jest środowisko, tło rodzinne, ogólnie poczytalność. Wszystko to może zadziałać łagodząco :(
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

Post autor: czaka_laka »

eszability pisze: sob gru 20, 2025 12:51 am Jednocześnie zadziwia mnie - czemu mowa tylko o matce i tylko jej zdjęcia się publikuje i nastawia na lincz, skoro był I jest też ojciec, którego profil da się równie łatwo znaleźć. Pytanie retoryczne. W tej sytuacji nie jestem za obarczaniem winą żadnego z rodziców, bo nie znamy realiów. Zadziwia mnie jednak, że tylko matka, w rzeczywistości wirtualnej, wydaje się ponosić winę.
No właśnie- ojciec nożem wymachiwał na jutubie już w 2019, dziecko to chłonęło i widać że fascynowało ją to. Czym karmisz dzieciaka od początku, takie się staje potem. Chora rodzina jednym słowem.
Awatar użytkownika
Jellyfjucik
RoyalBaby

Post autor: Jellyfjucik »

No to gratuluję wam i zazdroszczę cukierkowego dzieciństwa, że nigdy żaden rówieśnik nie zrobil wam tyle przykrego żeby zacząć mieć takie myśli. Tu wszyscy do 16 roku życia oglądali H2O a w internecie ubierali laleczki.

To nie jest obrona morderczyni. Z brakiem empatii i psychopatią ludzie się po prostu rodzą. Hi*ler, D*hmer, M*nson nie mieli internetu.

Dobrze wszyscy wiecie że osobowość w internecie nie ma nic wspolnego z osobowością w prawdziwym świecie. To co sie bedzie liczyło to z kim się kontaktowała, zwłaszcza historia jej profilu na discordzie, snapchacie, robloxie. Tam sie dzieją rzeczy niewyobrażalne. Kliknęłam kiedyś w link z komentarza jakiegoś dziecka, a tam kanał pt. BURDEL, na czatach filmiki gore +18, corn, rozmowy na poziomie wlasnie 12 lat, a miedzy nimi dziewczynki oferujące swoje filmiki za blika. Zero weryfikacji. Jak uważacie że wasze dzieci na to nie trafiają to współczuję.
Awatar użytkownika
blue.pixy
SkrzydełkaZhooters

Post autor: blue.pixy »

Marti37 pisze: sob gru 20, 2025 11:36 am Niestety prawo jest prawem i sąd nie moze jej skazać na poprawczak jesli nie miała skończonych tych 13 lat.
Będzie miała MOW które nie sa tak restrykcyjne jak poprawczaki, bedzie mogła miec telefon, dostęp do internetu, wychodzić na miasto i uczęszczać do szkoły
Przerażające to jest
Ja bym nie pozwoliła aby moje dzieci chodziły z nią do klasy- zabrałabym ze szkoły
Ale poprawczak według mnie na taką zbrodnię byłby za słaby tak samo, chyba że izolatka
Breath4lovee
Koczkodan

Post autor: Breath4lovee »

Jellyfjucik pisze: sob gru 20, 2025 10:29 am O jakich chorych obrazkach wy mówicie. Dziewczynka gra w gry i ogląda seriale i anime jak kazdy w tym wieku. Widziałam że tu ktoś wstawiał jakies obrazki z problemami na tle przynależności płciowej. A ja wam powiem że to nie ma żadnego związku z jej psychiką, tylko naczytała się gejowskiej mangi i sobie zwyczajnie repostuje memy z tym związane. Mam do dzisiaj swojego tumblra z tamtych lat i wyglądał identycznie. Nastolatka dorasta, zderza się ze złym światem i zwyczajnie repostuje obrazki, co ma dać ujście jej emocjom po przykrych doświadczeniach w społeczeństwie. To nie jest od razu podstawa do oskarżania. Ile z nas oglądało za gówniarza Death Note i samo robiło taki notatnik smierci z nazwiskami nielubianych nauczycieli i kolegów.
Dopóki nie zwierzała się komuś ze swoich planów, nikt jej nie popychał do tego, nie szukała kontaktów z ludźmi z podobnymi zamiarami to te obrazki nie beda miały żadnej mocy dowodowej. Dzieci dzisiaj repostują mnóstwo shitpostów, brainrotów.
W wieku 12 lat to moje pokolenie nawet nie miało internetu w domu często, nie wiem, który ty jesteś rocznik ale 12 lat to czasem dzieci się jeszcze bawią zabawkami. Takie treści to owszem były ale później w okolicy 3 gimnazjum czy liceum, a te kilka lat robi dużą różnicę.
Kotek_99
LouiBag

blue.pixy pisze: sob gru 20, 2025 11:32 am Dla mnie beka w uj że pójdzie ona na ośrodek. Ktoś mi bliski był w takim ośrodku, są tam dzieciaki za maryśke albo kradzieże z rozbojami i przeważnie te czynności były się powtarzające. Dzieciaki próbują tam wyjść na prostą i będzie tam smarkula która zabiła z zimna krwią? Zawsze na ośrodku się trafi jakiś as który ciągnie za sobą resztę ale nikt ku*wa nie zabił , dla mnie to niepojęte
No właśnie ja też pomyślałam o tych dzieciakach, które wagarują albo piją czy palą, albo wzięły udział w bójce. To chyba trochę nie fair, żeby wpuszczać do nich potencjalne zagrożenie. Czemu o ich bezpieczeństwo nikt się nie martwi?
irminana
RóżowePolo

Niestety ile byśmy nie dyskutowali nikt z rządzących z tego żadnych wniosków i konsekwencji nie wyciągnie. Dla świętego spokoju i "dobra" morderczyni wszystko zamilknie. Jest to przerażająco smutne i niesprawiedliwe.

Drodzy Rodzice niech to będzie dla nas wszystkich lekcja uważości i większej świadomości co do treści, do których nasze dzieci mają dostęp. Nawet "niewinna" strona z obrazkami może być dziurą pełną zła i wynaturzeń. Niestety jest tylko taka ważna kwestia - nie mamy wpływu na innych rodziców ani wpływu na to kogo spotka na swojej drodze nasze dziecko. Ale nie uczmy obojętności, jeśli nawet nauczyciele czy inni rodzice będą przeciwko nam, bo to nie chodzi tylko o "czepianie się", ale o życie i zdrowie naszych najbliższych jak widać, to my nie bądźmy nigdy obojętni i nie przymykajmy oczu na zło innych bo to zło zabija i jutro może spotkać nasze dziecko. To zło nie tylko potrafi zabić własnoręcznie, ale doprowadzić do utraty własnej wartości, depresji czy nawet samob* ofiary.