Jeśli ona naprawdę, a wiele na to wskazuje, ma dostęp do internetu i wciąż wkleja te okropne, chore obrazki to znaczy, że po pierwsze srogo coś z tym dzieckiem jest nie w porządku, a po drugie faktycznie pokazuje jak nieporadny jest system i jakie przyzwolenie daje młodocianym przestępcom.mormolyke pisze: ↑sob gru 20, 2025 7:16 am
Jeżeli dziewczyna rzeczywiście ma telefon to jest to dla mnie porażka sądu rodzinnego. Bo tym czynem tylko daje poczucie bezprawia młodocianym przestępcom, że wystarczy po wszystkim paluszki pociąć i nawet telefon się dostanie, przynajmniej dopóki nie wyląduje się na oddziale psychiatrii. Porażka
Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry-
Ewastrzylak
- LouiBag
Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
-
Flitsmeister
- Mokra Włoszka
W Pytaniu na Śniadanie teraz mówią o tej sprawie.
Już pomijając jakiekolwiek zaburzenia/choroby psychiczne lub odstępującą od normy osobowość, to ona w tym momencie doskonale zdaje sobie sprawę, że w zasadzie jest bezkarna. Odbębni ośrodek wychowawczy lub psychiatryk i tyle. Jeszcze telefon ma, bo przecież dzieciątka karać nie można. Oby tak dalej, a będziemy mieć wysyp takich sytuacjiEwastrzylak pisze: ↑sob gru 20, 2025 7:46 am Jeśli ona naprawdę, a wiele na to wskazuje, ma dostęp do internetu i wciąż wkleja te okropne, chore obrazki to znaczy, że po pierwsze srogo coś z tym dzieckiem jest nie w porządku, a po drugie faktycznie pokazuje jak nieporadny jest system i jakie przyzwolenie daje młodocianym przestępcom.
Jak bardzo dziecko musi mieć spaczony mózg, żeby tak się zachowywać. Ale niestety podejrzewam że ze tak może właśnie być.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
-
Flitsmeister
- Mokra Włoszka
Pani psycholog powiedziała,to co niektórzy tutaj pisali,że dziecko w tym wieku nie ma tak rozwiniętej moralności,że zareagowała silnym impulsem,niemyślała o tym co robi,że kora przedczołowa jest nierozwinięta.
-
Joanna Darc
- Kciuk
To chyba nie do końca prawda. Owszem kora czołowa nie jest rozwinięta w pełni i wciąż się rozwija. Natomiast nie jest tak, że jest jak u dwulatka. Poza tym teraz można sprawdzić skutki choćby w necie i nie wierzę, że ona tego nie zrobiła. Jednak to już może analiza telefonu czy komputera by wykazała, jakie wpisywała hasła.Flitsmeister pisze: ↑sob gru 20, 2025 7:58 am Pani psycholog powiedziała,to co niektórzy tutaj pisali,że dziecko w tym wieku nie ma tak rozwiniętej moralności,że zareagowała silnym impulsem,niemyślała o tym co robi,że kora przedczołowa jest nierozwinięta.
Nasze prawo jest totalnie chore. Do poprawczaka z nią a w dniu ukończenia pełnoletności wsadzić do więzienia na całe życie. Tak powinno być, koniec pobłażania i tłumaczenia, że to dziecko. Nie, to jest mały potwór, nie ma 5 lat tylko 12, więc doskonale rozumie co zrobiła, co zaplanowała. Zero litości! Bo jak ujdzie jej na sucho to będzie zabijać dalej.
Wiadomo, że wszystko się kształtuje, ale to nie był impuls, a zaplanowana zbrodnia. Skoro płat czołowy rozwija się do 25 roku życia, to proponuję i Bartka od Mai podobnie sądzić. Mężczyźni przecież podobno wolniej dojrzewają od dziewczynek. A co się będziemy..... Weźmy zwolnimy wszystkich młodocianych przestępców. Przecież oni nie rozumiejąFlitsmeister pisze: ↑sob gru 20, 2025 7:58 am Pani psycholog powiedziała,to co niektórzy tutaj pisali,że dziecko w tym wieku nie ma tak rozwiniętej moralności,że zareagowała silnym impulsem,niemyślała o tym co robi,że kora przedczołowa jest nierozwinięta.
- Paula_Klee
- RóżowePolo
Jej ojciec to nie architekt, jej ojciec pracował w zakładzie produkcyjnym części samochodowych tak jak matka i dorabiał sobie jako DJ na imprezy (ma profil z ofertą tej działalności w necie, są tam zdjęcia jego i matki, a nawet dane kontaktowe do niego). Wszystko jest na ich linkedinach. Oboje faktycznie zajmują jakieś stanowiska kierownicze, a nie stoją na produkcji, ale umówmy się, że to pewnie są dobre zarobki ale bez przesady. Jest faktycznie uznany architekt o tym samym nazwisku we Wrocławiu, ale to nie ojciec, więc nie powielajcie bzdur.Fluffyslippers pisze: ↑sob gru 20, 2025 3:44 am Jesli to prawda to zajebiscie o tej PORZĄDNEJ SZKOLE świadczy, że nikt z tym nic nie zrobił i dopiero po tragedii zatrudniają 30 ekspertów ds zdrowia psychicznego. A niech ktoś mi przypomni, czy rodzice to byli szefami mafii i rzecz się działa w latach 90, tylko menadżerka w korpo i co najwyżej architekt? Bez przesady, że takich ludzi się nie da usadzić. Bardziej ci ludzie szkodzą sprawie niż pomagają, powtarzają jakieś zasłyszane bzdury, już wcześniej ktoś pisał, że raczej zdjęcia w jej domu nie wskazują na życie w cygańskim pałacu, ale to ludzie dla których pewnie 5 k na rękę to dużo
Jak tak patrzę na zdanie co poniektórych psychologów w tej sprawie to wcale się nie dziwię, że ofiary są notorycznie ignorowane. No bo przecież gnębiący uczeń nie ma mózgu rozwiniętego i nie rozumie co dobre, a co złe....
Ja wiem jakie są dzieci, bo też miałam 12 lat i

w głowie. Ale znałam podstawy życia w społeczeństwie i wiedziałam, że zabicie kogoś czy nawet pobicie jest złe i będą z tego konsekwencje. Idąc tym tokiem myślenia to absolutnie każdą zbrodnie można wytłumaczyć niedojrzałością, wiekiem, traumami z dzieciństwa i takie tam.
Jeszcze wyjdzie na to, że oprawca będzie bardziej pokrzywdzony w tej sprawie niż ofiara. A to ona teraz siedzi w telefonie i śmieje się ze wszystkich
Ja wiem jakie są dzieci, bo też miałam 12 lat i
Jeszcze wyjdzie na to, że oprawca będzie bardziej pokrzywdzony w tej sprawie niż ofiara. A to ona teraz siedzi w telefonie i śmieje się ze wszystkich
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Greece
To nie do końca tak jest. W tym wieku dzieci już powoli zaczynają same odrzucać autorytet rodziców. Nie będę bronić w ciemno rodziców morderczyni, bo zupełnie nic o nich nie wiem. Znam za to sytuację ze swojego otoczenia. Mój brat był bardzo zaopiekowanym dzieckiem, zaangażowanym w życie rodzinne, prace domowe. Bardzo zmienił się pod wpływem nowych kolegów (liceum), gier. Dorychczasowe życie było dla niego obciachem (grzeczny synek). Na siłę próbował udowodnić, że jest inny i robił głupoty. Po prostu wpływ głupich ludzi trafił na podatny grunt w onresie dobrzewania. A im bardziej rodzice starali się do niego docierać, angażować, tym bardziej się zamykał i buntował. Nie było wtedy wsparcia, psychologa. Dlatego nie oceniałabym tutaj rodziców jako winnych. Nastolatki są specyficzne i wiek dojrzewania potrafi zepsuć nawet piękne relacje rodzinne.Lejdididred pisze: ↑pt gru 19, 2025 9:37 am Wiecie, co mnie również w tym wszystkim przeraża? Wydarzyła się tragedia, wszyscy trąbią o tym. Jaki wpływ na dzieci ma nieograniczony dostep do SM, a na TikToku aż roi się od komentarzy kolegów i koleżanek z bliskiego otoczenia ofiary i morderczyni. Te dzieci nadal są niezaopiekowane, szukające atencji u obcych ludzi z internetu zamiast wsparcia u rodziców, pedagogów, psychologów, którzy zostali rozdysponowani do pomocy.
Ona ma więcej lat. Jest o 2 klasy wyżej od swojej ofiaryM.M.M pisze: ↑sob gru 20, 2025 8:11 am Nasze prawo jest totalnie chore. Do poprawczaka z nią a w dniu ukończenia pełnoletności wsadzić do więzienia na całe życie. Tak powinno być, koniec pobłażania i tłumaczenia, że to dziecko. Nie, to jest mały potwór, nie ma 5 lat tylko 12, więc doskonale rozumie co zrobiła, co zaplanowała. Zero litości! Bo jak ujdzie jej na sucho to będzie zabijać dalej.
-
Kitku90690
- PsychoFanka
Kto takim ludziom daje dyplom psychologa?? Mozna dyplom na jakiejs gieldzie niedzielnej kupic czy co??? W impulsie mogla ja popchnac jak mowimy o nozu to dzgnac raz w posladek jak to zrobila a nie kontynuowac i leciec po tetnicyFlitsmeister pisze: ↑sob gru 20, 2025 7:58 am Pani psycholog powiedziała,to co niektórzy tutaj pisali,że dziecko w tym wieku nie ma tak rozwiniętej moralności,że zareagowała silnym impulsem,niemyślała o tym co robi,że kora przedczołowa jest nierozwinięta.
-
Courtney_Lik
- Mokra Włoszka
Nie no ja totalnie nie wierzę w to co się aktualnie dzieje. Powinni nie wiem zrobić wpis do jakiejś ustawy czy coś i zaliczyć ją do wieku 15 lat. Przecież to jest nie do pomyślenia, że nawet psychologowie tak ją tłumaczą na podstawie tego, że się płat czołowy nie rozwinął. Dam teraz słaby przykład ale jak wytłumaczą 10 latki zachodzące w ciążę np? Przecież to też powinna być anomalią i nie do osiągnięcia a jednak się dzieje. Dla mnie jest to nie do pomyślenia. Mają fakty i dowody czarno na białym, że dziecko od dłuższego czasu było zdemoralizowane, nie wierzę że nauczyciele w szkole nie widzieli zachowania i skoro rodzice nie reagowali to szkoła powinna. Podejrzana się przyznała, widział to rzekomo też ten kolega. Czego oni więcej potrzebują?
Osobiście, mojej siostry córka ma 10 lat. Wie co jest dobre a co złe. Rozmowy w szkole są na praktycznie każdej godzinie wychowawczej, jeśli jest jakiś problem lub nauczyciel zauważy to są indywidualne rozmowy nawet z rodzicami, szkoła się interesuje. Była dziewczynka w innej klasie która zaczynała mieć oznaki znęcania się nad młodszymi, została usunięta ze szkoły i przeniesiona do innej placówki resocjalizującej. Przecież takie dziecko to się jeszcze lalkami bawi, z koralików bransoletki tworzy a nie lata z nożami. Czy to nie jest wystarczająco alarmujące nawet dla tej Pani psycholog która tylko twierdzi że jest niewykształcony plat czołowy? Otóż jeśli tak by było to by takie dzieci i mniejsze latały po ulicach w samowolce i ciągle coś by się działo. A tak nie jest.
Dziecko zostało zepsute przez rodziców, na pewno naśladujące a później są takie wykwity.
Liczę się z tym że komentarz może zostać usunięty, ale powinna być sadzona wyłącznie jako niepełnoletnia, a do czasu tych 15 urodzin umieszczona w odpowiedniej instytucji. 25 lat izolacji i więzienia może wyksztaltuje ten jej płat czołowy w odpowiedni sposób
Osobiście, mojej siostry córka ma 10 lat. Wie co jest dobre a co złe. Rozmowy w szkole są na praktycznie każdej godzinie wychowawczej, jeśli jest jakiś problem lub nauczyciel zauważy to są indywidualne rozmowy nawet z rodzicami, szkoła się interesuje. Była dziewczynka w innej klasie która zaczynała mieć oznaki znęcania się nad młodszymi, została usunięta ze szkoły i przeniesiona do innej placówki resocjalizującej. Przecież takie dziecko to się jeszcze lalkami bawi, z koralików bransoletki tworzy a nie lata z nożami. Czy to nie jest wystarczająco alarmujące nawet dla tej Pani psycholog która tylko twierdzi że jest niewykształcony plat czołowy? Otóż jeśli tak by było to by takie dzieci i mniejsze latały po ulicach w samowolce i ciągle coś by się działo. A tak nie jest.
Dziecko zostało zepsute przez rodziców, na pewno naśladujące a później są takie wykwity.
Liczę się z tym że komentarz może zostać usunięty, ale powinna być sadzona wyłącznie jako niepełnoletnia, a do czasu tych 15 urodzin umieszczona w odpowiedniej instytucji. 25 lat izolacji i więzienia może wyksztaltuje ten jej płat czołowy w odpowiedni sposób
Pani psycholog powinna przestać usprawiedliwiać zbrodnieFlitsmeister pisze: ↑sob gru 20, 2025 7:58 am Pani psycholog powiedziała,to co niektórzy tutaj pisali,że dziecko w tym wieku nie ma tak rozwiniętej moralności,że zareagowała silnym impulsem,niemyślała o tym co robi,że kora przedczołowa jest nierozwinięta.
12 letnie dziecko to nie jest 2latek!
A nawet 2latek wie ze jak uderzy mamę to mama powie ala! Nie wolno! Zrobi smutna minkę bo mamę boli
Tak sie dzieci uczą czego wolno a co nie, co jest dobre i zle
Mam dzieci i mogę z ręką na sercu napisać ze będąc o wiele młodsze niz 12lat juz miały świadomość ze nie wolno nikogo krzywdzić
Juz jak miały 4-5 lat a widziały bezdomnego pod sklepem prosiły zeby mu kupić kanapkę i wodę bo moze jest glodny!
Juz moje wiwczas 3letnie dziecko jak nasz pies był chory płakała nie chciała jeść bo sie martwiła ze go boli brzuszek!
Czemu oni robią z zaburzonej dziewczyny nieporoadnego dzidziusia który nie wiedział co robi!
To nie była jedna rana zadana przypadkiem w emocjach tylko wiele ran, zrobila to wiedząc co robi i na pewno planowala to od dłuższego czasu
Nie wiem co bym zrobiła na miejscu rodzicow Danusi czy byłabym w stanie dalej zyc po takiej tragedii, po prostu nie wiem. Jeszcze morderczyni mieszka na tej samej ulicy i chodzi sobie wolno niepojęte
-
Zywieczdroj0
- PsychoFanka
Skoro zaplanowała zadźganie kogoś, to mogła też zaplanować to specjalnie przed urodzinami…Courtney_Lik pisze: ↑sob gru 20, 2025 9:09 am Podobno za dwa tygodnie 13 urodziny. Rzutem na taśmę zdążyła…
I ktos mi powie ze to nie bylo przemyślane..Courtney_Lik pisze: ↑sob gru 20, 2025 9:09 am Podobno za dwa tygodnie 13 urodziny. Rzutem na taśmę zdążyła…
Dam sobie uciąć palec (moze nie rękę) ze byla częsta uczestniczka discordow gdzie jest wszelkie pato i nie ma właściwie moderacji zewnętrznej
Mozliwe ze ktos ją nawet pokierował, doradził co i jak
Psycholi nie brakuje
też o tym myślałam. discord wydaje się bardzo (!) prawdopodobną opcją.Marti37 pisze: ↑sob gru 20, 2025 9:35 am I ktos mi powie ze to nie bylo przemyślane..
Dam sobie uciąć palec (moze nie rękę) ze byla częsta uczestniczka discordow gdzie jest wszelkie pato i nie ma właściwie moderacji zewnętrznej
Mozliwe ze ktos ją nawet pokierował, doradził co i jak
Psycholi nie brakuje
Sorry, ale takie podejście psychologów to norma.Flitsmeister pisze: ↑sob gru 20, 2025 7:58 am Pani psycholog powiedziała,to co niektórzy tutaj pisali,że dziecko w tym wieku nie ma tak rozwiniętej moralności,że zareagowała silnym impulsem,niemyślała o tym co robi,że kora przedczołowa jest nierozwinięta.
Dziecko dopuszcza się czegoś absolutnie podłego, nagannego, niewytłumaczalnego? Ojojajmy je. Dajmy usprawiedliwienie. Porozmawiajmy o jego trudnym życiu. Świat się musi dostosować do niego, nie ono do świata.
Dziecko jest ofiarą? Cóż, widocznie ma za mało pewności siebie. To jego wina. Ono się izoluje, jest za mało przebojowe. ZA BARDZO SIĘ PRZEJMUJE. Śmieją się z ciebie? Śmiej się z nimi. Dostosuj się do psycholi.
A nauczyciele jak świat światem mieli słabość do agresywnych jednostek i najbardziej je lubili. To się zmieniało dopiero jak sami doświadczyli przemocy z ich strony. Wtedy nagle umieli reagować.
Ostatnio zmieniony sob gru 20, 2025 9:50 am przez lalisa, łącznie zmieniany 1 raz.
- verysweetcherry
- Moderator
Bardzo proszę co poniektóre osoby ,żeby jeszcze raz zapoznały się z regulaminem forum Wanda[.
Kraj, w którym trzy lata temu czternastolatce z niepełnosprawnością umysłową, zgwałconej przez wujka, odmówiono prawa do aborcji, dziś chroni prawie trzynastolatkę, która z zimną krwią zamordowała człowieka, bo to jest jeszcze dziecko i nie zna konsekwencji czynów. Przeraża mnie to.
Zgadzam się. Pedagodzy zawsze stają po stronie agresorów. Sama jestem tego przykładem. W podstawówce mi dokuczali, zabierali plecak, piórnik, wyzywali mnie. Skargi rodziców nie pomagały i były takie tłumaczenia, że a to taki wiek, a to może ja to za bardzo biorę do siebie itp. Na koniec byłam jeszcze uznana za kapusia. A gdy którego dnia nie wytrzymałam i w momencie, w którym byłam ciągnięta za włosy odepchnęłam oprawce tak, że tylko wpadł na ścianę, zgadnijcie kto wylądował na dywaniku u pedagogalalisa pisze: ↑sob gru 20, 2025 9:49 am Sorry, ale takie podejście psychologów to norma.
Dziecko dopuszcza się czegoś absolutnie podłego, nagannego, niewytłumaczalnego? Ojojajmy je. Dajmy usprawiedliwienie. Porozmawiajmy o jego trudnym życiu. Świat się musi dostosować do niego, nie ono do świata.
Dziecko jest ofiarą? Cóż, widocznie ma za mało pewności siebie. To jego wina. Ono się izoluje, jest za mało przebojowe. ZA BARDZO SIĘ PRZEJMUJE. Śmieją się z ciebie? Śmiej się z nimi. Dostosuj się do psycholi.
A nauczyciele jak świat światem mieli słabość do agresywnych jednostek i najbardziej je lubili. To się zmieniało dopiero jak sami doświadczyli przemocy z ich strony. Wtedy nagle umieli reagować.