Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry-
kaska123321
Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
tak, już ktoś gdzieś wyjaśniał, że ona podczas ataku pokaleczyła mocno palce, a że była zakrwawiona to "dziennikarze" z faktu dopisali historię, że chciała popełnić samob*...
-
Agatyszcze
- MiamiBicz
Danusia mieszkala w bloku, a Hania na tej samej ulicy ale w duzym domu. Moze stad te pogloski? Wiecie czasami ludzie z blokow widzą duzy dom w miescie i juz wyciagaja wnioski ze musi tam byc hajs.MatkaJoannaOdPlotek pisze: ↑pt gru 19, 2025 11:35 am Mieszkam w okolicy, do tej szkoły moje dzieci chodziły na zajęcia.
Hanka jest Polką, a ich status materialny no mija się z tym, co wypisują. Matka ma dość przeciętne stanowisko managerki w Drexie. Młoda jest w szpitalu i tam czeka na dalsze kroki.
Mama Danusi sama prosi aby nie wypisywać różnych bzdurnych teorii i domyślań.
Tyle mogę napisać o tym, co tu sami wiemy na miejscutragedia niewyobrażalna i nikt z nas mieszkających tu nie umie sobie poradzić
![]()
-
MatkaJoannaOdPlotek
- BlondDoczep
ponoć nie, ale już są artykuły i tym, że miała w plecaku jeszcze 2 noże kuchenne. czekam aż napiszą, że przyszła z bazuka.pieczonyziemniak. pisze: ↑pt gru 19, 2025 11:42 am Czy wiesz coś może o tym, że były z nią wcześniej problemy?
dopuściła się morderstwa, nie ma dla niej miłych słów. Ale też wypisywanie, że polowała na kogoś cały dzień też nie jest normalne. Sąd ma mega trudne zadanie, bo musi trzymać się prawa i tego na co pozwala kodeks. A z drugiej strony wymierzyć sprawiedliwość, chociaż Danusi życia to nie wróci.
Taka to jest sprawiedliwość i kara, że morderczyni siedzi sobie na Pintereście i repostuje. Ktoś jeszcze jej będzie bronił? Żal wam jej rodziny i piszecie o dwóch tragediach a tragedia jest jedna! To rodzina Danusi jej doświadcza i nikt inny! Moje dziecko też ma 11 lat i należy do ZHP dlatego tak bardzo to osobiście mnie dotyka i nie umiem się pozbierać po tej sytuacji a co dopiero rodzice zamordowanej i zmasakrowanej dziewczynki
Jak można nie widzieć, że z dzieckiem jest coś tak bardzo nie tak? Ja z moim poszłam od razu do psychologa jak miało problemy z kontrolą złości i gniewu, a tej małej pozwolili kolekcjonować noże! To jest DRAMAT. Żadnej kary i żadnej odpowiedzialności.
-
MatkaJoannaOdPlotek
- BlondDoczep
a skad ta informacja?Agatyszcze pisze: ↑pt gru 19, 2025 11:57 am Danusia mieszkala w bloku, a Hania na tej samej ulicy ale w duzym domu. Moze stad te pogloski? Wiecie czasami ludzie z blokow widzą duzy dom w miescie i juz wyciagaja wnioski ze musi tam byc hajs.
-
Joanna Darc
- Kciuk
Właśnie to posiadanie noży o ile to prawda to jest bardzo dziwne. Osobiście bym się bała coś takiego posiadać w mieszkaniu.
-
MatkaJoannaOdPlotek
- BlondDoczep
patrząc na to, że w zasadzie nikt nie udziela informacji, dzieciaki ze szkoły też nie. Kolegę Filipa już zdementowała mama Danusi - to wypisywanie dla klików i wyświetleń reklam ma się w redakcjach świetnie. Rzekłabym żniwo na koniec roku.Joanna Darc pisze: ↑pt gru 19, 2025 12:24 pm Właśnie to posiadanie noży o ile to prawda to jest bardzo dziwne. Osobiście bym się bała coś takiego posiadać w mieszkaniu.
-
Agatyszcze
- MiamiBicz
Artykul Faktu z dzisiaj
-
OlenaOlenka
- PrinTu
Straszna tragedia.
Oglądałam niedawno serial " dojrzewanie" na netflixie. Wychowawczyni mojego syna poleciła go nam na wywiadówce rok temu. Straszne, tam też jest podobny motyw zabójstwa między młodzieżą.
Oglądałam niedawno serial " dojrzewanie" na netflixie. Wychowawczyni mojego syna poleciła go nam na wywiadówce rok temu. Straszne, tam też jest podobny motyw zabójstwa między młodzieżą.
-
kaska123321
jak jej nawet przesłuchać w świetle prawa nie mogli, to można jej było telefon zarekwirować?
Czy wy naprawdę wierzycie, że pozwolono by jej mieć dostęp do telefonu/sm? To, że sprawa jest taka a nie inna i nie zamknięto jej od razu w więzieniu nie oznacza, że może sobie swobodnie siedzieć na telefonie.
Hania. Ale ja tylko wklejam to co znalazłam w komentarzach.
Z drugiej strony wszystkie największe masakry, jakie miały miejsce w szkołach, były wykonane z rąk osób nad którymi pastwiły sie inne dzieci. Ofiary hejtu.
Nie mamy żadnych potwierdzonych informacji, dlatego wydaje mi się, że powinniśmy się wstrzymać z osądami
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Absolutnie jestem za. Powinna się tym zainteresować jakaś fundacja walcząca z brutalnością młodzieży. Nie wiem ja to pchnąć ale ja trzeba będzie podpisze wszystkie listy poparcia.Kitku90690 pisze: ↑pt gru 19, 2025 8:49 am Lex Danusia i odpowiedzialnosc karna od 10 rz jesli nie zaostrza sie przepisy takich przypadkow bedzie wiecej i nie mowie wylacznie o ciezkich sprawach typu zabojstwo ale tez o znecaniu sie dreczeniu przez dzieci i nastolatkow to sie musi skonczyc dzieci potrafia sie bic zeby zrobic krzywde kopac po nerach po glowie, obslugiwac noz zeby zabic to juz nie sa rowniesnicze przepychanki i ciagniecie za warkoczyki..... trzeba dostosowac prawo do zdolnosci dzieci im brutalniej tym surowiej
Kurator??? Co to za kara?? Ze bedzie przychodzic jakas piczka urzedniczka i w randomowe dni albo po umowieniu patrzec jak dziecko funkcjonuje i w domu u w szkole? Zadna to kara moim zdaniem
-
kosmosporczak
- RoyalBaby
Ona przede wszystkim uniknie odpowiedzialności karnej bo ze względu na wiek W OGÓLE jej nie podlega. Minimalny wiek, który kodeks karny dopuszcza to 14 lat za określone zabójstwo przy spełnieniu określonych przesłanek i okoliczności sprawy.Agatyszcze pisze: ↑pt gru 19, 2025 9:33 am A po czym stwierdzasz to „na bank”? Bo nasz system prawny tak doskonale funkcjonuje? Ludzie codziennie unikają odpowiedzialnosci karnej. A w jej przypadku wszystko na to wskazuje ze rowniez tak bedzie. „Grożą jej konsekwencje adekwatne do wieku”, nie po prostu dzieki luce w prawie uniknie konsekwencji i tyle.
Nie ma luki w prawie rozumianej w ten sposób, że mamy nieszczelny system prawny. Mamy system prawny skonstruowany przy założeniu, że dziecko młodsze niż 14 lat nie zostało nawet uwzględnione przez prawodawcę w KK (myślę, że nie dlatego, że zapomniał, że istnieją dzieci w przedziale wiekowym 0-14 tylko analizy z przeszłości i w ogóle racjonalne myślenie poparte statystyka wyklucza takie przypadki z zakresu).
Nowelizacja włączająca 14-latka jako osobę, która może być karana w oparciu o KK, weszła w 2023 roku. To nie jest tak, że mamy super przestarzały system prawny. I też była pośrednio reakcja na zabójstwo przez nieletniego.
W oparciu o obecny stan prawny Hance najprawdopodobniej nie grozi nawet poprawczak i absolutnie zgadzam się z oburzeniem. Ustawa jest napisana do dupy. Ale moim zdaniem widać w niej celowość czyli poprawczak od 13 r.ż. mimo, że nieletnimi są nazywane osoby od 10 więc wygląda na to, że trafi do jakiegoś ośrodka, bo wątpię, że ktokolwiek zdecyduje się na bardziej łagodne rozwiązanie.
To czy teraz powstanie Lex Danusia jako reakcja na tą tragedię zostanie pewnie zbadane i ewentualnie wdrożone na przyszłość. Pytanie natomiast jak miałoby to wyglądać w praktyce - 12latka idzie do celi z dorosłymi? Mamy więzienia dla młodocianych (do 21 r.ż), ale to stoi trochę w sprzeczności z resocjalizacją, z której państwo nie może zrezygnować. Czy po prostu dorzucamy im (jasno i bezpośrednio) poprawczak do katalogu potencjalnych "kar"?
No i nie zapominajmy, że nieletni, niezależnie jaki, ma obowiązek nauki, szkoły w więzieniach dla młodocianych są, ale podejrzewam, że w tym przypadku konieczne byłoby utworzenie 1-osobowej klasy. Chyba,że będzie miała online (ale to znowu przeczy resocjalizacji...)
Tutaj nakłada się dużo rzeczy, które trzeba byłoby pogodzić.
A na jakiej podstawie mieliby jej zabrać telefon/dostęp do sm? Jej nawet prokurator nie mógł przesłuchać.
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Nie wiadomo czy próbowała popełnić, wiadomo tyle że miała rany które wymagały interwencji na SOR ale nie wiadomo czy powstały z powodu tego że chciała popełnić s, czy zraniła się przy ataku - takie info mam nie z mediów. Mediów trochę nie śledziłem ostatnio.elobates pisze: ↑pt gru 19, 2025 10:14 am Gdzieś tutaj ktoś pisał, że sprawczyni próbowała popełnić s* po czynie którego dokonała, ale wychodzi na to że to nieprawda, bo po próbie s* chyba zatrzymują w szpitalu psychiatrycznym? Jesli ktoś się na tym zna, proszę o udzielenie info, bo to tylko moje „wydaje mi się”
-
astronautka123
- SushiRoll
Ale z trzeciej strony sprawcy często były osobami, które miały nietypowe zainteresowanua bądź w jakiś sposób odstawały od grupy rówieśniczej.Evlka pisze: ↑pt gru 19, 2025 12:38 pm Hania. Ale ja tylko wklejam to co znalazłam w komentarzach.
Z drugiej strony wszystkie największe masakry, jakie miały miejsce w szkołach, były wykonane z rąk osób nad którymi pastwiły sie inne dzieci. Ofiary hejtu.
Nie mamy żadnych potwierdzonych informacji, dlatego wydaje mi się, że powinniśmy się wstrzymać z osądami
-
sugarfalls
- RóżowePolo
No trochę to chore że smarkula całkowicie uniknie jakiejkolwiek kary. Jest zupełnie poza prawem ze względu na swój wiek. A teraz siedzi sobie i repostuje na Pintereście jak nic podczas gdy rodzina Danusi przeżywa horror 
-
Ewastrzylak
- LouiBag
To właśnie jest najgorsze. Że sprawca nie zostanie ukarany.sugarfalls pisze: ↑pt gru 19, 2025 12:51 pm No trochę to chore że smarkula całkowicie uniknie jakiejkolwiek kary. Jest zupełnie poza prawem ze względu na swój wiek. A teraz siedzi sobie i repostuje na Pintereście jak nic podczas gdy rodzina Danusi przeżywa horror![]()
-
MatkaJoannaOdPlotek
- BlondDoczep
I dziwnym trafem akurat tamta osoba też interesuje się militariami i zapisuje rzeczy związane z tym?MatkaJoannaOdPlotek pisze: ↑pt gru 19, 2025 12:56 pm a mas. pewność, że to jej? bo jest inna osoba o tych samych danych w Polsce.