Wy naprawdę myślicie że 12 latka nie jest w stanie usunąć historii przeglądania, albo logować się i przeglądać incognito? Zwykle to dzieci są bardziej biegle w technologii niż ich rodzice, często nawet nie wiedzą o kanałach komunikacyjnych dzieci. Wy serio niczego nigdy nie ukryliście skutecznie przed rodzicami? Zresztą skoro to dziecko posunęło się do czegoś takiego w biały dzień, to znaczy że tam system rodzinny to była jedna wielka patologia emocjonalna, nieważne czy matka piła i brała zasiłki czy była wykładowczynią, bycie przemocowym toksykiem nie należy wyłącznie do niższych warstw społecznychKasiabimbasia pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:21 pm A kolejna obserwacja - matka najwyraźniej nie za bardzo wnikała w treści przeglądane przez córkę, skoro ma ich tam aż tyle i w takiej wersji. A może ingerowała, ale bez skutku?
Zostawić dziecko samo w Internecie bez nadzoru - nie zrobiłabym tego mojej córce. Nie mówię o braku poszanowania do prywatności, ale hello, gówniara kontentem jest bliska do niejednej dorosłej osoby. Ciekawe dlaczego![]()
Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry- Fluffyslippers
- FejkTiffany
Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
Prawda, mamusiu?
Ale czy ty w wieku 12 lat zdawałaś sobie sprawę z tego, że jak kogoś nożem zaatakujesz to możesz zabić?Fluffyslippers pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:12 pm 12 latka i jej rozwój emocjonalny to nadal 12 letnie dziecko, bez względu na to, do jakich treści miała nieograniczony dostęp i je konsumowała, czy jakimi rzeczami się interesowało. Zawiodło środowisko, które miało o to 12 letnie dziecko dbać.
Wydaje mi się, że jest się na tyle rozumnym w tym wieku, że każdy wie do czego to może doprowadzić.
Nie zawsze jest to wina środowiska ;)
Rodzice mogą się starać wychowywać jak najlepiej, a co dziecko zrobi to już zależy tylko od niego.
Patrzcie JOM!
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
A może ktoś ją skrzywdził seksualnie i stąd taka nienawiść do własnej tożsamości i kobiecości? Częste u transmezczyzn.
Prawda, mamusiu?
- Kasiabimbasia
- Mokra Włoszka
No ale o jakim usunięciu historii mówimy, skoro typiara zostawiła sobie otwarte konta na ig i pinterescie, które sobie śmiało można przejrzeć?Fluffyslippers pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:25 pm Wy naprawdę myślicie że 12 latka nie jest w stanie usunąć historii przeglądania, albo logować się i przeglądać incognito? Zwykle to dzieci są bardziej biegle w technologii niż ich rodzice, często nawet nie wiedzą o kanałach komunikacyjnych dzieci. Wy serio niczego nigdy nie ukryliście skutecznie przed rodzicami? Zresztą skoro to dziecko posunęło się do czegoś takiego w biały dzień, to znaczy że tam system rodzinny to była jedna wielka patologia emocjonalna, nieważne czy matka piła i brała zasiłki czy była wykładowczynią, bycie przemocowym toksykiem nie należy wyłącznie do niższych warstw społecznych
Poza tym co innego jak "hm, dźgnę kogoś w randomowe miejsce i ciekawe co się stanie" a "poderżnę komuś tętnice szyjne i wbiję jeszcze parę razy nóż".Zosia22 pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:26 pm Ale czy ty w wieku 12 lat zdawałaś sobie sprawę z tego, że jak kogoś nożem zaatakujesz to możesz zabić?
Wydaje mi się, że jest się na tyle rozumnym w tym wieku, że każdy wie do czego to może doprowadzić.
Rodzice mogą się starać wychowywać jak najlepiej, a co dziecko zrobi to już zależy tylko od niego.
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
Z jakiegoś powodu nie dajemy takiej osobie kupić w sklepie energetyka, ale ma być w stanie regulować swoje emocje będąc w tak krytycznym i patologicznym stanie, że po prostu posunęła się do morderstwa randomowej dziewczynki z osiedla. Wiesz, przestępcy zwykle wiedzą, że nie wolno kraść, bić i zabijać, generalnie ludzie wiedzą, że nie wypadaZosia22 pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:26 pm Ale czy ty w wieku 12 lat zdawałaś sobie sprawę z tego, że jak kogoś nożem zaatakujesz to możesz zabić?
Prawda, mamusiu?
-
Joanna Darc
- Kciuk
Niekoniecznie. Dużo nastolatek tak się ubieraFluffyslippers pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:27 pm A może ktoś ją skrzywdził seksualnie i stąd taka nienawiść do własnej tożsamości i kobiecości? Częste u transmezczyzn.
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
Ubierać się, a pisać otwarcie, że chce się być przecwinej płci na fladze osób transpłciowych, spora różnica. A dysforia płciowa u człowieka nie pojawia się z powodu chęci noszenia luźnych ciuchów i męskiego obuwia.
Prawda, mamusiu?
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
Serio nie czujesz nawet intuicyjnie w jakim to dziecko musiało być stanie psychicznym i dezintegracji osobowości że w biały dzień zdecydowała się dosłownie oderżnąć głowę?
Prawda, mamusiu?
tak, ona ma tam masę grafik jasno sugerujących, że czuła się chłopakiem, który lubi chłopców.Fluffyslippers pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:32 pm Ubierać się, a pisać otwarcie, że chce się być przecwinej płci na fladze osób transpłciowych, spora różnica. A dysforia płciowa u człowieka nie pojawia się z powodu chęci noszenia luźnych ciuchów i męskiego obuwia.
Ja np mam blokadę rodzicielska i pewnych treści nie można wyszukać w naszym internecie. Znam tez hasła do tele moich nastolatków, to nie znaczy ze czytam ich korespondencje ale gdyby cos mnie niepokoilo przeczytałabym bo to jest ważniejsze niz uszanowanie prywatnościKasiabimbasia pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:28 pm No ale o jakim usunięciu historii mówimy, skoro typiara zostawiła sobie otwarte konta na ig i pinterescie, które sobie śmiało można przejrzeć?plażo, proszę, jeśli rodzic chce, to ogarnie, nawet jak ci dziecko cały świat pousuwa.
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
No ale widocznie zostawiła to otwarte, bo czuła się na tyle bezpieczna i pewna tego, że matka i ojciec nawet się tym nie zainteresują ani nie zareagują negatywnie, przecież by się nie nadstawiała niepotrzebnie na karęMarti37 pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:35 pm Ja np mam blokadę rodzicielska i pewnych treści nie można wyszukać w naszym internecie. Znam tez hasła do tele moich nastolatków, to nie znaczy ze czytam ich korespondencje ale gdyby cos mnie niepokoilo przeczytałabym bo to jest ważniejsze niz uszanowanie prywatności
Prawda, mamusiu?
- Kasiabimbasia
- Mokra Włoszka
This.Marti37 pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:35 pm Ja np mam blokadę rodzicielska i pewnych treści nie można wyszukać w naszym internecie. Znam tez hasła do tele moich nastolatków, to nie znaczy ze czytam ich korespondencje ale gdyby cos mnie niepokoilo przeczytałabym bo to jest ważniejsze niz uszanowanie prywatności
Jest masa sposobów, a przed nimi wszystkimi jest przede wszystkim zainteresowanie i rozmowa.
Nie róbmy z tych dzieci najinteligentniejszych stworzeń na świecie. Wystarczy otworzyć oczy
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
Owszem, pod warunkiem, że to są odpowiedzialni i zaangażowani rodzice. Nie wiem, skąd w ludziach fantazja, że poczytalny człowiek, dorasta w dobrym środowisku, ma wspaniałe życie rodzinne, super zaangażowanych nauczycieli, nagle samo z siebie się budzi i chce poderżnąć koleżance głowę nożem, plażo, nie prosKasiabimbasia pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:28 pm No ale o jakim usunięciu historii mówimy, skoro typiara zostawiła sobie otwarte konta na ig i pinterescie, które sobie śmiało można przejrzeć?plażo, proszę, jeśli rodzic chce, to ogarnie, nawet jak ci dziecko cały świat pousuwa.
Prawda, mamusiu?
Mówiąc szczerze 20 lat temu w mojej podstawówce było kilka lasek które fascynowały się mangą, jakimiś mrocznymi sprawami, chodziły ubrane na czarno i się nie socjalizowały, więc nie wiem co wy tam widzicie NIEPOKOJĄCEGO.
Rozumiem że próbujecie znaleźć w głowie czy bardziej w internecie uzasadnień dlaczego tak się stało, co motywowało sprawczynię, ale takich rzeczy nie da się ocenić przez pryzmat konta na pinterescie.
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
Ja też w to wierzę, ale wierzę, że tacy rodzice jak Wy, nie tworzą raczej przyszłych morderców, tam na bank było coś bardzo grubego co działo się już od dawna a ona prostowaniem tych grafik w bezpiecznym miejscu regulowała sobie emocje i skoro zostawiła wszystko otwarte i publiczne, nawet nie sądziła, że jej rodzice się pofatygują i sprawdza a jeszcze serio oczekujecie że się zmartwią?Kasiabimbasia pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:37 pm This.
Jest masa sposobów, a przed nimi wszystkimi jest przede wszystkim zainteresowanie i rozmowa.
Nie róbmy z tych dzieci najinteligentniejszych stworzeń na świecie. Wystarczy otworzyć oczy
Prawda, mamusiu?
Zgadzam się, w mojej klasie też były taki dziewczynyOakoak pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:39 pm Mówiąc szczerze 20 lat temu w mojej podstawówce było kilka lasek które fascynowały się mangą, jakimiś mrocznymi sprawami, chodziły ubrane na czarno i się nie socjalizowały, więc nie wiem co wy tam widzicie NIEPOKOJĄCEGO.
Rozumiem że próbujecie znaleźć w głowie czy bardziej w internecie uzasadnień dlaczego tak się stało, co motywowało sprawczynię, ale takich rzeczy nie da się ocenić przez pryzmat konta na pinterescie.
Czasami rodza sie psychopaciFluffyslippers pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:39 pm Owszem, pod warunkiem, że to są odpowiedzialni i zaangażowani rodzice. Nie wiem, skąd w ludziach fantazja, że poczytalny człowiek, dorasta w dobrym środowisku, ma wspaniałe życie rodzinne, super zaangażowanych nauczycieli, nagle samo z siebie się budzi i chce poderżnąć koleżance głowę nożem, plażo, nie pros
Na yt widziałam film dokumentalny o kobiecie ktora byla zmuszona oddać córkę do zakładu psychiatrycznego bo bala sie o zycie swoich pozostałych dzieci.
W domu zero patologii, pozostałe dzieci normalne.
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
- Kasiabimbasia
- Mokra Włoszka
Przecież właśnie taki jest wydźwięk mojego posta xDFluffyslippers pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:39 pm Owszem, pod warunkiem, że to są odpowiedzialni i zaangażowani rodzice. Nie wiem, skąd w ludziach fantazja, że poczytalny człowiek, dorasta w dobrym środowisku, ma wspaniałe życie rodzinne, super zaangażowanych nauczycieli, nagle samo z siebie się budzi i chce poderżnąć koleżance głowę nożem, plażo, nie pros
Jakbyś czytała ze zrozumieniem i dwa posty wyzej, to dokładnie to samo napisałam
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
Nikt nie ma dwojga tych samych rodziców, nawet jeśli to rodzeństwo: https://www.instagram.com/reel/DNIzgcTsDz0/ pierwszy lepszy post. A jeśli dziewczyna faktycznie cierpiała na dysocjalke to musiały być wcześniej jakieś sygnały i nie wierze, że nie widzieli tego nauczyciele ani rówieśnicy
Prawda, mamusiu?
Ale jej zdjecia sa w stanie rzucić jakieś światło na to czym się interesowałaOakoak pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:39 pm Mówiąc szczerze 20 lat temu w mojej podstawówce było kilka lasek które fascynowały się mangą, jakimiś mrocznymi sprawami, chodziły ubrane na czarno i się nie socjalizowały, więc nie wiem co wy tam widzicie NIEPOKOJĄCEGO.
Ale jak jest patologia w domu to raczej obejmuje wszystkie dzieci a nie wybraneFluffyslippers pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:46 pm Nikt nie ma dwojga tych samych rodziców, nawet jeśli to rodzeństwo: https://www.instagram.com/reel/DNIzgcTsDz0/ pierwszy lepszy post. A jeśli dziewczyna faktycznie cierpiała na dysocjalke to musiały być wcześniej jakieś sygnały i nie wierze, że nie widzieli tego nauczyciele ani rówieśnicy
Mnie to strasznie wkurza, tak samo jak to, że ''dziewczynka'' uniknie jakiejkolwiek kary.Marti37 pisze: ↑czw gru 18, 2025 8:23 pm Czy was tez irytuje jak wszędzie wypowiadają się o sprawczyni per "dziewczynka"?
Patrząc na jej pintrest alkohol i narko nie były jej obce, zainteresowania też niezbyt pasujące do 12-latki.
Tymczasem robią z niej niewinna dziewczynkę ktora nie wiedziala co robi
Rozumiem gdyby to był wypadek- jedna druga popchnęła, niefortunnie upadła na kamień- wówczas faktycznie byłaby to tragedia dwóch dziewczynek.
W tej sytuacji sprawczyni dokonała egzekucji z zimną krwią i tak powinna byc nazywana- sprawczyni. Nie "dziewczynka".
Mieszkam w UK i tutaj odpowiedzialność karna jest od 10 roku życia- uważam ze w Pl tez powinni to wprowadzić.
W szkole moich starszych dzieci jeden chłopak chciał okraść dom po czym go podpalił. Byl sadzony jak dorosły mimo ze mial 12lat. Ze szkoły go wyprowadziła policja w kajdankach.
Tutaj powinno byc to samo- żadnego cackania się, potrafiła zabić jak dorosla? Niech poniesie konsekwencje jak dorosła.
Prawo jest przestarzałe, dzisiejsze 12latki to nie sa 12latki które były w latach 80/90. Nie bawią sie juz lalkami i nie oglądają bajek.
Ludzie chyba zapomnieli jak sami mieli 12 lat i wydaje im się, że 12 latki to niewinne dzieciątka które nie wiedzą co robią i ledwo umieją posługiwać się widelcem. 12 latek doskonale wie, co się stanie jak zaatakuje kogoś nożem, jej koledzy z klasy pewnie już wyszukiwali w necie pierwsze corn, grają masowo w jakieś strzelanki i inne gry tego typu, no ale udawajmy że clueless dziewczynka nie miała zielonego pojęcia że ludzie umierają, a nie idą do nieba jak im się życie znudzi na ziemi.
I pewnie, środowisko, zaniedbania rodziców mogą mieć wpływ na takie wydarzenia, ale człowiek w takim wieku jest w stanie przewidzieć konsekwencje takich działań.
- Fluffyslippers
- FejkTiffany
A w jakim trzeba być stanie psychicznym, żeby mimo wiedzy o konsekwencjach, chcieć się takiego czynu podjąć?Fauna060 pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:48 pm Mnie to strasznie wkurza, tak samo jak to, że ''dziewczynka'' uniknie jakiejkolwiek kary.
Ludzie chyba zapomnieli jak sami mieli 12 lat i wydaje im się, że 12 latki to niewinne dzieciątka które nie wiedzą co robią i ledwo umieją posługiwać się widelcem. 12 latek doskonale wie, co się stanie jak zaatakuje kogoś nożem, jej koledzy z klasy pewnie już wyszukiwali w necie pierwsze corn, grają masowo w jakieś strzelanki i inne gry tego typu, no ale udawajmy że clueless dziewczynka nie miała zielonego pojęcia że ludzie umierają, a nie idą do nieba jak im się życie znudzi na ziemi.
I pewnie, środowisko, zaniedbania rodziców mogą mieć wpływ na takie wydarzenia, ale człowiek w takim wieku jest w stanie przewidzieć konsekwencje takich działań.
Prawda, mamusiu?