Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Sernik1998
RoyalBaby

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Sernik1998 »

Z pinteresta morderczyni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Snitzel
Gacie z oceanu

Post autor: Snitzel »

kosmosporczak pisze: czw gru 18, 2025 8:50 pm Mówisz o krajach skandynawskich? Nie wiem czy ekonomicznie i społecznie jesteśmy gotowi na to żeby ten model wdrożyć (chociaż zgadzam się, że potrzeba zmiany jest i jeśli już to przede wszystkim zaczynając od nieletnich, bo to oni potencjalnie mieliby największe szanse na zyskanie szansy na nowe życia w wyniku resocjalizacji).

Tylko to wymaga też otwartości społeczeństwa na 1) finansowanie tego procesu, 2) akceptację tego, że osoba po wyroku mimo zbrodni wciąż ma prawo do chociaż częściowego powrotu do społeczeństwa / zachowania praw do edukacji itd. (bo tak to tam działa).
Na tę chwilę i tak finansujemy ten nieistniejący proces z naszych podatków. Dobrze by było, gdyby to było coś więcej niż zwykła odsiadka z codziennie podanym ciepłym posiłkiem nierzadko lepszym niż w szkołach. Nawet chyba nie ma to żadnego przełożenia dla społeczeństwa? W sensie czy w Polsce więźniowie odpracowują swój pobyt?
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

Sernik1998 pisze: czw gru 18, 2025 8:52 pm Z pinteresta morderczyni
Ja znalazłam Dextera Morgana
Queen23
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Queen23 »

tupalskasara pisze: czw gru 18, 2025 8:55 pm Ja znalazłam Dextera Morgana
Cały czas jak myślę o tej sprawie to mam w głowie Jasmine Richardson, sprawa z Kanady. Dziewczyna też była „resocjalizowana” kilka lat a teraz żyje normalnie, skończyła studia, pracuje w środowisku uniwersyteckim i imprezuje. A cała jej rodzina martwa.
Lawendawpolu
BlondDoczep

Post autor: Lawendawpolu »

Rzuciły mi się w oczy te piny „sick of being called „she”” i „sick of having a feminine voice” i wiele podobnych
kosmosporczak
RoyalBaby

Post autor: kosmosporczak »

Snitzel pisze: czw gru 18, 2025 8:53 pm Na tę chwilę i tak finansujemy ten nieistniejący proces z naszych podatków. Dobrze by było, gdyby to było coś więcej niż zwykła odsiadka z codziennie podanym ciepłym posiłkiem nierzadko lepszym niż w szkołach. Nawet chyba nie ma to żadnego przełożenia dla społeczeństwa? W sensie czy w Polsce więźniowie odpracowują swój pobyt?
Racja, ale finansujemy go w minimalnym zakresie (utrzymanie budynków, służby więziennej, wyżywienia, marginalnej obecności psychologów itd.). Gdybyśmy chcieli wdrożyć model skandynawski to koszty wzrosłyby niebotycznie, a ten minimalny zakres, który jest teraz i tak by pozostał, bo infrastruktura musi zostać tak czy siak.

W jakim sensie nie ma żadnego przełożenia dla społeczeństwa? Nie, więźniowie nie finansują swojego "pobytu", cześć może pracować, ale pieniądze są ich, mogą je wydawać np. w więziennej kantynie. Ale sama możliwość pracy pełni dla wielu ważną funkcję.
Lawendawpolu
BlondDoczep

tupalskasara pisze: czw gru 18, 2025 8:55 pm Ja znalazłam Dextera Morgana
I postać z American Psycho, która podobno inspirowała też Zuzę
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
FejkTiffany

Post autor: Fluffyslippers »

PrzemoKondratowicz pisze: czw gru 18, 2025 7:17 pm Akurat jestem ostatnia z osób która nie wyszła ze swojej „mięciusiej baniusi”. Strasznie się rzucasz szkoda że do złych osób.
A do kogo powinnam? Do tego dziecka?
Prawda, mamusiu?
xxxgwxxx
Koczkodan

Post autor: xxxgwxxx »

https://www.youtube.com/watch?v=D4rN7JnJKS0

Tutaj trochę nowych informacji. Ponoć ta Hanka próbowała popełnić s*mobójstwo zaraz po zbrodni (dlatego jak policja po nią przyjechała to była pokaleczona)

Do tego atak był totalnie przypadkowy, nie było żadnego konfliktu z Danusią. Ta Hanka sobie po prostu czekała przed szkołą i czekała kto się nawinie. Zaczęła za Danusią iść i od tyłu ją zaatakowała. Masakra
Ostatnio zmieniony czw gru 18, 2025 9:12 pm przez xxxgwxxx, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
marlas
Mokra Włoszka

Post autor: marlas »

Bardzo dziwny kontent jak na 12-latke, niepokojący. Ale kurcze powiem wam, że czytałam ciekawy wpis jakiejś dr psychologii. Takie grzebanie w życiorysie tej dziewczyny, te jej fascynacje, to może być źródłem inspiracji dla naśladowców…
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
FejkTiffany

Marti37 pisze: czw gru 18, 2025 8:23 pm Czy was tez irytuje jak wszędzie wypowiadają się o sprawczyni per "dziewczynka"?
Patrząc na jej pintrest alkohol i narko nie były jej obce, zainteresowania też niezbyt pasujące do 12-latki.
Tymczasem robią z niej niewinna dziewczynkę ktora nie wiedziala co robi😬
Rozumiem gdyby to był wypadek- jedna druga popchnęła, niefortunnie upadła na kamień- wówczas faktycznie byłaby to tragedia dwóch dziewczynek.
W tej sytuacji sprawczyni dokonała egzekucji z zimną krwią i tak powinna byc nazywana- sprawczyni. Nie "dziewczynka".

Mieszkam w UK i tutaj odpowiedzialność karna jest od 10 roku życia- uważam ze w Pl tez powinni to wprowadzić.
W szkole moich starszych dzieci jeden chłopak chciał okraść dom po czym go podpalił. Byl sadzony jak dorosły mimo ze mial 12lat. Ze szkoły go wyprowadziła policja w kajdankach.

Tutaj powinno byc to samo- żadnego cackania się, potrafiła zabić jak dorosla? Niech poniesie konsekwencje jak dorosła.

Prawo jest przestarzałe, dzisiejsze 12latki to nie sa 12latki które były w latach 80/90. Nie bawią sie juz lalkami i nie oglądają bajek.
12 latka i jej rozwój emocjonalny to nadal 12 letnie dziecko, bez względu na to, do jakich treści miała nieograniczony dostęp i je konsumowała, czy jakimi rzeczami się interesowało. Zawiodło środowisko, które miało o to 12 letnie dziecko dbać.
Prawda, mamusiu?
Awatar użytkownika
Abcdxx
RoyalBaby

Post autor: Abcdxx »

Obrazek
Mi rzuciło się to w oczy.. faktycznie wszystko co tam zapisywała jest po prostu dziwne i niepokojące
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

szalenie „ironiczne”.
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
FejkTiffany

Abcdxx pisze: czw gru 18, 2025 9:13 pm Obrazek
Mi rzuciło się to w oczy.. faktycznie wszystko co tam zapisywała jest po prostu dziwne i niepokojące
Tam na pewno były znaki, że z nią się dzieje duzo niedobrych rzeczy, ale nikt nie wyłapał tego w odpowiednim momencie, a teraz wszyscy zszokowani i zgorszeni, jak do tego doszło, no nie wiadomo…
Prawda, mamusiu?
Lawendawpolu
BlondDoczep

Abcdxx pisze: czw gru 18, 2025 9:13 pm Obrazek
Już nie mówiąc o tym „dlaczego zabi**m ludzi?” I DONT KNOW. Przerażające naprawdę
Awatar użytkownika
Kasiabimbasia
Mokra Włoszka

Post autor: Kasiabimbasia »

Przyglądnęłam się drugiemu pinterestowi, i rzeczywiście, ma tam z mojego punktu widzenia, kontent conajmniej dziwny jak na dwunastolatkę.
Rzeczywiście, jest to shitpost, ale to, co zwróciło moją uwagę to przede wszystkim masa mangi (rysunki, smoki, przedziwne kreatury), anime (szczególnie te chłopięce z zabarwieniem erotycznym), kontent militarny (dużo mundurów, zdarzają się jakieś pistolety), masa memów po angielsku - powiedziałabym, dla bardziej zaawansowanego czytelnika - ciekawe, czy kumała język angielski i kontekst na tyle, żeby załapać o co w nich chodzi, czy tylko dodawała sobie tak o, żeby poczuć się fajniejsza i starsza. Pojawiło się parę pinów o rodzicach, z emocjonalnym wydźwiękiem o tym, jak to nie akceptują i nie rozumieją swoich dzieci. Dużo przekleństw, wyśmiewania (jak to memy), treści nie do końca poprawne politycznie, gdzie nie gdzie coś co na pozór można odebrać jako dystans do siebie albo niskie poczucie wartości.

Sprawa ogromnie traumatyczna i trudna do rozgryzienia. W celu zrozumienia ewentualnego motywu, do pytań, które ktoś tam wcześniej zadawał, myślę, że kluczowe byłoby zbadanie statusu ekonomicznego rodziny, ich związków, relacji w rodzinie, schematów, sposobu komunikacji; uzależnień, chorób psychicznych/zaburzeń w rodzinie dalszej i bliższej; oraz oczywiście charakteru i cech samej domniemanej sprawczyni - poziom neurotyzmu, psychopatii, konformizmu etc, sytuacje kryzysowe/stresowe w ciągu życia. Pewnie tym będą się zajmować służby przez następne tygodnie, i chociaż obstawiam, że nie będzie tego nigdzie podanego, sugerując się wpisami wcześniejszymi, problem określam w rodzinie.

Jeśli rzeczywiście tatuś i mamusia wychowywali złote dziecko, sami mają roszczeniowe podejście do życia, są pogardliwi, inteligencja emocjonalna jest na niskim poziomie, a może nawet pojawiła się przemoc (nie mam na ten temat pojęcia, to jedynie rozważania) to wtedy robi się nam już całkiem inny pogląd na sprawę.

Oczywiście sprawczyni nie bronię - powinna dla mnie ponieść dotkliwą karę, chociaż pewnie rodzice, jeśli są tacy, jak przypuszczam, zrobią wszystko, żeby co złe, zostało w rodzinie - bez względu na moralność, sprawiedliwość czy krzywdę wyrządzona społeczeństwu.
W końcu, wielki odpal w stylu „dzisiaj wstaje rano i zabijam jak gdyby nigdy nic” niby ma prawo się wydarzyć, ale z jakim prawdopodobieństwem? 🤨
Dziecko wychowywane w normalnej rodzinie, z prawidłowymi relacjami, uczone dobra i zła, nawet gdyby pokazało pazury i popełniło błąd, dostałoby odpowiednie wsparcie od rodziców, mentoring.
Nie uwierzę w to, że H nie pokazywała swojego oblicza wcześniej, chociażby w domu, chociażby trochę. Nie uwierzę, że to jej pierwszy odpał i chociaż wiem, że szkoły nie są idealne, nie chce mi się obarczać winą pedagogów czy dzieci ze szkoły w stylu „nikt nie reagował”. To dziecko miało rodziców. To oni są odpowiedzialni za jego wychowanie.

A pokrzywdzonej i jej rodziny mi ogromnie żal.
Chtm97
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Chtm97 »

Nie wiem w sumie czy to konto to nie jakiś fejk, bo przy każdym z tych zapisanych albumów jest napisane ‚3 d.’ Więc nie wiem czy nie zostało to utworzone 3 dni temu? Już po zatrzymaniu
quintana
Tritonotti

hanka chyba rzeczywiście przechodziła przez kryzys tożsamościowy. jakby chciała być silnym żołnierzem, których zdjęcia sobie dodawała do tablicy w aż takich ilościach.
quintana
Tritonotti

Chtm97 pisze: czw gru 18, 2025 9:17 pm Nie wiem w sumie czy to konto to nie jakiś fejk, bo przy każdym z tych zapisanych albumów jest napisane ‚3 d.’ Więc nie wiem czy nie zostało to utworzone 3 dni temu? Już po zatrzymaniu
nie, bo dziennie można dodać tylko ileś pinów, jest limit. a ona ma ich kilka tysięcy.
Chtm97
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Chtm97 »

quintana pisze: czw gru 18, 2025 9:19 pm nie, bo dziennie można dodać tylko ileś pinów, jest limit. a ona ma ich kilka tysięcy.
A ok, nie wiedziałam o limicie
Awatar użytkownika
Abcdxx
RoyalBaby

Post autor: Abcdxx »

Chtm97 pisze: czw gru 18, 2025 9:17 pm Nie wiem w sumie czy to konto to nie jakiś fejk, bo przy każdym z tych zapisanych albumów jest napisane ‚3 d.’ Więc nie wiem czy nie zostało to utworzone 3 dni temu? Już po zatrzymaniu
To oznacza,że coś zostało zapisane na tablicy z 3 dni temu
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
FejkTiffany

Sernik1998 pisze: czw gru 18, 2025 8:14 pm
jakaś Grażyna sąsiadka wyczuła że może mieć swoje dwie minuty w telewizji i walnęła tekstem o DWOCH OFIARACH
No jedyna Grażyna tutaj jesteś ty, która nie potrafi zrozumieć, że to nie odbyło się tak, że wszystko z tą dziewczynka było ok, do momentu aż pewnego dnia wstała i zwyczajnie z nudów postanowiła zarżnąć nożem koleżankę ze szkoły. Nie masz pojęcia, jakie spustoszenie ktoś musiał wyrządzić temu dziecku w mózgu, że do tego doszło. Gadasz jak właśnie te wszystkie Grażyny, które pisały, że gimnazjalistki to teraz się tak wyzywająco ubierają i jak w wieku 14 lat chcą uprawiać s*ks, to na pewno wiedza, co robia, z samego faktu decydowania sie na zachowania ryzykowne. Zero pojecia o rozwoju ludzkiej emocjonalności, natomiast pierwsi do przenoszenia dynamiki społecznej niczym z bajek Disneya, istnieje wyłącznie zło i dobro, a dobro na koniec zawsze zwycięża
Prawda, mamusiu?
Awatar użytkownika
Kasiabimbasia
Mokra Włoszka

Post autor: Kasiabimbasia »

A kolejna obserwacja - matka najwyraźniej nie za bardzo wnikała w treści przeglądane przez córkę, skoro ma ich tam aż tyle i w takiej wersji. A może ingerowała, ale bez skutku?
Zostawić dziecko samo w Internecie bez nadzoru - nie zrobiłabym tego mojej córce. Nie mówię o braku poszanowania do prywatności, ale hello, gówniara kontentem jest bliska do niejednej dorosłej osoby. Ciekawe dlaczego 🤨
Marti37
Luźny dzień ze mną

Post autor: Marti37 »

Fluffyslippers pisze: czw gru 18, 2025 9:12 pm 12 latka i jej rozwój emocjonalny to nadal 12 letnie dziecko, bez względu na to, do jakich treści miała nieograniczony dostęp i je konsumowała, czy jakimi rzeczami się interesowało. Zawiodło środowisko, które miało o to 12 letnie dziecko dbać.
Owszem to dziecko ale nazywanie jej "dziewczynką " dla mnie jest mocno niestosowne w zaistniałej sytuacji.
Awatar użytkownika
Azbest_sledz
RoyalBaby

Post autor: Azbest_sledz »

Słyszałam że ona te noże pokazywała w szkole lecz nie wiem czy to prawda. Przerażające jest to że nikt na to nie zareagował podobno obie nastolatki wyzywaly się online choć nie wiem czy to prawda
To na prof to nie ja✖️