Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherryRe: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
Czemu przy każdej szokującej sprawie wszyscy piszą „czemu nikt nie zareagował?”. Tutaj czy w sprawie Mieszka czy innej… A gdy pojawiają się reakcje rodzice czy bliscy atakują, wypierają. Ludzie nie chcą się mieszać, boją się, że nie mają racji i kogoś osądzą niesprawiedliwie, w sytuacji bezpośredniego zagrożenia boją się o własne życie.
Jak reagować w sytuacji, gdy ktoś zachowuje się dziwnie? Co to znaczy? Jak to określić?
Ja się wcale nie dziwię, że ludzie nie reagują. A te teksty są puste i irytujące, nie zmienią niczego.
Jak reagować w sytuacji, gdy ktoś zachowuje się dziwnie? Co to znaczy? Jak to określić?
Ja się wcale nie dziwię, że ludzie nie reagują. A te teksty są puste i irytujące, nie zmienią niczego.
-
MUSTALKEGO
- Tritonotti
- verysweetcherry
- Moderator
Jeżeli jeszcze raz zobaczę tutaj post z udostępnianiem danych osobowych osób zamieszanych/zainteresowanych w sprawie osoby te dostaną bana na stałe!!!!
-
MalaCzarna
- Te LazzurrA
Ale to jest bardzo ciekawe dlaczego ona miala taka obsesję na punkcie D, skoro nie chodziły razem do klasy. Ze niby śledziła jej plan lekcji itp.
Moze po tym przedstawieniu gdzie D. grała główna rolę cos jej sie odkleiło, zaczela jej czegos zazdrościć. Z ofiary naprawde biło takie dobro i światło a z niej bije mrok. Moze zazdrościła jej sukcesów, bycia lubianą. Bo to jest dziwne ze akurat na nią sie tak uwziela a nie np kogoś ze swojej klasy (co oczywiście tez byłoby tragedia kogos innego)
Moze po tym przedstawieniu gdzie D. grała główna rolę cos jej sie odkleiło, zaczela jej czegos zazdrościć. Z ofiary naprawde biło takie dobro i światło a z niej bije mrok. Moze zazdrościła jej sukcesów, bycia lubianą. Bo to jest dziwne ze akurat na nią sie tak uwziela a nie np kogoś ze swojej klasy (co oczywiście tez byłoby tragedia kogos innego)
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Niektórzy użytkownicy tutaj są gorsi niż dziennikarze-hieny. Co wam to da, że zobaczycie sprawczynię, jej matkę czy resztę rodziny?
Poważnie? Też miałam w życiu okres chodzenia na czarno i nikogo nie zabiłam. Ja w niej nic nie widzę. W życiu bym nie pomyślała na podstawie tej fotki, że coś z nią nie halo i to do tego stopniaMalaCzarna pisze: ↑czw gru 18, 2025 1:46 pm Moze nie taka typowa łobuziara ale bije taki mrok z niej w sumie. Taka zamknięta w swoim swiecie,ponura
-
staratwoja
- Skarpeta Rakieta
Robicie sobie z tego telenowelę xdMalaCzarna pisze: ↑czw gru 18, 2025 1:57 pm Ale to jest bardzo ciekawe dlaczego ona miala taka obsesję na punkcie D, skoro nie chodziły razem do klasy. Ze niby śledziła jej plan lekcji itp.
Teraz wam bije mrok, gdyby to zdjęcie przewinęło wam się bez kontekstu w losowym poście na fb to pewnie nie poświęciłybyście mu sekundy uwagi
-
Faberge007
- ZdalnaFanka
Pytanie czy uwziela sie konkretnie na Danuske czy równie dobrze to mógł byc inny dzieciak, brzydko mówiąc byle pod ręką. Możemy gdybać co ja do tego pchało, czy choruje psychicznie, czy to jakies zaburzenia, czy 'po prostu' jest zla. Moze miala w sobie mnostwo złości, zazdrości i gniewu i kumulujac sie doprowadziło to do zbrodni. A moze jest wyzuta z jakichkolwiek uczuc wyższych i po prostu chciala poczuć jak to jest, sa znane takie przypadki. Jesli prawda jest ze byla problematyczna od kilku lat i przejawiala agresję do rówieśników, to osoby ktore jej poblazaly sa wspolodpowiedzialne. Ze wspominana wyżej Zuza tez byly problemy latami, szkoła nawet działała ale jej matka miala to w dupie bo Zuzia święta. Nikt pewnie nie przypuszczał ze to skończy sie morderstwem, no ale były znaki dłuuuugo wcześniej.MalaCzarna pisze: ↑czw gru 18, 2025 1:57 pm Ale to jest bardzo ciekawe dlaczego ona miala taka obsesję na punkcie D, skoro nie chodziły razem do klasy. Ze niby śledziła jej plan lekcji itp.
Nigdy nie oglądam materiałów na Kanale Zero, dziś pierwszy raz i mam pewien niedosyt. Dziennikarka powiedziała, że ofiara zachowywała się ostatnio dziwnie i ucięła temat. Co to znaczy "zachowywała się dziwnie"? Była zestresowana? Zamyślona? Niemiła? Co robiła takiego, co odstawało od normy w jej zachowaniu?
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Dokładnie. I jakieś gowniane tłumaczenia czy można było coś rozpoznać… też chodzę tylko na czarno, często jak chłopczyca bo nie mam ochoty się starać. To znaczy, że kogoś zaraz zarżnę?staratwoja pisze: ↑czw gru 18, 2025 2:04 pm Robicie sobie z tego telenowelę xd
Teraz wam bije mrok, gdyby to zdjęcie przewinęło wam się bez kontekstu w losowym poście na fb to pewnie nie poświęciłybyście mu sekundy uwagi
-
staratwoja
- Skarpeta Rakieta
Na każdego dzieciaka który zachowuje się "dziwnie" i rzeczywiście kogoś skrzywdzi są tysiące takich które przejdą przez piekło właśnie z winy piętnowania inności, sankcjonowanego przez dorosłych którzy sami nigdy w życiu nie doznali wykluczenia. A do tego nawołują niektórzy w tym wątku z pierdoleniem o jakimś mroku i świetle xdpieczonyziemniak. pisze: ↑czw gru 18, 2025 2:06 pm Dokładnie. I jakieś gowniane tłumaczenia czy można było coś rozpoznać… też chodzę tylko na czarno, często jak chłopczyca bo nie mam ochoty się starać. To znaczy, że kogoś zaraz zarżnę?
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Ja kocham jak zmienia się narracja tego wątku.staratwoja pisze: ↑czw gru 18, 2025 2:12 pm Na każdego dzieciaka który zachowuje się "dziwnie" i rzeczywiście kogoś skrzywdzi są tysiące takich które przejdą przez piekło właśnie z winy piętnowania inności, sankcjonowanego przez dorosłych którzy sami nigdy w życiu nie doznali wykluczenia. A do tego nawołują niektórzy w tym wątku z pierdoleniem o jakimś mroku i świetle xd
Najpierw - z dobrej rodziny, jak to? Jak tak mogła - podany został przykład Mieszka. Później wypłynął profil dziewczyny na Pinterest - już było widać, że coś nie tak. Teraz ktoś zleakowal zdjęcie - no tak, dziwna, na czarno chodziła ubrana, było widać, że coś nie tak
-
MUSTALKEGO
- Tritonotti
generalnie jeżeli ktokolwiek uważa, ze każdej zbrodni mozna zapobiec to żyje w jakiejs alternatywnej rzeczywistości
-
aligatorka
- RoyalBaby
Myślę, że dla ludzi takie sytuacje jak to morderstwo to jest tak abstrakcja sytuacja, aż niewiarygodna, że chcą te osoby zobaczyć, interesują się nimi z automatu. Nie wiem, ja tak mam. I też się zastanawiam nad tym, co robię i jakie są tego pobudki.
Wiadomo, to że komuś daje vibe maksymiuk po samym wyglądzie, to jest jedynie jakieś tam odczucie, na które już ma wpływ świadomość tego, co zrobiła.
Ale przecież tak samo jak u Maksymiuk tak i w przypadku Mieszka tak było, że publikowali wcześniej różne, z braku lepszego określenia, kontrowersyjne rzeczy. Tak samo mogło być tutaj. Więc nie chodzi tylko o wygląd danej osoby, tylko o to, co wrzuca na fb czy instagram.
no ludzie tutaj juz wydali wyrok ze wszystko to wina szkoly bo przeceiz jak pedagog powie nie rób tak i dostanie naganne to przeceiz sie zmieni raz dwaMUSTALKEGO pisze: ↑czw gru 18, 2025 2:18 pm generalnie jeżeli ktokolwiek uważa, ze każdej zbrodni mozna zapobiec to żyje w jakiejs alternatywnej rzeczywistości
-
MUSTALKEGO
- Tritonotti
tak... sa sprawy które jesli będą miały sie wydarzyć to sie wydarzą. Tak było, jest i będzie. Trzeba być czujnym natomiast no umówimy się, nikt nie zabija drugiego człowieka przez to że nosi bojówki i ubiera się na czarno.
-
Joanna Darc
- Kciuk
Takiej narracji nie zauważyłam. Raczej pytania czy były jakieś sygnały.
Niestety wielu rzeczy nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Nie mieszczą nam się one w głowie. Dopiero, gdy się dzieją powstają procedury.
W mojej ocenie powinna się odbyć poważna dyskusja w kręgach prawnych i sądowniczych, co zrobić w przypadku takiej sytuacji. Bo to, co zostanie wobec niej zastosowane to kpina.
-
kosmosporczak
- RoyalBaby
Nie da się zapobiec, ale w tym konkretnym przypadku jeśli były ewentualne wcześniejsze sygnały o tym, że coś jest nie tak i nikt przynajmniej nie próbował zareagować to jest to zaniechanie. A konsekwencje zaniechania powinny mieć skutki, najlepiej prawne żeby niwelować ryzyko powtórzenia takich sytuacji w przyszłości i w innych przypadkach.MUSTALKEGO pisze: ↑czw gru 18, 2025 2:18 pm generalnie jeżeli ktokolwiek uważa, ze każdej zbrodni mozna zapobiec to żyje w jakiejs alternatywnej rzeczywistości
To powinien być straszak jeśli ktoś moralnie nie czuje się w pierwszej kolejności odpowiedzialny za powierzone obowiązki.
Wchodząc na ten wątek nie spodziewałam się, że przeczytam tu tyle komentarzy broniących morderczynie… Z zimną krwią zabiła inna dziewczynkę a wy się nad nią użalacie i współczujecie jej rodzinie?
Jedyna rodzina której należałoby współczuć jest rodzina Danusi. Wstydźcie się ludzie.
Jedyna rodzina której należałoby współczuć jest rodzina Danusi. Wstydźcie się ludzie.
Obrzydliwe to jest bronienie takiej osoby i Pisanie o "wspólnej tragedii" no ale do niektórych zakutych łbów widzę, że nie dociera.Leoncino pisze: ↑czw gru 18, 2025 9:48 am A czy ktoś może podać link do źródła, gdzie jest napisane o ranach szyi/głowy? Że wiedziała, gdzie uderzać? Czy to tylko opinia, która bazuje na randomowym kometarzu na tik toku? Podajcie źródło plis.
Natomiast przeczytałam te komentarze i cieszę się, że to jednak sąd będzie decydował o tym, co dalej z ta dziewczyną. Nie znamy żadnych okoliczności oprócz tych ochłapów informacji (swoją drogą też nie wiadomo, czy prawdziwych) z mediów. Wyrokowanie jest obrzydliwe i jest wodą na młyn konfiarzy i innych Korwinów. Z tego co tu czytam to wg komentarzy najlepszą karą byłoby wrzucić dziewczyne do wora a wór do jeziora. A sprawczyni z pewnością karę otrzyma. Odpowiednią do swojego wieku i czynu.
Ps. Ofiara jest jedna i jest nia Danusia, co nie zmienia faktu, że to tragedia dwóch rodzin.
I problem właśnie w tym, ze NIE OTRZYMA kary adekwatnej do swojego czynu.
Pisali ci już tu ludzie nieraz, że na tym forum nikt nie pisze o karze śmierci czh innych worach do jeziora, nie będę powtarzać tego, co już napisało kilka osób przede mną.
Wszystko wiemy i nie są to żadne plotki, sprawczyni jeszcze w dodatku kłamala, ze to ona została napadnięta przez Danusię! A teraz udaje, ze nic nie pamięta!
A konfederacja i inna polityka to nie wiem co ma tu do rzeczy.
Zastanawiam sie, czy to jakies trolle nie piszą tych broniących komentarzy bo nie wierxe, że ktoś może napisać na poważnie, że "mozg rozwija się do 25 roku życia" no to rozumiem że jak 24-latek zabije bliską ci osobę, to też ma nie ponieść kary, bo mózg mu się nie rozwinął?
Weźcie najlepiej tą "dziewczynkę" do siebie do domu, niech z waszymi dziećmi się bawi.
Ostatnio zmieniony czw gru 18, 2025 2:39 pm przez Kotek_99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Agatyszcze
- MiamiBicz
Bo ludzie po prostu z gory zakladają ze rodzina sprawczyni na pewno teraz cierpi, ma wielkie wyrzuty sumienia, ich zycie juz nigdy nie bedzie takie same. A prawda jest taka, ze jest cala masa rodzin ktorzy po takich zbrodniach biorą strone mordercy bo jest ich synem/corką i jeszcze oczerniają drugą stronę „bo tamta zaczęła”. Czesto takie sytuacje zblizają takie rodziny do siebie , wytwarzajac syndrom „otoczonej twierdzy”, wszyscy przeciw nam. Nie zakladajmy ze wszyscy ludzie są dobrzy i maja sumienieMisia77 pisze: ↑czw gru 18, 2025 2:32 pm Wchodząc na ten wątek nie spodziewałam się, że przeczytam tu tyle komentarzy broniących morderczynie… Z zimną krwią zabiła inna dziewczynkę a wy się nad nią użalacie i współczujecie jej rodzinie?
-
MUSTALKEGO
- Tritonotti
To oczywiste, ale powiedz dlaczego nie miałabym współczuć matce tej sprawczyni? z założenia że urodziła to dziecko? jak pisałam wyżej nie każdej zbrodni da się zapobiec, kompletnie nie znamy szczegółów tego co i dlaczego się stało. Kobieta jest skazana na ostracyzm pomimo ze mogła sie zupełnie nie przyczynić do tego co się stało. To horror dla obu rodzin. Życia dziecka nic nie przywróci i to jest najstraszniejszeMisia77 pisze: ↑czw gru 18, 2025 2:32 pm Wchodząc na ten wątek nie spodziewałam się, że przeczytam tu tyle komentarzy broniących morderczynie… Z zimną krwią zabiła inna dziewczynkę a wy się nad nią użalacie i współczujecie jej rodzinie?
Ale trzeba mieć nasrane w głowie żeby podpinać to pod polityke.Kotek_99 pisze: ↑czw gru 18, 2025 2:36 pm Obrzydliwe to jest bronienie takiej osoby i Pisanie o "wspólnej tragedii" no ale do niektórych zakutych łbów widzę, że nie dociera.
Pisali ci już tu ludzie nieraz, że na tym forum nikt nie pisze o karze śmierci czh innych worach do jeziora, nie będę powtarzać tego, co już napisało kilka osób przede mną.
Wszystko wiemy i nie są to żadne plotki, sprawczyni jeszcze w dodatku kłamala, ze to ona została napadnięta przez Danusię! A teraz udaje, ze nic nie pamięta!
A konfederacja i inna polityka to nie wiem co ma tu do rzeczy.
Zastanawiam sie, czy to jakies trolle nie piszą tych broniących komentarzy bo nie wierxe, że ktoś może napisać na poważnie, że "mozg rozwija się do 25 roku życia" no to rozumiem że jak 24-latek zabije bliską ci osobę, to też ma nie ponieść kary, bo mózg mu się nie rozwinął?
Weźcie najlepiej tą "dziewczynkę" do siebie do domu, niech z waszymi dziećmi się bawi.