Nie wiem. Nie mam pomysłu. Nie widzę ich w szpitalu psychiatrycznym bo szpital służy do leczenia a nie przechowalni osób spoza społeczeństwa które powinny odbywać karę.
Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
Nie wiem w jaki sposób, ale na pewno patrząc na wydarzenia choćby z ostatnich kilku miesięcy gdzie było takich spraw kilka to trzeba to znowelizować. Może zmienić warunki poprawczaka albo kuratora, może dołożyć odsiadkę po ukończeniu x lat przymusową albo w zależności od poziomu resocjalizacji.. nie wiem. Ale w tym tempie daleko nie zajdziemy i niestety, obawiam się, że jeszcze o takich sprawach niebawem usłyszymy
Wg informacji podanych w różnych zrodlach, sprawczyni Hania Dz. to osoba bardzo zamknięta w sobie, nie miała znajomych za wyjątkiem jednej koleżanki. Jest natomiast bardzo uzdolniona artystycznie (gra na instrumencie, który opanowała w bardzo krótkim czasie). Nie potrafiła adekwatnie reagować na komplementy (od osoby dorosłej, w dodatku z autorytetem). Interesowała się militariami. Nosiła ze sobą nóż (także w szkole). Od kilku dni zachowywała się jeszcze bardziej niepokojąco. Pochodzi z rozbitej rodziny/ wychowuje ją samotnie matka. Ojciec prawdopodobnie dobrze wykształcony i sytuowany.
Ofiara, Danusia J. była natomiast dużo bardziej otwarta na relacje i aktywności. Ambitna i zdolna. Pochodziła w pełnej rodziny (również rodzeństwo). Prawdopodobnie szczęśliwa rodzina. Politycznie ukierunkowani w lewo (podaje jako ciekawostkę, np. w kontekście wychowania).
Obie harcerki, ale z innych grup. Obie mieszkały na tej samej ulicy i mijały się w drodze do szkoły.
Ponadto, madki robią tu straszny off topic -> spamują.
To wątek kryminalny tego forum, moderacja powinna bardziej reagować na niektóre pogawędki. Są od tego inne fora/ wątki.
Ofiara, Danusia J. była natomiast dużo bardziej otwarta na relacje i aktywności. Ambitna i zdolna. Pochodziła w pełnej rodziny (również rodzeństwo). Prawdopodobnie szczęśliwa rodzina. Politycznie ukierunkowani w lewo (podaje jako ciekawostkę, np. w kontekście wychowania).
Obie harcerki, ale z innych grup. Obie mieszkały na tej samej ulicy i mijały się w drodze do szkoły.
Ponadto, madki robią tu straszny off topic -> spamują.
To wątek kryminalny tego forum, moderacja powinna bardziej reagować na niektóre pogawędki. Są od tego inne fora/ wątki.
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2025 10:27 pm przez Evlka, łącznie zmieniany 1 raz.
To było dosyć ujęte dobrze chyba w tym mini serialu netflixa „adolescence” tam był taki moment, że ten ojciec tak odskoczył od tego syna, jak się wydało, co syn zrobił tej dziewczynce. Pamiętam, że to chyba był pierwszy odcinek i jak to oglądałam, to było mi żal chłopaka, no bo zwraca się fizycznie do tej najbliższej sobie instancji, jaką jest rodzic, który w teorii wszystko wybaczy - a rodzic odrzuca. Dopiero potem pomyślałam o tym jak to jest złożony problem. I o tym co zrobił ten chłopak. Myślałam długo o tym serialu (bo był naprawdę mistrzowsko zagrany szczególnie postać ojca i syna ) ale teraz jak sobie pomyślę o tym w kontekście tej tragedii z Jeleniej, gdzie to nie jest już fikcja Netflixa, a czyjaś rzeczywistość, to mi się niedobrze robi…PrzemoKondratowicz pisze: ↑śr gru 17, 2025 10:07 pm Ja sie zastanawiam czy jako rodzic sprawczyni byłbym w stanie z nią dalej mieszkać i mieć normalną relacje. Nie wiem czy byłbym w stanie spać pod jednym dachem gdyby to było moje dziecko. Chociażby z obawy przed tym dzieckiem.
Tam rodzic jednak ostatecznie bardziej „stanął” po stronie dziecka, chociaż tam też to było skomplikowane. Myślę że to szalenie trudna i okrutna sytuacja, bo z jednej strony to jest kochane przez rodziców dziecko, z drugiej strony czyn jest obrzydliwy i ja też nie chciałabym znać kogoś takiego.
-
Magdziach866
- Mokra Włoszka
Stety/niestety matka kocha dziecko bezwarunkowo, mimo wszystko.PrzemoKondratowicz pisze: ↑śr gru 17, 2025 10:11 pm Otóż to. Przecież ja chociażbym psa nigdy już sam na sam z takim dzieckiem nie zostawił. Sam bym się bał. A co dopiero inne rodzeństwo czy zwierzę. Przecież to jak życie na tykającej bombie.
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
No i przede wszystkim żeby te dzieci miały odpowiedzialność karną mimo wszystko, nie wiem jaka granica wiekowa może indywidualną ale w wieku 12 lat powinny mieć bo skończy się tak że w wieku 22 lat będzie mogła być szczęśliwa przedszkolanka i oficjalnie będzie niekaranaMalaCzarna pisze: ↑śr gru 17, 2025 10:29 pm Ja bym ugryzła to tak, że do osiągnięcia 18 rż zaklad poprawczy, a potem normalnie więzienie. Za taka zbrodnie powinna dostać z 25 lat minimum, wiec 6 lat w zakładzie, reszta w więzieniu. Bo to tez nie moze tak byc, zeby 12 latka dzieliła cele z jakąś babą +30, no ale jak juz bedzie dorosła to resztę kary powinna odbywać jako dorosła. Oczywiście poprawczak wtedy na zaostrzonych warunkach bez przepustek do rodziny w czasie świat itp. Moze powinna powstać petycja w tym temacie,zeby nacisnąć na zmianę prawa odgórnie
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Ale co Ci to przeszkadza, że ktoś napisał, że go serce zabolało, że tak się stało bo jest matką? Inni też piszą ale nie dodają, że są matkami/ojcami i z tym już nie ma problemu?
To wstrząsająca sprawa i mało szczegółów. Lepiej dyskutować tu kulturalnie niż tak jak na fb - agresywnie i wręcz wulgarnie.
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
No dla mnie bez wątpienia być matką ofiary.
Minie 30 lat, świat się zmieni, dotknie ich wiele innych tragedii ale sprawczyni będzie żyła. Ofiarze nikt życia nie zwróci.
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Dokładnie. Za 30 lat oni będą możliwie bawic wnuki córki-morderczyni. Niestety rodzice ofiary już nigdy nie zobaczą jak dorasta, rozwija się, czy bierze ślub lub rodzi dzieci. To są prozaiczne rzeczy, ale w takich chwilach uderza to 1000x mocniejPrzemoKondratowicz pisze: ↑śr gru 17, 2025 10:39 pm No dla mnie bez wątpienia być matką ofiary.
Minie 30 lat, świat się zmieni, dotknie ich wiele innych tragedii ale sprawczyni będzie żyła. Ofiarze nikt życia nie zwróci.
-
Agatyszcze
- MiamiBicz
Tutaj oprocz sprawczyni i ofiary, bylo jeszcze dwoch naocznych swiadkow calego zdarzenia - chlopczyk i dziewczynka. Mam nadzieje, ze przynajmniej z ich zeznan sie dowiemy jak to tak naprawde wygladalo.
-
Lukrecja Skrecz
- SkrzydełkaZhooters
Po prostu to jest dla mnie naprawdę trudne do pojęcia. Bo ja w wieku 12 lat robiłam bransoletki z muliny i w wzdychałam do Backstreet Boys.
W głowie mi się nie mieści że dziewczyna w tym wieku może interesować się bronią...
Z tego co sie orientuję to w polsce nawet nie ma takich ośrodków zamkniętych. Więc nie ma za bardzo mowy o izolacjipieczonyziemniak. pisze: ↑śr gru 17, 2025 9:29 pm A czy ktoś się orientuje ile ona może dostać izolacji w takim ośrodku? Wyjdzie przed 18?
Chyba żartujesz. Mózg rozwija się do 25 roku życia. Kluczowy obszar odpowiedzkalny za impulsy i emocje u tej osoby jest niewykszatlcony. Bardzo możliwe, że ta 12latka nei zdaje sobie sprawy z tego, co zrobiła, z konsekwencji. Wie, że zrobiła źle- obserwując reakcje, ale tego nie ogarnia tak naprawdę.YMH2301 pisze: ↑śr gru 17, 2025 10:18 pm Pora na zmiany. Po prostu. Dziecko może być nazywane dzieckiem i odsyłane na terapie wychowawcze jak cukierka ukradnie, a nie jak kogoś zamorduje. Coś w prawie powinno się zmienić w kontekście odpowiedzialności i dzieci i rodziców. 12latka raczej ogarnia, że wbijanie komuś noża jest złe. Za chwilę będziemy mieli wolną amerykankę, bo nie ponoszą konsekwencji.
A jeśli to dziecko nic nie wyciągnie z takich form kary, to co? Nic. Wróci z czystą kartą i w przeświadczeniu, że nic jej za nic nie grozi.
I zwalanie winy na same gry, sociale, telefony itd jest bez sensu, problem tworzy się w relacjach. W końcu ktoś temu dziecku jakieś wartości przez 12 lat powinien był wpajać.
Nie róbmy ze sprawcy ofiary (bez względu na wiek) bo to się nie może dobrze skończyć, a kary powinny surowsze.
Wiele osób przywoluje tutaj genialny serial Dojrzewanie, radzę obejrzeć jeszcze raz, szczególnie odcinek z terapeutką, i zastanowić się nad tym.
Z jednej strony tak, ale z drugiej teraz dzieciaki nie maja szacunku do starszych/nauczycieli i mysla ze nie spotka ich zadna kara…Queen23 pisze: ↑śr gru 17, 2025 11:49 pm Ale to rodzice im na tej tacy podają. Nasze pokolenie też miało lepiej niż nasi rodzice 20-30 lat wcześniej. Świat się zmienia i to zupełnie normalne, że realia są inne co pokolenie. Przypominam też, że wg specjalistów i oficjalnych danych to w latach 90 wskaźnik podobnych przestępstw wśród nieletnich był największy. Ludzie teraz często zrzucają całą winę na telefony, internet i social media, a z tego co ja pamiętam z podstawówki to dzieciaki z nudów znęcały się nad innymi. Chyba wolę jak jednak pograją zamiast tego na telefonie.
-
staratwoja
- Skarpeta Rakieta
Polecam przypomnieć sobie aferę ze znęcaniem się nad nauczycielem (filmik z koszem na głowie) sprzed prawie 20 lat - to jest właśnie pokolenie które gada teraz o dzisiejszej młodzieży i że olaboga kiedyś to było przy takich sprawach
O tym samym myślałam. Dosłownie wyjęłaś mi to z ustMalaCzarna pisze: ↑śr gru 17, 2025 10:29 pm Ja bym ugryzła to tak, że do osiągnięcia 18 rż zaklad poprawczy, a potem normalnie więzienie. Za taka zbrodnie powinna dostać z 25 lat minimum, wiec 6 lat w zakładzie, reszta w więzieniu. Bo to tez nie moze tak byc, zeby 12 latka dzieliła cele z jakąś babą +30, no ale jak juz bedzie dorosła to resztę kary powinna odbywać jako dorosła. Oczywiście poprawczak wtedy na zaostrzonych warunkach bez przepustek do rodziny w czasie świat itp. Moze powinna powstać petycja w tym temacie,zeby nacisnąć na zmianę prawa odgórnie
-
kosmosporczak
- RoyalBaby
Może dlatego, że jak napisała autorka komentarza mózg rozwija się do 25 roku życia, to znaczy, że jest w ciągłym procesie rozwoju, w dodatku nieliniowym i na innych płaszczyznach.
12 lat podejrzanej dziewczyny z JG versus 17 lat Bartka jest przepaścią jeśli chodzi o rozwój na niemal każdej płaszczyźnie (a przede wszystkim emocjonalnej).
Rozwój psychiczny sprawcy jest kluczowy w przypadkach nieletnich i oceniany indywidualnie (nikt nie mnoży wieku 12/25 * 100% i nie ocenia na tej podstawie czy już może być sądzony jak dorosły).
Według KK osoba po ukończeniu 17 r.ż odpowiada jak osoba dorosła. Ba, nawet 14-latek może odpowiedzieć za zabójstwo z 148 § 2 i 3 KK jeśli okoliczności sprawy i odpowiednie przesłanki zostaną spełnione.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że mamy w Polsce priorytet resocjalizacji nieletnich, potencjalne wrzucenie 12-latki do więzienia z dorosłymi jest co najmniej obarczone dużym ryzykiem niepowodzenia jeśli chodzi o ten cel.
Moim zdaniem w przypadku tak ciężkich spraw jak zabójstwo powinno być tak, że rzeczywiście nieletni jeśli idzie do poprawczaka/innego osrodka to z zasady powinien tam trafiać do 17 r.ż a później (jeśli proces resocjalizacji się nie udał) to więzienie.
Pytanie tylko jak stwierdzić ten efekt resocjalizacji, to już grubszy temat, bo ktoś każdorazowo musiałby to zbadać i jest duże ryzyko błędów w obie strony.
No i żeby to zrobić konieczne byłoby powiązanie podstaw prawnych do "wyroków" + wyszczególnienie określonych warunków do spełnienia przez nieletniego żeby osiągnąć ten efekt resocjalizacji. Myślę, że praktyce raczej niemozliwe do zaimplementowania, za dużo założeń i czynników.
Prawo, co do zasady ma działać na korzyść obywatela więc myślę, że logika w obecnym porządku prawnym jest zachowana i celowość wypuszczania młodocianych sprawców po odbyciu kary w poprawczakach istnieje. Ale ciężko się z nią zgadzać, bo to niestety moim zdaniem potęguje poczucie bezkarności.
Nie, nie żartuję. Mam prawo do własnego zdania i je przedstawiłam. 12latka to nie 5latka żeby nie znać konsekwencji swoich czynów. Ja nie mam ochoty żeby kiedyś jakiś dzieciak zaatakował mnie czy kogokolwiek innego, bo taki ma kaprys i mózg mu się dopiero rozwija i nie ponosił za to konsekwencji.AnorDei pisze: ↑czw gru 18, 2025 12:00 am Chyba żartujesz. Mózg rozwija się do 25 roku życia. Kluczowy obszar odpowiedzkalny za impulsy i emocje u tej osoby jest niewykszatlcony. Bardzo możliwe, że ta 12latka nei zdaje sobie sprawy z tego, co zrobiła, z konsekwencji. Wie, że zrobiła źle- obserwując reakcje, ale tego nie ogarnia tak naprawdę.
Wiele osób przywoluje tutaj genialny serial Dojrzewanie, radzę obejrzeć jeszcze raz, szczególnie odcinek z terapeutką, i zastanowić się nad tym.
Skoro mózg się rozwija do 25 r.ż. to tak samo myślisz o 18 czy 20letnich mordercach? Że nie wiedzą co zrobili?
Chyba Ty żartujesz.
-
Krzysiek90
- BlondDoczep
niektorzy szukaja tutaj jakichs usprawiedliwien, czy okolicznosci lagodzacych dla tej Hanki, ale przecież kluczowe w tym wszystkim jest to, ze ona dokonala - jak sie okazuje - straszliwej, brutalnej zbrodni na 11-latce. Dla mnie tlumaczenie sprawczyni jest niezrozumiałe, bo gdybysmy szli tą drogą, to kazdego mordercę, gwalciciela itd. moglibysmy jakos wytlumaczyc. Jeden mial zle wzorce, drugi z rozbitej rodziny, trzeci ojciec alkoholik, czwarty depresja cale zycie itd.
I serio to prawo trzeba jak najszybciej zmienic, bo jak jacys gowniarze, ktorzy np. nękają inne dzieci w szkole, zauwaza, ze za zabojstwo mozna doznac kuratora, pobyt w osrodku itp. (czyli ogolnie jakies smieszne kary), to takich tragedii mozemy miec w przyszlosci coraz wiecej.
Dorosly za takie brutalne zabojstwo moglby dostac nawet dozywocie (szczegolnie, jakby sie okazalo, ze bylo to planowane, a tutaj mozna wstępnie przypuszczac, ze tak bylo).
I fakt - dawniej w szkolach też bylo nękanie, przemoc, ale wiele osob twierdzi (np. obecnie pracujące nauczycielki), ze teraz jest jednak sporo gorzej i sie to pogłębia. A przemoc przybiera też inną formę, bardziej dotkliwą. Np. zakladanie obrazajacych profili w sm, gdzie ofiara bullyingu jest wyszydzana (jakies niekorzystne zdjecia, przerabiane fotki, filmiki). Dawniej czegos takiego nie bylo i ktos tutaj pisal o ograniczeniu sm do 16 lat - uwazam, ze to bardzo dobry pomysl, bo niestety mlodziez coraz czesciej uzywa takich portali do nieodpowiednich rzeczy
I serio to prawo trzeba jak najszybciej zmienic, bo jak jacys gowniarze, ktorzy np. nękają inne dzieci w szkole, zauwaza, ze za zabojstwo mozna doznac kuratora, pobyt w osrodku itp. (czyli ogolnie jakies smieszne kary), to takich tragedii mozemy miec w przyszlosci coraz wiecej.
Dorosly za takie brutalne zabojstwo moglby dostac nawet dozywocie (szczegolnie, jakby sie okazalo, ze bylo to planowane, a tutaj mozna wstępnie przypuszczac, ze tak bylo).
I fakt - dawniej w szkolach też bylo nękanie, przemoc, ale wiele osob twierdzi (np. obecnie pracujące nauczycielki), ze teraz jest jednak sporo gorzej i sie to pogłębia. A przemoc przybiera też inną formę, bardziej dotkliwą. Np. zakladanie obrazajacych profili w sm, gdzie ofiara bullyingu jest wyszydzana (jakies niekorzystne zdjecia, przerabiane fotki, filmiki). Dawniej czegos takiego nie bylo i ktos tutaj pisal o ograniczeniu sm do 16 lat - uwazam, ze to bardzo dobry pomysl, bo niestety mlodziez coraz czesciej uzywa takich portali do nieodpowiednich rzeczy
Zero współczucia dla oprawczyni.
Gówniara 2 lata starsza, silniejsza, prawie że odcina głowę młodszej koleżanki. Po wszystkim udaje że nie pamięta co się stało. Zero skruchy. Cwana. Zwyrodniała.
A wy jeszcze piszecie że poprawczak ją zdemoralizuje? Na głowę upadliście czy jesteście tak naiwni?
Ta gówniara ma w sobie więcej zła i demoralizacji niż niejeden dorosły morderca odsiadujący dożywocie.
Z tej psychopatki już nic dobrego nie będzie.
A wy jej jeszcze współczujecie? A co jakby zamordowała w taki sposób wasze dziecko, siostrę, brata, matkę, ukochanego pieska? Też byście jej współczuli?
Zero współczucia dla rodziny oprawczyni. Gówniara nie dostanie żadnej kary, a będzie jeszcze chroniona przez państwo. Po paru latach rodzice jej wybaczą, wszystko wróci do normy. Ona nie ma sumienia i dla niej życie będzie toczyło się dalej zupełnie normalnie, jakby nigdy nic nikomu nie zrobiła. Założy rodzinę, pójdzie do pracy. Będzie żyła normalnie. Może nawet będzie was gdzieś obslugiwać w urzędzie, sklepie, na recepcji.
Zabiła, a wcześniej planowała. Musi poprostu lubić znęcanie się nad innymi i zabijanie. Pewnie będzie to robić nadal w zaciszu swojego domu. Znęcać się nad zwierzętami lub swoimi dziećmi. Znam takie przypadki niestety.
Rodzina ofiary nigdy już nie zazna spokoju. Tylko i wyłącznie Danusi i jej rodzinie trzeba współczuć.
Gówniara 2 lata starsza, silniejsza, prawie że odcina głowę młodszej koleżanki. Po wszystkim udaje że nie pamięta co się stało. Zero skruchy. Cwana. Zwyrodniała.
A wy jeszcze piszecie że poprawczak ją zdemoralizuje? Na głowę upadliście czy jesteście tak naiwni?
Ta gówniara ma w sobie więcej zła i demoralizacji niż niejeden dorosły morderca odsiadujący dożywocie.
A wy jej jeszcze współczujecie? A co jakby zamordowała w taki sposób wasze dziecko, siostrę, brata, matkę, ukochanego pieska? Też byście jej współczuli?
Zero współczucia dla rodziny oprawczyni. Gówniara nie dostanie żadnej kary, a będzie jeszcze chroniona przez państwo. Po paru latach rodzice jej wybaczą, wszystko wróci do normy. Ona nie ma sumienia i dla niej życie będzie toczyło się dalej zupełnie normalnie, jakby nigdy nic nikomu nie zrobiła. Założy rodzinę, pójdzie do pracy. Będzie żyła normalnie. Może nawet będzie was gdzieś obslugiwać w urzędzie, sklepie, na recepcji.
Zabiła, a wcześniej planowała. Musi poprostu lubić znęcanie się nad innymi i zabijanie. Pewnie będzie to robić nadal w zaciszu swojego domu. Znęcać się nad zwierzętami lub swoimi dziećmi. Znam takie przypadki niestety.
Rodzina ofiary nigdy już nie zazna spokoju. Tylko i wyłącznie Danusi i jej rodzinie trzeba współczuć.
-
Kruszynka1234
Resocjalizacja w narodzie pełna geba. Czy trzeba potępiac, ale wietrzenie, że 12latka tak randomowo kogoś zabiła z pasji i nie stoją za tym poważne problemy i zaniedbania to trzeba na głowę upaść.Anka0999 pisze: ↑czw gru 18, 2025 8:00 am Zero współczucia dla oprawczyni.
-
Krzysiek90
- BlondDoczep
ja nie wierzę, że ktoś dokonujacy takiej bestialskiej zbrodni moze zostac zresocjalizowany. Dla mnie taka osoba powinna byc jak najdluzej trzymana z dala od spoleczenstwa.
Resocjalizacja to moze ewentualnie zadzialac np. w przypadku zlodziejow (ogolnie przestepcow duzo mniejszego kalibru), a nie w przypadku tak zepsutych osob.
A jesli ktos wierzy w resocjalizację takich zwyrodnialcow, to niech zada sobie pytanie, czy chcialby miec kiedys taką osobę jako sąsiadkę, kolezenkę z pracy itp. Mysle, ze nawet najwieksi fani resocjalizacji będą miec spore watpliwosci...
Resocjalizacja to moze ewentualnie zadzialac np. w przypadku zlodziejow (ogolnie przestepcow duzo mniejszego kalibru), a nie w przypadku tak zepsutych osob.
A jesli ktos wierzy w resocjalizację takich zwyrodnialcow, to niech zada sobie pytanie, czy chcialby miec kiedys taką osobę jako sąsiadkę, kolezenkę z pracy itp. Mysle, ze nawet najwieksi fani resocjalizacji będą miec spore watpliwosci...
-
Agatyszcze
- MiamiBicz
Wierze w resocjalizacje zlodziei, oszustow, chuliganow. Nie wierzę w resocjalizacje osob ktore mordują innych nożami. Nie wiem czy wiesz ile sily i determinacji potrzeba zeby zabic kogos nozem? To nie bylo przypadkowe popchniecie i uderzenie glowa w kraweznik. Ona jej wbila nóż w SZYJE. Ona dzialala z premedytacją i siłą.Kruszynka1234 pisze: ↑czw gru 18, 2025 8:26 am Resocjalizacja w narodzie pełna geba. Czy trzeba potępiac, ale wietrzenie, że 12latka tak randomowo kogoś zabiła z pasji i nie stoją za tym poważne problemy i zaniedbania to trzeba na głowę upaść.
Dokładnie. Nie dźgnęła jej w inną część ciała - mniej pewną do pozbawienia życia, że tak powiem - nie dźgnęła jej płytko, nie zraniła - ona wiedziała, gdzie i jak uderzać nożem. I zostanie do końca życia z poczuciem bezkarności i że wszystko jej wolno. Jak czytam, że to tylko dziecko i ma nierozwinięty mózg to mi się niedobrze robi. Ja w wieku 12 lat wiedziałam czym jest życie i śmierć i czym się może skończyć wbicie w kogoś noża. Powinna dostać normalną karę, chociażby po to, żeby uniknąć naśladowców, którzy również poczują sie bezkarni.Agatyszcze pisze: ↑czw gru 18, 2025 8:31 am Wierze w resocjalizacje zlodziei, oszustow, chuliganow. Nie wierzę w resocjalizacje osob ktore mordują innych nożami. Nie wiem czy wiesz ile sily i determinacji potrzeba zeby zabic kogos nozem? To nie bylo przypadkowe popchniecie i uderzenie glowa w kraweznik. Ona jej wbila nóż w SZYJE. Ona dzialala z premedytacją i siłą.