Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: PrzemoKondratowicz »

quintana pisze: śr gru 17, 2025 7:01 pm pogrzeb danusi już w sobotę, o czym informuje jej hufiec. tuż przed świętami, nie umie sobie wyobrazić, co czują rodzice, i co będą tego dnia czuć, chowając swoje dziecko w zimnej ziemi, na zawsze. tyle o „tragedii dwóch rodzin”.
Nie wiem naprawdę nie mogę tego pojąć. Pewnie ubierali razem choinkę kupowali prezenty może już coś kupili naswieta do jedzenia a tu zamiast świąt będzie pogrzeb. Boże. Sam przeżyłem pogrzeb w święta, dwa dni przed wigilią ale to nie był pogrzeb dziecka… nie wyobrażam sobie tego
mormolyke
KlasaBiznes

Post autor: mormolyke »

Bolesny czas tym bardziej, że nie mogą przeżywać tej żałoby w swoim gronie w spokoju, bo sprawa na całą Polskę, przesłuchania, pewnie i dziennikarze
Awatar użytkownika
pumba56
MoetGlass

Post autor: pumba56 »

Znalazłam profil rodziców tej zamordowanej dziewczynki na FB. Normalni, zwykli ludzie, z normalnymi, zwykłymi dziećmi... Ciężko się to ogląda z myślą, że los im sprawił taką tragedię, tak niespodziewaną i tak szokującą
pomponarium
Channelka

Post autor: pomponarium »

Paproszku pisze: śr gru 17, 2025 6:51 pm No właśnie to mi jest ciężko sobie wyobrazić jako rodzicowi. Mieszkasz pod jednym dachem z dzieciakiem ledwo nastoletnim, typ nie może nawet iść do lekarza bez Twojej asysty. Masz pod kontrolą w zasadzie każdy jego aspekt życia od wywiadówek po zajęcia dodatkowe, nawet nie z chęci kontroli, a tego, że mu to życie organizujesz na tym etapie. Dzieciak finansowo jest od ciebie zależny. Nie zapala się lampka jak dzieciak zaczyna opowiadać o nożach, bardzo intensywnie interesuje się nie wiem morderstwami rytualnymi czy gada w kółko, że jak dorośnie kupi sobie broń i będzie strzelać do ludzi? O czym myślą rodzice wtedy, że to niewinne zainteresowanie? Ja miałam w wieku 12 lat fazę na starożytny Egipt, to mu też minie z wiekiem? Nie zapyta się co sobie ładnego kupił za kieszonkowe? Bo skąd w ogóle dzieciak miał nóż. Jeśli z domu, to nie nikt nie zauważył że podbiera? No chyba się powinna lampka zapalić.
Wypowiem się z perspektywy nauczyciela i korepetytora - rodzice niejednokrotnie mają swoje dzieci w poważaniu, chociaż, jak piszesz, to oni organizują całe życie. Nie reagują na uwagi, nie reagują na sugestie, że z dzieckiem dzieje się coś złego. Gdy zwracasz uwagę o naukę - winny jest cały świat, bo Pani zła, podstawa programowa zła, wszystko jest złe. Już nie wspominając o uwagach na temat zachowania. A dzieci są zdolne do przemocy, której pełno jest w internecie, do którego mają nieograniczony dostęp. Rodzice tego nie kontrolują, nie znają idoli swoich dzieci, ba, nie mają często nawet czasu, by z tymi dziećmi rozmawiać. I winni są dorośli, dzieci wcale się na świat nie proszą. Oczywiście są rodzice wspierający, obecni w życiu dziecka, ale gdyby szkoły były czynne 24/7 to niektórzy odbieraliby dzieci w piątek późnym wieczorem. Część płaci za dodatkowe zajęcia, a nawet nie interesuje się, czy dziecko robi postępy. XD
lalisa
Drama Maker

Post autor: lalisa »

PrzemoKondratowicz pisze: śr gru 17, 2025 12:34 pm Otóż to, przeterapeutyzowanie. Tak dużo mówi się o dobrostanie psychicznym tylko ludzie już wpadają w paranoje zestawiając ofiarę z katem w jednym zdaniu mówiąc że to dramat ich obu. Nie. To dramat ofiary. Koniec kropka.
Dokładnie. Z jednej strony kretyni, którzy sprawczynie by ukamieniowali i prowadzili z lubością jakieś tortury zamiast postawić ją przed normalnym sądem w cywilizowanym kraju. Z drugiej ludzie, co gotowi usprawiedliwić i jeszcze "ojojać" za trudne dzieciństwo/uzależnienia/kompleksy/problemy emocjonalne czy jakiekolwiek inne przyczyny. Po środku na szczęście jest normalna większość uznającą, że sprawca jest winien i powinien zostać ukarany zgodnie z obowiązującym prawem. Współczuć można ofierze i rodzinie ofiary.
Awatar użytkownika
Pat_zik
PsychoFanka

Post autor: Pat_zik »

Obejrzycie film na temat ten zbrodni na Kanale Zero, jest tam parę nowych informacji.
Lukrecja Skrecz
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Lukrecja Skrecz »

A ja się zastanawiam czy np poprawczak to jest dobry pomysł, bo dziecko 12 lat to jeszcze jest w wieku, w którym się formuje, kształtuje.
Czy w poprawczaku działa resocjalizacja? Czy może tam jeszcze większa patologia?

Nie chodzi mi o to by un8knela kary, ale bardziej o odpowiedź jaka kara i jak wykonywana.
jaskana
MiamiBicz

Post autor: jaskana »

Lukrecja Skrecz pisze: śr gru 17, 2025 8:23 pm A ja się zastanawiam czy np poprawczak to jest dobry pomysł, bo dziecko 12 lat to jeszcze jest w wieku, w którym się formuje, kształtuje.
Czy w poprawczaku działa resocjalizacja? Czy może tam jeszcze większa patologia?

Nie chodzi mi o to by un8knela kary, ale bardziej o odpowiedź jaka kara i jak wykonywana.
to raczej ona byłaby największą patologią w poprawczaku
mormolyke
KlasaBiznes

Post autor: mormolyke »

Lukrecja Skrecz pisze: śr gru 17, 2025 8:23 pm A ja się zastanawiam czy np poprawczak to jest dobry pomysł, bo dziecko 12 lat to jeszcze jest w wieku, w którym się formuje, kształtuje.

Wiesz co wszystko zależy od dziecka, czy w ogóle chce i da się zresocjalizować. Niektórzy są już na tyle zepsuci, że ośrodek wychowawczy czy poprawczak to już forma przeczekania, a oni i tak później wracają do zbrodni. Są też tacy, którzy zrozumieli swój błąd, ale to były jakieś kradzieże lub pobicia. Nie wiem co się dzieje w umyśle takiego dziecka, które zabija
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Jak ktoś w wieku 12 lat dźga koleżankę i odcina jej głowę to się nigdy nie zresocjalizuje. Tacy ludzie powinni być izolowani i ta kara jest po to aby była dotkliwa i aby inni byli bezpieczni a nie po to żeby taką osobę „naprawić” bo dla mnie tu nie ma nic naprawiać. Alkoholik co w amoku na melinie zabija ma szansę wrócić do społeczeństwa, ale niektóre przypadki są dla mnie stracone na starcie i więzienie służy raczej społeczeństwu że nie chodzi po ulicy a nie temu żeby pomóc takiemu skazanemu
Lukrecja Skrecz
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Lukrecja Skrecz »

No tak. Ale niby ta 12latka nie byla z patologii, dobrze się uczyła, też brała udział w konkursach no i była w harcerstwie.
Ciekawe czy kiedykolwiek dowiemy się prawdy.
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Post autor: verysweetcherry »

Osoby udostępniające dane ofiary/sprawczyni/ich rodzin lub proszące o takie dane proszą się o natychmiastowego bana!!!
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

Pat_zik pisze: śr gru 17, 2025 8:19 pm Obejrzycie film na temat ten zbrodni na Kanale Zero, jest tam parę nowych informacji.
mogłabyś przytoczyć? nie mogę dzisiaj obejrzeć. 😢
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Lukrecja Skrecz pisze: śr gru 17, 2025 8:35 pm No tak. Ale niby ta 12latka nie byla z patologii, dobrze się uczyła, też brała udział w konkursach no i była w harcerstwie.
To wiem, i rodzice też pracujący i mieszkają na tym samym osiedlu a nawet ulicy co ofiara. Ale nie trzeba być patologia żeby dokonywać najgorszych czynów
quintana
Tritonotti

dobra, udało mi się obejrzeć materiał z „kanału zero”. przytaczam, co wyłapałam.

matka rzekomo (!) samotnie wychowuje sprawczynię i jej brata, ojciec to rzekomo (!) architekt.

ofiara, według koleżanek, miała w ciągu ostatnich dni dziwnie się zachowywać. podobnie sprawczyni, która „zaczęła mieć chłopięce zainteresowania, nosić chłopięce ubrania, obuwie”.

widok ofiary miał być wstrząsający, jednej z funkcjonariuszy zemdlał. poważne obrażenia szyi.

sprawczyni miała w czasie lekcji grozić ofierze nożem, sama ją zaciągnęła na miejsce zbrodni.

na czas tworzenia materiału, sprawczyni była w szpitalu. wcześniej twierdziła, że to ją napadnięto. w karetce wypytywała, „co jej grozi”.
kaska123321

Post autor: kaska123321 »

jak wpisuje się dane sprawczyni w google to wyskakuje konto na pintereście gdzie jest w zapisanych pinach trochę mangi, kilka przepisów z nutellą, a ostatni zapisany pin to jak zrobić z paska "kajdanki" na ręce...
- nie będę podawać danych -
quintana
Tritonotti

dziewczynki, według informacji ze szkoły, mieszkały na tej samej ulicy, i do tego miał ograniczać się ich kontakt. więc teraz rodzice ofiary może będą codziennie rodzinę sprawczyni, albo, kto wie, samą sprawczynię.
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:revenge

Post autor: berry blast »

kaska123321 pisze: śr gru 17, 2025 8:50 pm jak wpisuje się dane sprawczyni w google to wyskakuje konto na pintereście gdzie jest w zapisanych pinach trochę mangi, kilka przepisów z nutellą, a ostatni zapisany pin to jak zrobić z paska "kajdanki" na ręce...
- nie będę podawać danych -
dość creepy obrazki jak na dwunastolatkę..
kaska123321

Post autor: kaska123321 »

serio, mam nadzieje, że policja przetrzepie dobrze jej kompa i telefon, bo myślę, że jest tam bardzo dużo dowodów na to, że była to planowana zbrodnia...
Www88
GreckieWakacje

Post autor: Www88 »

PrzemoKondratowicz pisze: śr gru 17, 2025 8:30 pm Jak ktoś w wieku 12 lat dźga koleżankę i odcina jej głowę to się nigdy nie zresocjalizuje. Tacy ludzie powinni być izolowani i ta kara jest po to aby była dotkliwa i aby inni byli bezpieczni a nie po to żeby taką osobę „naprawić” bo dla mnie tu nie ma nic naprawiać. Alkoholik co w amoku na melinie zabija ma szansę wrócić do społeczeństwa, ale niektóre przypadki są dla mnie stracone na starcie i więzienie służy raczej społeczeństwu że nie chodzi po ulicy a nie temu żeby pomóc takiemu skazanemu
Odcina głowę?
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Www88 pisze: śr gru 17, 2025 9:14 pm Odcina głowę?
No takie plotki wyczytałem że podobno szyja była tak zaatakowana że wyglądało to jakby chciała odciąć głowę a na kanale zero mówili że policjant stracił przytomność jak to zobaczył
niten ka
ZdalnaFanka

Post autor: niten ka »

Lukrecja Skrecz pisze: śr gru 17, 2025 8:35 pm No tak. Ale niby ta 12latka nie byla z patologii, dobrze się uczyła, też brała udział w konkursach no i była w harcerstwie.
Jakbym czytała słowa matki Bartka, no przecież wzorowy uczeń z czerwonym paskiem nie dopuściłby się morderstwa. Ludzie przyjmijcie do wiadomości że dobre oceny nie są żadnym wyznacznikiem czy ktoś jest dobrym człowiekiem czy złym.
Alexiss98
PsychoFanka

Post autor: Alexiss98 »

Brakuje skali żeby ocenić to. Kiedy po mamie Madzi i sprawie w Rakowiskach myślisz że nic Cię nie zaskoczy, że poziom okrucieństwa osiągnął zenit pojawia się jeszcze coś co nikomu nie przyszłoby do głowy. W kanale zero mówili, że ta sprawczyni groziła ofiarze przez cały dzień.
Również uważam że sprawczyni powinna być odizolowana do końca życia. Nie chciałabym, aby np kiedyś taka osoba została np nauczycielem moich dzieci albo moja koleżanka z pracy. Nigdy nie wiadomo czego się po takim "czymś" spodziewać.
Ivinka
BlondDoczep

Post autor: Ivinka »

Nie wiem czy to ta pani, która wyskakuje w necie po imieniu, nazwisku i mieście, ale jeśli tak to rodzina zdecydowanie dobrze sytuowana. Mam na myśli rodzine sprawczyni. Natomiast to nie znaczy, że nie było w niej patologii. Dziewucha normalna nie jest, skoro byla w stanie zabić nożem.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Post autor: pieczonyziemniak. »

A czy ktoś się orientuje ile ona może dostać izolacji w takim ośrodku? Wyjdzie przed 18?