Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry-
MalaCzarna
- Te LazzurrA
Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
No ja bym z czystej ciekawości chciala zobaczyc jak wyglada ta Hanna, bo ofiarę widzialam na zdjęciach ze szkoły i naprawdę to jeszcze takie niewinne dziecko nawet z samego wyglądu...
Chciałabym zobaczyć twarz osoby zdolnej do takich czynow
Chciałabym zobaczyć twarz osoby zdolnej do takich czynow
Powiem że ja jestem zmrożoną tą sprawą i zastanawiam się jak w ogóle w przyszłości uniknąć takich tragedii. Sama jestem mamą i ciężko mi wyobrazić mechanizm który musi zajść w głowie osoby która jest zdolna do czegoś takiego. Ja nawet bym psa nie uderzyła i też tak wychowuje moje dziecko. Pewne zasady moralne się tłumaczy już naprawdę małym dzieciom i w domu i w placówce.
Irytuje mnie także bronienie morderczyni w Internecie - no bo to było morderstwo - na zasadzie że to tylko dziecko. Dla mnie to żaden argument i nawet jeśli ktoś ma 5 czy 105 lat to nie powinno w ogóle mieć miejsca, bo to nie był wypadek, tylko zbiór czynności które złożyły się na ten fatalny finał . Rolą rodziców jest opieka nad dzieckiem w każdej kwestii także mentalnej. Ciężko mi wyobrazić sobie 12 latke łażącą z nożem. Skądś go musiała wziąć. Klasycznie rodzice nie widzieli red flagów? Ja nie jestem za jakąś nadmierną kontrolą dzieci, ale nie widzieli zainteresowań córki? W ogóle z nią nie rozmawiali? Są czasem przesłanki wcześniej przecież.
Irytuje mnie także bronienie morderczyni w Internecie - no bo to było morderstwo - na zasadzie że to tylko dziecko. Dla mnie to żaden argument i nawet jeśli ktoś ma 5 czy 105 lat to nie powinno w ogóle mieć miejsca, bo to nie był wypadek, tylko zbiór czynności które złożyły się na ten fatalny finał . Rolą rodziców jest opieka nad dzieckiem w każdej kwestii także mentalnej. Ciężko mi wyobrazić sobie 12 latke łażącą z nożem. Skądś go musiała wziąć. Klasycznie rodzice nie widzieli red flagów? Ja nie jestem za jakąś nadmierną kontrolą dzieci, ale nie widzieli zainteresowań córki? W ogóle z nią nie rozmawiali? Są czasem przesłanki wcześniej przecież.
-
Agatyszcze
- MiamiBicz
Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze zyjesz sobie spokojnie, dbasz o siebie, swoją rodzinę, ich zdrowie i bezpieczenstwo, moze nawet pomagasz innym, zyjesz i nie wadzisz nikomu…. A tu nagle pojawia się na twojej drodze taki śmieć i psychopata jak Mieszko z Warszawy, imigrant z Torunia czy ta dziewczynka z Jeleniej Góry i konczy twoje zycie, lub, co gorsze, twojego 11letniego dziecka 
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Tak ale jaka by była adekwatna kara? Dla mnie powinna dostać 15 lat. Do 21 roku życia poprawczak a potem do 27 roku życia więzienie. Nie rozumiem czemu niemożna takich kar orzekac. Znaczy się rozumiem, bo nie ma takiej kary, alepowinna byc.
-
Lukrecja Skrecz
- SkrzydełkaZhooters
1. Jak to możliwe że dziewczynka 12letnia interesuje się bronią i militariami?
2. Była w harcerstwie. Tam przecież wpajane są dobre wartości. Jaką miała opinię jako harcerką?
3. Była dobrą uczennicą, wygrywała konkursy. Jaką miała opinie w szkole?
4. Kim są jej rodzice?
5. Czy w jej zachowaniu było widać jakieś redflagi?
6. Jakie treści oglądała w internecie?
Trudno mi wyobrazić sobie co było w jej głowie, że posunęła się do takiego czynu?
Chciała nastraszyć Danusie i sytuacja wymknela się spod kontroli?
Chciała się popisać swoimi umiejętnościami w obchodzeniu z bronią?
Nie będę zwalać na internety, ale też faktem jest, że dzieciaki mają dostęp do wszystkiego. Wiedzą jak omijać blokady. A w necie jest pełno nieadekwatnych treści, pełno seksu, wulgarnosci (Fagata i inne debilne piosenki sprowadzające dziewczyny do roli przedmiotu), przemocy,. Jakieś głupie wyzwania. Czy rodzice wiedzą co ogląda dziecko?
Kurcze przecież nawet w Grze o tron były takie sceny przemocy, że ja odwracałam wzrok (Arya też podrzynała gardła).
Jest tyle niewiadomych i pewnie się nie dowiemy wielu rzeczy, bo będą chronić dziecko. Bo przecież to jednak jeszcze dziecko.
Nie mieści mi się to w głowie. I nie wiem jakie decyzję są najlepsze, jaka kara odpowiednia, adekwatna. Prawo nie przewiduje kary dla takiej maloletniej osoby, ale widocznie jest czas by taka ustanowić.
Piszecie też że kiedyś też była przemoc wśród dzieci.
Tak była. Byly hejty na podwórku, bójki, wśród dziewczyn też. Ale chyba dzieciaki lepiej radziły sobie z emocjami, niż dzieci dzisiaj.
2. Była w harcerstwie. Tam przecież wpajane są dobre wartości. Jaką miała opinię jako harcerką?
3. Była dobrą uczennicą, wygrywała konkursy. Jaką miała opinie w szkole?
4. Kim są jej rodzice?
5. Czy w jej zachowaniu było widać jakieś redflagi?
6. Jakie treści oglądała w internecie?
Trudno mi wyobrazić sobie co było w jej głowie, że posunęła się do takiego czynu?
Chciała nastraszyć Danusie i sytuacja wymknela się spod kontroli?
Chciała się popisać swoimi umiejętnościami w obchodzeniu z bronią?
Nie będę zwalać na internety, ale też faktem jest, że dzieciaki mają dostęp do wszystkiego. Wiedzą jak omijać blokady. A w necie jest pełno nieadekwatnych treści, pełno seksu, wulgarnosci (Fagata i inne debilne piosenki sprowadzające dziewczyny do roli przedmiotu), przemocy,. Jakieś głupie wyzwania. Czy rodzice wiedzą co ogląda dziecko?
Kurcze przecież nawet w Grze o tron były takie sceny przemocy, że ja odwracałam wzrok (Arya też podrzynała gardła).
Jest tyle niewiadomych i pewnie się nie dowiemy wielu rzeczy, bo będą chronić dziecko. Bo przecież to jednak jeszcze dziecko.
Nie mieści mi się to w głowie. I nie wiem jakie decyzję są najlepsze, jaka kara odpowiednia, adekwatna. Prawo nie przewiduje kary dla takiej maloletniej osoby, ale widocznie jest czas by taka ustanowić.
Piszecie też że kiedyś też była przemoc wśród dzieci.
Tak była. Byly hejty na podwórku, bójki, wśród dziewczyn też. Ale chyba dzieciaki lepiej radziły sobie z emocjami, niż dzieci dzisiaj.
Plus do tego ślad w papierach do końca życiaPrzemoKondratowicz pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:20 pm Tak ale jaka by była adekwatna kara? Dla mnie powinna dostać 15 lat. Do 21 roku życia poprawczak a potem do 27 roku życia więzienie. Nie rozumiem czemu niemożna takich kar orzekac. Znaczy się rozumiem, bo nie ma takiej kary, alepowinna byc.
-
Zywieczdroj0
- PsychoFanka
27 lat i całe życie przed nią? No chyba nie, powinna siedzieć co najmniej 25 lat. Nie sądzę, żeby z czegoś takiego jeszcze byli ludzie. Jak w ogóle dziecko może się tak szybko zradykalizować? Czy to jest możliwe bez wpływu rodziny?PrzemoKondratowicz pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:20 pm Tak ale jaka by była adekwatna kara? Dla mnie powinna dostać 15 lat. Do 21 roku życia poprawczak a potem do 27 roku życia więzienie. Nie rozumiem czemu niemożna takich kar orzekac. Znaczy się rozumiem, bo nie ma takiej kary, alepowinna byc.
- verysweetcherry
- Moderator
Informacja z kolejnego artykułu:
12-letnia uczennica, która jest podejrzewana o zabicie koleżanki, została zatrzymana i przesłuchana przez policję. Dziewczynka podobno twierdzi, że nie pamięta, co się stało. Dzisiaj sąd rodzinny w Jeleniej Górze ma zadecydować o jej dalszych losach. Na razie dziecko jest pod opieką policjantów. Może trafić do placówki psychiatrycznej lub do ośrodka wychowawczego. Możliwe też, że dostanie kuratora.
12-letnia uczennica, która jest podejrzewana o zabicie koleżanki, została zatrzymana i przesłuchana przez policję. Dziewczynka podobno twierdzi, że nie pamięta, co się stało. Dzisiaj sąd rodzinny w Jeleniej Górze ma zadecydować o jej dalszych losach. Na razie dziecko jest pod opieką policjantów. Może trafić do placówki psychiatrycznej lub do ośrodka wychowawczego. Możliwe też, że dostanie kuratora.
Ja również nie rozumiem. Morderstwo to morderstwo, przykro mi ale ja nie wierzę w cudowną moc resocjalizacji, a nawet jeśli, to za zabójstwo w tym kraju idzie się do więzienia na długi czas i dla mnie tak być powinno niezależnie od wieku sprawcy. Gdyby była kilka lat starsza dostała by 25 lat i pewnie każdy inny też by dostał, dla mnie to proste, morderstwo = wykluczają z życia społecznego i tyle. Sorry ale nie ma żadnego usprawiedliwiania na odbieranie komuś życia (chyba że w obronie własnej) ani czynników łagodzących jak wiek. Również nie rozumiem jak ktoś po czymś takim jak zadźganie koleżanki ze szkoły może potem normalnie żyć w społeczeństwie i nie wiem uczyć dzieci, skończyć studia, mieć rodzinę i kupować kiecki na promocjach jakby w ogóle rzecz się nie stała i ogólnie robić wszystko to co zostało odebrane ofierze.PrzemoKondratowicz pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:20 pm Tak ale jaka by była adekwatna kara? Dla mnie powinna dostać 15 lat. Do 21 roku życia poprawczak a potem do 27 roku życia więzienie. Nie rozumiem czemu niemożna takich kar orzekac. Znaczy się rozumiem, bo nie ma takiej kary, alepowinna byc.
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Nie wiem, może 25 lat to za duzo? Nie wiem nie ma definitywnego zdania. Ale ludzie dorośli w warunkach wzburzenia za zabójstwo dostają 15 lat. To może tu też by to miało uzasadnienie. Ale co by nie było nie rozumiem czemu nie można łączyć kar, to bez sensu.Zywieczdroj0 pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:31 pm 27 lat i całe życie przed nią? No chyba nie, powinna siedzieć co najmniej 25 lat. Nie sądzę, żeby z czegoś takiego jeszcze byli ludzie. Jak w ogóle dziecko może się tak szybko zradykalizować? Czy to jest możliwe bez wpływu rodziny?
I w ogóle to się zgadzam że to nie powinno się wymazywać z papierów. Nie zabójstwo. I co ona za kilka lat będzie mogła być przedszkolanką? No absurdalne.
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
„Możliwe że dostanie kuratora”verysweetcherry pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:32 pm Informacja z kolejnego artykułu:
-
astronautka123
- SkrzydełkaZhooters
Ale w jakich papierach? Jedynie do pracy z dziećmi cY w służbach sprawdzają rejestr karny. Można mieć opinie psychiatry ale nikt tego nie może żądać od ciebie.
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2025 6:44 pm przez astronautka123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Agatyszcze
- MiamiBicz
Super express:
Feralnego dnia Hanna przyniosła z sobą nóż; podobno nie był to pierwszy raz, gdy miała ze sobą „finkę”. Po lekcjach od razu podeszła do Danusi.
- To się zaczęło już na szkolnym placu. Wtedy Hania Danusię poszarpała, groziła jej nożem. Potem poprowadziła ją w stronę tego lasku nad strumykiem – kontynuują dziewczynki z tej samej szkoły. Nad potokiem rozegrała się tragedia. Hania biła młodszą dziewczynkę. Danusia się broniła, ale to Hania miała przewagę fizyczną. I nóż.
-Widział to nasz kolega, jak się biły. Hania krzyczała do niego, żeby sobie poszedł, tylko w bardzo brzydkich słowach. Danusia wołała pomocy. Kolega mieszka blisko. Pobiegł do taty. Tata poleciał na miejsce. Zobaczyli Danusię, Hani już tam nie było. Zadzwonił po pogotowie i próbował ratować Danusię, ale było już za późno – opowiadają koleżanki ze szkoły.
Feralnego dnia Hanna przyniosła z sobą nóż; podobno nie był to pierwszy raz, gdy miała ze sobą „finkę”. Po lekcjach od razu podeszła do Danusi.
- To się zaczęło już na szkolnym placu. Wtedy Hania Danusię poszarpała, groziła jej nożem. Potem poprowadziła ją w stronę tego lasku nad strumykiem – kontynuują dziewczynki z tej samej szkoły. Nad potokiem rozegrała się tragedia. Hania biła młodszą dziewczynkę. Danusia się broniła, ale to Hania miała przewagę fizyczną. I nóż.
-Widział to nasz kolega, jak się biły. Hania krzyczała do niego, żeby sobie poszedł, tylko w bardzo brzydkich słowach. Danusia wołała pomocy. Kolega mieszka blisko. Pobiegł do taty. Tata poleciał na miejsce. Zobaczyli Danusię, Hani już tam nie było. Zadzwonił po pogotowie i próbował ratować Danusię, ale było już za późno – opowiadają koleżanki ze szkoły.
No właśnie to mi jest ciężko sobie wyobrazić jako rodzicowi. Mieszkasz pod jednym dachem z dzieciakiem ledwo nastoletnim, typ nie może nawet iść do lekarza bez Twojej asysty. Masz pod kontrolą w zasadzie każdy jego aspekt życia od wywiadówek po zajęcia dodatkowe, nawet nie z chęci kontroli, a tego, że mu to życie organizujesz na tym etapie. Dzieciak finansowo jest od ciebie zależny. Nie zapala się lampka jak dzieciak zaczyna opowiadać o nożach, bardzo intensywnie interesuje się nie wiem morderstwami rytualnymi czy gada w kółko, że jak dorośnie kupi sobie broń i będzie strzelać do ludzi? O czym myślą rodzice wtedy, że to niewinne zainteresowanie? Ja miałam w wieku 12 lat fazę na starożytny Egipt, to mu też minie z wiekiem? Nie zapyta się co sobie ładnego kupił za kieszonkowe? Bo skąd w ogóle dzieciak miał nóż. Jeśli z domu, to nie nikt nie zauważył że podbiera? No chyba się powinna lampka zapalić.
-
Joanna Darc
- Kciuk
Kurator to akurat żadna kara. Raz na jakiś czas się pojawi. Tymczasem w międzyczasie może dziać się wiele. Znam wiele dzieci z zaburzeniami psychicznymi w wieku około 10 lat ale nawet one nie dokonywały takich czynów choć ich były destrukcyjne i niebezpieczne. Dziwne,że nikt nie zaobserwował żadnych nietypowych zachowań. Osobiście bałbym się będąc rodzicem takiego dziecka o swoje bezpieczeństwo.PrzemoKondratowicz pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:38 pm „Możliwe że dostanie kuratora”co to za prawo że to jest MOŻLIWE. Niezależnie od wieku powinien być kurator dla nieletnich dla niej i kurator sądowy dla całej rodziny bo ja są inne dzieci nieletnie w rodzinie to tam musi coś być nie tak i ktoś MUSI się tym zająć a nie MOŻLIWE że się zajmie
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Bo kurator to nie ma być kara. Ale co to za pomysł że miałoby go nie być w ogóle.Joanna Darc pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:54 pm Kurator to akurat żadna kara. Raz na jakiś czas się pojawi. Tymczasem w międzyczasie może dziać się wiele. Znam wiele dzieci z zaburzeniami psychicznymi w wieku około 10 lat ale nawet one nie dokonywały takich czynów choć ich były destrukcyjne i niebezpieczne. Dziwne,że nikt nie zaobserwował żadnych nietypowych zachowań. Osobiście bałbym się będąc rodzicem takiego dziecka o swoje bezpieczeństwo.
-
Joanna Darc
- Kciuk
Powinien być, oczywiście. Tym bardziej,że nie wiadomo co to jest za rodzina.PrzemoKondratowicz pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:57 pm Bo kurator to nie ma być kara. Ale co to za pomysł że miałoby go nie być w ogóle.
Rodzice też często wypierają i nie dopuszczają do siebie myśli, że z ich dzieckiem może być coś nie tak. A nawet jak bywa problemowe to mogą nie sądzić, że jest w stanie dopuścić się takiego czynu.Joanna Darc pisze: ↑śr gru 17, 2025 6:54 pm Kurator to akurat żadna kara. Raz na jakiś czas się pojawi. Tymczasem w międzyczasie może dziać się wiele. Znam wiele dzieci z zaburzeniami psychicznymi w wieku około 10 lat ale nawet one nie dokonywały takich czynów choć ich były destrukcyjne i niebezpieczne. Dziwne,że nikt nie zaobserwował żadnych nietypowych zachowań. Osobiście bałbym się będąc rodzicem takiego dziecka o swoje bezpieczeństwo.
pogrzeb danusi już w sobotę, o czym informuje jej hufiec. tuż przed świętami, nie umie sobie wyobrazić, co czują rodzice, i co będą tego dnia czuć, chowając swoje dziecko w zimnej ziemi, na zawsze. tyle o „tragedii dwóch rodzin”.
-
Psotkaplotka
- RealDiamond
Jejku faktycznie nie pomyślałam o tym aspekcie, że to tak naprawdę zniszczony już do końca życia okres świąteczny i same święta
-
Joanna Darc
- Kciuk
Często niestety tak jest. Natomiast równie często bagatelizują zgłoszenia z otoczenia. Jak ta osoba się zachowywała wcześniej i czy było coś niepokojącego. Nie wiemy. Natomiast mnie zawsze niepokoi zbytnia fiksacja na czymkolwiek