Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Marketta
SushiRoll

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Marketta »

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 3:25 pm Coś, czego naprawdę nie lubię, to dopowiadania sobie historii. Podaj mi proszę źródło, gdzie jest napisane, że przecięła jej tętnicę lub, że działała z premedytacją.
„Jak dorosła”? No raczej dorośli się nie zabijają.

Nie chce nikogo bronić, ale nie zamierzam też nikogo linczować, zwłaszcza że wciąż niewiele wiemy, a większość to spekulacje
Napisalam- od osoby która była na miejscu zdarzenia, widziała ofiarę.
Jestem z tego miasta.
Śmietana 18% + śmietana 18% = śmietana 36%
Beatrix123
RoyalBaby

Post autor: Beatrix123 »

liliona12 pisze: śr gru 17, 2025 3:36 pm Przepraszam bardzo, jaki motyw według ciebie jest ok do tego, żeby 12-latka mogła z premedytacją zabić?
Już ustalono, że zrobiła to z premedytacją i była poczytalna?
fvtmv23
Mokra Włoszka

Post autor: fvtmv23 »

Czytałam, że na miejscu były też inne dzieci, wiadomo co z nimi? Nie wyobrażam sobie tego, że szły nieświadomie z tą dziewczyną albo, że stały biernie gdy ta wyciągnęła nóż. Okropna sprawa…
Beatrix123
RoyalBaby

pieczonyziemniak. pisze: śr gru 17, 2025 3:41 pm Na pewno wrażliwym zachowaniem wrażliwego człowieka jest szukanie usprawiedliwień dla morderstwa :)
Mogę oceniać czyn, a nie człowieka, zwłaszcza, gdy jest za mało informacji, by wiedzieć coś na 100%.
I tak, jeśli jest ona chora psychicznie i nie dostała odpowiedniej pomocy, to jej również jest mi szkoda.
I oczywiście, że najbardziej jest mi żal rodziny Danusi, bo dla nich to największa tragedia. Mimo wszystko na tym etapie wciąż niewiele wiemy
Ivinka
BlondDoczep

Post autor: Ivinka »

fvtmv23 pisze: śr gru 17, 2025 3:42 pm Czytałam, że na miejscu były też inne dzieci, wiadomo co z nimi? Nie wyobrażam sobie tego, że szły nieświadomie z tą dziewczyną albo, że stały biernie gdy ta wyciągnęła nóż. Okropna sprawa…
Jakiś chłopczyk pobiegl zawiadomić tatę i służby. Także reagowały jak umiały. Dramatu rodziny Danusi sobie nie wyobrażam. Coś strasznego.
Sprawczyni, Hanka, nie może być niepoczytalna w rozumieniu prawa. Odnośnie dzieci nie ma takiego terminu ani nie można tego stwierdzić w kontekście prawnym.
Aligator1863
Siatkarka

Post autor: Aligator1863 »

Tragedia, nie mogę sobie wyobrazić przez co przechodzi rodzina Danusi...
Przychodzi mi na myśl historia Morgan Geyser i Anissy Weier opisana w książce Slenderman. Internetowy demon, choroba psychiczna i zbrodnia dwunastolatek.
Ciężka historia, opisuje przygotowywanie się dziewczynek do zbrodni, wątek sadzenia - czy jako nieletnie czy dorosłe, temat ciężkich chorób psychicznych.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

mormolyke pisze: śr gru 17, 2025 3:36 pm Wiadomo, że w przypadku niepoczytalności zamknięty oddział psychiatryczny. Pytanie co w przypadku jeśli była poczytalna, a poprawczak ośrodek wychowawczy jest według niektórych złym pomysłem, bo wyjdzie jeszcze gorsza. Przyznasz chyba, że dozór kuratora nie byłby tu odpowiednią i adekwatną karą
U 12 latków nie ocenia się poczytalności. Nie będzie w ogóle poddana tej ocenie.
mormolyke
KlasaBiznes

Post autor: mormolyke »

PrzemoKondratowicz pisze: śr gru 17, 2025 4:22 pm U 12 latków nie ocenia się poczytalności. Nie będzie w ogóle poddana tej ocenie.
O kurcze. To jak ocenia się w tym wieku takie kwestie?
Ivinka
BlondDoczep

Post autor: Ivinka »

Burabura pisze: śr gru 17, 2025 4:05 pm Też bym chętnie zobaczyła
Mam nadzieję, że w końcu wypłyną dane. Dopuściła się strasznego czynu, zbrodni i niech poniesie konsekwencje choćby w postaci ostracyzmu społecznego.
gabrysioo
RóżowePolo

Post autor: gabrysioo »

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 3:32 pm To moim zdaniem zależy od oceny psychiatrycznej i tego, czy była poczytalna
Przecież u dzieci nie ocenia się poczytalności. Niepoczytalność w świetle prawa karnego wyłącza winę, a w przypadku dzieci nie rozważamy o winie w takim samym znaczeniu jak u dorosłych. Jeżeli zostanie stwierdzona u niej jakaś choroba psychiczna na skutek której mogła dokonać tego czynu zostanie skierowana na leczenie psychiatryczne.
juliap13
ŚpioszkiKenzo

Post autor: juliap13 »

mormolyke pisze: śr gru 17, 2025 4:25 pm O kurcze. To jak ocenia się w tym wieku takie kwestie?
Do zakładu poprawczego też raczej nie trafi, bo w chwili orzekania musiałaby mieć ukończone 13 lat, żeby dany środek poprawczy sąd mógł zastosować. Sąd może zastosować środki wychowawcze, np. nadzór kuratora, zobowiązanie do terapii lub leczenia psychiatrycznego, umieszczenie w rodzinie zastępczej, umieszczenie w młodzieżowym ośrodku wychowawczym (MOW).
Beatrix123
RoyalBaby

gabrysioo pisze: śr gru 17, 2025 4:29 pm Przecież u dzieci nie ocenia się poczytalności. Niepoczytalność w świetle prawa karnego wyłącza winę, a w przypadku dzieci nie rozważamy o winie w takim samym znaczeniu jak u dorosłych. Jeżeli zostanie stwierdzona u niej jakaś choroba psychiczna na skutek której mogła dokonać tego czynu zostanie skierowana na leczenie psychiatryczne.
Dzięki wielkie za wyjaśnienie. To pokazuje, jak bardzo skomplikowana jest ta sprawa. Co w takim razie realnie może ona dostać za ten czyn?
Awatar użytkownika
majowy_bez
LouiBag

Post autor: majowy_bez »

xyzerna pisze: śr gru 17, 2025 7:32 am Też mnie to przeraża. To nie był wypadek, tylko zbrodnia z ostrym narzędziem, to wszystko było celowe. Ofiara nie zazna dorosłego życia, założenia rodziny, a ta dziewczyna po jakiejś karze, będzie miała czystą kartę, będzie mogła być dyrektorem, lekarzem a media będą pewnie bronić jej tożsamości, aby nie przyniosło potem jej to negatywnych skutków, a nawet jak coś wycieknie to zmieni imię i nazwisko w przyszłości. To jest chore. Dziewczyna powinna odbyć normalne 25 lat kary, najpierw w poprawczaku a potem w więzieniu i nic nie powinno czyścić jej kartoteki. Ktoś napisze, że to tylko dziecko. Dla mnie to nie ma znaczenia. Od dziecka się uczymy że bicie, wyzywanie, robienie krzywdy jest złe. Tym tokiem powinna być prześwietlona jej rodzina
Skąd to założenie, że dyrektorzy i lekarze to są co do zasady dobrzy ludzie XD
the best is yet to come <3
Pchla93
Tritonotti

Post autor: Pchla93 »

Ivinka pisze: śr gru 17, 2025 4:27 pm Mam nadzieję, że w końcu wypłyną dane. Dopuściła się strasznego czynu, zbrodni i niech poniesie konsekwencje choćby w postaci ostracyzmu społecznego.
Na tiktoku wyszukiwanie podpowiada pewne „trendujace” hasła jeśli zaczniesz szukać w temacie tej zbrodni.
Awatar użytkownika
marlas
Mokra Włoszka

Post autor: marlas »

majowy_bez pisze: śr gru 17, 2025 4:32 pm Skąd to założenie, że dyrektorzy i lekarze to są co do zasady dobrzy ludzie XD
Przecież nikt tu tak nie założył xD
gabrysioo
RóżowePolo

Post autor: gabrysioo »

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 4:32 pm Dzięki wielkie za wyjaśnienie. To pokazuje, jak bardzo skomplikowana jest ta sprawa. Co w takim razie realnie może ona dostać za ten czyn?
To takie moje gdybanie ale najsurowsze będzie skierowanie do młodzieżowego ośrodka wychowawczego, ale nie należy tego utożsamiać z poprawczakiem, bo to dwie różne placówki.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

mormolyke pisze: śr gru 17, 2025 4:25 pm O kurcze. To jak ocenia się w tym wieku takie kwestie?
https://www.onet.pl/styl-zycia/onetkobi ... 7,2b83378a

Ten wywiad czytałem

„ Czyli dziecko może zostać uznane za niepoczytalne ze względu na chorobę i uniknąć trafienia do ośrodka?

W przypadku nieletnich wygląda to nieco inaczej, bo nie operujemy tu pojęciami poczytalności i niepoczytalności w takim sensie jak u dorosłych. Nieletnim nie przypisuje się winy w sensie karnym. Niepoczytalność jest kategorią, która wyłącza winę sprawcy, a przy nieletnich tej winy zasadniczo w ogóle nie rozważamy. Natomiast jeżeli okaże się, że czyn był wynikiem choroby psychicznej, dziecko jest po prostu kierowane do leczenia psychiatrycznego, a nie do ośrodka.”

Nie przypisuje się więc poczytalności i niepoczytalności ze względu na to że nie przypisze się jej winy bo nie będzie nawet procesu karnego
Beatrix123
RoyalBaby

Pchla93 pisze: śr gru 17, 2025 4:33 pm Na tiktoku wyszukiwanie podpowiada pewne „trendujace” hasła jeśli zaczniesz szukać w temacie tej zbrodni.
Właśnie widzę, że wyskakuje Hanna D.
Tombikaaa
PsychoFanka

Post autor: Tombikaaa »

Na pewno zostanie poddana jakiejś ocenie psychiatrycznej. Nie będzie miało to przełożenia na karę, bo kary nie poniesie jako takiej. Ale nie sądzę, ze zlekceważą całą tę sprawę. Jakieś procedury będą. No bo jak instytucje sobie teraz to wyobrażają? Że przekażą ją rodzicom, dostanie kuratora, wróci normalnie do życia, do szkoły? Prawo musi się zmienić, bo na serio jest to nietypowa sytuacja i obecnie nie wiadomo co w takim przypadku robić.

Na miejscu tych rodziców to chyba bałabym się żyć z córką morderczynią.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Tombikaaa pisze: śr gru 17, 2025 4:40 pm Na pewno zostanie poddana jakiejś ocenie psychiatrycznej. Nie będzie miało to przełożenia na karę, bo kary nie poniesie jako takiej. Ale nie sądzę, ze zlekceważą całą tę sprawę. Jakieś procedury będą. No bo jak instytucje sobie teraz to wyobrażają? Że przekażą ją rodzicom, dostanie kuratora, wróci normalnie do życia, do szkoły? Prawo musi się zmienić, bo na serio jest to nietypowa sytuacja i obecnie nie wiadomo co w takim przypadku robić.

Tak, ocena psychiatryczna będzie, ja ostatnio widziałem jakiś now odcinek uwagi że córka atakuje rodziców chyba ojca z młotkiem atakowała… a może to była interwencja. W każdym razie też nastolatka z problemami psychicznymi
EmEm
MieszkankaPowiśla

Post autor: EmEm »

Jeszcze kilka takich spraw z patologicznymi gowniarzami ktorym nie można nic zrobić i wrócą samosądy na ulice 🙄
xyzerna
DramaQueen

Post autor: xyzerna »

majowy_bez pisze: śr gru 17, 2025 4:32 pm Skąd to założenie, że dyrektorzy i lekarze to są co do zasady dobrzy ludzie XD
Nie mówię tak tylko że po prostu będzie mogła osiągać sukcesy zarabiać sporo bez kartoteki XD niezła nadinterpretacja
juliap13
ŚpioszkiKenzo

Post autor: juliap13 »

Tombikaaa pisze: śr gru 17, 2025 4:40 pm Na pewno zostanie poddana jakiejś ocenie psychiatrycznej. Nie będzie miało to przełożenia na karę, bo kary nie poniesie jako takiej. Ale nie sądzę, ze zlekceważą całą tę sprawę. Jakieś procedury będą. No bo jak instytucje sobie teraz to wyobrażają? Że przekażą ją rodzicom, dostanie kuratora, wróci normalnie do życia, do szkoły? Prawo musi się zmienić, bo na serio jest to nietypowa sytuacja i obecnie nie wiadomo co w takim przypadku robić.

może trafić do młodzieżowego ośrodka wychowawczego, ale tak pisałam wyżej do zakładu poprawczego raczej nie trafi, bo w chwili orzekania musiałaby mieć ukończone 13 lat, żeby dany środek poprawczy sąd mógł zastosować. Sąd może zastosować środki wychowawcze, np. nadzór kuratora, zobowiązanie do terapii lub leczenia psychiatrycznego, umieszczenie w rodzinie zastępczej czy umieszczenie właśnie w młodzieżowym ośrodku wychowawczym (MOW).
Awatar użytkownika
ch3rrie
SkrzydełkaZhooters

Post autor: ch3rrie »

PrzemoKondratowicz pisze: śr gru 17, 2025 4:35 pm https://www.onet.pl/styl-zycia/onetkobi ... 7,2b83378a

Ten wywiad czytałem

„ Czyli dziecko może zostać uznane za niepoczytalne ze względu na chorobę i uniknąć trafienia do ośrodka?

W przypadku nieletnich wygląda to nieco inaczej, bo nie operujemy tu pojęciami poczytalności i niepoczytalności w takim sensie jak u dorosłych. Nieletnim nie przypisuje się winy w sensie karnym. Niepoczytalność jest kategorią, która wyłącza winę sprawcy, a przy nieletnich tej winy zasadniczo w ogóle nie rozważamy. Natomiast jeżeli okaże się, że czyn był wynikiem choroby psychicznej, dziecko jest po prostu kierowane do leczenia psychiatrycznego, a nie do ośrodka.”

Nie przypisuje się więc poczytalności i niepoczytalności ze względu na to że nie przypisze się jej winy bo nie będzie nawet procesu karnego
Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze i wyjaśnić w dużym skrócie. Sąd rodzinny i nieletnich wszcznie i będzie prowadził postępowanie o czyn karalny - tu opis zdarzenia - wobec nieletniej sprawczyni (może o demoralizację też, tego nie sposób ustalić na podstawie szczątkowych informacji na jej temat). W toku postępowania będzie badał dotychczasowe jej zachowanie, czyli chociażby wywiad kuratora w domu, opinia ze szkoły itd., opinia biegłych co do jej zachowania. W orzeczeniu kończącym stwierdzi, że się dopuściła/nie dopuściła opisanego czynu karalnego i jeśli stwierdzi, że się dopuściła orzeknie wobec niej środek leczniczy/wychowawczy, katalog wynika z u.w.r.n.
Roxy312
Skarpeta Rakieta

Post autor: Roxy312 »

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.