Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
Wklejam wam komentarze z tiktoka które piszą dzieci pod tiktokami na temat sprawy - to tylko komentarze anonimowych użytkowników
Tam byly 3 dziewczyny, 14 latka, 12 latka i zmarła 11 latka. 14 latka wywodzi się z bogatego domu i pierwsza wersja była taka że to ona ją zabiła.
bo Danusia nie była osobą która latała za chlopakami, znałam ją osobiscie
Ja myślę że to nie przez chłopaka, Danusia była typem dziewczyny która nie latała za chlopakami
Nie prawda nie pokłóciły się w internecie co wy gadacie nie wierzcie internetowi bo same ploty są i nie zgodne z prawdą
Itp. Dużo randomowych osób mówi że przez chłopaka ale dużo dzieci które wyglądają jak jej rówieśniczki co mówią że ją znały piszą że wcale nie przez chłopaka.
Tam byly 3 dziewczyny, 14 latka, 12 latka i zmarła 11 latka. 14 latka wywodzi się z bogatego domu i pierwsza wersja była taka że to ona ją zabiła.
bo Danusia nie była osobą która latała za chlopakami, znałam ją osobiscie
Ja myślę że to nie przez chłopaka, Danusia była typem dziewczyny która nie latała za chlopakami
Nie prawda nie pokłóciły się w internecie co wy gadacie nie wierzcie internetowi bo same ploty są i nie zgodne z prawdą
Itp. Dużo randomowych osób mówi że przez chłopaka ale dużo dzieci które wyglądają jak jej rówieśniczki co mówią że ją znały piszą że wcale nie przez chłopaka.
-
Karlllllla3222
- Siatkarka
To się nie mieści w głowie. Moim zdaniem jeżeli nie może ponieść adekwatnej kary do tego strasznego czynu to powinna chociaż mieć to w papierach do końca życia. Nic z tego dzieciaka nie będzie już dobrego, jest tak wypaczone, że żadna resocjalozacja tu nie pomoże.
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Jezu kto takiemu dziecku pozwala nosić nóż na co dzień..Rzeka.chaosu pisze: ↑wt gru 16, 2025 6:56 pm Podobno interesowała się militariami, a nóż nosiła na codzień. Info za wp.pl.
-
kosmosporczak
- RoyalBaby
Ale jakie przesłanki? Wiek umożliwiający ewentualne sądzenie w oparciu o KK jest jednoznaczenie podany, dla różnego rodzaju przestępstw. Maksimum wiekowe dopuszczone przy spełnieniu okoliczności sprawy i m.in. stopnia rozwoju sprawcy to 14 lat (po ukończeniu 14 r.ż, a przed ukończeniem 15.) dla zabójstwa z art. 148 § 2 lub 3.
W przypadku podejrzanej 12-latki nie ma podstaw prawnych do postawienia jej zarzutów wynikających z KK z uwagi na zbyt niski wiek, a nie niespełnienie przesłanek umożliwiających ewentualne postawienie zarzutów. Żeby w ogóle można byłoby je rozpatrywać warunek wiekowy musiałby być spełniony.
No chyba, że rzeczywiście ma 14 lat jak pojawia się (rzadziej, ale jednak) w części informacji.
-
zofijka0709
- Gacie z oceanu
To jest małe miasto, znają się całe pokolenia. Nie znam rodziny osobiście, znam środowisko, z kim się przyjaźnią, kim i czym się otaczają, jak spędzają czas, jakie mają wartości. Prawdopodobieństwo, że Danusia w jakikolwiek sposób mogła kogoś hejtować, obrażać, prowokować (sic!), oceniam na promil.
- majowy_bez
- LouiBag
Jestem prawnikiem i chciałam sprostować to, co napisała cytowana osoba
W niniejszym przypadku art. 10 par 2 KK i tak nie będzie miał zastosowania, bo sprawczyni jest za młoda.
the best is yet to come 
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
No tak, tylko że logiczne jest, że tego nie potwierdzają. Wszystkie informacje o tym chłopaku to były plotki z internetu, więc trudno, żeby je potwierdzali. Dopiero dzisiaj przesłuchano 12 łatkę i nie udostępniono żadnych informacji. To wszystko są spekulacje, a prokuratura nawet gdyby coś wiedziała, i tak by tego nie potwierdziła. Trudno więc nazwać to dementowaniem czegokolwiek raczej potwierdzeniem, że nie mają takich informacji.
-
Psotkaplotka
- RealDiamond
Też myślę, że prokuratura póki co nic nie potwierdzi, bo jest za wcześnie a sprawa dotyczy bardzo młodych osób, dzieci tak naprawdę. Jeśli jednak nie było tam żadnego zupełnie powodu (chociaż żaden nie usprawiedliwia zabójstwa!!!!!) to naprawdę nie wiem co złego musiało się toczyć w głowie zabójczyni
przerażające
Ta relacja jednej z dziewczynek, która mówi, że widziała jak rozmawiały i odeszły w stronę lasku, a starsza trzymała coś w ręce i w kieszeni i wystawało jej to.. przerażające. Czyli musiała z nią rozmawiać już z zamiarem zrobienia krzywdy..
Wszystko zgoda tylko ta Jelenia Góra to prawie 80 000 ludzi. Dawne miasto wojewódzkie ;)
Nawet jeśli chce się kogoś zniszczyć, zdeprecjonować, można mnożyć figury obrzydliwości, ale to dochodzi do ściany, zwłaszcza gdy na przeszkodzie stają ortografia i składnia. (Dorota Masłowska).
-
rachelkarengreen
- KlasaBiznes
A propos kary: kodeks karny jej nie obejmuje, ponieważ nie ma skończonych 13 lat. Nie trafi więc też do poprawczaka. Jedynie może trafić do ośrodka wychowawczego (ale to też niepewne bo to też stosuje się od 13 lat)
-
Kitku90690
- PsychoFanka
Nie moge przestac o tym myslec co za chore dziecko co za chory swiat, nie otrzyma adekwatnego wyroku za zbrodnie ktorej nawet dorosli nie popelniaja tak zuchwale pod szkola w bialy dzien
Czyli jak chcesz kogos odpalic,to musisz wynajć dzieciaka ponizej 13 roku zycia,najlepiej jeszcze wsadzic go do auta porozujac porwanie samochodu i walnac w ofiare gdzies na drodze. Zeby troche utrudnic,od razu po akcji odsyłamy go na wycieczke szkolna zagranice. Kryminalne sprawy bawio i uczo
MalaCzarna pisze: ↑wt gru 16, 2025 11:32 am Najbardziej mnie boli że ze względu na wiek ta mala morderyczyni nie poniesie praktycznie żadnych długotrwałych konsekwencji prawnych. Bedzie miala szanse zyc normalnie, iść na studia, pracować, robic karierę, podróżować, zalozyc rodzinę. A ofiara straciła wszystko bezpowrotnie. W glowie sie to nie mieści, powinna zostać poddana dozywotniej izolacji od społeczeństwa. To nie byl wypadek czy pobicie tylko zadźganie z premedytacja. Mogłoby sie to prawo w koncu zmienić dla takich sytuacji
A skad masz 100% prwnosc ze byla to zbrodnia z premedytacja? Ze tamta jej pierwsza nie grozila? Że sie nie pobily I zaszlo to za daleko? Ze ktos jej kazal? Ze poprostu emocje wziely gore i zrobila co zrobila nie myslac nad tym? Zgadzam sie ze prawo powinno byc bardziej zaostrzone pod tym względem, ale nie ma co wydawac samosądów. Tymbardziej, że aktualnke jeszcze nic nie jest pewne, poza faktem że jedna z dziewczynek nie zyje.
Też mnie to przeraża. To nie był wypadek, tylko zbrodnia z ostrym narzędziem, to wszystko było celowe. Ofiara nie zazna dorosłego życia, założenia rodziny, a ta dziewczyna po jakiejś karze, będzie miała czystą kartę, będzie mogła być dyrektorem, lekarzem a media będą pewnie bronić jej tożsamości, aby nie przyniosło potem jej to negatywnych skutków, a nawet jak coś wycieknie to zmieni imię i nazwisko w przyszłości. To jest chore. Dziewczyna powinna odbyć normalne 25 lat kary, najpierw w poprawczaku a potem w więzieniu i nic nie powinno czyścić jej kartoteki. Ktoś napisze, że to tylko dziecko. Dla mnie to nie ma znaczenia. Od dziecka się uczymy że bicie, wyzywanie, robienie krzywdy jest złe. Tym tokiem powinna być prześwietlona jej rodzinaKitku90690 pisze: ↑wt gru 16, 2025 11:35 pm Nie moge przestac o tym myslec co za chore dziecko co za chory swiat, nie otrzyma adekwatnego wyroku za zbrodnie ktorej nawet dorosli nie popelniaja tak zuchwale pod szkola w bialy dzien
Ale czemu ty cokolwiek bronisz? Takie sprawy się załatwia mówiąc komuś dorosłemu co się stało, a nie wyciągając nóż. Żadne emocje i żadna sytuacja nie usprawiedliwia tego czynu, czemu dziecko miało przy sobie nóż w szkole?n4zzk pisze: ↑śr gru 17, 2025 7:29 am A skad masz 100% prwnosc ze byla to zbrodnia z premedytacja? Ze tamta jej pierwsza nie grozila? Że sie nie pobily I zaszlo to za daleko? Ze ktos jej kazal? Ze poprostu emocje wziely gore i zrobila co zrobila nie myslac nad tym? Zgadzam sie ze prawo powinno byc bardziej zaostrzone pod tym względem, ale nie ma co wydawac samosądów. Tymbardziej, że aktualnke jeszcze nic nie jest pewne, poza faktem że jedna z dziewczynek nie zyje.
jestes z podobnej patusiarni?mowisz o 11-12 letnich dzieciach,totalnych gowniarzach nie 30 letnich dresach,zalatwiajacych porachunki na dzielni.n4zzk pisze: ↑śr gru 17, 2025 7:29 am A skad masz 100% prwnosc ze byla to zbrodnia z premedytacja? Ze tamta jej pierwsza nie grozila? Że sie nie pobily I zaszlo to za daleko? Ze ktos jej kazal? Ze poprostu emocje wziely gore i zrobila co zrobila nie myslac nad tym? Zgadzam sie ze prawo powinno byc bardziej zaostrzone pod tym względem, ale nie ma co wydawac samosądów. Tymbardziej, że aktualnke jeszcze nic nie jest pewne, poza faktem że jedna z dziewczynek nie zyje.
emocje wziely gore,bo skisne-wiesz ile razy w zyciu emocje braly u mnie gore-trup musiałby sie słać gesto-a jakos nie zadzgalam nikogo nozem.
jakiekolwiek proby tlumaczenia tego zabojstwa sa CHORE.
-
Kitku90690
- PsychoFanka
Dokladnie, na fb ludzie pisali ze to dziecko, nie rozumie przyczyny i skutku jakby wziela noz na straszaka to i tak patola a ona ta dziewczynke dzgnela kilka razy. Nikt mi nie wmowi ze nie wiedziala co robi albo ze nie zdawala sobie sprawy z konsekwencji. Przeciez takie dziecko juz wie czym jest smierc i ze zycie to nie simsy z opcja wyjscia bez zapisywania. Spaczony umysl, seryjni mordercy kiedys zaczynali od znecania sie nad zwierzetami a ta dziewczyna od razu z grubej rury. Osrodek wychowawczy do 18, potem wiezienie. Inny scenariusz to absurd i byc moze kiedys opracuja ustawe dla maloletnich mordercowxyzerna pisze: ↑śr gru 17, 2025 7:32 am Też mnie to przeraża. To nie był wypadek, tylko zbrodnia z ostrym narzędziem, to wszystko było celowe. Ofiara nie zazna dorosłego życia, założenia rodziny, a ta dziewczyna po jakiejś karze, będzie miała czystą kartę, będzie mogła być dyrektorem, lekarzem a media będą pewnie bronić jej tożsamości, aby nie przyniosło potem jej to negatywnych skutków, a nawet jak coś wycieknie to zmieni imię i nazwisko w przyszłości. To jest chore. Dziewczyna powinna odbyć normalne 25 lat kary, najpierw w poprawczaku a potem w więzieniu i nic nie powinno czyścić jej kartoteki. Ktoś napisze, że to tylko dziecko. Dla mnie to nie ma znaczenia. Od dziecka się uczymy że bicie, wyzywanie, robienie krzywdy jest złe. Tym tokiem powinna być prześwietlona jej rodzina
Chore to jest to, że myślisz że dzieci w tym wieku są święte I nie maja miedzy sobą konfliktów. 11-12 latki sa w takim etapie dojrzewania, że bardzo łatwo o jakieś bójki. Człowiek pod wplywem silnych emocji zwlaszcza w takim wieku, tymbardziej jesli moze nie być stabilny psychicznie jest w stanie zrobic wiele rzeczy. Nie tłumaczę zabójstwa, tylko probuje pokazac, ze takie rzeczy nie sa czarnobiale, a osoba ktora takich czynow sie dokonala nie musi wcale byc wcieleniem diablaAlexa2344 pisze: ↑śr gru 17, 2025 7:40 am jestes z podobnej patusiarni?mowisz o 11-12 letnich dzieciach,totalnych gowniarzach nie 30 letnich dresach,zalatwiajacych porachunki na dzielni.
emocje wziely gore,bo skisne-wiesz ile razy w zyciu emocje braly u mnie gore-trup musiałby sie słać gesto-a jakos nie zadzgalam nikogo nozem.
jakiekolwiek proby tlumaczenia tego zabojstwa sa CHORE.
Bójka a morderstwo z użyciem noża to są dwie różne rzeczy.n4zzk pisze: ↑śr gru 17, 2025 7:51 am Chore to jest to, że myślisz że dzieci w tym wieku są święte I nie maja miedzy sobą konfliktów. 11-12 latki sa w takim etapie dojrzewania, że bardzo łatwo o jakieś bójki. Człowiek pod wplywem silnych emocji zwlaszcza w takim wieku, tymbardziej jesli moze nie być stabilny psychicznie jest w stanie zrobic wiele rzeczy. Nie tłumaczę zabójstwa, tylko probuje pokazac, ze takie rzeczy nie sa czarnobiale, a osoba ktora takich czynow sie dokonala nie musi wcale byc wcieleniem diabla
Niestety pewnie niewiele się o tej dziewczynie dowiemy, bo będą chronić jej tozsamość...Kitku90690 pisze: ↑śr gru 17, 2025 7:50 am Dokladnie, na fb ludzie pisali ze to dziecko, nie rozumie przyczyny i skutku jakby wziela noz na straszaka to i tak patola a ona ta dziewczynke dzgnela kilka razy. Nikt mi nie wmowi ze nie wiedziala co robi albo ze nie zdawala sobie sprawy z konsekwencji. Przeciez takie dziecko juz wie czym jest smierc i ze zycie to nie simsy z opcja wyjscia bez zapisywania. Spaczony umysl, seryjni mordercy kiedys zaczynali od znecania sie nad zwierzetami a ta dziewczyna od razu z grubej rury. Osrodek wychowawczy do 18, potem wiezienie. Inny scenariusz to absurd i byc moze kiedys opracuja ustawe dla maloletnich mordercow
Ale to nie jest żadne usprawiedliwienie i to jest patologiczne że tak o tym myślisz. Podobno wiadome było że dziewczynka nosi nóż do szkoły, nawet jak się interesuje militarią to nie jest normalne i już jest czerwoną lampkę, bo nosi narzędzie niebezpieczne do szkoły.
ja nie probuje niczego usprawiedliwiac czy normalizowac, tylko pokazac, ze takie sprawy nie są czarnobiale i rozne rzeczy mogly miec wplyw na to co sie stalo.xyzerna pisze: ↑śr gru 17, 2025 7:55 am Ale to nie jest żadne usprawiedliwienie i to jest patologiczne że tak o tym myślisz. Podobno wiadome było że dziewczynka nosi nóż do szkoły, nawet jak się interesuje militarią to nie jest normalne i już jest czerwoną lampkę, bo nosi narzędzie niebezpieczne do szkoły.
Skoro bylo wiadome ze dziewczynka nosi ze soba nóż no to moim zdaniem juz dawno powinna szkola zareagowac. I moze by do tego nie doszlo