Start
Mój profil

Jak nauczyć się spędzać czas z samą sobą?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
dzwoneeeczek
Ciastko

Jak nauczyć się spędzać czas z samą sobą?

Post autor: dzwoneeeczek »

Odkąd pamiętam mam problem z pokochaniem siebie, spędzania czasu sama z sobą. Macie jakieś porady, by zmienić moje nastawienie? By polubić spędzanie czasu z samą sobą?
Awatar użytkownika
Herbatazmiodem
Tritonotti

Post autor: Herbatazmiodem »

Nie jestem żadna ekspertką, ale polecam coś co pomoże Ci czuć się potrzebną.
Opiekowanie się roślinami albo załóż akwarium, które wymaga codziennej uwagi?
Może też jakieś hobby, które pomoże Ci się rozwinąć i wyjść do ludzi?
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
Mokra Włoszka

Post autor: Oliwkowa888 »

Nie wydaj mi się, by na to była prosta recepta i odpowiedź. Brak umiejętności spędzania czasu ze sobą bierze się z modelu życia, z tego, jak spędzało się czas w domu rodzinnym, w dzieciństwie itp.
Z takich prostych rzeczy, których można spróbować, to znaleźć jakieś angażujące hobby. Jednak to nie jest moim zdaniem żadna gwarancja, że się uda.
Magda0888
PsychoFanka

Post autor: Magda0888 »

dzwoneeeczek pisze: ndz paź 26, 2025 10:28 pm Odkąd pamiętam mam problem z pokochaniem siebie, spędzania czasu sama z sobą. Macie jakieś porady, by zmienić moje nastawienie? By polubić spędzanie czasu z samą sobą?
Nie jestem psychologiem, więc będę pisać tak, jak czuję :) W jakim sensie masz problem z pokochanie siebie: czy nie akceptujesz swojego wyglądu, czy po prostu nie lubisz siebie? Generalnie to jest chyba kluczowe, żebyś siebie doceniła. Jestem na 100% pewna, że masz mnóstwo pozytywnych cech. Już samo stwierdzenie ,,mam problem z pokochaniem siebie'' oznacza, że zastanawiasz się nad sobą, myślisz, próbujesz zrozumieć, więc? Nie jesteś pusta, bezwartościowa. Mnie jest trochę łatwo pisać, bo z natury jestem samotnikiem, więc uwielbiam spędzać czas sama i nigdy się z sobą nie nudzę, ale na przykład nie lubię podróżować sama. Pytanie, czy masz jakieś pasje, zainteresowania, czy jesteś bardziej energiczna, więc tutaj spróbowałabym na Twoim miejscu jakiegoś sportu: marsze, bieganie, rower, fajne treningi choćby z You Tube'a- to naprawdę doda Ci pewności siebie i poczujesz satysfakcje, że robisz coś dla zdrowia, wyglądu. Spróbuj czytać. Nieważne co. Zastanów się ponownie, co Cię interesuje i po takie książki sięgaj- gwarantuję, że jak się wciągniesz, to kilka godzin Ci przyjemnie zleci i znowu poczujesz radość, że się rozwijasz. Albo zrobienie sobie jakiejś ulubionej potrawy i obejrzenie filmu- przy okazji np. zapalasz sobie świeczkę, robisz klimat. To wszystko jest do zrobienia. Wiesz, ja od 13 roku życia zawsze byłam w związku i zawsze wolny czas spędzałam z chłopakiem do 27 roku życia. Aż tu nagle rozstaliśmy się i kompletnie nie potrafiłam się w tej sytuacji odnaleźć, bo zawsze z kimś spędzałam wieczór, więc znalazłam sobie pracę jako instruktor ds. choreografii (kiedyś trenowałam wyczynowo gimnastykę), którą wykonywałam popołudniami, a do domu wracałam o 21 zmęczona- problem sam się rozwiązał. O! Albo wieczorami puszczałam sobie film i jeździłam na rowerku stacjonarnym. Nie dość, że nikogo nie potrzebowałam, to wręcz druga osoba by mi wszystko utrudniała. Wiesz, gdy się nauczysz bycia samej ze sobą i czerpania z tego radości, to w przyszłości będziesz świetną partnerką, bo zawsze będziesz miała ,,swój'' świat i nie uzależnisz się od bycia z drugą osobą na zasadzie: jak on odejdzie, to sobie nie poradzę i zostanę z niczym. Zresztą zarówno faceci jaki i kobiety szanują innych, gdy Ci drudzy mają pasje, coś do powiedzenia, coś do przekazania. Próbuj, działaj
amkala100
Szarlotta

Post autor: amkala100 »

dzwoneeeczek pisze: ndz paź 26, 2025 10:28 pm Odkąd pamiętam mam problem z pokochaniem siebie, spędzania czasu sama z sobą. Macie jakieś porady, by zmienić moje nastawienie? By polubić spędzanie czasu z samą sobą?
Pomyśl co lubisz robić. Ja jak miałam dużo wolnego czasu podczas urlopu i chciałam go jakoś fajnie wykorzystać to zaczęłam na przykład sama chodzić po muzeach. Od razu zobaczyłam pozytywy - nikt mi nie gadał, mogłam w kazdym spędzić tyle czasu ile chciałam. Zaczęłam sama chodzic do kina na filmy którymi moi bliscy nie byli zainteresowani. Zaczęłam sama chodzić na kawę z książką - świetny relaks. Serio nikt na to nie patrzy że jest się samemu, nikogo to nie obchodzi. Kiedyś sama pojechałam na całodniowy wypad nad morze, rano wsiadłam w pociąg a wieczorem wróciłam. Do dziś miło wspominam ten dzień - na co miałam ochotę to tam szłam, nie spieszyłam sie, nie miałam presji ze muszę podzielić aktywnosci pod kątem drugiej osoby.
Efekt: uwielbiam spędzać czas sama ze sobą, a po powrocie z samotnej aktywności jeszcze bardziej doceniam czas z innymi.