laguna pisze: ↑śr sie 30, 2023 3:28 am
Jutuber pisze: ↑wt sie 29, 2023 11:45 pm
asman98 pisze: ↑wt sie 29, 2023 11:34 pm
Co sądzicie o wychowaniu Ciastka przez Wandę i Mukę? Nie mam dzieci więc może się nie znam, ale dla mnie to niepojęte, abym mówiła dziecku, że nie wolno wchodzić do basenu, a ono się śmieje i wchodzi. Przecież tutaj aż się prosi o nieszczęście. Nauczą dziecko że można nie słuchać rodziców, a potem powiedzą żeby nie biegła po ulicy, Ciasto z uśmiechem zacznie biec i wpadnie pod samochód. Zero dyscypliny z ich strony, patrzę na te vlogi z lekkim niedowierzaniem i aż się boje, co może się stać przez taką niekonsekwencję i lekkomyślność
Dla mnie to przerażające. Dziecko nie słucha i nie będzie słuchać bo konsekwentnie nie trzymają się zakazów. Jak czegoś nie wolno to nie wolno, albo od razu niech pozwalają, a tak Mała będzie patrzeć na reakcję rodziców i robić swoje. I w ten sposób pozwalać sobie na więcej.
A swoją drogą, Wanda mówi, że to łobuz jak ona była. Ciężko miała z nią Pani Mama, niedługo Wanda pozna to wszystko.
To jako matka wsadzę kij w mrowisko i napisze że właśnie tak powinno reagować dziecko . Jak wszystkie potrzeby są zaspokojone i czuje się bezpiecznie to jest to normalne. Dziecko celowo przekracza granice a rodzice muszą je cały czas kontrować.
W rodzinach patologicznych dzieci są grzeczne i posłuszne aby nie dostarczać np. matce dodatkowego stresu.
Co rozumiesz przez ''wszystkie potrzeby''? Jest roznica pomiedzy ''potrzebuje milosci, uwagi i wsparcia rodzicow'', a ''widze - podoba mi sie - chce to - biore!''. Baklazan placi dziecku bibelotami za wystep przed kamera. Cistko uczone jest, ze im bardziej sie popisze, tym lepiej zostanie nagrodzona. Walczy rowniez w ten sposob o uwage rodzicow.
Z tego co odserwuje, to w rodzinach patologicznych dzieci albo sa agresywne i rozchwiane emocjonalnie, albo wycofane i zastraszone. Dzieci ze zdrowych rodzin nie musza walczyc o uwage rodzicow. Testowanie granic to etap rozwoju dziecka, ale rodzice powinni mowic dziecku o konsekwencjach jego dzialan i tlumaczyc dlaczego czegos zabraniaja.
Wnadziaksy wiedza, ze ludzie lubia show i slodkie male urwisy, ktorych psoty sie ciekawie oglada na ekranie. Dla mnie Ciastko jest pelnoetatowym dzieciecym aktorem. Jestem pewna, ze Baklazan ja podpuszcza dla contentu.