Start
Mój profil

Rośliny do nowego mieszkania

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Sermowykotek
Mokra Włoszka

Rośliny do nowego mieszkania

Post autor: Sermowykotek »

[rosliny do mieszkania] przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania i chcialBym je trochę zAzielenic:) potrzebuje porad:)
1. Jakie rośliny do salonu z aneksem, sypialni, łazienki i pokoju dziecięcego?
2. Gdzie kupić! 🙂 tu mam problem, gdzie się kupuje rośliny do domu? Można jakoś online?
3. Zanispirujvie jakimiś kącikami z roślinami czy wiszącymi donicami/)
4. Czego unikać? Co jest absolutnie trujące, zabiera tlen itp?
khloe
RóżowePolo

Post autor: khloe »

Odpowiedź jest oczywista: to zależy :D
Z roślinami domowymi to nie jest prosta sprawa a już zwłaszcza zimą.
Pytanie: czy miejsce na rośliny jest słoneczne? Jaką wilgotność masz w mieszkaniu? Czy chcesz rośliny niewymagające, czy przeciwnie - chcesz poświęcić im więcej czasu?
Co do zakupów to zimą wolałabym kupić w sklepie niż zamawiać online, bałabym się, że przemarzną, nawet pomimo head packu.
Teraz nawet w sklepach budowlanych jest duży wybór, łącznie z roślinami kolekcjonerskimi.
Jeśli jesteś z Warszawy polecam wybrać się do Flora Point, nie są najtansi, ale mają mnóstwo zdrowych roślin, nigdy się na nich nie zawiodłam.
rockshoot
RoseGold

Post autor: rockshoot »

A ja polecam kupować od osób prywatnych :) zazwyczaj są zadbane i mniejsze prawdopodobieństwo chorób.

Jesli nie jesteś typowa rosliniara i nie znasz się na roślinach, zaczęłabym o tych mniej wymagających. Oczywiście wszystko zależy od warunków w Twoim domu, ale to już możesz sobie wygooglować co lubią poszczególne rośliny. Najważniejsza rzecz - podłoże. Poczytaj jakie lubią i polecam Ci po prostu zamawiać w sklepie internetowym specjalne podłoża, a nie te w których kupujesz rośliny w sklepie.
- monstera - mało wymagająca, warto mieć do niej palik bo to roślina pnąca.
- epipremnum - mega proste, też pnące ale mogą wisieć (ja wolę jak wiszą :D )
- zamiokulkas - rzadko się podlewa i nie potrzebuje dużo światła
- sensevieria - jak wyżej

To takie moje ulubienice