Start
Mój profil

Jak zaplanować wykończenie nowego mieszkania

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
wiki483242
Siatkarka

idea Jak zaplanować wykończenie nowego mieszkania

Post autor: wiki483242 »

Kupiłam mieszkanie w stanie deweloperskim, odbiór kluczy za rok. Jestem na etapie planowania wykończenia i pytanie jak się do tego zabrać od A do Z? Macie jakieś tipy? Chciałabym zaplanować wszystko sama, bez pomocy architekta. Mam plan mieszkania - w jakim programie rozrysować każde pomieszczenie, aby było łatwiej zaplanować gdzie będą kontakty, meble, jak rozplanować wszystko sensownie pod kątem logistyki, wygody, funkcjonalności? Jak też sprawdzić czy dany pomysł ma sens? Próbuje sobie ręcznie rozrysować plan np łazienki, ale ciężko coś zaplanować jak każdy prysznic, pralka czy inne może mieć inne wymiary. Jak też przeanalizować czy dany mebel, mimo że mieści się rozmiarowo w pomieszczeniu, ma sens? np czy ustawić pralkę i suszarkę na sobie w mniejszym pomieszczeniu, czy nie będzie zbyt tłoczno? Macie jakieś porady jak wy poradziłyście sobie z tym wczesnym planem wykończenia mieszkania? Im więcej porad, tym lepiej. Z góry dzięki!
rozemocjonowana
120mkw

Post autor: rozemocjonowana »

A ja mimo wszystko polecę architekta do projektu technicznego. Ja przyznam, że dzięki temu uniknęlam problemów z wentylacją, oświetleniem. Z architektem projektowałam ostatnie mieszkanie i dom i są zdecydowanie bardziej użyteczne od pierwszych mieszkań, w których zrobiłam dużo błędów.

Ze swojej strony jak masz mieszkanie w stanie deweloperskim to polecam przemyśleć montaż klimatyzacji- wtedy rury pójdą po podłodze, a odprowadzenie skroplin można zrobić do kanalizacji.
Również kwestia ściań działowych- deweloper może się zgodzić na wykonanie zmian, wyjdzie taniej niż gdyby miała to później robić ekipa.