Start
Mój profil

Polskie dożywotki (Szymańska, Osińska, i inne)

Moderator: verysweetcherry
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Re: Polskie dożywotki (Szymańska, Osińska, i inne)

Post autor: PrzemoKondratowicz »

gunernialne pisze: pn wrz 29, 2025 11:21 am Fakt poświęcił jej nawet kolumienkę na 11 stronie. Informują, że koleżanki z celu chciały się złożyć na wiązankę i mszę w więziennej kaplicy. W tym celu szukały pomocy w organizacjach społecznych, ale bezskutecznie
Swoją drogą zobaczyłem te zbiorowa mogile i trochę zszokowany jestem ile NN osób jest tam pochowanych i jak wiele innych grobów NN musi być w Polsce. Wszyscy z nich mogliby być jakąś osobą z bazy zaginionych ale czy ktoś pobrał DNA? Pewnie nie. To powinien być jakiś standard żeby pochowają NN pobierać próbkę do bazy danych DNA żeby potem odszukiwać zaginionych albo tworzyć drzewa genealogiczne jak w stanach (kryminalne drzewa genealogiczne tj sytuacja gdy z miejsca zbrodni pobiera się DNA sprawcy i dzięki połączeniu w bazie ma się chociaż osobę spokrewnioną)
Zoja83
GreckieWakacje

Post autor: Zoja83 »

PrzemoKondratowicz pisze: pn wrz 29, 2025 2:12 pm Swoją drogą zobaczyłem te zbiorowa mogile i trochę zszokowany jestem ile NN osób jest tam pochowanych i jak wiele innych grobów NN musi być w Polsce. Wszyscy z nich mogliby być jakąś osobą z bazy zaginionych ale czy ktoś pobrał DNA? Pewnie nie. To powinien być jakiś standard żeby pochowają NN pobierać próbkę do bazy danych DNA żeby potem odszukiwać zaginionych albo tworzyć drzewa genealogiczne jak w stanach (kryminalne drzewa genealogiczne tj sytuacja gdy z miejsca zbrodni pobiera się DNA sprawcy i dzięki połączeniu w bazie ma się chociaż osobę spokrewnioną)
Wydaje mi się, że pobierają i tworzą dokumentację.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

W nowym sezonie dozywotniakow, w sezonie 3 pierwszym odcinku jest poświęcony odcinek Aleksandrze Clayton Malik, tej od modliszek z chrzanowa co dostała dożywocie
Awatar użytkownika
Zolo666
Tritonotti

Post autor: Zolo666 »

PrzemoKondratowicz pisze: ndz paź 19, 2025 4:39 pm W nowym sezonie dozywotniakow, w sezonie 3 pierwszym odcinku jest poświęcony odcinek Aleksandrze Clayton Malik, tej od modliszek z chrzanowa co dostała dożywocie
Gdzie to można oglądać?
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Zolo666 pisze: ndz paź 19, 2025 5:38 pm Gdzie to można oglądać?
Na canal plus, trzeba mieć konto
Awatar użytkownika
Zolo666
Tritonotti

PrzemoKondratowicz pisze: ndz paź 19, 2025 5:40 pm Na canal plus, trzeba mieć konto
Dzięki - mam :)
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Zolo666 pisze: ndz paź 19, 2025 8:44 pm Dzięki - mam :)
Szczerze mówiąc to albo uległem urokowi pani Aleksandry albo sąd potraktował sprawę po łebkach bo jednak jestem zdziwiony jakie ostatecznie wyroki zapadły
Awatar użytkownika
Zolo666
Tritonotti

PrzemoKondratowicz pisze: ndz paź 19, 2025 10:32 pm Szczerze mówiąc to albo uległem urokowi pani Aleksandry albo sąd potraktował sprawę po łebkach bo jednak jestem zdziwiony jakie ostatecznie wyroki zapadły
Jeszcze nie oglądałem ale dam znać :)
Psycho.xo
Skarpeta Rakieta

Post autor: Psycho.xo »

Platini_blabla pisze: ndz sie 11, 2024 1:18 am Przede wszystkim chciałam rozmowę o Monice Szymańskiej z wątku Krzysztofa i założyć osoby wątek na temat rzekę czyli sprawa Szymańskiej.

W 2013 roku było w Polsce 10 kobiet skazane prawomocnym wyrokiem na dożywocie, a około 350 mężczyzn

W zeszłym roku jak sprawdzałam było to około 13 kobiet, ale nie wiem czy to prawidłowa liczba bo widziałam też 15 i 12. Pierwszą która otrzymała te karę była Osińska. Jest też jedyna która wyszła warunkowo po 25 latach.

Najgłośniejsze sprawy to Rozumecka i zabójstwo dilerów ery, Szymańska i tortury Tomka Jaworskiego oraz Osińska i brutalne zabójstwo Jolanty Brzozowskiej.

Inne kobiety które skazano na dożywocie to jedna z trzech Modliszek z Chrzanowa i zaplanowane zabójstwo bogatego ojca jednej z nich - Aleksandra C-M.

Patrycji Solich za zabójstwo koleżanki pierwotnie dostała dożywocie ale wyrok chyba złagodzono.

Edyta S. I brutalne zabójstwo w Barczewie, w stolarni.

Magdalena C. Z poznania za zabójstwo swojej malej córki nozem prosto w serce. Elżbieta z Tarnowa kolejna dzieciobójczyni z dożywociem która najpierw zabiła młodą kobietę (dusicielka z Tarnowa) - tragiczna historia, najpierw ktoś zamordował jej syna, po czym ona dziewczynkę poznana na ulicy żeby syn miał w niebie towarzystwo. kolejna dzieciobójczyni to Natalia W. Z Lubina która nożem pozbawiła życia dwoje swoich dzieci.

Diablica ze stalowej w Warszawie która zabiła koleżankę i jej dwójkę dzieci po czym podpaliła mieszkanie.

Brutalna Joanna G. Która wydała wyrok na swojego męża inwalidę który przygarnął ją z dziećmi z domu samotnej matki.

Strażniczka więzienna i zabojstwo milionera w które wmanewrowała dwójkę nastolatków - Monika A.

Bogumiła W. Która truła kochanków w Austrii dla wzbogacenia się.

Róża C. Dostała pierwotnie dożywocie za potrójne zabójstwo podczas różnych libacji, wyrok złagodzono o dziwo.

Anna K. Podwójne morderstwo z napadem w 1997

Lista jest krótka ale intensywna. Jeśli macie coś do dodania do listy to dodajcie.

Jedno przemyślenie - szokująco mało dzieciobojczyn znajduje się na tej liście.

A wracając do Moniki Szymańskiej - cała historia jej rodziny to jeden wielki smutny obraz wielopokoleniowych przekazywanych problemów.

Przeglądając Facebooka, na jedej z grup dotyczących niewyjaśnionych zaginiec wyskoczył mi post dotyczacy zaginięcia w 1995 r. Anety Ireny Dymiszkiewicz. W komentarzach wiele osób twierdzi, iż nie żyje, a za Jej zabójstwem stoi właśnie kobieta odpowiedzialna takze za zabojstwo Tomka Jaworskiego. Panie podobno znały sie z pracy w agencji towarzyskiej i Monika byla ostatnia osoba, ktora Ja widziała (wyszła z Nia z domu i odjechała samochodem). Dowodów nie znaleziono, w pewnym momencie przyznała podobno, ze Aneta nie żyje, miala nawet wskazać potencjalne miejsce ukrycia zwłok, ale nic nie znaleziono. Później odwołała zeznania.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Psycho.xo pisze: czw lis 20, 2025 9:46 pm Przeglądając Facebooka, na jedej z grup dotyczących niewyjaśnionych zaginiec wyskoczył mi post dotyczacy zaginięcia w 1995 r. Anety Ireny Dymiszkiewicz. W komentarzach wiele osób twierdzi, iż nie żyje, a za Jej zabójstwem stoi właśnie kobieta odpowiedzialna takze za zabojstwo Tomka Jaworskiego. Panie podobno znały sie z pracy w agencji towarzyskiej i Monika byla ostatnia osoba, ktora Ja widziała (wyszła z Nia z domu i odjechała samochodem). Dowodów nie znaleziono, w pewnym momencie przyznała podobno, ze Aneta nie żyje, miala nawet wskazać potencjalne miejsce ukrycia zwłok, ale nic nie znaleziono. Później odwołała zeznania.
Jest znakomity artykuł wyborczej z wywiadem z mamą Anety Dymiszkiewicz. Jej mąż i mama twierdzą że to Monika z dwójką mężczyzn przyjechała po nią do domu. Może uda mi się znaleźć link. Bardzo długi artykuł i bardzo szczegółowy gdzieś na końcu Internetu. Swoją drogą są tak obszerne archiwalne materiały na ten temat że aż szok że żaden podcaster kryminalny nie omówił od a do z tego
EwaKasia
SushiRoll

Post autor: EwaKasia »

Psycho.xo pisze: czw lis 20, 2025 9:46 pm Przeglądając Facebooka, na jedej z grup dotyczących niewyjaśnionych zaginiec wyskoczył mi post dotyczacy zaginięcia w 1995 r. Anety Ireny Dymiszkiewicz. W komentarzach wiele osób twierdzi, iż nie żyje, a za Jej zabójstwem stoi właśnie kobieta odpowiedzialna takze za zabojstwo Tomka Jaworskiego. Panie podobno znały sie z pracy w agencji towarzyskiej i Monika byla ostatnia osoba, ktora Ja widziała (wyszła z Nia z domu i odjechała samochodem). Dowodów nie znaleziono, w pewnym momencie przyznała podobno, ze Aneta nie żyje, miala nawet wskazać potencjalne miejsce ukrycia zwłok, ale nic nie znaleziono. Później odwołała zeznania.
Na kanale Szymona Wochala jest nawet rozmowa z matką Anety. Tak sobie myślę jak policja mogła znaleźć ciało jak pewnie od razu ją zabili i zakopali gdzieś w lesie. Pewnie M. tylko orientacyjnie wskazała mniejsce.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Psycho.xo
Skarpeta Rakieta

Post autor: Psycho.xo »

Dziękuję. To straszne, tak sobie myślę, moze gdyby wtedy lepiej poprowadzono śledztwo i Monika stanęłaby przed wymiarem sprawiedliwości (jeśli byla winna), pewnie teraz Tomek by żył..
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Psycho.xo pisze: czw lis 20, 2025 10:29 pm Dziękuję. To straszne, tak sobie myślę, moze gdyby wtedy lepiej poprowadzono śledztwo i Monika stanęłaby przed wymiarem sprawiedliwości (jeśli byla winna), pewnie teraz Tomek by żył..
Otóż to. Ale policji nie zależało na Anecie. Bo miała przygnębiający życiorys że tak powiem. Przypadkowa ofiara młoda miła z przyszłością to co innego niż pracownica usług dla dorosłych z ciężką przeszłością, która zgubiły znajomości. Policji się nie chciało w tym grzebać. Więc ludzie poczuli się bezkarni.
Lolash89
PsychoFanka

Post autor: Lolash89 »

czy wiadomo coś o losach Osy po jej wyjściu z więzienia? jak wygląda, co robi itp?
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Lolash89 pisze: pt lis 21, 2025 12:54 pm czy wiadomo coś o losach Osy po jej wyjściu z więzienia? jak wygląda, co robi itp?
Zmieniła dane osobowe i pracuje jako opiekun medyczny czy tam opiekun osób starszych w czymś w stylu dom pomocy społecznej. Żyje i pracuje dalej w Warszawie. Więcej nie wiem.
Awatar użytkownika
dominikagrze
RoyalBaby

Post autor: dominikagrze »

Odnośnie Natalii W. dzieciobójczyni z Lubina. Leży na cmentarzu komunalnym w Grudziądzu.
Awatar użytkownika
dominikagrze
RoyalBaby

Edyta S. (Zabójstwo w stolarni) zmarła w tym roku na nowotwór, też leży w Grudziądzu. Natomiast Joanna która w tej sprawie dostała 6 lat za współudział powiesiła się w 2021r.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

dominikagrze pisze: pt lis 21, 2025 11:50 pm Odnośnie Natalii W. dzieciobójczyni z Lubina. Leży na cmentarzu komunalnym w Grudziądzu.
Nie miałem pojęcia że zmarła. Czy odeszła z tego świata własna decyzja ??
Mooniaa
FlafLover

Post autor: Mooniaa »

Nigdzie nie znalazłam info czy zmarła wskutek choroby czy może sama coś zrobiła.
Cytat z Faktu: 16 stycznia 2024 r. skazana zmarła w więzieniu, niespełna sześć lat po dokonanym zabójstwie.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Mooniaa pisze: sob lis 22, 2025 2:50 pm Nigdzie nie znalazłam info czy zmarła wskutek choroby czy może sama coś zrobiła.
Cytat z Faktu: 16 stycznia 2024 r. skazana zmarła w więzieniu, niespełna sześć lat po dokonanym zabójstwie.
No nieźle… sprawiedliwość ją dosięgła szkoda tylko dzieci
Awatar użytkownika
dominikagrze
RoyalBaby

Skazana nie zmarła w więzieniu a w Grudziądzkim szpitalu.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

dominikagrze pisze: sob lis 22, 2025 9:41 pm Skazana nie zmarła w więzieniu a w Grudziądzkim szpitalu.
Dla mnie szok że dopiero półtorej roku po śmierci wyszła informacja do mediów
Lenqawww
MiamiBicz

Post autor: Lenqawww »

PrzemoKondratowicz pisze: ndz paź 19, 2025 10:32 pm Szczerze mówiąc to albo uległem urokowi pani Aleksandry albo sąd potraktował sprawę po łebkach bo jednak jestem zdziwiony jakie ostatecznie wyroki zapadły
Ja podobnie bo była bardzo przekonywująca ale później doczytałam o sprawie - była widziana z nimi tuż po zabójstwie, otrzymała pieniądze od jego córki itd Dziwi mnie że wróciła do kraju bo od razu została zatrzymana, byłaby tak pewna siebie?
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Lenqawww pisze: sob lis 22, 2025 11:49 pm Ja podobnie bo była bardzo przekonywująca ale później doczytałam o sprawie - była widziana z nimi tuż po zabójstwie, otrzymała pieniądze od jego córki itd Dziwi mnie że wróciła do kraju bo od razu została zatrzymana, byłaby tak pewna siebie?
Ja o sprawie już słyszałem ale nadal… jakim cudem osoby które faktycznie dokonały zabójstwa dostały takie śmieszne wyroki