Czy kobieta z dzieckiem ma prawo do miłości?
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryCzy kobieta z dzieckiem ma prawo do miłości?
Nie wiem dlaczego, ale bardzo często właśnie w PL panuje takie przekonanie, że jak kobieta ma dzieci z kimś innym, to już ciężko jej będzie znaleźć nowego faceta. Jak znajdzie faceta, to zaraz komentarze, że po co mu baba z bagażem(gdy on nie ma swoich dzieci), albo, że cudze będzie bawił, a swoje porzucił ( gdy ma swoje dzieci). Mam wrażenie, że samotne matki są w tym kraju mocno piętnowane. Jak wy to widziecie?
-
Kasix1
Trudno powiedzieć, czy to tylko w PL, czy taki charakter niektórych ludzi, że nigdy się nie dogodzi, i tak źle, i tak niedobrze. Sama nigdy nie pomyślałam negatywnie o kimś, kto się rozszedł z drugą połówką, ma dziecko i chce zbudować nowe życie. Gdybym miała zacząć spotykać się z mężczyzną, który wychowuje dziecko, to nie myślałabym o nim jak o bagażu (mimo że sama dzieci nie planuję), a bardziej by mnie martwiła kwestia dogadania się z nim, czy będzie do mnie postrzegać jako niechciane zastępstwo matki itd. Oraz kwestia relacji z matką/byłą partnerką w zależności od charakteru ich kontaktu. Możliwe, że to są kwestie odstraszające ludzi przed wchodzeniem w takie relacje, nawet bez spróbowania.
-
Rzeka.chaosu
- Currently:Vienna
Kobiety z dziećmi i po rozstaniach, które znam jak najbardziej mają nowych facetów. Wcale nie gorszych czy z drugiej ręki. Ale też chyba część kobiet po prostu nie chce nowych związków. Powody są różne. Myślę, że wbrew pozorom to kobiecie trudniej zaakceptować dzieci nowego partnera niż mężczyźnie. Nie wiem skąd to się bierze, ale faceci na ogół po prostu podchodzą zadaniowo i wychowują cudze dzieci. A kobiety, te które się wypowiadały przy mnie, raczej doszukują się wad tych dzieci lub ich unikają. Trochę uogólniam, ale niestety takie mam obserwacje.
Przecież nasz prezydent ma żonę, która urodziła dziecko, które biologicznie nie jest jego ;) mam w rodzinie dwie kuzynki - jedna rozstała się ze swoim facetem, ojcem jej córek, a teraz ma córkę z nowym partnerem; druga też z dzieckiem znalazła nowego faceta (bardzo spoko gość, ten poprzedni olał swoje dziecko), także ile ludzi tyle historii.
- Pamieculotna
- Koczkodan
Oczywiście, że kobieta, która urodziła już dziecko i której rozpadł się związek ma prawo do szczęścia. I nikomu innemu nic do tego, to że babka, ciotka, sąsiad, wójt czy ekspedientka w sklepie są innego zdania, to ich problem. Kazdy ma jakis bagaz. Normalna rzecz, proza życia.Marryjane pisze: ↑wt paź 21, 2025 12:50 pm Nie wiem dlaczego, ale bardzo często właśnie w PL panuje takie przekonanie, że jak kobieta ma dzieci z kimś innym, to już ciężko jej będzie znaleźć nowego faceta. Jak znajdzie faceta, to zaraz komentarze, że po co mu baba z bagażem(gdy on nie ma swoich dzieci), albo, że cudze będzie bawił, a swoje porzucił ( gdy ma swoje dzieci). Mam wrażenie, że samotne matki są w tym kraju mocno piętnowane. Jak wy to widziecie?
-
kaarolinkaaxp
- SushiRoll
Też mam takie obserwacje co do kobiet. Ale wydaje mi się, że dzieci łatwiej akceptują że mama kogoś ma, szczególnie jak zostają z mamą.Rzeka.chaosu pisze: ↑wt paź 21, 2025 7:57 pm Kobiety z dziećmi i po rozstaniach, które znam jak najbardziej mają nowych facetów. Wcale nie gorszych czy z drugiej ręki. Ale też chyba część kobiet po prostu nie chce nowych związków. Powody są różne. Myślę, że wbrew pozorom to kobiecie trudniej zaakceptować dzieci nowego partnera niż mężczyźnie. Nie wiem skąd to się bierze, ale faceci na ogół po prostu podchodzą zadaniowo i wychowują cudze dzieci. A kobiety, te które się wypowiadały przy mnie, raczej doszukują się wad tych dzieci lub ich unikają. Trochę uogólniam, ale niestety takie mam obserwacje.